Rady začátečníkovi / sdílení zkušeností
Moderátoři: vilma, windward, Pepa
Rady začátečníkovi / sdílení zkušeností
Dobrý den,
ráda bych se zeptala, zdali se tu vyskytuje nějaký začátečník, jako jsem já, který se do jachtingu čerstvě zamiloval a plánuje si udělat kapitánské zkoušky, aby se následně mohl pravidelně účastnit plaveb na jachtě v Chorvatsku?
Při procházení článků narážím na spoustu dotazů, kdy těmito všemi nechci bombardovat tuto skupinu, proto bych se ráda zeptala, zdali je tu někdo, kdo taky řeší své jachtařské začátky a s kým bych mohla veškeré dotazy řešit?
Moc děkuji a přeji krásný den, Jitka
ráda bych se zeptala, zdali se tu vyskytuje nějaký začátečník, jako jsem já, který se do jachtingu čerstvě zamiloval a plánuje si udělat kapitánské zkoušky, aby se následně mohl pravidelně účastnit plaveb na jachtě v Chorvatsku?
Při procházení článků narážím na spoustu dotazů, kdy těmito všemi nechci bombardovat tuto skupinu, proto bych se ráda zeptala, zdali je tu někdo, kdo taky řeší své jachtařské začátky a s kým bych mohla veškeré dotazy řešit?
Moc děkuji a přeji krásný den, Jitka
Re: Rady začátečníkovi / sdílení zkušeností
Dobrý den, jsem úplný začátečník, bez zkušeností, ale plánuji si dělat časem kapitánské zkoušky. Zkoušel jsem si o tom různé informace zjišťovat. Nevím ale, jestli bych vám byl schopný v něčem pomoct.
- Libor
- bez hodnocení
- Reputace: 191
- Kontaktovat uživatele:
Klidne se ptej a bombarduj.. .
Od toho tu je toto forum...
Od toho tu je toto forum...
- copy
- zkušený harcovník
- Reputace: 28
- Kontaktovat uživatele:
jitzim píše:... a plánuje si udělat kapitánské zkoušky, aby se následně mohl pravidelně účastnit plaveb na jachtě v Chorvatsku?
Zúčastňovať sa predsa môže aj bez kapitánskych skúšok.
Jitko a Matěji, teď je ta správná doba kdy jsou volná místa na lodích pro doplnění posádky. Nečekejte na zkoušky a jeďte uz tento měsíc. Prostě se přihlaste když někdo shání posádku. Za 5000 - 10000 Kč dostanete spoustu zkušeností. Nabídek je víc než zájemců.
Také jsem začátečník. V životě jsem nebyl na lodi, když nepočítám trajekty a jednu bárku v Bulharsku před 35 lety. A navíc jsem (a stále mám) k vodě dost velký respekt. Ale ani nevím co bylo tím impulzem a najednou mě to začalo čím dál víc lákat a letos na jaře jsem si udělal kapitánské Cčko a na praxi v Chorvatsku mě to fakt pohltilo. Následně jsem si ještě udělal VMPčko, abych na místních tocích zlanařil i rodinu, což se minulý týden na Orlíku povedlo, i když při náklonu všichni řvali strachy
. Trochu ten strach asi umocnila zpráva, že se na Lipně 2 dny před tím převrhla plachetnice.
Letos to na moře s rodinou asi ještě nevidím. Nejmladší má 3 roky a nevím, jak by se na lodi ten týden choval. Ale nějaké získávání dalších praktických zkušenosti bych rád ještě letos realizoval.

Letos to na moře s rodinou asi ještě nevidím. Nejmladší má 3 roky a nevím, jak by se na lodi ten týden choval. Ale nějaké získávání dalších praktických zkušenosti bych rád ještě letos realizoval.
- pavelmicek
- návštěvník fóra
- Reputace: 18
- Kontaktovat uživatele:
r. 2016 jsme byl úplně stejný začátečník s nulou vědomostí. Udělal jsem si VMP. Chorvatský průkaz. Radiooperátora. Pak jsem hned vyrazil na Orlík a chvíli nato do Chorvatska.
Přesně tak, a nabídku Libora bych neodmítal
Tohle fórum mi dalo 70% vědomostí + 95% odvahy vyrazit sám na vodu. Chce to trpělivost a pročítat. Není to na jeden víkend, ale trpělivost k získávání vědomostí patří, v hlavě to pak pěkně uzrává. Samozřejmě knížky + youtube jako další studijní materiál.
Kamarád je fajn, ale další začátečník ti nezodpoví otázky, budete jen společně věčně polemizovat.
Libor píše:.. Od toho tu je toto forum...
Přesně tak, a nabídku Libora bych neodmítal

Tohle fórum mi dalo 70% vědomostí + 95% odvahy vyrazit sám na vodu. Chce to trpělivost a pročítat. Není to na jeden víkend, ale trpělivost k získávání vědomostí patří, v hlavě to pak pěkně uzrává. Samozřejmě knížky + youtube jako další studijní materiál.
Kamarád je fajn, ale další začátečník ti nezodpoví otázky, budete jen společně věčně polemizovat.
-
- nováček na fóru
- Reputace: 0
Zdravim,
vcera vecer jsem objevila toto forum a jasam.
Voda,to bylo vzdy moje ale posledni dobou me lakalo na vode stravit dovolenou a proto jsem se prihlasila na kapitanske zkousky C. Za ctyri tydny vyplouvame z Chorvatska a ja se tesim jak blazen.
Chci se zeptat vas zkusenejsich zda je blaznovstvi jeste tento rok vyrazit nekde v Chorvatsku na pronajate lodi. Dam to?
Nemam v umyslu zadne psi kusy, zkratka poklidna plavba kolem ostruvku.
vcera vecer jsem objevila toto forum a jasam.
Voda,to bylo vzdy moje ale posledni dobou me lakalo na vode stravit dovolenou a proto jsem se prihlasila na kapitanske zkousky C. Za ctyri tydny vyplouvame z Chorvatska a ja se tesim jak blazen.
Chci se zeptat vas zkusenejsich zda je blaznovstvi jeste tento rok vyrazit nekde v Chorvatsku na pronajate lodi. Dam to?
Nemam v umyslu zadne psi kusy, zkratka poklidna plavba kolem ostruvku.
- Libor
- bez hodnocení
- Kontaktovat uživatele:
Možná ano možná ne. To záleží jen na tobě...
Já například na jaře dělal kurz (nejsem blázen abych si koupil jen tramvajenku), v červenci jsem dovezl loď z Polska a v srpnu už jsme s rodinkou vyráželi na první plavbvu.
Pokora veliká a náklon více jak 5° mi nebyl tolerován. A v tom větru co byl bych dnes nerefoval...
Úžasná plavba. Žádná další se nevryje tak do paměti jako ta první...
Takto nějak to vypadalo, Bohužel mi Youtube smázlo zvukový doprovod...
http://web.jachting.info/video/detail?id=39
Takže odpověď je ano, dáš to když budeš chtít.
Já například na jaře dělal kurz (nejsem blázen abych si koupil jen tramvajenku), v červenci jsem dovezl loď z Polska a v srpnu už jsme s rodinkou vyráželi na první plavbvu.
Pokora veliká a náklon více jak 5° mi nebyl tolerován. A v tom větru co byl bych dnes nerefoval...
Úžasná plavba. Žádná další se nevryje tak do paměti jako ta první...
Takto nějak to vypadalo, Bohužel mi Youtube smázlo zvukový doprovod...
http://web.jachting.info/video/detail?id=39
Takže odpověď je ano, dáš to když budeš chtít.
-
- nováček na fóru
....jen tramvajenku
, to se mi zda taky malo.
Ale pises ze sis dovezl lod z Polska. Kde nejlepe hledat pouzite lode na prodej?
Zatim to v umyslu nemam ale trosku uz jsem si na ceny divala,to se priznam.

Ale pises ze sis dovezl lod z Polska. Kde nejlepe hledat pouzite lode na prodej?
Zatim to v umyslu nemam ale trosku uz jsem si na ceny divala,to se priznam.
-
- nováček na fóru
Jeste bych se chtela zeptat, kolik jsou asi ty poplatky v marinach prez noc? Lisi se to cenove vice ci nepatrne?
Ahoj, někde se neplatí nic, někde 200 kuna, někde 60 euro
- Jarda885
- zkušený harcovník
- Reputace: 102
Poplatky za maríny se liší hodně.
Jednak podle velikosti lodě. Čím větší loď, tím dražší poplatek.
Za konkrétní loď zaplatíš v různých marínách ceny lišící se klidně o čtvrtinu. Čím populárnější místo, tím dražší. Městské přístavy bývají levnější. Nejsou tam tak dobré toalety a sprchy.
Jednak podle velikosti lodě. Čím větší loď, tím dražší poplatek.
Za konkrétní loď zaplatíš v různých marínách ceny lišící se klidně o čtvrtinu. Čím populárnější místo, tím dražší. Městské přístavy bývají levnější. Nejsou tam tak dobré toalety a sprchy.
- lada777
- nováček na fóru
- Reputace: 1
Netroufám si zakládat nové téma, jen bych poprosil o radu a navázal na svůj dotaz z před nějaké doby. Před 10 lety jsem plánoval cestovat, pak nastala realita a 4 dětičky jsou na světě (neměnil bych
a uvažoval jsem jak bych je vzal na loď. Malá trošku odrostla, žena to zvládne chvíli sama no a já teď hledám školu na kapitánský kurz a mám prosím několik dotazů:
**je lepší zvolit nějakou regionální školu nebo v tomto případě na vzdálenosti nezáleží (pojedu tam v podstatě pouze na zkoušky atd). Jinak řečeno, je běžné, že žáci zůstávají navázáni na svoji "mateřskou" - teď to nebrat doslova
školu a s ní poté absolvují regaty a dále pokračují v růstu, nebo je spíše běžné, že se pak rozprchnou do světových moří a sami získávají zkušenost. Přiznám se , že bych spíše preferoval variantu 1.
**absolvuji školu a co pak dál ? Je lepší si zaplatit kondiční plavby, než vezmu svoji velkou rodinu na plavbu nebo se raději plavit prvních několik sezón sám nebo to optimálně naplánovat tak, že po získání průkazu si přes charter půjčit malou loď k zažití zkušeností??
Předem se omlouvám za pro Vás triviální dotazy, přesto moc prosím o odpovědi.

**je lepší zvolit nějakou regionální školu nebo v tomto případě na vzdálenosti nezáleží (pojedu tam v podstatě pouze na zkoušky atd). Jinak řečeno, je běžné, že žáci zůstávají navázáni na svoji "mateřskou" - teď to nebrat doslova

**absolvuji školu a co pak dál ? Je lepší si zaplatit kondiční plavby, než vezmu svoji velkou rodinu na plavbu nebo se raději plavit prvních několik sezón sám nebo to optimálně naplánovat tak, že po získání průkazu si přes charter půjčit malou loď k zažití zkušeností??
Předem se omlouvám za pro Vás triviální dotazy, přesto moc prosím o odpovědi.
- Strycek_Bidlo
- zkušený harcovník
- Reputace: 8
- Kontaktovat uživatele:
Nevím, zda mohu radit. Za posledních deset let mám napluto necelých 9 tisíc mil; půlku z toho na přílivových vodách a skoro třetinu v noci. Ale kromě VMP nejsem držitelem žádného kapitánského oprávnění. A v Chorvatsku jsem nikdy nebyl, moje nejjižnější destinace byla zatím Brest. A nejsevernejší Polární kruh.
Ale i tak bych doporučil jet nejdřív na nějaké zajímavé plavby s někým jako posádka a pak se teprve začít starat o to, jak se stát kapitánem. Těch možností, jak se k někomu přifařit do posádky na zajímavou plavbu, je po Internetu spousta. A taková týdenní plavba na Baltu na jaře, nebo ve Skotsku kdykoliv, na majitelské lodi se zkušeným kapitánem, tě opravdu něco naučí.
Ale i tak bych doporučil jet nejdřív na nějaké zajímavé plavby s někým jako posádka a pak se teprve začít starat o to, jak se stát kapitánem. Těch možností, jak se k někomu přifařit do posádky na zajímavou plavbu, je po Internetu spousta. A taková týdenní plavba na Baltu na jaře, nebo ve Skotsku kdykoliv, na majitelské lodi se zkušeným kapitánem, tě opravdu něco naučí.
- jakubsipek
- návštěvník fóra
Ahoj, já to udělal zhruba takhle:
- udělal jsem si VMP na řeky (tehdy stačila jen teorie) a pak si půjčil na Orlíku loď (plachetnici)
a pan pronajímatel mě s kámošema dal tak hoďku dvě praktický školení a my se učili sami celej víkend;
měl jsem načteno hodně teorie
- pak půjčování si lodí na Orlíku sám i s kamarády
- pak jsem si rozšířil VMP i na moře (MPZ) a někdy v tý době jsem jako člen posádky vyplul s kamarádem kapitánem
na tejden do Chorvatska
- pak jsem vyplul na tejden jako kapitán s MPZ do Chorvatska
- pak jsem plul jako kadet na La grace
(možná i nějaká další plavba)
- pak jsem si udělal průkaz MD - ČR - C (měl jsem naplutý míle a tak tehdy stačila jen teorie)
- no a pak nějaká plavba jako kapitán i člen posádky
- taky jsem si udělal ještě chorvatský průkaz B (stačí jen zkouška z teorie a tu už jsem uměl);
ten sice platí jen v Chorvatsku, ale nemůže propadnout, když člověk nenaplouvá míle
- taky jsem si koupil vlastní palchetnici na řeky a na ní jsem se naučil hodně z praxe víceméně sám a s kamarády
- v budoucnu až budu mít čas, tak si udělám průkaz RYA, kterej narozdíl od MD - ČR člověku po 10 (či 5?) letech nepropadne,
když nenapluje dost mil
- udělal jsem si VMP na řeky (tehdy stačila jen teorie) a pak si půjčil na Orlíku loď (plachetnici)
a pan pronajímatel mě s kámošema dal tak hoďku dvě praktický školení a my se učili sami celej víkend;
měl jsem načteno hodně teorie
- pak půjčování si lodí na Orlíku sám i s kamarády
- pak jsem si rozšířil VMP i na moře (MPZ) a někdy v tý době jsem jako člen posádky vyplul s kamarádem kapitánem
na tejden do Chorvatska
- pak jsem vyplul na tejden jako kapitán s MPZ do Chorvatska
- pak jsem plul jako kadet na La grace

- pak jsem si udělal průkaz MD - ČR - C (měl jsem naplutý míle a tak tehdy stačila jen teorie)
- no a pak nějaká plavba jako kapitán i člen posádky
- taky jsem si udělal ještě chorvatský průkaz B (stačí jen zkouška z teorie a tu už jsem uměl);
ten sice platí jen v Chorvatsku, ale nemůže propadnout, když člověk nenaplouvá míle
- taky jsem si koupil vlastní palchetnici na řeky a na ní jsem se naučil hodně z praxe víceméně sám a s kamarády
- v budoucnu až budu mít čas, tak si udělám průkaz RYA, kterej narozdíl od MD - ČR člověku po 10 (či 5?) letech nepropadne,
když nenapluje dost mil
Naposledy upravil(a) jakubsipek dne úte kvě 05, 2020 11:40 pm, celkem upraveno 2 x.
- Jarda885
- zkušený harcovník
to Lada777
Cestou Tvé varianty 1 jde hodně nových námořníků.
Seznámíš se ze spoustou zajímavých lidí.
Získat nejprve zkušenosti na plavbách s někým jako posádka je správná cesta.
Plout v přílivových vodách v noci pouze s VMP jako člen posádky bez zodpovědnosti za loď je také dobrá volba.
Pokud si vypěstuješ pokoru k moři, je milion dobrých a správných variant, jak se naučit řídit bezpečně loď.
Cestou Tvé varianty 1 jde hodně nových námořníků.
Seznámíš se ze spoustou zajímavých lidí.
Získat nejprve zkušenosti na plavbách s někým jako posádka je správná cesta.
Plout v přílivových vodách v noci pouze s VMP jako člen posádky bez zodpovědnosti za loď je také dobrá volba.
Pokud si vypěstuješ pokoru k moři, je milion dobrých a správných variant, jak se naučit řídit bezpečně loď.
- RACEK
- zkušený harcovník
- Reputace: 100
Taky můžeš přihlásit děti do jachtařského oddílu. Naučí se nejen jezdit, ale i závodit. No a pak se to naučíš od nich
Každopádně pak budeš mít pro jachting zapálené šikovné pomocníky na palubě

Každopádně pak budeš mít pro jachting zapálené šikovné pomocníky na palubě

Ahoj!
Mám k dispozici plachetnici na jadranu, tak jsem se rozhodl udělat si kapitánské zkoušky C. Kdysi (asi tak před 20 lety
) jsem byl na jedné plavbě, jako posádka, teď už bych si to chtěl střihnout jako kapitán.
Zběžně jsem koukal na kurzy od SeaWolf, kde vyjde teoretický kurz v Praze a praktický kurz v Chorvatsku + zkoušky na cca 20 000,- Mohl byste prosím někdo doporučit nějaký kurz se kterým máte dobré zkušenosti? Liší se nějak zásadně ceny kurzů, nebo je to víceméně všude stejné?
Ještě mě napadlo, zda by nešlo domluvit si praktickou část zkoušky přímo na "naší" lodi, s tím, že by si tam dělalo kurz a zkoušky více osob (4).
Mám k dispozici plachetnici na jadranu, tak jsem se rozhodl udělat si kapitánské zkoušky C. Kdysi (asi tak před 20 lety

Zběžně jsem koukal na kurzy od SeaWolf, kde vyjde teoretický kurz v Praze a praktický kurz v Chorvatsku + zkoušky na cca 20 000,- Mohl byste prosím někdo doporučit nějaký kurz se kterým máte dobré zkušenosti? Liší se nějak zásadně ceny kurzů, nebo je to víceméně všude stejné?
Ještě mě napadlo, zda by nešlo domluvit si praktickou část zkoušky přímo na "naší" lodi, s tím, že by si tam dělalo kurz a zkoušky více osob (4).
- Jarda885
- zkušený harcovník
Liborova informace je neúplná. Je třeba ji chápat v kontextu, že Yachtnet je hlavní sponzor Liborova jachting.info
Odkaz na Yachnet uvádí ceny praxe včetně praktické zkoušky. Taky 13.900,- není půlka dvaceti tisíc.
Ještě je třeba připočíst teorii. Když započteš přípravu na teoretickou zkoušku, tedy kurz teorie, dostaneš se na u všech školících středisek na podobnou cenu.
Teoretický kurz není povinný. Můžeš si koupit skripta (dostaneš je v teoretickém kurzu jako součást kurzovného) a studovat teorii sám. Pak ušetříš peníze, ale věnuješ tomu mnohem více času.
Odkaz na Yachnet uvádí ceny praxe včetně praktické zkoušky. Taky 13.900,- není půlka dvaceti tisíc.
Ještě je třeba připočíst teorii. Když započteš přípravu na teoretickou zkoušku, tedy kurz teorie, dostaneš se na u všech školících středisek na podobnou cenu.
Teoretický kurz není povinný. Můžeš si koupit skripta (dostaneš je v teoretickém kurzu jako součást kurzovného) a studovat teorii sám. Pak ušetříš peníze, ale věnuješ tomu mnohem více času.
- bedrich
- aktívní jachtař
- Reputace: 22
Yachtnet nabízí kapitánské kurzy v intervalu 9.900 až 13.900,- Kč. V ceně jsou i Studijní materiály jako je kniha Staňte se kapitánem od zdejšího člena Romana Verby, včetně výkladu. Pokud je cílem žadatele získat chorvatské "Béčko" (místy zde vysmívanou tramvajenku, plně dostačující pro Chorvatsko a okoli), zaplatí si už jen závěrečnou zkoušku na kapitanátu CRO cca 900 HRK a je hotovo. Pro získání českého "Céčka" pak je ona fakultativní a nepovinná dodatečná teorie plus poplatky za vystavenní a zkoušku na MDČR. Vše přehledně vysvětleno v záložce Podmínky na zmiňovaném odkazu.
Aby to nebylo bráno jako jednostranná podpora partnera portálu (nebo snad Libora
), uvádím že srovnatelné podmínky pro získání chorvatského oprávnění a dobrou kvalitu výuky nabízí i zde kdysi propíraný BemexBoot (osobní zkušenost). Týdenní kurz v Chorvatsku 9 až 13 tisíc Kč + 150 EUR za zkoušku.
Obě nabidky nezahrnují cenu stravy a nápojů. Yachtnet má vceně i promotorovanou naftu, u Bemexu je ještě pobytová taxa 10 EUR na týden.
Pak jsou i celosvětově akceptované kurzy RYA. Jejich stupně. průběh, ceny a pod. lze na stránkách Jachting.info dohledat.
Aby to nebylo bráno jako jednostranná podpora partnera portálu (nebo snad Libora

Obě nabidky nezahrnují cenu stravy a nápojů. Yachtnet má vceně i promotorovanou naftu, u Bemexu je ještě pobytová taxa 10 EUR na týden.
Pak jsou i celosvětově akceptované kurzy RYA. Jejich stupně. průběh, ceny a pod. lze na stránkách Jachting.info dohledat.
- Libor
- bez hodnocení
- Kontaktovat uživatele:
Neni tomu tak docela.
Je tu i neverejna nabidka.Proto nepisu zde a kdo chce si zjisti.
Stojim si za tim ze to jde i za pulku +- ( ne doslova).
Je tu i neverejna nabidka.Proto nepisu zde a kdo chce si zjisti.
Stojim si za tim ze to jde i za pulku +- ( ne doslova).
- Pavel63
- aktívní jachtař
- Reputace: 44
To Ajdam:
Asi není tak důležité, jestli kurz se dá sehnat za 10 nebo za 14 - 16 tis., ale určitě bych podle toho, že jsi byl na moři jen jednou jako člen posádky a to ještě před dávnou dobou, řešil získání papírů včetně kurzu na moři, nebo jet nejdřív s někým zkušenějším a pak teprve vyrazit jako skiper. Já jsem začínal před 20-ti lety a dnes je podle mne mnohem hustší provoz a plavba je náročnější podobně jako na silnici, kde aut taky silně přibylo a zhoustl provoz. Rozhodně bych asi nedoporučil jen teorii, získat papíry a rovnou vyplout jako skiper.
Pavel
Asi není tak důležité, jestli kurz se dá sehnat za 10 nebo za 14 - 16 tis., ale určitě bych podle toho, že jsi byl na moři jen jednou jako člen posádky a to ještě před dávnou dobou, řešil získání papírů včetně kurzu na moři, nebo jet nejdřív s někým zkušenějším a pak teprve vyrazit jako skiper. Já jsem začínal před 20-ti lety a dnes je podle mne mnohem hustší provoz a plavba je náročnější podobně jako na silnici, kde aut taky silně přibylo a zhoustl provoz. Rozhodně bych asi nedoporučil jen teorii, získat papíry a rovnou vyplout jako skiper.
Pavel
- Jarda885
- zkušený harcovník
Pavlův názor mohu doporučit. Není ale omezující.
Lze začít s čerstvými papíry jako skipper. Musíš mít dobré kamarády jako posádku, kteří Tě budou respektovat jako kapitána. Plánovat plavby nenáročné. Hodně číst, povídat si s jinými čerstvými kapitány, třeba s Těmi, se kterými ses potkal v kurzu. To je přidaná hodnota teoretických kurzů. Seznámíš se.
Učit se od zkušenějších.
Nejdůležitější: Přistupovat k moři s pokorou.
Lze začít s čerstvými papíry jako skipper. Musíš mít dobré kamarády jako posádku, kteří Tě budou respektovat jako kapitána. Plánovat plavby nenáročné. Hodně číst, povídat si s jinými čerstvými kapitány, třeba s Těmi, se kterými ses potkal v kurzu. To je přidaná hodnota teoretických kurzů. Seznámíš se.
Učit se od zkušenějších.
Nejdůležitější: Přistupovat k moři s pokorou.