ZAČÍNAM a nič neviem, alebo rady začiatočníkom

Rady pro začínající jachtaře

Moderátoři: vilma, windward, Pepa

Ozzie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 42

Příspěvekod Ozzie » úte led 07, 2014 7:08 am

Na nete nájdeš spústu stránok o Neuseedleri. V každom mestečku v blízkosti jazera sú Yachtkluby. poplatky-členské sa väčšinou platia na rok. Zaplatíš sumu od 500 Euro hore, podľa velkosti lode plus nejaký jednorázový poplatok na rozvoj klubu ca 600-800 Euro. Zato dostaneš 2x žeriav, plac, klúče od sprchy a wc a na väčšine miest aj volný vstup na pláž (asi pre celú rodinu). Najlepšie je ale vybrať si miesto čo Ti pasuje a opýtať sa tam priamo.
smolicek
nováček na fóru
nováček na fóru
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod smolicek » úte led 07, 2014 9:39 am

dakujem !!! konecne konkretna odpoved, velmi ste pomohli :-)
jsekera
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 5

Příspěvekod jsekera » úte led 07, 2014 1:10 pm

ahoj smolíčku, tango 780 sport mě taky moc bralo, ale narazil jsem na problém se šířkou,
bohužel zrovna tahle kocábka se běžně převážet nedá (právě kvůli šířce...........)
jinak vyběr lodi chválím ;)
sek
smolicek
nováček na fóru
nováček na fóru
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod smolicek » úte led 07, 2014 2:19 pm

dakujem !!! :-) a co znamena, ze sa neda bezne prevazat ? :?
jsekera
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod jsekera » úte led 07, 2014 2:37 pm

ahoj,
problém je právě ta šířka, jestli se nepletu tož je to široké
2,8m, takže nadměrný náklad (povolení atd......) , jedině
to vézt v náklonu aby se šířka vešla do povolených 2,5m.....
to ale na delší cestě příjdeš o možnost se v lodi třeba vyspat......
nehledě na samotné nakládání, spouštění......
sek
smolicek
nováček na fóru
nováček na fóru
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod smolicek » úte led 07, 2014 8:25 pm

Ozzie píše:Na nete nájdeš spústu stránok o Neuseedleri. V každom mestečku v blízkosti jazera sú Yachtkluby. poplatky-členské sa väčšinou platia na rok. Zaplatíš sumu od 500 Euro hore, podľa velkosti lode plus nejaký jednorázový poplatok na rozvoj klubu ca 600-800 Euro. Zato dostaneš 2x žeriav, plac, klúče od sprchy a wc a na väčšine miest aj volný vstup na pláž (asi pre celú rodinu). Najlepšie je ale vybrať si miesto čo Ti pasuje a opýtať sa tam priamo.

este taka otazka ohladom Neusiedlu - tam nie je moznost jednorazovo spusti plachetnicu na vodu a napr. vecer, ci o par dni ju vytiahnut ? treba byt vylucne clenom nejakeho klubu ? dakujem
Michal123
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Michal123 » sob srp 09, 2014 11:44 pm

Oživím toto téma:

Není vhodné plout za cizí lodi a doufat v jejich navigační zkušenosti, mapy, GPS. Můžou to být větší zelenáči (suchozemské krysy) než my. :cry:

(Naštěstí tam bylo jenom bahno, takže jsme celkem v pohodě vycouvali na motor.) :whist:
pernickao
nováček na fóru
nováček na fóru

Re: ZAČÍNAM a nič neviem, alebo rady začiatočníkom

Příspěvekod pernickao » úte čer 21, 2016 6:23 pm

Zdar chlapi, případně i slečny :)

Chci postavit plachetku do 1tuny, 5Hp elektromotor a 12m plachet, aby nebyli potřeba papíry. Když si loď stavím sám jak to udělat aby nepřesáhla celkovou hmotnost i se zatížením 1 tunu, dejme tomu loď váží 600kg, tak jak docílit toho aby nosnost nepřesáhla 400kg jak se to vůbec dá spočitat? A . Dále mě zajímá zda se dá s takovou lodí plavit jen tak u moře alespon do té 0.75 Nm krom chorvatska. A jestli je tu někdo kdo má aktuální info o plavbě na Slezské Hartě. Dříve to bylo tak že si človek zažádal o povolení zřízení kotevní bóje a vše bylo bezplatné, alespoň tak jsem se to dočetl v jednom vláknu.. U kotvení bóje se kotví jen když človek opouští loď, jinak si může zakotvit kdekoli na kotvu když je přítomen na lodi? Nemá někdo odkaz kde jsou rady jak na stavbu dřevěné plachetnice, pokud možno tak jak se lodě stavěly dříve chtěl bych si udělat zmenšenou klasickou plachtnici např. Fregatu takže me zajímá zda je nějakým způsobem omezená délka, na SPS to uvedené není. Dále jestli jsem vše správně pochopil není potřeba průkaz způsobilosti, jen je tam omezení 15km/h a nutnost plutí ve výtlačném režimu, což úplně nechápu.

Dík za rady a trpělivost s nováčkem

S pozdravem Ondra
geronimo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 201
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod geronimo » úte čer 21, 2016 6:42 pm

Ahoj pernickao , vítám Tě na fóru, nějaký šikovný moderátor ti tvůj příspěvek přesunul tam, kam patří.... :good:
k tvému dotazu.... asi bych šel cestou zakoupení plánů od některého konstruktéra lodí, vyhneš se tak chybám a zklamání.
Plány nejsou tak drahé a je škoda utopit spoustu času a peněz do stavby lodi stylem pokus-omyl. Jsou tu vlákna, kde najdeš kontakty na plány i na stavitele....chce to číst, číst, číst, ..... skoro všechno už tu je.... :good:
geronimo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod geronimo » úte čer 21, 2016 8:54 pm

Můžeš začít třeba v těchto vláknech:
viewforum.php?f=64
viewforum.php?f=50
viewforum.php?f=52
olin
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 96

Příspěvekod olin » úte čer 21, 2016 9:18 pm

pernickao píše:Zdar chlapi, případně i slečny :)

Chci postavit plachetku do 1tuny, 5Hp elektromotor a 12m plachet, aby nebyli potřeba papíry. Když si loď stavím sám jak to udělat aby nepřesáhla celkovou hmotnost i se zatížením 1 tunu, dejme tomu loď váží 600kg, tak jak docílit toho aby nosnost nepřesáhla 400kg jak se to vůbec dá spočitat? A . Dále mě zajímá zda se dá s takovou lodí plavit jen tak u moře alespon do té 0.75 Nm krom chorvatska. A jestli je tu někdo kdo má aktuální info o plavbě na Slezské Hartě. Dříve to bylo tak že si človek zažádal o povolení zřízení kotevní bóje a vše bylo bezplatné, alespoň tak jsem se to dočetl v jednom vláknu.. U kotvení bóje se kotví jen když človek opouští loď, jinak si může zakotvit kdekoli na kotvu když je přítomen na lodi? Nemá někdo odkaz kde jsou rady jak na stavbu dřevěné plachetnice, pokud možno tak jak se lodě stavěly dříve chtěl bych si udělat zmenšenou klasickou plachtnici např. Fregatu takže me zajímá zda je nějakým způsobem omezená délka, na SPS to uvedené není. Dále jestli jsem vše správně pochopil není potřeba průkaz způsobilosti, jen je tam omezení 15km/h a nutnost plutí ve výtlačném režimu, což úplně nechápu.

Dík za rady a trpělivost s nováčkem

S pozdravem Ondra

Ahoj, jsem stejnej začátečník a amatér, jako ty. Jen s tím rozdílem, že nekoukám tak daleko, ale zatím se držím při zemi a na moře zatím ani nepomýšlím. Dle mého je lepší si vše nejprve osahat na menší lodi, na řekách, jezerech a přehradách a pak přejít na něco většího. Pouštět se bez jakýchkoli znalostí a zkušeností do maxima na co nepotřebuju papíry mi přijde docela o hubu.
Nedavno jsem si zakoupil plány na: http://www.stevproj.com/ na plachetničku TRIAD. Jsem před dokončením stavby a docela si to užívám. Jen lituju, že jsem se nepustil raději do většího Weekendera, kterej má i kajutku a je přeci jen větší, ale na druhou stranu je stavba mnohem nákladnější a náročnější. Zase na téhle lodičce si osahám různé techniky, postupy a fígle a pak se můžu pustit do něčeho většího, na čem by byly začátečnický chyby mnohem fatálnější. Jinak odkaz na stavbu mojí plachetničky je tady: viewtopic.php?f=64&t=9811 . Pokud začneš stavět, tak tady na fóru je dost lidí, kteří jsou ochotni ti s čímkoli poradit, za což jim velice děkuju.
olin
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod olin » úte čer 21, 2016 9:25 pm

Jinak 5 hp elektromotor je asi taky docela mimo. Zjisti si pořizovací náklady takového motoru, pokud bys ho vůbec sehnal, připočti cenu, výdrž a životnost akumulátorů. Za zlomek této ceny seženeš 5hp spalovací motor, který máš na věky.
geronimo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod geronimo » úte čer 21, 2016 9:36 pm

To mě taky napadlo, 4kw Torqeedo stojí 90.000,- a baterka 104Ah 25,9V k tomu stojí 70.000,- Kč a výrobce doporučuje baterie dvě, protože motor je na 48v... :o :?
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » úte čer 21, 2016 9:48 pm

Až na to že na Slezské Hartě nejsou spalovací motory povolené...

Měl jsem cca na 1,2 tunovou loď tu nejmenší a nejlevnější MinnKotu. To bylo asi půl koně. za bezvětří s tím dokázala jet....
Na jednu plně nabitou asi 50Ah baterku přes celou přehradu. jednou....

Záleží na co ten motor vlastně chceš...U plachetnice je základní pohonná jednotka "prádlo". ;)
pernickao
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod pernickao » stř čer 22, 2016 1:46 am

Mělo být napsané motor do 5 Hp, netvrdím že chci stavět monstrum, délka 5-6 metrů, jen bych se rád vyhnul nějakým problémům abych něco nepřešvihl, největší problém bude s t tím výtlakem, může mi prosím někdo říci jak se měří? Podle aArchimédova zákona je to vpodstatě váha lodě, takový je výtlak, ale když je loď velká ale lehká tak prece uveze více jak vlastní váhu, vemte si laminátovou lodičku a v pohodě uveze 300kg sama váží třeba jen 50kg.
pernickao
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod pernickao » stř čer 22, 2016 1:51 am

geronimo píše:Ahoj pernickao , vítám Tě na fóru, nějaký šikovný moderátor ti tvůj příspěvek přesunul tam, kam patří.... :good:
k tvému dotazu.... asi bych šel cestou zakoupení plánů od některého konstruktéra lodí, vyhneš se tak chybám a zklamání.
Plány nejsou tak drahé a je škoda utopit spoustu času a peněz do stavby lodi stylem pokus-omyl. Jsou tu vlákna, kde najdeš kontakty na plány i na stavitele....chce to číst, číst, číst, ..... skoro všechno už tu je.... :good:

Přesnunul jsem to sám, jak sem pročítal tak jsem dotaz jdal jinam než jsem chtěl, jsem přez PC trochu analfabet. Dík za odkazy na ty jsem vůbec nenarazil každý vždy píše vše najdeš na netu ale mě se to vždy nejak nedaří. :)
Andrejjeep
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 37

Příspěvekod Andrejjeep » stř čer 22, 2016 7:05 am

Ahoj a vítaj medzi nami.

V podstate riešiš presne to čo ja pred 2 rokmi.
Neviem aké máš zázemie a hlavne časové možnosti na stavbu. Finančnú stránku neriešim. Dobrá 5m je od p. Maderski Setka, prípadne je ďalších xy konštrukcií z Poľska ktoré by vyhovovali Tvojim požiadavkám. Hľadaj si plutvovku (jednak ak bude z nejakej 6mm pozinku nereze, neváži to veľa) druhá vec čo ja som šiel bolo to aby dodatočný balast bol vo forme vodnej záťaže, má to výhodu pri preprave. Napríklad polský Sztrandek to má tak riešené a je to 4m kajutovka, ľahká, poliaci to dosť stavajú ako amatérsku konštrukciu. Plány sú free stiahnuteľné. Moja Figaro 5 má pri 5,1m suchú hmotnosť cca 600kg, a to mám plutvu z 20mm ocele a dodatočný balast vo forme časti kýlu o hmotnosti 85kg.

Každopádne moja snaha o vlastnú plachetnicu vyvrcholila štádiom že som si kúpil lacno plachetnicu od Vás z CZ a dal sa ju rekonštruovať. V podstate som jej dal nový život ináč by skončila pri cvičení požiarníkov.
A úprimne povedané som rád že nestavám od piky, nakoľko na jar som začal z rekonštrukciou a už to z prestávkami trvá cca 6 mesiacov a ešte to nejaký čas bude trvať. takže rátaj že stavbou podľa typu lode stráviš nejaký čas ktorý sa bude rátať v rokoch ak to budeš robiť po práci po večeroch a víkendoch. To ti potvrdia aj skúsenejší ako som ja, ktorých je tu dosť čo niečo postavili.

Takže ak máš odhodlanie, pevnú vôľu tak choď za svojím snom, je to úžasné. A držím Ti palce.

A.
pernickao
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod pernickao » stř čer 22, 2016 2:12 pm

Ono co člověk to názor a představa o lodi, mě nezáleží na prfektní ovladatelnosti a plavebním výkonu, proste chci jednoduchou dřevěnou lďku s kajutou na zádi pár plachtama no zkrátka něco na čem se budu moct bezstarostně pohupovat po vlnách a pomalu s tím dle potřeby popojíždět. Zkrátka hlavně řeším to jak správně udělt loď abych se vyhl veškerému papírování, protože pro mě jelikož nebdu loď zřejmě využívat pravidelně by to bylo nepraktické. Zkrátka sem se na jedné lodce svezl má to strejda na zavážení při lovu sumců. Maličká lodička malej motůrek a tak se mi to líbilo jen tak si brouzdat bezstarostne po vodě, vždy sem chtěl velkou plachtnici s těma balkónkama vzadu ale to je pro mě nereálné, tak si chci udělat neco v tomto stylu ale malinkaté, mám rád historii, vždy vše dělám zásadně dobovýmy postupy, takže chci loď na míru která bude vyhovovat zřejmě jen mě, a asi by takovou nikdo jiný nechtěl, to co chci já se ani sehnat nedá. :)
olin
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod olin » stř čer 22, 2016 3:14 pm

Snad jediný, co mě napadá, aby vyhovovalo tvejm požadavkům je: http://www.stevproj.com/IntroWkndrPg1.html
Jenže tam chybí ta kajutka na zádi.
A nebo v týhle velikosti, na co nejsou potřeba papíry je toto:
http://www.shellboats.com/sb_schooner_18c.html
Zase to má ale blbej přístup k motoru.
Jinak plány na něco jinýho blíže tvým představám nenajdeš.
Snad možná ještě když si vygooglíš triloboat, tak by jsi našel něco blízko tvým představám, ale jsou to hrozný krabice. Ale zase ty jejich krabice by jsi měl postavený za pár dní s minimálníma nákladama a pracný to taky moc nebude. Pak po nasbírání nejakých zkušeností by jsi přehodnotil, jaká konstrukce by ti nejvíc vyhovovala z hlediska účelnosti a praktičnosti.
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 73

Příspěvekod Zdenda12345 » stř čer 22, 2016 8:21 pm

Ahoj a vítej.
Prolítl jsem to zběžně, tak snad mi neunikl nějaký zásadní vývoj představy.
1. chceš stavět zmenšenou fregatu. Tzn., že odkazy na plánky ti asi moc nepomůžou. Prostě to bude indivindi projekt. Jestli nemáš minulost zdatného stavitele lodí, nebo alespoň modeláře, tak bych fakt raději oslovil konstruktéra, aby ti profesionálně nakreslil tvou představu.
2. výtlak je jak jsi správně v úvodu napsal hmotnost lodě + užitečná hmotnost (použil jsem terminologii z aut). Prostě hmotnost posádky + náklad + hmotnost lodě. Nijak se to neměří. Hmotnost lodě se zváží a na posádku se počítá tušim 150kg na osobu. Takže jestli budeš mít loď pro 4 členy, tak musí mít hmotnost do 400kg. Nikdo tě kontrolovat nebude, ale když někdo uvidí velkou loď plnou lidí, tak to asi neuhádáš.
3. motor uvažuješ správně, na hartu nesmí ropa. Hlavním motorem plachetnice jsou opravdu plachty. Koukal bych po malym elektromotůrku. Na vyjetí ze zátoky to bude stačit. Případně pak sofistikovanej vestavěnej elektropohon, ale to je o jiných penězích.
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » stř čer 22, 2016 8:29 pm

Svého času, před La Grace, stavěl nějakou zmenšenou repliku historické lodě Dan Rosický.

Byla k vidění i jeden rok na výstavě Lodě na vodě.

Odkázal bych tě pro inspiraci na něj, ale nechce se mi to hledat.
geronimo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod geronimo » stř čer 22, 2016 10:10 pm

Bylo to v roce 2013...ale ta určitě nebude do 1t ani plachty nebudou do 12m2

DSC05597.JPG

DSC05596.JPG
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 18
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » čtv čer 23, 2016 7:17 am

Tady ještě foto za plavby
Grace1.jpg

Grace2.jpg
gugo
nováček na fóru
nováček na fóru
Reputace: 2

Příspěvekod gugo » pát črc 29, 2016 3:44 pm

Ahoj,

jsem v podstate zelenac zelenej, ale okolo vody se motam vcelku celej zivot. Rad bych si poridil nejakou motorovou kajutovku. Tady jsem chtel nacerpat technicke informace ohledne lodi, mam nejake drobne zkusennosti s motorama , alektrikou atd . Tak bych se rad pripravil na to jak se dela treba elektroinstalace na lodi, media atd. Taky bych rad vedel jak je to s marinizaci motoru (dneska) protoze co jsem narazil na prispevky datovane do let 2009-2010 tak nic optimistickeho.

Bohuzel jsem zjistil ze literaturu nestahnu dokud neco nenapovidam :o , tak neveda nic budu prispivat a budu za vola :-).

btw: potapim , tak kdyby tady nekdo chtel "natirat" lod pod vodou tak muzu :)
Kobudoka
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod Kobudoka » stř zář 14, 2016 11:45 pm

Ship ahoy

a teda ahoj aj všetci vodáci, vodníci, morskí vlci či jazerné šteniatka, málo ale o to presnejšie trafení :)

Hlásim sa vám ako najnovší čakateľ hojdavej chôdze, ktorý si chce splniť detský sen stavbou skutočnej lode (doteraz to boli iba ich modely) ;)

A hneď na začiatok potrebujem poradiť - staval niekto "rebrovú" kostru, pričom jednotlivé dosky rebra boli spájané systémom finger joint??

Vďaka za rady a skúsenosti ...

Zpět na