Jak potopit motorák snadno a rychle

Jak jsem vyrobil/a průšvih na lodi , jak jsme se dostali do velkých potíží.
Prostě příběhy, události a zažitky pro ponaučení,

Moderátoři: vilma, Pepa

lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 417

Jak potopit motorák snadno a rychle

Příspěvekod lynx » stř pro 13, 2017 7:59 pm

Ne snad, že bych vám to přál, kolegové kamnáři. Takové menší varování:

http://forums.sailinganarchy.com/index. ... -fl-inlet/

Jupiter Inlet je na Floridě, tak bacha, až tam budete trávit důchod! :mad:
Richard
věčný začátečník
věčný začátečník
Reputace: 82

Re: Jak potopit motorák snadno a rychle

Příspěvekod Richard » stř pro 13, 2017 8:44 pm

Myslím, že neměl zpomalit.
err_
bez hodnocení
Reputace: 177

Příspěvekod err_ » stř pro 13, 2017 9:49 pm

No, zality kokpit nezabednene plachetnice take neni uplne v pohode ...
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 43
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » stř pro 13, 2017 11:15 pm

Tohle znam docela dobře z tech mejch clunecku, ale nepotopitelnost nastesti umim docela dobře PET flaskama. ;-)
Zdenek2013
bez hodnocení
Reputace: 17

Příspěvekod Zdenek2013 » čtv pro 14, 2017 8:39 am

Pro karambol není potřeba jezdit až na Floridu,letos na soutoku Moravy a Dunaje jsme málem skončili podobně,stačila jen snaha o kolmé vplutí z koryta Dunaje do Moravy ,pod plným tahem obou motorů výtlačnou lodí s tupým "V",následoval náraz jako do zdi,ve zlomku vteřiny okamžitý svévolný obrat o 90stupňů po proudu,náklon takový,že vše na palubě někam odletělo a málem jsem nabral vodu přes bok lodě,naštěstí okamžitá reakce a změna kurzu docela vpravo zpět na hlavní tok Dunaje zabránila katastrofě,loď se srovnala a pořád pod plným tahem obou motorů se vrátila do koryta...

Dunaj nás neputil,Morava nepřijala a dodnes nevím co se stalo,na lodi nebyl ani škrábanec,žádná podvodní překážka to nebyla,kamenné výhony jsou cca o 100 metrů výše,pouze hrana vody,která vzniká tím,že silnější Dunaj přetlačuje menší Moravu,s naší lodí o výtlaku cca 3 tuny jsme neměli šanci ani při druhém pokusu vplutí proti proudu, loď šla proti proudu pod Děvínem 5km/hod,ale odbočit do Moravy nešlo,skončili by jsme v břehu,otáčení či manévrování v proudu však problém nebyl...

dva týdny před touto událostí jsme v Moravě byli na lodi s ostrým "V" a výkonem cca 300hp a nic podobného se nedělo,náš výtlak s tupým "V" a 35 (HT "redukovanými") hp však málem skončil podobně blbě jako lodička z odkazu.
Omen
vytrvalý návštěvník
Reputace: 160

Příspěvekod Omen » čtv pro 14, 2017 9:16 am

Zdeňku, né, že by mi to s mým motůrkem hrozilo, ale zajímá mě ten mechanismus, co se stalo.
Mohl bys do toho obrázku načrtnout o co ses pokusil?
Přílohy
mapy(1).png
Zdenek2013
bez hodnocení

Příspěvekod Zdenek2013 » čtv pro 14, 2017 11:12 am

připluli jsme po proudu z Rakouska (tuším od Hainburku) a chtěli jsme vplout kolmo do Moravy,kamenné výhony jsem si pohlídal,ale to co následovalo popsané výše nás fakt vyděsilo,poskočila,nahnula se tak,že jsme málem nabrali bokem vodu a stočila se okamžitě s proudem,otočil jsem rychle řízení docela vpravo a tím se loď srovnala a vrátila zpátky na hlavní tok stále s plným plynem na obou motorech,otočil ji jsem ji asi po 200metrech v proudu a pokusil se do Moravy vplout proti proudu,nahoru proti proudu šla 5km/hod,ale odbočit nešlo,proud nás okamžitě hnal na šutrový břeh k bývalé posádce,ten první pokus o vplutí do Moravy byl o ten pomyslný fous...

červená šipka je plánovaný manévr,modrá pak realita "nárazu",následného okamžitého stočení lodě o 90 stupňů a po otočení řízení vpravo odplutí na koryto,pak znovu otočení již bez problémů a další pokus vplutí a znovu otočení v hodně silném proudu,což lodi zásadní problém nedělá,ale ta hrana vody mezi Moravou a Dunajem byla pro ni a pro nás málem osudná...

(jinak motory umožnily lodi plout bokem v proudu Dunaje kolmo do Moravy bez snosu)

P.S.: dnes má Lýdie (Lydia) svátek,tak jsem zavzpomínal na letošní sezonu a popřál ji vše nej...
Omen
vytrvalý návštěvník

Příspěvekod Omen » čtv pro 14, 2017 2:40 pm

No koukám na to ......
Kdybych byl za kormidlem já, tak to udělám skoro stejně, akurát bych zvolil úhel ještě více proti proudu. Nemám ale zkušenosti s rychlými loděmi.

Ale tak, jak jsi to nakreslil, tak to není kolmo na (stojící) Moravu, kolmo na Moravu by bylo více kolmo na hraniční čáru. Pro mechanismus, který popisuješ bych našel vysvětlení pouze v případě, ža by jsi najížděl (od skutečné kolmice) více po proudu než proti proudu.

Pro situaci přesně podle náčrtku vysvětlení nemám - tam bych očekával, že to "prořízneš" (zvláště s rychlejší lodí) nebo tě to spíše stočí (odhodí) doleva :?
Zdenek2013
bez hodnocení

Příspěvekod Zdenek2013 » čtv pro 14, 2017 3:29 pm

nákres je orientační,snažil jsem se najíždět trochu z ostřejšího úhlu mírně proti proudu,asi někde mezi červenou linkou a demarkačkou,jinak by loď byla ve snosu,a to s plnými výkony skoro nebyla,co a proč se stalo dodnes netuším,hlavně je mi záhadou ten tvrdý náraz přídí a následné prudké otočení po proudu a málem potopení bez jakékoliv známky poškození...

nemám však rychlou loď,ale výtlak s tupým "V",maximálku mám 15km/hod (už s propadlou zádí)

soutok je od té doby pro mě strašidelné místo, Dunaj tam má neuvěřitelnou sílu,každopádně jsem něco udělal špatně,ale nevím co a také jsem byl přesvědčen,že si loď musí proříznout cestu do Moravy a místo toho jsme poznali totální hranu schopností naší obytky...

na té kolegově rychlé lodi žádný problém nebyl,najížděli jsme tehdy stejně od Rakouska jako my,ostré "V" se však zařízlo do Moravy jako nůž do másla,ta moje louda loudavá šla málem ke dnu

každopádně je super,že si o možnosti ztroskotání jen píšeme,článek v novinách by byla ta horší varianta...
Naposledy upravil(a) Zdenek2013 dne čtv pro 14, 2017 4:08 pm, celkem upraveno 1 x.
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 40

Příspěvekod geus » čtv pro 14, 2017 3:52 pm

Mohl to byt klidně velkej kmen hodně potopenej
Zdenek2013
bez hodnocení

Příspěvekod Zdenek2013 » čtv pro 14, 2017 4:20 pm

geus píše:Mohl to byt klidně velkej kmen hodně potopenej

určitě to potopený kmen nebyl,ten jsme kdysi trefili na Dalešicích a na AF byly oděrky...po vytažení lodě v Budapešti na ní nic nebylo,tedy podvodní překážka se dá téměř vyloučit
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » čtv pro 14, 2017 5:28 pm

No... jak se dostat do Moravy opravdu nevim, byl jsem tam jednou se slovenskymi kolegy a ty s tim problém nemeli.

Jediny, co si na soutoku dobře pamatuju, je to, ze skoro presne v mistech, kde ses pokousel do Moravy zaplout se tvori OBROVSKEJ vir. Tam nekde bych hledal problém. ;-)

Google mapy to ukazujou docela pekne. https://www.google.mk/maps/@48.1733779, ... !1e3?hl=cs
Zdenek2013
bez hodnocení

Příspěvekod Zdenek2013 » čtv pro 14, 2017 6:01 pm

ano,bylo to určitě něco s vodou a ve spojení s výtlačnou lodí ,byť s možným výkonem v horní hranici udávané výrobcem - životu nebezpečné
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » čtv pro 14, 2017 7:27 pm

Vír - no spíš vracák a ten je celkem běžnej. Je potřeba číst vodu.

https://www.google.mk/maps/@51.4330487, ... !1e3?hl=cs

https://www.google.mk/maps/@51.8782304, ... !1e3?hl=cs

A někde to je tím vracákem pěkně zanesený, já se nachytal tady:

https://www.google.mk/maps/@53.1535561, ... !1e3?hl=cs
Omen
vytrvalý návštěvník

Příspěvekod Omen » čtv pro 14, 2017 8:02 pm

OK, Davide, něco na tom je,
a jaká by teda byla taktická rada v tom prvním a posledním vracáku, na který odkazuješ? Obecně, pro místně neznalé.
Omen
vytrvalý návštěvník

Příspěvekod Omen » čtv pro 14, 2017 8:33 pm

A ještě ....
Viky, jen úvaha, nedostal by spíše "kopanec" zprava doleva?
Zdeněk to popisuje opačně.
bedrich
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 22

Příspěvekod bedrich » čtv pro 14, 2017 8:38 pm

Tak už víš Přemku,proč jsem jsem byl tak zelenej v Kelheimu? :-) J
Zdenek2013
bez hodnocení

Příspěvekod Zdenek2013 » čtv pro 14, 2017 9:05 pm

trochu to odlehčím,tohle všechno potopit by byla škoda,co říkáte...jinak PF 2018 všem
Přílohy
P6094242.JPG
Omen
vytrvalý návštěvník

Příspěvekod Omen » čtv pro 14, 2017 9:10 pm

O tom není nééééjmenších pochyb Zdeňku ;)
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » čtv pro 14, 2017 9:38 pm

No to v každém případě...hlavně té květinky... ;)
Zdenek2013
bez hodnocení

Příspěvekod Zdenek2013 » čtv pro 14, 2017 9:49 pm

ano,jedna se jmenuje Petra,tu si "pěstuji" už skoro 30 let a druhou si Peťulka pěstuje sama,ale jak se jmenuje nevím,asi to bude nějaká kopretina... :)
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » pát pro 15, 2017 6:46 am

Omen píše:A ještě ....
Viky, jen úvaha, nedostal by spíše "kopanec" zprava doleva?
Zdeněk to popisuje opačně.

Pokud bych si dovolil odhadnout co se tam deje, tak bych asi hlavne cekal, ze hodne zalezi na momentalnim prutoku Moravy i Dunaje. Je potřeba si uvědomit, ze do proudu 8-12km/h se v tom pomerne malym miste primichava dalších par desitek m3/s coz vytvari obrovsky turbulence, ne jen tak nejakej vracak, jak zname na Labi.

Na vlastní oci jsem tam videl fakt velkej vir trychtyrem uprostřed. Kdyby se prodloužila linie hrazky z rakousky strany, tak to vyslo nekde na ty lajne. Je zrejmy, ze za jinyho prutoku to tam muze vypadat jinak. A ten směr kopance samozrejme zalezi na který strane do viru najedes, jestli te vykopne ven, nebo vcucne do Moravy.
Zdenek2013
bez hodnocení

Příspěvekod Zdenek2013 » pát pro 15, 2017 9:00 am

něco na soutoku s Moravou určitě je,nikdy se nám nic podobného nestalo na Dyji,na Labi ,na Vltavě,ani na proplutém cca 500km kousku Dunaje , úsek pod Děvínem je asi nejnáročnější
lebon
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 1

Příspěvekod lebon » stř led 17, 2018 6:17 pm

Asi tam bude čert,nebo velký pes a mrtvý kostelník.....
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 153

Příspěvekod Denis » stř led 17, 2018 9:37 pm

Viky_CZ píše:No... jak se dostat do Moravy opravdu nevim, byl jsem tam jednou se slovenskymi kolegy a ty s tim problém nemeli.

Jediny, co si na soutoku dobře pamatuju, je to, ze skoro presne v mistech, kde ses pokousel do Moravy zaplout se tvori OBROVSKEJ vir. Tam nekde bych hledal problém. ;-)

Google mapy to ukazujou docela pekne. https://www.google.mk/maps/@48.1733779, ... !1e3?hl=cs

Ten obrovský výr voláme "pulzar" a on naozaj pulzuje, pravidelne - nepravidelne. Jeho sila sa zvyšuje ak okolo plávu velké, najmä výletné lode. Od nás z lodenice tam pádlujeme proti prúdu Dunaja do Moravy na kajakoch. Niekedy ten pulzar prekonať nejde, treba čakať, niekedy to je o hubu, niekedy sa dá s vypetím všetkých síl. Volakedy, v peťdesiatych rokoch tam v toku bola skala, kúsok od brehu. Potom ju vojenskí minéri - ženisti vyhodili do vzduchu. skala samozrejme pod vodou je ďalej a teraz ten prúd robí divné veci.

Zpět na