Koupe prvniho gumoveho clunu

Rady pro začínající jachtaře

Moderátoři: vilma, windward, Pepa

nomad1
nováček na fóru
nováček na fóru
Reputace: 0

Koupe prvniho gumoveho clunu

Příspěvekod nomad1 » sob kvě 20, 2023 9:39 pm

Zdravim vespolek, chtel bych si hlavne pro zabavu na tuzemskych vodach koupit nejaky gumovy clun s motorem. Celkem mam problem se probrat sirokouu nabidkou na trhu, ale nakonec me nejvic zaujalo tohle -

https://www.boatdiesel.sk/obchod/nafuko ... aho-detail
https://www.boatdiesel.sk/obchod/lodne- ... 5as-detail

Myslite, ze je to dobra volba? Na foru jsem se jeste docetl, ze u motoru hodne zalezi na druhu vrtule a prevodu, ale jake hodnoty jsou vhodne pro gumovy clun na prehradu nebo reku, jsem nikde nezjistil

Prukaz zadny nemam, takze nic vetsiho kupovat nechci. Ostatne i tak jsem cenove na hrane :crazy:

Nebo mate nejaky jiny tip? Diky za kazdou radu
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 153

Re: Koupe prvniho gumoveho clunu

Příspěvekod Denis » ned kvě 21, 2023 12:13 am

Ahoj, Ja by som začal u predajcu s otázkou, či my môže na 6 koňový Suzuky motor dať nálepku 5 k, ale nesledujem legislatívu a neviem či v ČR je možné bez paierov jazdiť s motorom silnejším ako 5 k. Teda, kup ak to ide 6 k motor, je to poznať a moc, zober si že je to 20% výkonu. Cenový rozdiel zanedbatelný.
Nafukovacia podlaha má okrem výhod aj zopár nevýhod, vo vyfúknutom stave je to velký neforemný balík a dosť ťažký. Dlho trvá kým podlahu nafúkaš na predpísaný tlak a pri pokuse o sklz sa pretláča dovnútra, takže do sklzu ide dosť neochotne aj s omnoho silnejším motorom.

Osobne by som z toho čo tam majú kúpil Kolibri 360 s nafukovacím kýlom a drevenou podlahou. Sú to dva balíky, takže sa s ním lahšie manipuluje, je to skladnejšie, skladanie podlahy si nacvičíš, nie je to žiadny problém a je to rýchlejšie ako nafúkať tú vysokotlakú podlahu. Pri tejto velkosti ak v člne budeš sám, tak aj vďaka malému ponoru sa dostaneš do sklzu a to už je iný level jazdenia. Na druhej strane, ak pôjdeš vo výtlačnej plavbe tak do tohto člnu sa ti v pohode pomestí kopa vecí, alebo ak pôjde viac ludí, nebudete tam namačkaní. Cena je pod 1000 eur a za ušetrené peniaze istotne kup malý kompresor na fúkanie gumáku, svet je hneď potom krajší.
nomad1
nováček na fóru
nováček na fóru
Reputace: 0

Příspěvekod nomad1 » ned kvě 21, 2023 12:50 pm

Ahoj, diky za postrehy. Shodou okolnosti jsem tedka vic na Slovensku, nez v Cechach, takze moje teritorium by byl Vah, pripadne prehrada Kralova :good:

Ja myslel, ze nafukovaci podlaha je prave vyhodnejsi, proto jsem se ve vybirani zameril prave na takove cluny.

Co se tyce toho Kolibri 360, to uz je nad limit pro bezpapirove jezdeni, ne? Ale jsou i Kolibri 300 a dalsi desitky clunu s pevnou podlahou v teto kategorii. Dulezite je asi vybrat neco s nafukovacim kylem.

Prestitkovani vykonu motoru nevim jestli je realne pozadovat u prodejce. Mas s tim nejake zkusenosti? Kolik je pokuta za jezdeni bez papiru se silnejsim motorem ;) ?
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » ned kvě 21, 2023 5:25 pm

Bezpapírové ježdění je omezené výtlakem do jedné tuny, nikoli délkou, a pěti koňmi. Tunu výtlaku tenhle gumák zcela jistě nemá.
Husky
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 35

Příspěvekod Husky » ned kvě 21, 2023 6:53 pm

Denis píše:Ahoj, Ja by som začal u predajcu s otázkou, či my môže na 6 koňový Suzuky motor dať nálepku 5 k, ale nesledujem legislatívu a neviem či v ČR je možné bez paierov jazdiť s motorom silnejším ako 5 k. Teda, kup ak to ide 6 k motor, je to poznať a moc, zober si že je to 20% výkonu.

...v česku je to tak, že prodejce může nalepit na motor co chce a nenese trestní ani jinou zodpovědnost, s vyjjímkou pozměnění výrobního štítku, ale takovou chybu prodejci nikdy neudělají a nelegální provoz loďky s 6HP motorem bez VMP a LO jde za provozovatelem
...dost dobře nechápu lidi, kteří jsou líní čamac normálně přihlásit a udělat si za pětset na nejbližší plavebce alespoň VMP M20...raději riskují v tom lepším případě pokutu a v tom horším trestní odpovědnost
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » ned kvě 21, 2023 9:33 pm

Jazdenie, resp. odhodlanie jazdiť s malým motorom ťa drží pri zemi a je dosť možné že nepodlahneš chorobe kupovať stále väčší a väčší čln so stále silnejším motorom. Ruku na srdce, je nás takých kopa. Zosmiešňovaný bruselský úradníci vydali nejaké odporúčanie že v EU by mohli jazdiť bez registrácie a oprávnenia vodcu malého plavidla motory do 15 koníkov. takže to porušenie zákona je akurát tak v naších džamahíriách, inde 5 alebo 10, alebo 15 je jedno. Sú motory okolo 5 k ktoré majú výkon regulovaný prívodom vzduchu, motor nemá ani vyšší obsah, ani váhu, ani iný vzhlad, ani nič, akurát je buď 4, 5, alebo 6 koní. nikde v EU žiadna trestná zodpovednosť , ani iná pakárňa nehrozí, len u nás sme z toho vystrašení. Takže ak kúpi 5 k a požiada predajcu aby mu ho upravil na 6 koní , tak to nikto nikdy nezistí a ani nebude zisťovať, na štítku bude mať 5 k a v reále to pôjde trochu lepšie. V živote ma na Dunaji kontrolovali nespočetne krát, nikdy, ani raz si nikto nepozrel štítok motora. Ani Maďari. Kontrolujú povinnú výbavu, hlavne vesty, kotvu, lano, hasiaci prístroj, pozrú doklady. Takže opravujem, nepožadovať na predajcovi prelepenie z 6 na 5, ale úpravu výkonu z 5 na 6. Predstava že týmto niekoho ohrozíš je nepredstavitelná.
Samozrejme každý kto jazdí na vode, aj v pádlovacom člne, by mal poznať plavebné predpisy, aspoň základ.
Z mojej skúsenosti je velkosť 360 cm zvládnutelná fyzicky, čo sa váhy a manipulácie týka, ale z praxe vieme že 5 k motor mali aj na väčších člnoch a pochvalovali si práve tú velkosť.
Husky
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Husky » pon kvě 22, 2023 4:25 pm

Denis píše: V živote ma na Dunaji kontrolovali nespočetne krát, nikdy, ani raz si nikto nepozrel štítok motora. Ani Maďari. Kontrolujú povinnú výbavu, hlavne vesty, kotvu, lano, hasiaci prístroj, pozrú doklady.

...jak u vás tak ani v pašaliku Absurdistán česko, jak poříční jandarma , tak zbyteční (téměř) úřadové sps neplní základní povinnost a to je konrola , jednak a priori štítků závěsných motorů, tak i na bloku vyleptaného čísla motoru. Přitom úřednícj sps obhajují svoji bídnou existenci na pseudotechicé kontrole reevidencí čísel motorů. Což je nehorázná pitomost, protože každý kdo si koupí kradený motor o tom moc dobře ví. Nedostal k tomu jediný papír, manuál tento spolupachatel loupeže (nekup to za ty peníze) pak shání i tady a na pseudotecnickou kontrolu na sps samozřejmě ani nepáchne. Chytit usvědčit takovéhoto lumpa lze jedině na vodě, ale zloději a jejich zákazníci vědí, že se kontroly díky lenosti úřadů na vodě prakticky nekonají. :crazy: a úředníci tohoto státu nepřímo tuto trestnou činnost de facto nepřímo podporují
ý
Husky
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Husky » pon kvě 22, 2023 4:34 pm

Husky píše:
Denis píše: V živote ma na Dunaji kontrolovali nespočetne krát, nikdy, ani raz si nikto nepozrel štítok motora. Ani Maďari. Kontrolujú povinnú výbavu, hlavne vesty, kotvu, lano, hasiaci prístroj, pozrú doklady.

...jak u vás tak ani v pašaliku Absurdistán česko, jak poříční jandarma , tak zbyteční (téměř) úřadové sps neplní základní povinnost a to je kontrola , jednak a priori štítků závěsných motorů, tak i na bloku vyleptaného čísla motoru. Přitom úřednícj sps obhajují svoji bídnou existenci na pseudotechnicé kontrole hlavně reevidencí čísel motorů( na skutečnou TK a kontrolu emisí podle "třicítky EU " nemají jednak vybavení a zejména znalosti) . Což je nehorázná pitomost, každý kdo si koupí kradený motor o tom moc dobře ví, protože k motorku nedostal jediný papír tj. prohlášení o shodě, ani fakturu a manuál si tento spolupachatel loupeže (nekup to za ty peníze) pak shání i tady na Jachting inf a na pseudotechnickou kontrolu na sps samozřejmě ani nepáchne. Chytit a usvědčit takovéhoto lumpa lze logicky jedině na vodě, ale zloději a jejich zákazníci vědí, že se kontroly na vodě díky lenosti a liknavosti úřadů prakticky nekonají. :crazy:
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » pon kvě 22, 2023 7:05 pm

Bol som dnes na SPS skrz prihlásenie člna, spýtal som sa aj na tie motory od kolko koníkov je povinná registrácia, takže ja s mojimi 20 k musím, do 20 k sa nemusí. Sme na tom tak ako inde v EU a týmto sa ospravedlňujem Slovenskej republike, konečne nie sme džamahírija :) . V pohode môžeš kúpiť 6 koňový, alebo jednoválec Selva 5xs ktorý ma 10 k a stojí 1920 eur.
Ako som spomenul, aj keď nie je registrácia, tak povinná výbava je povinná a čln musíš mať zo zákona označený, na vonkajšej , alebo vnútornej strane na viditelnom mieste napísané meno majitela lode a adresa, daj si vygravírovať štítok a nalep, našroubuj ho znútra na zrkadlo, ideálne k štítku výrobcu.
Husky
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Husky » pon kvě 22, 2023 9:09 pm

Denis píše:Sme na tom tak ako inde v EU a týmto sa ospravedlňujem Slovenskej republike, konečne nie sme džamahírija :) . V pohode môžeš kúpiť 6 koňový, alebo jednoválec Selva 5xs ktorý ma 10 k a stojí 1920 eur.
.

...nic proti Slovenskej republike ale stím ospravedlňovaniem cekom inému štátu bych nespěchal, furt je to ta samá džamahírija jako pašalík český. Například na "Selva 5xs ktorý ma 10 k " ( nanic jinýho nad 20 kW ) ti u Hrvatskoj neprodají ani vignete, bo (patrně) nemáš šanci získat LO :crazy:
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » úte kvě 23, 2023 12:04 am

O Džamahíriji nepochybujem :) , ale toto bolo o konkrétnej veci. Predpokladám že LO by malo byť lodné osvedčenie, tak samozrejme že ho nezískaš, ak zákon neumožňuje zapísať loď do registra. Ja myslím že v tomto problém nebude, dôležitejšie bude poistenie lode a ak bude loď poistená, tak prečo by nemali predať Vignetu? A existujú tam tie vignety ešte?
PEPO
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 13

Příspěvekod PEPO » úte kvě 23, 2023 10:07 am

nomad1 píše:Ahoj, diky za postrehy. Shodou okolnosti jsem tedka vic na Slovensku, nez v Cechach, takze moje teritorium by byl Vah, pripadne prehrada Kralova :good:

Ja myslel, ze nafukovaci podlaha je prave vyhodnejsi, proto jsem se ve vybirani zameril prave na takove cluny.

Co se tyce toho Kolibri 360, to uz je nad limit pro bezpapirove jezdeni, ne? Ale jsou i Kolibri 300 a dalsi desitky clunu s pevnou podlahou v teto kategorii. Dulezite je asi vybrat neco s nafukovacim kylem.

Prestitkovani vykonu motoru nevim jestli je realne pozadovat u prodejce. Mas s tim nejake zkusenosti? Kolik je pokuta za jezdeni bez papiru se silnejsim motorem ;) ?

Pokial to chceš raz za čas použiť a neplánuješ do toho investovať - skús sa pozrieť napríklad na amazon alebo kaufland.de
Tam máš člny s pevnou podlahou 3,2 metra dlhé za nejakých 500 evri.
Akurát je tam to že doručujú len po nemecku.To by chcelo poznať niekoho kto má adresu v nemecku a doniesol by ti to na slovensko.
Myslím že to stojí za to....
Ale to je len taký tip že aj taká je možnosť....U nás sa tie člny predávajú pod značkami ZICO,Albastar,boat007 a pritom je to všetko čína.Ale je rozdiel dať 500 alebo 1500 eur
Pokial si sám, tak čln 3,2 metra dáš do sklzu aj 5hp- teda ak je pre teba dôležité to dostať do sklzu....
Husky
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Husky » úte kvě 23, 2023 10:57 am

Denis píše: Predpokladám že LO by malo byť lodné osvedčenie, tak samozrejme že ho nezískaš, ak zákon neumožňuje zapísať loď do registra. Ja myslím že v tomto problém nebude, dôležitejšie bude poistenie lode a ak bude loď poistená, tak prečo by nemali predať Vignetu? A existujú tam tie vignety ešte?

..osiguranije a viněta jsou věci, které s sebou přímo nesouvisí. Dokonce pod 20 KW osiguranije netreba, tak ti to na desetikuna žíly trhat nemusí :D . Jak to je teď vignete pro slovenské lodě zatím netuším, ale můžu se zeptat příší tjedan až si půjdu koupit vinětu. určitě to nějak jde, Chorvat si nenechá ujít peníze. NIKDY. :crazy:
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » úte kvě 23, 2023 9:16 pm

Super, tak sa opýtaj, budeme mať čerstvú informáciu :) Dík
Sajda
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 1

Příspěvekod Sajda » čtv čer 01, 2023 12:19 am

Já tedy spíš lidi od té úpravy z 5 na 6 odrazuji. Bohužel ta praxe není tak exaktní věda jako že budeš mít o 20% výkonu navíc. Výkonostní křivka není přímka a zvláště když se do toho přidají vnější vlivy ( vlny, vítr, proud). Další věc je jestli ten malý motor dokáže vůbec toho koně v těch maximálních otáčkách přetavit do rychlejšího pohybu v před, když nebudeš laborovat ze stoupáním propelleru. Ze zkušenosti je to tak, že když pojedeš sám a bez další zátěže na gumáku kolem 3m tak tu 6ku poznáš. Půjde to o něco rychleji do skluzu ale stejně se asi budeš muset přemístit směrem k přídi aby jsi ho dosáhl. Ve dvou lidech už rozdíl nepoznáš vůbec. Za mě je porovnání cena přestavby a praktický výkon v nepoměru.
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » čtv čer 01, 2023 11:38 pm

Sajda píše:Já tedy spíš lidi od té úpravy z 5 na 6 odrazuji. Bohužel ta praxe není tak exaktní věda jako že budeš mít o 20% výkonu navíc. Výkonostní křivka není přímka a zvláště když se do toho přidají vnější vlivy ( vlny, vítr, proud). Další věc je jestli ten malý motor dokáže vůbec toho koně v těch maximálních otáčkách přetavit do rychlejšího pohybu v před, když nebudeš laborovat ze stoupáním propelleru. Ze zkušenosti je to tak, že když pojedeš sám a bez další zátěže na gumáku kolem 3m tak tu 6ku poznáš. Půjde to o něco rychleji do skluzu ale stejně se asi budeš muset přemístit směrem k přídi aby jsi ho dosáhl. Ve dvou lidech už rozdíl nepoznáš vůbec. Za mě je porovnání cena přestavby a praktický výkon v nepoměru.

Tak som s prekvapením zistil že na Slovensku je možných bez papierov 11 kW, teda do 15 koníkov, to mení zásadne názory :D , ako je to v ČR?
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » pát čer 02, 2023 11:33 am

ČR je, jako obvykle, sto let za vopicema.
Andrejjeep
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 37

Příspěvekod Andrejjeep » pát čer 02, 2023 12:14 pm

Nuž v ČR smola, v Maďarsku do 10koní bez papierov, Rakúsko Nemecko to netuším.
Rovnako v Chorvatsku nepoužiteľné, keďže sa to vzťahuje na vnútrozemské vody.
Keby sa to zjednotilo aspoň v rámci EU by sa dalo povedať, že to k niečomu bolo.
Ono aj tak tých 11kW je podmienených preukazom VPM. Bez neho stále do 5k.

A.
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » pát čer 02, 2023 9:45 pm

Preukaz Vodcu malého plavidla je k dobru veci, niečo by mali vedieť. Škoda že tých 11 kW neprišlo skôr, keď som bol mladší.
Husky
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Husky » sob čer 10, 2023 11:39 am

Denis píše:Super, tak sa opýtaj, budeme mať čerstvú informáciu :) Dík

Ahoj
...tak jsem u Hrvatskoj už skoro 2 tjedny a čamaci jsou furt obrostlý pavučinama, pod plachtama..., nejsou lidi (na práci), dělám na zemlišti stání pro osm karavanů nebo lodí do 10m...letos to steně nestihnu a tak jsem se vydal na naší slavnou pobočku Lučka Kapetanija Starigrad - Pakleinca pro vinjete a osiguranije na loďky a vzpoměl jsem si a zeptal se v závěru audience mocného balkánského agy (kapetana u uredu), jak je to vlastně s našimi slovenskými bratry, když už mají nově to osvobození vod techničáků do 20kW, jak vlastně mají sehnat vignete. "To nije tvoj problem" zařval a byl jsem vyhozen z uredu a rád, že jsem si své záležitosti zařídil před zjevně nepříjemným dotazem

...nechci malovat někoho na zeď, ale počítám, že to je nepatrný administrativní oříšek :crazy:
vojtaharok
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 84
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod vojtaharok » sob čer 10, 2023 12:21 pm

Husky, ahoj, podle mě stačí si pro neregistrovaná plavidla pořídit registrační kartičku od Československého Lloydu, já jsem si ji tam pořídil za 500 CZK ji pro naši nafukovací plachetnici plus pojištění odpovědnosti do 10 mil EUR od Yacht-Pool (pro HR asi tačí méně, mám to pro IT).
Husky
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Husky » sob čer 10, 2023 8:50 pm

Ahoj, Vojto.
"Osiguranije i vinjete netreba". Ti řekne kapetan, když budeš chtít viňetu na své Pírko :D
...pojištění ani z pilnostI nepotřebuješ bo gumák leští :mad:

Jinak, čs lloyd je jakési "inspekční eseróčko", které nemá oporu v zákoně registrovat cokoli :crazy:... Chorvati jejich "kartičky" za pěťo tak nějak
s vodřenejma ušima tolerují, ale jen pro čamace do 5 koníků.
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » ned čer 11, 2023 8:48 pm

Husky píše:
Denis píše:Super, tak sa opýtaj, budeme mať čerstvú informáciu :) Dík

Ahoj
...tak jsem u Hrvatskoj už skoro 2 tjedny a čamaci jsou furt obrostlý pavučinama, pod plachtama..., nejsou lidi (na práci), dělám na zemlišti stání pro osm karavanů nebo lodí do 10m...letos to steně nestihnu a tak jsem se vydal na naší slavnou pobočku Lučka Kapetanija Starigrad - Pakleinca pro vinjete a osiguranije na loďky a vzpoměl jsem si a zeptal se v závěru audience mocného balkánského agy (kapetana u uredu), jak je to vlastně s našimi slovenskými bratry, když už mají nově to osvobození vod techničáků do 20kW, jak vlastně mají sehnat vignete. "To nije tvoj problem" zařval a byl jsem vyhozen z uredu a rád, že jsem si své záležitosti zařídil před zjevně nepříjemným dotazem

...nechci malovat někoho na zeď, ale počítám, že to je nepatrný administrativní oříšek :crazy:

Ono sa to nejak vyvrbí až to príde. Inak, je to len do 11 kW a zo zákona sa takáto loď nezapisuje do lodného registra, tak čo narobíš. Čítal som že v
Hr sa neregistruje loď do 7 m dĺžky. A ako sa dá 10 m loď z tvojho zemlišta dostať do vody?
copy
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 28
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod copy » pon čer 12, 2023 2:27 pm

Denis píše: Tak som s prekvapením zistil že na Slovensku je možných bez papierov 11 kW, teda do 15 koníkov, to mení zásadne názory :D , ako je to v ČR?

Denis a už je to oficiálne niekde na stránke Dopravného úradu?
Husky
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Husky » pon čer 12, 2023 4:50 pm

Denis píše:

Ono sa to nejak vyvrbí až to príde. Inak, je to len do 11 kW a zo zákona sa takáto loď nezapisuje do lodného registra, tak čo narobíš. Čítal som že v
Hr sa neregistruje loď do 7 m dĺžky. A ako sa dá 10 m loď z tvojho zemlišta dostať do vody?

....ahoj, že se to vyvrbí je věc jasná. není zdokumentováno, že by Chorvat dobrovolně o peníze přišel :crazy:
...tak sedmimetrový čamaci (i menší) jsou tady běžně na číslech + všechno co zasebou míchá vodu :)
...loďku z každého zemliště vodvezeš na podvalu k nejbližšímu "svobodnému" sjížďáku ( u nás cca 400m),jeřáb taky není problém objednat .

U Hrvatskoj můžeš parkovat loď na souši, protože existují soukromé pozemky, ale pobřeží je z dob generasima Tita (téměř) KOMPLET socialistický,. Exitují sice v každý vesnici veřejné přístavy, ale veřejnost do nich nesmí, leda chorvati :crazy:
...znám případ, že si bohatý námořník koupil kuču za x milionů jen proto, že k domu náležel malý SOUKROMÝ přístav, to byl patrně barák po nějakém starém titovu papalášovi. Dům obratem s velikou ztrátou prodal, bo o kuču nestál, ale přístav si nechal.
... s vlastní loďkou můžeš ofiko jen do mariny a nebo nechat čamac na suchu na "svém" zemlišti a spouštět na vodu jen za účelem dlouhodobější plavby, tak jak to dělají čártristi.
...jestli se chceš mrknout osobně, napiš do sz telefon a já Ti zavolám, kde to je.

Zpět na