s velkým časovým odstupem (už jsem se uklidnil) se s vámi chci podělit o popis naší malé nehody při vyjíždění z mariny. Třeba to někomu pomůže, aby se mu nestalo to samé.
K nehodě došlo loni v létě při vyjíždění z Olympic mariny v Lavrionu u Atén. Měli jsme půjčenou velkou loď, Bavarii 50. Ta byla ještě možná o 2m delší než obvykle, protože na zádi byla konstrukce na zvěšení gumového člunu. Uličky mezi loděmi jsou tam úzké, odhadem okolo 15m, tedy méně, než délka lodi. Zajíždění i vyjíždění do daného stání s takto velkou lodí je obtížné i při bezvětří, to jsme viděli při návratu. Místa je tam opravdu velmi málo. Člověk z charterovky, který nám loď předával, se svěřil, už s lodí při zajíždění nedávno taky naboural. Dokonce nám předávali loď s poloprázdnou nádrží, protože při příjezdu prý hodně foukalo a tak prý nemohli zajet k pumpě. Ten den kdy jsme vyjížděli my, foukalo tak 20, v nárazech 25 uzlů, zezadu od mola. Loď byla zádí k molu, na pravé straně byla loď stejně dlouhá jako naše, na levé úzké kratší molo a za ním další loď. Bylo jasné, že sami nemáme šanci bezpečně ze stání vyjet. Dle instrukcí člověka z charterovky jsme tedy zavolali asistenci. To je tam běžné, je to součást služeb přístavu. Pánové na gumových člunech s přívěsným motorem pomáhají takřka všem vyplouvajícím i připlouvajícím lodím. Vypadá to profesionálně, komunikují s vámi vysílačkou a pokud jsem to pochopil, tak člověk bez jejich asistence ani připlout nesmí a odplout dle instrukcí charterovky taky ne. Takovou službu už jsem zažil v řadě přístavů a obvykle je to velká pomoc, silné čluny jsou schopné s loďmi manipulovat v podstatě jako remorkér, otočit je na místě a zatlačit, kam je potřeba. Tady to ale mělo být jiné.
Asistent s člunem připlul k přídi a domluvili jsme se, že bude tlačit člunem do přídě, aby ji stočil vlevo do uličky. Protože mi jeho člun i motor připadaly dost malé, ještě jsem se ho znovu zeptal, jestli to zvládne, i když takto fouká. Sebejistě odpověděl, že ano. Začali jsme se tedy vysouvat ze stání. Naše příď už byla kousek od přídě lodí zaparkovaných naproti, ale já jsem pořád nemohl začít pořádně točit záď, protože vedle nás byla loď a tyče držáku nafukovacího člunu se jí skoro dotýkaly. Malý motor asistenčního člunu neměl proti větru moc šanci a asistant nebyl schopen naši příď proti větru vytlačit. Příďový propeler běžel naplno. Loď skončila šikmo přes uličku, nedalo se jet dopředu ani dozadu. Posádka se odstrkávala od kotev a příďových košů lodí, o které jsme se opřeli zábradlím. Nakonec jsme loď uvolnili, ale za cenu jednoho vytrženého a několika ohnutých sloupků zábradlí a poškozené teakové lišty pod zábradlím. Na lodích, o které jsme se opřeli, se údajně poškodily kotvy. Přivázali jsme se u benzínky a šli to řešit.
Nehoda nás nakonec stála 1350EUR a půl dne času. Člověk z asistenčního člunu na nás volal, že "vyplní protokol", ale neudělal nic a už jsme ho neviděli. V kanceláři agentury (South Sea Sailing) nikdo nebyl, nedovolali jsme se jim ani telefonem, reagovali pouze na WhatsApp stylem "Do not worry, enjoy your holidays, we will solve it when you come back." Kapitanát byl zavřený, anglicky v přístavu nikdo moc neuměl a u benzínky jsme komunikovali přes Google Translator. Takže jsme vše řešili až po návratu.
Agentura odmítla spoluodpovědnost asistenční služby, ti prý žádnou odpovědnost ani pojištění nemají.
Obvinili mne, že jsem v rozporu se smlouvou vyplul při větru 7Bf (což nebyla ani předpověď ani to neukazoval anemometr). Cenu opravy určili odhadem, připočítali si "handling fee" a ani po půl roce neposlali žádné rozumné konečné vyúčtování. Částku si odečetli z kauce (a tím z karty), i když jsem s tím nesouhlasil. Mimochodem, loď byla stará a měla celou řadu dalších i vážných problémů (o tom chci napsat do jiného fóra), ale za to jsme slevu pochopitelně nedostali. Česká zprostředkovatelská agentura, přes kterou jsme si pronájem zajistili (Boataround) a kterou jsem žádal, aby jednání moderovala, nám taky nepomohla. Údajně se u pronajímatele informovali, ale prý nemají jak do sporu vstoupit.
Jaké si z toho vzít poučení
- Na asistenční službu se nespoléhejte. Nikdy nevíte, jak zkušený člověk to je. Sice na vás pokřikují příkazy, jako kdyby tomu veleli, ale když se pak něco stane, je to váš problém. Zodpovědní za loď jste vy.
- Příďový propeler u většiny lodí nemá šanci ani proti středně silnému větru.
- Příště bych v podobné situaci vedl lano z prostředku naší lodi buď na molo, nebo na sousední loď, které by některý člen posádky popouštěl a pak utáhl. Nejspíš by nám pomohlo se okolo středového vazáku otočit a i kdyby ne, zabránilo by to splutí naší lodi na lodě na druhé straně uličky. Před vyplutím jsem to zvažoval a kdybychom asistenci neměli, tak by to byla jediná možnost, jak se dostat ven. Nechtěl jsem ale asistenta zdržovat, věřil jsem mu, že to jeho člun zvládne, nechtěl jsem operaci komplikovat starostí o lano, pro které bychom se možná museli vracet, kdyby se nám ho nepodařilo vtáhnout na palubu, nechtěl jsem posádku posílat na cizí loď. Moje chyba.
- Měl jsem zatáčet loď vpravo a nikoliv vlevo. Mohl bych tak začít vytáčet záď o pár metrů dřív, protože prstové molo vedle nás vlevo bylo kratší než loď vpravo. Nevýhodou by bylo, že bych pak musel ven couvat s větrem z boku a protože jsem loď neznal, nevěděl jsem, jak rychle by chytila stopu a jestli by nás to mezitím nesneslo na lodě naproti. V kombinaci s lanem by to ale mělo zafungovat. Moje chyba, že jsem se spolehl na úsudek asistenta.
- Je zbytečné si pronajímat loď přes českého zprostředkovatele. Dřív to bývala jistá záruka kvality lodi a toho, že smlouva bude vyvážená, a že se vás někdo v případě problémů zastane, protože agentura měla jako velký zákazník přeci jen lepší vyjednávací pozici. Podle mých zkušeností s několika velkými zprostředkovateli to už zřejmě přestává platit, zprostředkovatel s pronajímatelem často žádné nadstandardní vztahy nemá a zákazník je ve tak stejné situaci, jako když si loď sežene sám. Jediná výhoda zprostředkovatele je, že nabízí na jednom místě údaje od mnoha pronajímatelů, takže hledání je trochu rychlejší.
- Otázkou je, jestli si platit pojištění kauce, které lze sehnat za cca 10-15% výše kauce. V tomto případě by se to vyplatilo, ale dlouhodobě ne. Za svou jachtařskou kariéru (cca 25let) byl tohle první případ, kdy nám z kauce strhli takto vysokou částku. Obvykle neplatíme nic, párkrát se nám podařilo ztratit fendr nebo natrhnout plachtu, což stálo vždy méně, než bychom zaplatili na pojištění kauce.
Nakonec se nic vážného nestalo, nikdo se nezranil, všechny lodě zůstaly plavbyschopné. Byla to jen nepříjemná a trochu nákladná zkušenost. Tak ať se vám všechny nehody vyhýbají.
Honza