Brno/Praha a hantec :-)

Cizojazyčné slovníky, názvosloví cizí i tuzemské, jazykovědné či překladatelské problémy

Moderátor: vilma

Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » pát úno 11, 2011 12:03 pm

Když jsem před 1..2...3... ááá už vím, čtyřiceti lety začínal čundrovat a jezdili jsme na potlachy hojně s brňákama, jezdilo se na prýgl vždy šmirglem. Ale vše se vyvíjí, dnes je pravda oblíbená šalina.

My kluci ze Slovácka (z lontu) jsme vždy s úsměvem sledovali, někdy přátelské - někdy méně, štengrování Praha/Brno a šlo to mimo nás. Ale jeden vtip na toto téma přímo miluji:

Pije v Brně na Zelňáku pán z kašny a kolem něj jde druhý a říká mu:
"Nechlaščé tu vodu z wasserkaserňy, chčijů tam morgoši a šavlují nakalení dacani."
Pán: "Hele koukej, já ti vůbec nerozumím?"
Brňák: "Ale jenom říkám že voda je to dobrá, ale studená. Tak pij pomalu ať se nenachladíš."
TashonkaWitko
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 8

Příspěvekod TashonkaWitko » pát úno 11, 2011 12:08 pm

Baharis :-) Ano, tohle byla jedna z prvnich reakci, co me taky napadla .. jen jsem nemel tu odvahu .... :lol: Preci jen, jeden zaslouzily clen, druhej admin power atd .. ale ted, v bezpecnem zakrytu tve autority, se rad pridam :lol:
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » pát úno 11, 2011 12:20 pm

Tož kurňa ale....

A to bys indiáne mohl vědět....Vůbec první spolehlivý slovník jazyků Lakota a Dakota sesbíral a napsal český lingvista Jan F. Ullrich. Slovník vydalo v roce 2008 Konsorcium lakotského jazyka (www.lakhota.org) - organizace úzce spolupracující s Colorado University a také s jednotlivými lakotskými rezervacemi.
Bibliografie
* Ullrich, Jan. (2008). New Lakota Dictionary. & Incorporating the Dakota Dialects of Santee-Sisseton and Yankton-Yanktonai (Lakota Language Consortium). ISBN 0-9761082-9-1.

Obrázek
Tady si můžeš objednat i CD na učení :D
http://www.books-by-isbn.com/0-9761082/ ... 2-1-6.html
TashonkaWitko
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod TashonkaWitko » pát úno 11, 2011 12:34 pm

Libor - no jesteze tu Wikipedii mame (alespon tam ja to jmeno nasel (a uz opravil v minulem prispevku) a ten text a info o slovniku je totozny) :lol:

ja mam, jeste ze sveho "intenzivniho indianskeho obdobi" par jinych knizek a "samizdat" textu, ale naucit se ten jazyk .. nebyla rozhodne zadna "prdel". Tuhle novou knizku neznam, a mozna cely ten problem resi ... ale za "meho casu" uceni se lakotstiny vypadalo asi tak, jako kdyby nekdo vzal 5 ucebnic anglictiny (ruzna vydani od roku 1840 do soucasnosti) , vytrhal z nich nahodne tak 1/3 stranek (zbytek zahodil) a to co zustalo poruznu promichal ... a snaz se ... nektere veci byly vysvetleny 2x az 3x a to jeste rozdilne a nektere vubec ne .... byl to masakr ... pokus o aplikaci na realny text selhaval uz proto, ze neexistuje dohodnuty system prepisu foneticke reci do psane formy ... nektera slovicka vypadaji stejne ale nejsou, jina opacne ... nektera nabiraji zasadne rozdilny vyznam .. napr . "Kte" .. od nepodstatne odmlky az po nejdulezitejsi slovo v dane vete, ktera mohlo obratit vyznam atd ..... imho navic ten jazyk nema zadna pevna pravidla ... protoze existuje vyhradne v neoficialni forme a v x subvariantach ... takze jediny efektivni zpusob jak se jej naucit je se tam proste odstehovat a ucit se jej na miste ...

Pro uplnost ale dodavam, ze jsem se o to take nikdy seriozne nepokusil ... role diskutera na webforech a vypravece historek u taborovych ohnu, ktery svymi netradicnimi znalostmi a zajmy zaujal mnoho romaticky smyslejicich, sotvadospelych, slecen, mi bohate stacila 8)
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 418

Příspěvekod lynx » pát úno 11, 2011 12:56 pm

TashonkaWitko píše:Proč mam takový neodbytný pocit, že za Tvým, zdánlivě jednoduchým, dotazem, který má za účel ukonějšit tázaného, dokonce v něm snad i vyvolat dojem pochvaly či ocenění, se ukrývá nějaká léčka .... co léčka ... nějaká zrada, šalba a klam .... 8)

Protože máš zdravý indiánský instinkt.
Odpověď ano by byla následována dotazem na příčinu nestability akrečních disků kataklyzmických proměnných typu Z Camelopardalis.
:lol: :mad: :P
Unikl jsi z lopaty. :good:

Lynx
TashonkaWitko
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod TashonkaWitko » pát úno 11, 2011 1:09 pm

Lynx .. ale tohle bylo snadny .... zde se skutecne nebylo ceho obavat .... pricina teto nestablity jednoznacne tkvi v systemu nevyrovnane dvojhvezdy, kde vyrazne vetsi jedinec, svou hmotnosti temer splnujici kriterium budouci neutronove hvezdy, bez okolku saje ze sveho vyrazne mensiho souputnika (max tak cerveneho obra), v pravidelnych intervalech jejich vzajemneho perigea, hmotu v podobe plynnych vyronu, to vse za nadmerne produkce gamma zareni ...... to vse by melo akreditacni disky ... pardon .. akrecni disky .. destabilizovat zpusobem, ktere jsi popsal .... :crazy:

1. Prisaham, ze jsem ani jednou nepouzil pri tvorbe teto odpovedi Google
2. ja vim ze je to naprosta blbost, ale uprimne, 99% populace by zustalo v uzasu nad fundovanosti takove odpovedi :lol:
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod lynx » pát úno 11, 2011 1:17 pm

Ty jeden proradný Lakoto! :D
Je pravda, že jsem se zarazil už u slova "nevyrovnané", ale máš pravdu – jen to procento bych ještě zvýšil.

Ale ona odpověď je snadná: Příčinou je nepravidelný přetok hmoty z donora na akretora. :D
Problém tkví v tom, že nikdo na světě (pokud se to v poslední době nezměnilo) neví, co je příčinou téhle nestability.
Já jsem asi taky indián – Lstivý rys. :bleble:

P.S. Perigeum je přízemí, tady by šlo o periastrum. :lol:
P.S. II: Až sem zabrousí Sajri, tak se okamžitě přestanu vytahovat. :cry:
Naposledy upravil(a) lynx dne pát úno 11, 2011 1:20 pm, celkem upraveno 1 x.
Barbudo
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Brno-Praha a hantec

Příspěvekod Barbudo » pát úno 11, 2011 1:19 pm

Šmirgl je mezidobí šalina je starší. B
TashonkaWitko
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod TashonkaWitko » pát úno 11, 2011 1:31 pm

Lynx ... uz jsem to jednou (kdysi psal) ... malokdo to vi, ale ja to vim :lol: :lol: Jinak Sajri nas (asi) zastreli pro vystrahu oba :lol:

Jinak mne to pripomelo historku z lonske preplavby HR-Lipary. Ukecal jsem na ucast kamarada. Zadnej jachtar - zname se roky, hlavne od motorek. Druhou noc plavby byla uzasna obloha .... hvezdy svitily jen to "zvonilo" ... a ja zacal machrovat .. tamhleto je to, a tamhleto je vono, a tamhleto je tamto ... a kdyz jsem skoncil, kamos pokracoval ... a toto je to a tamto je to ... koukam na nej a rikam, ty vole, jaktoze to znas lip jak ja ???? A on, ze mu to prijde logicky, ze je vystudovanej astrofyzik :-)))))))) TAk jsem na tema nocni obloha po zbytek plavby radsi mlcel a jen poslouchal :-)
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » pát úno 11, 2011 1:41 pm

lynx píše:Já jsem asi taky indián – Lstivý rys.

A já jsem "Baha ris" (nepřekladatelné...) :lol:
Mohou mít rys a ris něco společného? :?

Díky Barbudo za osvětlení.
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod lynx » pát úno 11, 2011 1:45 pm

Společného?
Rozhodně, můžou chlastat ve stejné hospodě, případně u téhož stolu.
(Ale tím měkkým bych se moc nechlubil. :D )
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » pát úno 11, 2011 1:52 pm

To bude možná tou preferencí rozdílných teplotních pásem. :lol:
(ještě že jsi to napsal tak malé, už bych se málem urazil.. ;) )

Zpět na