oceanis43 aneb železniční prejezd v Kostelci

Jak jsem vyrobil/a průšvih na lodi , jak jsme se dostali do velkých potíží.
Prostě příběhy, události a zažitky pro ponaučení,

Moderátoři: vilma, Pepa

mirinekk
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 0

oceanis43 aneb železniční prejezd v Kostelci

Příspěvekod mirinekk » úte srp 21, 2012 6:52 pm

Tak tedy na žádost Baharise se také podrobím veřejnému lynčování :cry:

Píše se duben 2010 a já jako rok starý kapitán vyplouvám na svoji třetí plavbu po získání osvědčení Velitel Brodice. A není náhoda, že právě se soudruhy z tohoto fóra na první regatku JI :D Ze zde přítomných členů tvořili posádku Dakar, Chudu a v neposlední řadě Tatíneček, jako zásobovací dustojník a kuchař v jedné osobě. Cesta proběhla zdárně, jen v marině se dozvídáme, že neše Oceanis 43 není v Mandalině ale v Kaštele a dovést ji chtějí do Mandaliny.
V Kaštele přebýrám uplně novou oceanis, jejíž log ukazuje cca 800 mil. Jelikož byla možnost pojištění kauce+100 eur vratných při vrácení lodi, využívám tuto možnost. Později se se ukazuje, jak jsem byl velice prozíravý :lol:
Nebudu zde popisovat průbeh regatky, kulinářské umění Tatínečka, ani chuť domácích buchet dovezených něžnější částí posádky. Sluníčko svítilo, občas fouklo tak akorát a i na koupání došlo, ikdyž voda trochu studenější. No ale nevlez tam, když už jsi u moře :P
No stalo se, myslím v polovině týdne, že po prohlídce zelené jeskyně jsme zamířili na východní část ostrova Vis do zátoky Budikovac na obýdek a odpolední povalování. Jelikož nefoukalo, část posádky byla v podpalubí aby nebrala síly na hody, které nám Tatíneček připravoval.
Ještě dost daleko před zátokou Budikovac jsem seběhl dolu, abych se mrknul do mapy a do pilota. Koukam, koukam a říkam si. Aha bacha, musíš tam zajet od jihu, protože mezi tím ostruvkem a ostrovm Budikovac tam nezajedeš. Kouknul jsem ještě jednou do mapy a do pilota a letím nahoru s myšlenkou kotvení a možná i koupání. Někdo předci říkal, že vté zatoce je teplá voda již brzy od jara :roll:
No blížíme se k zátoce a Tatíneček s větou jdu se natáhnout odchází do kajuty, kde si chce nechát zdát sen o kapitánech nekuřácích :whist:
Na palubě jsme zustali myslím 3 nebo 4, ale kčemu víc lidí na kotvení. Jednoho člena posílám ke kotvě a druhého si nechávám u sebe, a přeji si aby mi po každém metru hlásil hloubku. ,, Káca, budem kotvit tak na 4 metrech, tam by ta voda měla být teplá. V polovině toho ostruvku se otočím a vyhodíme kotvu ´´ Takže si to suneme pomalu zátokou Budikovac, po levé ruce mám ten ostruvek mezi kterým se nedá projet, člen na přídi je připraven spustit kotvu a káca hlásí: ,,5 metrů, 5 metrů, 5 metrů....4 metry´´ oka otáčíme, za chvíli vyhodíš kotvu křičím. Přeruší mě zvuky, které nevím k čemu přirovnat, drhnutí kýlu o dno a divné pohyby lodi. Kouknu na kácu a on na mě a pronese,, dva´´ :oops:
Tatíneček, kterému zrovna přicházel ten sen o nekuřáckém kapitánovi je hned nahoře a ukazuje se jeho praxe. Bere hned kormidlo a zkouší vycouvat. Nejde to. Nakonec se mu podaří díky bustralu lod otočit a dostat na hlubší vodu, kte kotvíme. Okamžitě běžíme kouknout pod přepážky, zda do lodi neteče. Neteče. Ted přichází na řadu ta horší část. V dubnu se potopit ke kýlu a zkontrolovat ho. No moc se mi nechce, ale musím. Voda je ledová, ale zjištuji že to díky malé rychlosti odnesla vlastně jen barva. To zapíjíme panáčkem. V pátek po příjezdu do mariny, ihned potápěč odhaluje nehodu, ale potvrzuje má slova, že to odnesla ,,jen,, barva :hmm
V sobotu při předání sepisujeme protokol pro pojištovnu a díky pojištění kauce přicházím vlastně jen o 100 eur. A vlastně ani oně, protože posádka se rozhodla těch 100 eur vidělit 8 a podělili se se mnou o škodu kterou jsem zavinil já. :cry:
A kde byla chyba? Do map i do pilota jsem se podíval správně, ale dá se říct že v rychlosti. A když jsem koukal dvakrát, nevšiml jsem si v osmičkách odkazu na zvědčený obrázek zátoky u ostrova Budikovac, kde je jasně vidět, že kotvit se dá tak do 1/3 toho ostruvku mezi kterým se nedá projet.
Poučení? Nekoukat v rychlosti a študovat mapy a piloty dukladně. Jo a používat GPS :mad: :D nad kterou není :lol:

Tak takhle jsem přejel s lodí železniční přejezd v Kostelci pane učiteli. Ted už přežijete všechno :whist: O zaháknutí sněžněm v námořním bungru příště :-)
Pavel63
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 44

Příspěvekod Pavel63 » úte srp 21, 2012 7:47 pm

Mirinku, můžeš, prosím, popsat, co je to "bustral"? Já jen kdybych náhodou taky někdy uvíznul a bylo to na větší lodi, než kterou utáhnu s ploutvemi a šnorchlem ...

Díky. Pavel.
mirinekk
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod mirinekk » úte srp 21, 2012 8:27 pm

bustral nebo BOWTHRUSTER (PŘÍĎOVÝ MANÉVROVACÍ MOTOR). Na lodích od cca 40 stop výš (není pravidlem) je v přídi umístěn elektrický motor s vrtulý do boku, která ti příd pomáhá otáčet na jednu nebo druhou stranu. Je pak lehčí manevrovatelnost.
bomba
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod bomba » úte srp 21, 2012 9:20 pm

Ahoj
Nemyslíte mezinárodní vřraz bugštrál?
Pavel63
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 44

Příspěvekod Pavel63 » úte srp 21, 2012 9:37 pm

No, já jsem pro příďový manévrovací propeler slyšel název "puk".
Pavel.
shooter
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 8

Příspěvekod shooter » úte srp 21, 2012 9:52 pm

Tedy správně BUGSTRAHL (příďový proud) a HECKSTRAHL (záďový proud) používa se oboje hlavně s obouma vyjet z řady lodí je dětská slavnost
Ale jsme OT ;)
Šutrák

Zpět na