https://www.seznamzpravy.cz/clanek/vzpl ... vych-78266
Článek jsem přečetl a vypadá to, že celý okamžitý požár způsobil propan ( unikající ? ) z tlakové nádoby.
V článku zmiňují, že požár nastal téměř okamžitě a zachvátil celé plavidlo...takže na nějakou evakuaci nebyl čas.
Připomnělo mi to nedávnou "havárii" u mě v dílně při práci s pájecím hořákem.
Jedná se o klasickou flašku ( jako spray ) z tenkého plechu, nahoře na ventilu je našroubovaný hořák. Používá se i u kempingových vařičů.
Ohřával jsem tím chladič ( simulace přehřátí ) a krátce jsem hořák - stále hořící - postavil na stůl.
Jenomže následně jsem o něj zavadil a ten spadl na zem tak nešťastně, že se o další hliníkový žebrovaný chladič na zemi prorazila nádobka s tím butanem a během chvíle se rozpoutalo peklo. Z té nádobky stříkal z proseknutého otvoru tekutý butan okolo a když se na zemi odpařil v určité výšce nad zemí vzplál a tlumeně "buchnul" to se opakovalo asi 5x za sebou. Vyběhl jsem z dílny , kousek vedle chalupy mám hasičák, tak jsem pro něj běžel.
Když jsem se vracel, oheň se v chuchvalcích valil i ze dveří. Ten hasičák CO2 byla spása , během pár vteřin to bylo uhašené, jen syčel ten butan na zemi jak se odpařoval.
V podstatě ani žádné vážnější škody , jen černý strop, nějaké zničené plastové trubky atd...
Nikdy bych nedomyslel, co může taková prkotina - malý hořák způsobit. A tak nějak se chová unikající plyn z PB lahve na plavidle, nebo v nějakém uzavřeném prostoru . V podstatě je oheň okamžitě všude.
PB lahve na plavidle, v karavanech a domech jsou potencionálním zdrojem možného problému, je třeba tomu věnovat čas při kontrole, výměně zpuchřelých připojovacích hadic špatných ventilů atd..
Požár výletní lodi - Conception u Kalifornie
-
- nováček na fóru
- Reputace: 1
Re: Požár výletní lodi - Conception u Kalifornie
V správach som čítal, že členovia posádky sa zachránili piati zo šiestich. Zomierali cestujúci. Aké zvláštne. A nie prvý raz sa tento zázrak stal.