Nestravitelné upínačky
Moderátor: vilma
- Pavel-Sulc
- zkušený harcovník
- Reputace: 235
- Kontaktovat uživatele:
Re: Nestravitelné upínačky
Noo a co takhe - připravit k obratu -- rééééé
Pamatujete???
Pamatujete???
-
- moderátor
- Reputace: 234
já měl dosud dojem, že to platí furt. Hlavy dolů, poletí baum, pradon ráhno, pardon, vratipeň 

- Felix
- zkušený harcovník
- Reputace: 152
- Kontaktovat uživatele:
RACEK píše:mnoho nešťastných výrazů - vratipeň, vratiráhno, rohatinka . . .
Leckde bych souhlasil, že převzít do slovní zásoby slangový výraz může být vhodnější než vytvářet novotvar, ale zrovna u těchto tří slov by mne zajímalo, jakými "vhodnějšími" si představuješ je nahradit.
-
- moderátor
navíc mám tyhle české termíny v knize z roku asi 1946 - Plavčíci kapitána Bontekoa. To ještě ČSN nebyla.
- JaOCZ
- aktívní jachtař
- Reputace: 110
- Kontaktovat uživatele:
No ma posledni ryze zenska posadka fendry nazyvala "tamponky" ... 

- Danar
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 14
Omlouvam se za OT, ale - jak velke ty zeny byly?

A ted na Mazurach mi posadka skladajici se z lidi muzice blizkych rikala, ze pripravi "ty Stratocastery"

A ted na Mazurach mi posadka skladajici se z lidi muzice blizkych rikala, ze pripravi "ty Stratocastery"

- JaOCZ
- aktívní jachtař
- Reputace: 110
- Kontaktovat uživatele:
Nestravitelné upínačky
Vekova hladina 35 az 40 let 
Dal bych i foto, ale jako kapitan jsem musel slibit diskretnost a bohuzel (tedy bohudik
) vlastne zadna diskretni fotka neni

Dal bych i foto, ale jako kapitan jsem musel slibit diskretnost a bohuzel (tedy bohudik

- Pavel63
- aktívní jachtař
- Reputace: 44
No, jen tak mimochodem - když jsme u cizích výrazů převzatých do běžné mluvy, tak např. mne zajímá, jak se tedy správně řeknou následující:
saling
bimini
sprayhood
kiking a možná bych si ještě vzpomněl na další. U sprayhood začala švagrová (v životě předtím nečichla k jachtingu, název vzala ryze z podoby boudičky na normálním kočárku pro dopravu dětí) používat ryze české slovo "kočárek" a k mému překvapení jsem to slyšel i od jachtařů, už nevím kde.
Namátkově další slovo - persenik. Prostě asi nám nezbude, než se smířit s tím, že pro některé věci se převzaly různé názvy z cizích jazyků.
Ono konec konců i v češtině vzniklo v různých krajích různé pojmenování pro tutéž věc. V Olomouci běžně používané "kolečko" (míněno stavební kolečko) se na Vysočině řekne "kotouč" a když kolem Jihlavy použiju "kolečko", koukají na mne, co tím myslím. Podobně jsem se s kolegou nemohl domluvit, když jsem použil v Olomouci běžně používaný výraz i pro tenčí řezivo "deska", pod čímž si kolega rozhodně nedokázal představit prkno a koukal na mne jak z jara.
A krajové výrazy jsou taky kouzelné, když brácha přijel za svou nastávající do Liptálu (na Valašsku pro méně zeměpisně znalé) a jeho budoucí žena mu řekla "Vem táčky, kosák a dojeď k tam tomu ostrévku" - vůbec netušil, která bije.
Pavel.
saling
bimini
sprayhood
kiking a možná bych si ještě vzpomněl na další. U sprayhood začala švagrová (v životě předtím nečichla k jachtingu, název vzala ryze z podoby boudičky na normálním kočárku pro dopravu dětí) používat ryze české slovo "kočárek" a k mému překvapení jsem to slyšel i od jachtařů, už nevím kde.
Namátkově další slovo - persenik. Prostě asi nám nezbude, než se smířit s tím, že pro některé věci se převzaly různé názvy z cizích jazyků.
Ono konec konců i v češtině vzniklo v různých krajích různé pojmenování pro tutéž věc. V Olomouci běžně používané "kolečko" (míněno stavební kolečko) se na Vysočině řekne "kotouč" a když kolem Jihlavy použiju "kolečko", koukají na mne, co tím myslím. Podobně jsem se s kolegou nemohl domluvit, když jsem použil v Olomouci běžně používaný výraz i pro tenčí řezivo "deska", pod čímž si kolega rozhodně nedokázal představit prkno a koukal na mne jak z jara.
A krajové výrazy jsou taky kouzelné, když brácha přijel za svou nastávající do Liptálu (na Valašsku pro méně zeměpisně znalé) a jeho budoucí žena mu řekla "Vem táčky, kosák a dojeď k tam tomu ostrévku" - vůbec netušil, která bije.
Pavel.
- kapo
- aktívní jachtař
- Reputace: 39
Když jsme kdysi začínali na Cadetech a Pirátech staří pardálové používali výraz raum,jel jsem na raum....neboli bočák,tenhle výraz nějak vymizel 

bud v klidu, zavodnici stale jezdi raum, kazdy vi co to je raumova bojka 

- kapo
- aktívní jachtař
- Reputace: 39
U nás na vranově se to nějak vytratilo,nepoužívají to ani závodníci 

- Pavel-Sulc
- zkušený harcovník
- Reputace: 235
- Kontaktovat uživatele:
Kotevní lano s nerezovou očnicí - nooo čumím na očnici.
V ČYK v 60 tých letech jsme tomu říkali srdíčko.
Tady se tomu říká kaus, tedy né chaos.
V ČYK v 60 tých letech jsme tomu říkali srdíčko.
Tady se tomu říká kaus, tedy né chaos.
-
- moderátor
Tady tomu říkáme důvěrně kaušna. Teda ti znalí.
- Pavel63
- aktívní jachtař
- Reputace: 44
Ale v běžném železářství to vedou pod názvem "očnice". Asi to vzniklo logicky z toho, že je to vložka do oka na laně.
Pavel.
Pavel.