ZAČÍNAM a nič neviem, alebo rady začiatočníkom

Rady pro začínající jachtaře

Moderátoři: vilma, windward, Pepa

Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 43
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » čtv kvě 17, 2012 8:57 am

Felixi, kdyz prihlasim lod jako bezmotorovou (plachetnice, veslice), muzu na ni pak bez problemu pouzit motor do 5HP? Jak je to s elektromotorem (do 4kW) hlasi se jako motor nebo ne? Pres 4kW bych chapal ze se hlasi.
vovsky
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 15

Příspěvekod vovsky » čtv kvě 17, 2012 9:43 am

Loď bez motoru přihlásit nelze,/i když já loď bez motoru přihlášenou mám/.

Myslím,že je jedno jestli spalovací nebo elektrický motor.zákon hovoří o plavidle s vlastním strojním pohonem.
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » čtv kvě 17, 2012 10:07 am

Jak nelze? Draci lode taky maji cislo.

Kdyz mam desetimistnou pramici s vytlakem 1100kg, tak co s ni udelam? Je to maly plavidlo podlehajici registraci a motor mit nemusi.
vovsky
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 15

Příspěvekod vovsky » čtv kvě 17, 2012 10:12 am

Tak asi máš pravdu,já myslel do 1000 kg.
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » čtv kvě 17, 2012 10:36 am

To ASI mne na tom desi. Nevim totiz stale, jestli teda muzu nebo nemuzu na REGISTROVANY bezmotorovy lodi legalne pouzit 5HP motor k vlastnimu pohonu....
Rekneme treba, ze bych si koupil vanu od tlacaku a chtel na ni jezdit po Labi. :mad:
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 152
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » čtv kvě 17, 2012 12:44 pm

Pokud plavidlo podléhá evidenci z jakéhokoliv důvodu (hmotnost, objem, motorisace, oplachtění), zapisují se do evidence všechny údaje o něm. Zároveň platí, že provozovat lze pouze pouze plavidla se schváleným technickým stavem (myšleno plavidla, podléhající evidenci). Osazením motoru na plavidlo, schválené k provozování "bez vlastního strojního pohonu," se změnil technický stav plavidla do podoby, která pro provoz schválena nebyla. Ergo: bez ohledu na výkon motoru by takové plavidlo provozováno být nemělo. Aby bylo jasno, neříkám, že s tím souhlasím, říkám jen, že tohle je v předpisech :mad:

Ohledně elektromotorů nastává docela zábavná situace, protože zákon zná pouze motory s výkonem uvedeným v kilowattech/PS/HP a vychází z údaje uvedeného výrobcem. Zatím to byl problém spíše teoretický, ale teď se reálně objevují baterie sice odpudivé ceny, leč dostatečné kapacity k tomu, aby po zajímavě dlouhou dobu dokázaly uživit elektromotory s výkonem adekvátním k 10 - 15 koňovým motorům. Zatím to nikdo neřeší, dokonce ani v návrhu novely zákona o vnitrozemské plavbě není nic o tom, jak posuzovat motory, u nichž výkon v kW výrobce neuvádí.
bahno
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 6

Příspěvekod bahno » čtv kvě 17, 2012 1:04 pm

Ad Viki: Vana od tlacaku neni maly plavidlo, ma pres 20m. Ad dtto by me zajimalo, co je dracil lod, pac ma vic nez 12 mist a podle me taky neni malym plavidlem. A pak by kazdej padlar mel byt alespon lodnik a nekdo na palube mit kapitansky papiry.
Ad felix: Jeste sem nevidel elektromotor, kterej by v dokumentaci ten vykon nemel. Nebo alespon maximalni proud, cimz by ten vykon byl taky danej. To ze na krabicich pisou tah v librach je jina.
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » čtv kvě 17, 2012 1:17 pm

Taky by mne to zajimalo, je tam 22 lidi nebo kolik? Nema to neco spolecnyho s tim, ze se pouziva jenom na sportovni ucely?

Ale prijde mi, ze registracni cislo jsem na nejakych dracich lodich i videl.

Edit: Jasne ze videl, staci se na netu podivat po fotkach. Normalne jsou zapsany jako maly plavidlo bez strojniho pohonu, pro 12 lidi. Pri zavodech jsou evidentne pretizeny, ale to asi nevadi, kdyz jsou to zavody.
U jedny takovy je dokonce zapsano 12 cestujicich, 8 clenu posadky.

Jinak ze by kormidelnik mel mit VMP jsem uz nekde slysel, ale kdyz je na lodi 20 lidi, tak mu jsou ty papiry asi stejne naprd.
packa
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 12

Příspěvekod packa » čtv kvě 17, 2012 2:36 pm

kazda ,,draci lod,, ma evidenci a kazdy kapitan(kormidelnik) by mel mit papiry-aspon by to tak melo byt- nase Martina(Sokol Velky Osek) je na cislech
ale Viky se ptal na uplne jinou vec: pokud si pujci nekdo treba od kamarada lod na cislech a da na ni 5-ti konak musi mit papiry?(vec bezna treba u rybaru)-i me by zajimalo jak to vlastne je?podle me jo-jakmile je nejaka cast plavidla na cislech tak VMP bych mel mit-ale jisty si nejsem
viky kde jsi ty hausnumera sebral?????
Willy1945
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod Willy1945 » čtv kvě 17, 2012 2:49 pm

Díky za vyčerpávající odpověd, poslední mé otázky
1: Co říkáte na dřevený stěžen?Dá se s ním manipulovat nějak rozumně oproti duralu, nebo je to uplně tragedie
2: Používáte echoloty nebo je jiné zařízení pro zobrazení hloubky pod lodí?
3: Dá se bezpečně s laminátovou plachetnicí vyplout na moře?Jde mi o pevnost oproti dřevěným plachetnicím které jsou ještě olaminované.
Díky moc
Naposledy upravil(a) Willy1945 dne čtv kvě 17, 2012 3:53 pm, celkem upraveno 1 x.
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » čtv kvě 17, 2012 3:26 pm

Packa: pokud je loď "na číslech," tedy evidovaná, je k jejímu vedení třeba VMP i v případě, že v aktuální konfiguraci nepřekračuje žádný z parametrů pro registraci, tzn. k vedení plachetnice, podléhající registraci jenom proto, že má přes 12 qm plachet, je VMP nutné i ve chvíli, kdy pluje jen na motor, byť by ten motor měl méně než 5 HP a loď i s posádkou vážila méně než 1000 kg.

Willy: dřevěný stěžeň je o něco těžší a potřebuje více údržby, ale rozhodně to není žádná nepřijatelná možnost. V manipulaci zase tak velký rozdíl není, pro začátečníka může mít dřevo naopak výhody: dokud ho nezlomíš, tak se vždycky vrátí do původního tvaru, ať s ním zacházíš sebepitoměji, zato ohnutý duralový profil nenarovnáš. Echolot je samozřejmě vždycky výhoda, ale na lehké lodi se bez něj snadno obejdeš. Do neznámých a riskantních hloubek můžeš plout tak pomalu, že případné brknutí o dno žádnou škodu nenatropí, protože lehká loď má zanedbatelnou setrvačnost.
packa
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 12

Příspěvekod packa » čtv kvě 17, 2012 3:47 pm

dik felixi-myslel jsem si to-konkretne za mnou prisli abych jim pujcil sporta ze si na nej daji malej motorek a pojedou mapovat labe na sumci sezonu-nastesti dneska mi prisla nova vrt.(propeller) tak maji stejne smolika-labe si prohledam sam
Willy1945
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Willy1945 » čtv kvě 17, 2012 3:55 pm

Díky Felixi za tvé rady a poznatky budou se mi hodit ;)
Ivan470
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Ivan470 » čtv kvě 17, 2012 9:19 pm

indianajones píše:Ivan470, moja skusenost je taka, ze ma nikdy, nikto na okruhovej plachetnici nekontroloval. Samozrejme netvrdim, ze sa to nemoze stat. :) Niektore vodne plochy obmedzenia maju. Treba si to zistit pre konkretnu lokalitu. Napriklad Senec, Slnava, Kralova taketo obmedzenia myslim maju. Neviem odkial si. Pekne sa da poplachtit na Liptovskej mare, alebo Oravskej priehrade. Na obidvoch su aj campy priamo pri vode. Jazdit sa da aj na Nosiciach alebo v Ziline, ale idealne to nie je. Indy

Mozes mi poradit, kde zistim tie obmedzenia na Slnave a Kralovej? Senec viem - zakaz v sezone /jul - august/. Na nosice by som rad isiel /mam v povazskej rodinu/ tak by som privital aj radu, kde sa da spustit lod z vozika. Inac som z Bratislavy. Dik za odpoved
indianajones
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 7

Příspěvekod indianajones » čtv kvě 17, 2012 9:40 pm

Ahoj, informacie zistis na prislusnom povodi. V tomto pripade povodie Vahu. Na Nosiciach funguje klub vodneho motorizmu v Upohlave. Tam by sa dala lod spustit. Alebo v YCPB. Treba ale ist len, ak je dostatok vody. Priehrada je dost zanesena a plytka. Ja som nedavno chytil plutvu 5x za dve hodiny a to tu vodu celkom poznam. Indy
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » pát kvě 18, 2012 2:31 am

Willy1945 píše:Dá se bezpečně s laminátovou plachetnicí vyplout na moře?Jde mi o pevnost oproti dřevěným plachetnicím které jsou ještě olaminované.

Nezáleží na materiálu, ale na tom, do jakých podmínek je loď projektovaná. A samozřejmě také na tom, jaké podmínky zrovna panují na moři ;)
Willy1945
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Willy1945 » úte kvě 22, 2012 2:53 pm

Felixi a jak poznám jestli je lod kterou jsem si vyhlédl projektovaná na moře , bude něco napsáno v papírech k lodi? Jde mi konkrétně o tu plachetničku na kterou jsem tu posílal odkaz. Díky
maximilian
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 5

Příspěvekod maximilian » úte kvě 22, 2012 5:18 pm

Ivan470 píše:Mozes mi poradit, kde zistim tie obmedzenia na Slnave a Kralovej?

Je to pekne spracované na tejto stránke ŠPS. Na jej konci je prehľadná tabuľka týkajúca sa plavby po uzavretých vodných cestách.
maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 36
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maxik1958 » úte kvě 22, 2012 6:34 pm

Willy: dřevěný stěžeň je o něco těžší a potřebuje více údržby, ale rozhodně to není žádná nepřijatelná možnost. V manipulaci zase tak velký rozdíl není, pro začátečníka může mít dřevo naopak výhody: dokud ho nezlomíš, tak se vždycky vrátí do původního tvaru, ať s ním zacházíš sebepitoměji, zato ohnutý duralový profil nenarovnáš.

No člověče, a kluci mají úplně stejný stěžně, 15ky Joláče, jeden dřevo,jeden dural, a ten dževěnej je o poznání lehčí :?
Willy1945
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Willy1945 » úte kvě 22, 2012 9:09 pm

Já teda mám taky radši dřevo, tak jsem rád, ještě nikdy jsem stěžen nestavel tak uvidíme, dá se to zmáknout v jednom?
maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 36
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maxik1958 » úte kvě 22, 2012 9:27 pm

No, samozřejmě záleží jak vysokej :? Ale znáš to, dejte mi pevné míst ve vesmíru, a pohnu Zemí :)
Corwin
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 9

Příspěvekod Corwin » úte kvě 22, 2012 11:40 pm

No, je to sice OT, ale jedna má kamarádka říkávala:

Dejte mi pevný bod ve vesmíru a já se na něm vožeru jako prase...... :D
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » pát kvě 25, 2012 12:09 am

Willy1945 píše:Felixi a jak poznám jestli je lod kterou jsem si vyhlédl projektovaná na moře , bude něco napsáno v papírech k lodi? Jde mi konkrétně o tu plachetničku na kterou jsem tu posílal odkaz. Díky

Když budeš mít štěstí, tak to v papírech napsané mít bude. Neznám přesnou formulaci - resp. jsem líný hledat to ve vzoru technického osvědčení ve vyhlášce :whist: , ale bude to něco ve stylu "povolená oblast plavby" + písmeno A, B nebo C. Áčko znamená oceánskou bez omezení, Béčko mořskou a Céčko příbřežní plavbu.

DOPLNĚNO: podle evidence na SPS je schválená pro plavební zónu 1, což znamená - podle vyhlášky o způsobilosti plavidel k vnitrozemské plavbě ve starším, dnes už neplatném znění - zónu s výskytem vln o výšce do 2,0 m včetně příbřežní oblasti moří omývajících evropský kontinent a velkých vnitrozemských jezer. Neznamená to, že nezvládne více, ale při registraci na SPS (tedy pro vnitrozemskou plavbu) tehdy vyšší způsobilost dostat nemohla.

maxik1958 píše:kluci mají úplně stejný stěžně, 15ky Joláče, jeden dřevo,jeden dural, a ten dževěnej je o poznání lehčí

Jestli je ten dřevěný lepený a dutý, tak je to klidně možné - pokud při předělávce na dural nepřidal majitel boční vanty a místo pevného dal dopředu lanový stěh, tak musel použít hodně tvrdý stěžeň.

Willy1945 píše:ještě nikdy jsem stěžen nestavel tak uvidíme, dá se to zmáknout v jednom?

S mrtvým mužem ano, jinak je to práce spíš pro dva, zvlášť u začátečníka. Záleží také na tom, jak je udělaná patka stěžně, jestli se vůbec dá rozumně sklápět. Tohle by Ti měl vysvětlit, ideálně také předvést, dosavadní majitel.
Willy1945
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Další z dotazů

Příspěvekod Willy1945 » pon kvě 28, 2012 6:13 pm

Zdravím všechny, tak tu lod jsem nekoupil majitelka ji prodala než jsem tam přijel, nějaký komunikační šum :) teď mám v plánu jinou gade pacific 22 ale potřebuji poradit. Majitel jí koupil v německu a je ještě neodhlášená z německa tak jestli nemáte nějaký kontakt na plavební správu v NDR kam bych mohl zavoloat a zjistit podrobnosti. On mi říkal že stačí zajet do dresdenu a tam to vyřeším...je zkušenej loďář věřím mu ale radši si to ověřím tady ;)
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » úte kvě 29, 2012 7:06 pm

Willy, když pominu, že všude na zeměkouli je drzé čelo lepší než poplužní dvůr a že u dokladů nezáleží na tom, kde se vzaly, ale na tom, zda jim adresát uvěří, mělo by to v Německu, a to i v té kružítkářské půlce, být takto:
- odhlásit loď z evidence může jen osoba, která je v evidenci zapsaná jako majitel. Také pouze této osobě vydá wasseramt doklad o odhlášení;
- třetí osoba může od wasseramtu maximálně získat doklad o tom, že loď daného čísla není vedena v německé evidenci. Takový doklad ale nejsou povinni vystavit a nemají na to formulář, což je pro německého úředníka situace téměř neřešitelná.

Může Tě zajímat, že BRD zrušila povinnost německé residence pro majitele lodí, takže můžeš nechat loď zapsanou v německém rejstříku na své jméno. I k tomu je ale potřeba buď osobní přítomnost, nebo ověřené potvrzení o prodeji od toho člověka, který je v německém rejstříku zapsán jako majitel.

Pokud bych se ve Tvé situaci ocitl já, trval bych na tom, že nezaplatím, dokud k lodi nebude doklad o odhlášení nebo dokud nebudu mít vyřízený přepis v německém rejstříku na sebe. Zažil jsem jedno takovéhle odhlašování (loď koupená přes správce pozůstalosti, rejstříkový majitel mrtvý, dědicové nedostižní) a byla to anabáze, kterou až po dvou letech vyřešila velmi ňaderná německá kamarádka osobní návštěvou na úřadu :-)

Zpět na