Opraváře lodi a truhláře

Rady pro začínající jachtaře

Moderátoři: vilma, windward, Pepa

AussiePaul
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Opraváře lodi a truhláře

Příspěvekod AussiePaul » čtv dub 15, 2021 12:25 pm

Vím, je před sezonou, nejhorší čas shánět někoho na opravu lodě. Vaněk či Loděnice Vltava nemají čas do konce roku, Loděnice Vltava ani nemají momentálně truhláře. Nikoho jiného neznám.

Loď se toho času nachází na Vranově. Chtěli bychom z naší "plachetničky" mít skutečný "day-sailer" na prodloužené víkendy a drandění po střední Evropě. Hledám někoho na výrobu interiéru a opravy / zavedení elektřiny), přebroušení, vykytování a natření (naposledy - já - před 5 lety). Loď je lehce odvozená od Silhouette Hurley MkII s tím, že se jedná o trojkýl - ideální pro mělčí i menší vodní plochy.

Celkem potřebuji:
    Vykitovat, přebrou
      sit a natřít včetně protskluzu
      Lyžiny / madla zvenku na střeše kajuty - používáme a již ztrouchnivělé (mám 2 metry, 120 kg a urval jsem jednu stranu v lednu)
      Lehce vytvarovat vanu s laminátem kvůli odtoku
      Lehce dotvarovat další místa nad / vedle lavice po straně kvůli lepšímu odtoku
      Vyříznout a vytvořit prostor pro gelové baterie v zádu a provést dráty ven pro elektromotor zvenku
      Nový rám pro dvířka do kajuty a skládací / vyndavací ale uzamykatelné dvířka
      Poradit nějaký kvalitní fixační systém pro polštáře na lavicích
      Spaní a elektřina a led osvětlení uvnitř
      Umístit a zapojit hloubkoměr
      Umístit a zapojit
    malý solární panel

Má někdo tip? Optimálně Praha / SČ.
Přílohy
IMG_20180812_180440.jpg
IMG_20170910_124029.jpg
IMG_20170910_124029.jpg (81.23 KiB) Zobrazeno 4178 x
DSC02492.jpg
DSC02477.jpg
71562486_10217836687647118_2790738348711346176_n.jpg
AussiePaul
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Re: Opraváře lodi a truhláře

Příspěvekod AussiePaul » čtv dub 22, 2021 11:09 am

Vidím, že někoho sehnat bude těžký oříšek :shock: . Žádné odpovědi... inu - může někdo doporučit truhláře aby udělal jednoduchý vnitřek + rám dveři / vstupu do kajuty + nové dřevěné madla na střeše. Plus zkouknout a případně vyměnit žebra.

V nejhorším si hrubou práci udělám sám kamarádem, jenom jsem te tom a prací s laminátem chtěl vyhnout...

Může někdo doporučit solární panel a který Minn Kota elektrický motor je optimální. Např. jaký je rozdíl mezi řadou Traxxis a Endura a jak spočítám optimální velikost / tah? Loď váží cca 750 kg.
LadaM
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 97

Příspěvekod LadaM » čtv dub 22, 2021 1:03 pm

Ahoj. To, že jsou všichni šikovní fachmani dlouhodobě vytížení, je prostě fakt a netýká se to jenom lodí.
Já se jenom obávám, že když si tohle všechno necháš někde udělat (kór v Praze), tak cena práce hravě převýší cenu lodě. Pokud chceš jenom plout bez práce, není lepší pořídit něco víc instantního? Takovéto projekty jsou spíš pro nadšence, kteří si to udělají sami a ještě se u toho pobaví.
LadaM
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 97

Příspěvekod LadaM » čtv dub 22, 2021 1:16 pm

Na 6 m lodi pevný solár neumístíš tak, aby nebyl furt něčím stíněný. Jediné smysluplné umístění na plachetnici je rampa za lodí (a za ráhnem), ideálně s naklápěním. Pokud jsi flexibilní Ty, zkus zvážit něco takového https://ecoprodukt.cz/p/80288-skladatelny-prenosny-solarni-panel-lensun-100w-18v-solarni-regulator-20325. Při kotvení to dáš na jednu nebo druhou stranu, na reling nebo nástavbu, nebo gumicukem na bimini atd.
Co se týká logu / hloubkoměru, tak nejlepší poměr cena / výkon při solidní spolehlivosti mají anglické přístroje NASA Marine. Samotný hloubkoměr můžeš mít i v in-hull provedení, měří to i skrz dno a nemusíš vrtat.
PEPO
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 13

Příspěvekod PEPO » čtv dub 22, 2021 2:23 pm

Ak chceš elektromotor- bez čo najsilnejší.Ale si to dobre premysli že či ho fakt potrebuješ...
Ak sa nemýlim tak s napatím 12v sú asi najsilnejšie 65lb.
A solary- tak na tým bude stále niečo zavadzať a budú v tieni.
Ale dal by som dva na kajutu-a rozmer čo najvačší čo dovolí konštrukcia.
Ja sa mojou lodou pasujem už druhým rokom-ale samozrejme ju aj používam a robím to priebežne a mám to ako zabijak času.
Elektrina naťahaná krížom krážom .Ja som si domontoval telku,,radio,sonar,vysielačku,chladničku, nádrž na ryby,premiestnil akumulátor,palivovú nádrž druhú,elektrický kotviaci naviják, svetelnú rampu.Lod je už vybrúsená, navoskovaná a už len nejak z dna odstrániť starý antifouling..No do toho sa mi stále nejako nechce :? :? .Ešte na motory vymením rozvody a druhé sviečky a myslím že na tento rok by stačilo a od budúceho týždna idem už konečne na vodu..
geronimo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 201
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod geronimo » čtv dub 22, 2021 3:51 pm

AussiePaul píše:Vidím, že někoho sehnat bude těžký oříšek :shock: . Žádné odpovědi...

No shánět v půlce dubna šikovného truhláře pro rekonstrukci lodi na tuto sezónu :? :lol: Takového truhláře, který má teď čas asi nechceš...
Můžu doporučit Nautica Servis - Martina Voplakala, ale možná na příští rok... :?
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » čtv dub 22, 2021 8:15 pm

Ja bych Voplakala v zadnem pripade nedoporucil!
geronimo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 201
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod geronimo » čtv dub 22, 2021 8:33 pm

Tak si vyber, já byl spokojený Libor ne...tak už to chodí... :whist: :D
Andrejjeep
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 37

Příspěvekod Andrejjeep » pát dub 23, 2021 7:30 am

No stým elektropohonom by som porozmýšľal ako ho budeš využívať, či len z maríny a von za pekného počasia, alebo chceš využívať aj za bezvetria, alebo občas aj v nie zrovna najlepších podmienkach. Výkon motora už až tak nie je problém, problémom je kde zobrať toľko energie. Na 12v motory, to je fakt len na pekné počasie, výkon ako taký začína na 24V ideálne pri 48V, čo je problém na malej lodi. Druhým problémom je úložisko energie, klasické akumulátory bude problém ich množstvo a váha. Ideálne sú LiFePo4 akurát tá cena za relevantnú kapacitu aku nebude malá.
Elektropohon som jedného času uvažoval aj ja tiež na mojej 6m plachetnici:

Elektromotor na plachetnici

Ak elektromotor nepotrebuješ z dôvodu obmedzenia na vodnej ploche kde budeš väčšinou jazdiť, tak by uvažoval o klasickom 4-takte.

Solár na tak malej lodi, jedine, rampa na kormu a vyložiť to dozadu, dá sa to vcelku dizajnovo poriešiť, že to nebude ani tak špatiť. každopádne uvažuj, z čo možno najvýkonnejším panelom/panelmi, ktoré tam vieš dať.

Na mojej som sa dokopal a zošetril na LifePo4, ktoré mám ale na napájanie bežnej elektroinštalácie a + plánujem kompresorovú chladničku. Keď zrátal ceny aku čo by klasických musel kupiť umiestniť lacnejšie ma vyšli liFePo4 a namiesto nejakej využiteľnej kapacity povedzme 40-60Ah mám k dispozícii minimálne 100Ah, a to ani aku nebude vedieť, že sa používa. Celkovú kapacitu mám 180ah a veľkostne je to polovica 74Ah akumulátora, váhovo cca 1/3. Solár zatiaľ kúpený 60WP, ale uvažujem o ďalšom pre strýčka náhodu.

V ostatnom, stolára neporadím, koór v Prahe a okolí. Ja si všetko robím svojpomocne, ako formu relaxu, aj keď to dlho trvá. Vylepšujem si tu moju postupne, ako sú financie a čas a chuť. A viem že keď niečo do... tak si môžem vynadať akurát sebe. Do určitých stôp dĺžky sa to dá aj v rámci času ktorý máme v rámci povinností. Pri väčšom plavidle by to chcelo mať viacej dukátov, aby si to človek zadal, alebo mal ešte viac že nemusí chodiť work a robiť to čo baví, napr. vŕtať sa v lodi.

A.

Zpět na