Chtěl bych si postavit takovou malou pirátskou plachetnici na rybník cca do 4 lidí, chtěl bych na tom vozit děcka známých a občas by někdo chtěl na večerní/noční projížďku s partnerem. Prostě jen na blbnutí na rybníce a toť vše.
Hlavní problém vidím v rybníce, který je sice rozlohově největší v Hradeckém kraji, ale je velmi mělký a na konci nejdelšího mola není hloubka větší jak 60cm. Tudíž nevím jak to udělat s kýlem a kormidlem, leda nějaké vysouvací.
Mám k dispozici cca 3 metry dlouhé a 1,3 metru široké torzo plavidla kombinace laminátu a dřeva. Kýl tam byl řešen jakousi železnou trubkou se zasouváním zespodu, což způsobovalo problémy s manipulací protože to dva museli zvednout a třetí zasunout, tudíž bych železné části extrahoval a z laminátu tam udělal průzor aby bylo možné kýl zasouvat a vysouvat dle potřeby a hloubky. Dřevo je v současnosti z většiny shnilé, tudíž celý vršek lodi budu nahrazovat vodovzdornou překližkou + kraje budou olemovány obrázek vpravo nahoře, tak aby to vypadalo jako pirátská loď a ne jako pramice s plachtou.
Pak přemýšlím jak udělat rozložení plachet, rozhodně nechci jednu velkou trojúhelníkovou jako má každá rekreační plachetnice. Přemýšlím o těchto dvou možnostech (dolní obrázky) více malých plachet se na rybník hodí, protože chci eliminovat riziko převrácení, kolikrát tu fouká v určité části vítr naprosto jinak nežli jinde a mění se to velmi rychle a tak při silném větru holt nepojedem na plné plachty. Zajímalo by mne jestli je jedno jaký typ plachet zvolím, či nikoliv trujúhelníkové/čtvercové.
Každopádně bych potřeboval poradit kam přesně mám umístit kýl a jaký má mít tvar a velikost.
Poprípadě jestli nemám postavit úplně novou loď.
Děkuji za rady