Kotvení, vyvazování atd. v singlu. (sám)

Vše o "parkování" lodě.
Problematika kotvení lodě, vyvazování na bóji, na molo, v maríně.

Moderátoři: vilma, Pepa

Petr Junek
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 1

Kotvení, vyvazování atd. v singlu. (sám)

Příspěvekod Petr Junek » ned lis 03, 2019 10:34 pm

Ahoj všem,
někdo kdo má zkušenosti s plavbou na plachetnici a hlavně s kotvením v jednom člověku? Rád bych si přečetl nějaké zkoušenosti.
err_
bez hodnocení
Reputace: 177

Re: Kotvení, vyvazování atd. v singlu. (sám)

Příspěvekod err_ » pon lis 04, 2019 9:22 am

No zrejme za chvili vzeses dotaz, jak na plachetnici nastartovat motor, pozapinat elektro, natahnout tu ci onu plachtu apod.. Je hezke, ze te to zajima, ale pokud to chces nekdy skutecne delat, je treba vyvinout i nejake vlastni usili a ucit se i napr. z knih, zadat si sve dotazy na Google, shlednout nektere z tisicu vyukovych videi a hlavne - idealne se k nekomu na lod dostat a podivat se, co to obnasi.

Ja jsem tedy take zacinal uplne sam, ale precetl jsem spousty knih a publikaci, prvni rok jsem se motal jen kolem marin, ucil se zajizdet, vyjizdet, delal kratsi preplavby vyhradne za hezkeho pocasi. To, ze bych hned samostatne kotvil apod., to me jaksi ani nenapadlo.

Takhle to proste asi nejde. Pokud cekas, ze se naucis jachtit psanim dotazu na foru a ze ti tady nalijeme vedomosti do hlavy, tak tak to asi nefunguje. I kdyby to tady s tebou kazdy detailne probral, je to marne. Pokud nemas zapal, chut a snahu se to naucit a neco pro to udelat ( ne jen napsat nekam na forum ) tak to radeji ani nedelej. A to plati samozrejme pro kazdou cinnost, neni to jen o jachteni. Psal jsi kolik mas let, trochu me tedy udivuje, ze jsi na to dosud sam neprisel, ale vedelo se to davno - bez prace nejsou kolace.

Doporucuji si o tom neco nejprve precist, podivat se na youtube na nejake instruktazni video a zjistit, o co vlastne jde. Az budes vedet, co to obnasi a jake ukony jsou k tomu nutne udelat, take mit predstavu, jake budes mit vybaveni (vratek ? retez? retez lano? nebo jen rolna? Bude tam vubec neco? jak velka lod? kolik teda vazi kotva? jake lano? jak uvazane? Jake jisteni? jake dno? jsou v miste proudy? je to prilivova oblast? jake pocasi ocekavas? jak budu tedy kotvit - jedna, dve kotvy? kotva a psanicko? kotva breh? )

... a spoustu dalsich veci. A to jen shazujes kotvu. Pak je na case jeste predtim vsim premyslet, jak moc zvladas lod, abys tu kotvu take dokazal v jednom vytahnout!
stani119
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 24

Příspěvekod stani119 » pon lis 04, 2019 9:40 am

To čtení a studium teorie je samozřejmě důležité, ale nakonec to nejpřínosnější bude tvoje plavba s někým, kdo už něco naplul a nebo si zaplatit týdenní kurz s profesionálním instruktorem. Pak se už do toho můžeš pomalu pustit sám nejprve s někým v posádce a až získáš jistotu, tak i single.
I malé dětičky co začínají na plachetničkách mají své instruktory ;)
Ondrais
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 20

Příspěvekod Ondrais » pon lis 04, 2019 10:09 am

tady se podívej třeba na video. Nevím kolik ti toho poví, protože neznám tvoje zkušenosti, jak si třeba dokážeš představit vítr 27uzlů v reálu, jak máš osaháno jak se to ve větru ovládá, co dělat a co nedělat atd atd...

Ale tady ten skipper je krásnou ukázkou toho, alespoň myslím, že jezdil dinghy, jinak pochybuju že by ho napadlo se takto vyvazovat kdyby měl třeba jen poruchu motoru. Důvod proč jede bez motoru neznám, ale evidentně ví přesně co dělá a hlavně zachovává klid a myslím že ho to i baví.

ostatní tam stojí se spadlou bradou :-)

loď Carter 30
https://www.youtube.com/watch?v=2ERqhHzohjI

Za mě rada, nevím jestli dobrá, ale když víš co děláš - neposlouchej moc ty na břehu, většinou jim stejně neni rozumět :-D
err_
bez hodnocení

Příspěvekod err_ » pon lis 04, 2019 10:21 am

No, zrovna tohle video toho o kotvení příliš nenapoví. Chybí spousta úkonů, které je nutné dokončit a bez kterých by ti kotvení na delší dobu (přes noc) neprošlo.
Ondrais
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Ondrais » pon lis 04, 2019 10:27 am

lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 417

Příspěvekod lynx » pon lis 04, 2019 10:33 am

Ahoj Petře, sólové kotvení nebo vyvazování na bóji není těžké, pokud jsou dobré podmínky (slabý vítr, žádný proud v místě kotvení). Vyvazování k molu nebo kotvení způsobem kotva – břeh je trochu těžší. Je fakt, že nejlepší by bylo si to nejdříve vyzkoušet s někým dalším na palubě.

Základem je předem si promyslet pořadí jednotlivých úkonů, rozmyslet si, co v které fázi budu dělat, když se něco nepovede, a vše potřebné si připravit před samotným kotvením.
Takže si nejdřív připravíš kotvu do pohotovostní polohy, rozmotáš řetěz (či lano) tak, aby šel snadno vypouštět, zkontroluješ spolehlové připevnění řetězu (lana) k lodi a pokud máš el. vrátek, připravíš jeho ovladač. Po celou dobu kotvení nech běžet motor. Taky si připrav volnou cestu z kokpitu na příď, protože během kotvení budeš několikrát rychle přecházet tam a zpět. (Samozřejmostí jsou sbalené plachty – jinak by Tě vítr snášel daleko rychleji.)
Pro první sólové kotvení si vyber dostatečně velkou zátoku, abys měl dost místa. Obepluj si kolečko kolem místa, které sis vybral ke kotvení. Pro první kotvení doporučuji hloubku kolem pěti metrů. Při plutí kolečka sleduj hloubkoměr, zda se hloubky shodují s hloubkami v mapě. (Teď se bavíme o oblasti bez přílivu, jinak by to bylo složitější o výpočet okamžité výšky přílivu a o zohlednějí celkového tidal range při vypouštění řetězu.)
Proti větru připluj na místo, kde chceš kotvit. Trochu jej přejeď, protože než dojdeš na příď a spustíš kotvu, vítr Tě trochu snese. Kotvu spouštěj buď vrátkem nebo ručně, dej pozor, abys při spouštění kotvy touto nenarazil na trup lodi – laminát to nemá rád. (Taky pozor na skřípnutí prstů řetězem.) V žádném případě kotvu do vody neházej, ať už samotnou nebo s balíkem řetězu! To je nejlepší cesta k tomu, abys na dně dostal nefunkční balík, který bude klouzat a bude se špatně rozmotávat.
Vypusť dostatečnou délku řetězu/lana. Obvykle se za správnou délku považuje čtyř- až pětinásobek hloubky, na které jsi kotvu spustil. Pak připevni kotevní lano na vazák. Pokud máš celou délku řetězu, ten se na vazák nedává – případné vlny by způsobovaly nárazy, které by nesvědčily ani lodi, ani posádce. Řetěz je třeba šeklem nebo speciálním „hákem“ navázat na lano a to připevnit.
Pak dojdi do kokpitu a zpátečkou postupně zkoušej, zda kotva drží. Někdy kousek proklouzne, a pak se teprve zatáhne. Pokud nedrží, buď vypusť více řetězu (lana) a znovu vyzkoušej, zda kotva drží, nebo celý postup opakuj, jen trochu změň místo spuštění kotvy. Pro přejíždění na jiné místo nemusíš kotvu úplně vytahovat. Stačí ji zavěsit tak, aby nedosahovala na dno.
Po celou dobu musíš jedním okem sledovat, zda Tě vítr či proud nesnáší na mělčinu, břeh, jinou loď nebo třeba bóji.

Postup odkotvování je podobný. Před začátkem manévru určitě nastartuj motor. Sólové kotvení a odkotvování na plachty už je vyšší dívčí, kterou by člověk měl zkoušet, až když bezpečně zvládá kotvení na motor.

Hodně štěstí!
err_
bez hodnocení

Příspěvekod err_ » pon lis 04, 2019 10:57 am

U lana zvys delku na 7 - 10 nasobek hloubky, pripadne ho podpor psanickem (dle vetru a vln). A nezapominat na kotevni znak, jinak jsi stale lod plujici se vsemi dusledky.
geronimo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 201
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod geronimo » pon lis 04, 2019 11:08 am

err_ píše:No zrejme za chvili vzeses dotaz, .............. Takhle to proste asi nejde........

Podle této logiky je toto fórum úplně zbytečné, každý, ať si nastuduje příručky a vše se naučí sám, hlavně ať neotravuje... :gun: .
Myslím, že je zbytečné se takto chovat k nově příchozím, pokud ti vadí často opakované dotazy, prosím nečti je a neodpovídej arogantně až urážlivě. Já také většinou nečtu příspěvky od uživatelů, kteří nechtějí, nebo neumí používat diakritická znaménka, mně to vadí...
Na druhou stranu Lynx na dotaz odpověděl věcně a srozumitelně a hlavně přátelsky... :good:
Věřím, že si Petr nějaké příručky přečetl a ještě přečte, ale informací je najednou moc a chce je konzujtovat nebo vsvětlit a to celkem chápu.... :D
err_
bez hodnocení

Příspěvekod err_ » pon lis 04, 2019 11:18 am

Takhle to neni. Nikoho urazet nechci. Jen at se pta a at otravuje. Ale at si napred zjisti, nac se pta. At tusi, o cem je rec. Trocha snahy nikdy nikoho nezabila.

Zkus se zamyslet jaky ma smysl otazka, ktera za chvili jiste prijde:
geronimo
: Mohl bys mi prosim treba zkusit napsat, jak se da solo obeplout svet? Co k tomu potrebuji? Zjistuju informace, asi se do toho v lete pustim.

Prijde ti to jako spravny dotaz, pokud jsem se o to drive nezajimal a je mi zatezko si o tom neco zjistit? Proste pokud cekam, ze se to zde naucim? Jde to vubec?
geronimo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod geronimo » pon lis 04, 2019 11:31 am

Možná to tak není, ale pro nováčka to tak může vypadat, když jsi někde nový a nevíš, jak to chodí, ty lidi neznáš osobně.... :?
Věřím, že Petr čte a čerpá informace i jinde, ale uvědom si, kolik toho je, jen pochopit názvosloví, manévry, ovládání plachet a spoustu dalších oborů...
Naposledy upravil(a) geronimo dne pon lis 04, 2019 11:58 am, celkem upraveno 1 x.
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 417

Příspěvekod lynx » pon lis 04, 2019 11:40 am

Se zvyšováním délky kotevního lana třeba až na desetinásobek bych byl opatrný. Pokud jsi v zátoce sám a máš dost místa, dej řetězu/lana kolik chceš. Ovšem stojí-li kolem na kotvě jiné lodi, tak pokud dáš výrazně delší lano než ostatní, po změně směru větru jste v sobě, i když by se to za stejné délky lana nestalo. V takovém případě je dobré se ostatních zeptat, kolik lana /řetězu vypustili.
err_
bez hodnocení

Příspěvekod err_ » pon lis 04, 2019 11:46 am

geronimo
: O tom prave mluvim. Je toho dost. A myslis, ze neni treba bazne a pokory predtim, nez sam budu zvladat dovednosti na plachetnici?

Treba jen vyber lana pro kotveni: Nosnost, plovatelnost! (muze te pekne potrapit) apod .. nad tim se nikdo ve foru pozastavovat nebude. Co uvazani lana tak, aby se nepredrelo? Co kotevni hlidky? Kotevni alarm apod?

Je jasne, ze clovek, chce-li byt samostatny, musi mit trochu koule. Ale musi mit take zdravy rozum a rozlisovat mezi prehnanym sebevedomim a ztratou pudu sebezachovy. Spatne na tom vsem je, ze ackoli se pise, ze si more takove namorniky vyselektuje, tak ti treba predtim rozmlati dalsich par lodi a zpusobi svym postojem ostatnim jen zle.

A jak je to mozne, vzdy se to ucili na foru ... ? Tak to tak snad je, nebo ne?

lynx
: jen to potvrzuje ma slova. A je na tobe, situaci vyhodnotit. A tezko to budes vse zvladat prvni den samostatne plavby bez predchoziho nastudovani. Ale jiste uznas, ze je podstatny rozdil, mezi retezem, retezem a lanem a lanem.
Jirka_TEC_Tce
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 28
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Jirka_TEC_Tce » pon lis 04, 2019 1:34 pm

Petře, pokud máš zájem, napiš mi do SZ. Mám kamaráda (kluk v našem věku), bydlí kousek od Olomouce a ten má menší loď na Baltu. Rád Tě tam vezme a vše si budeš moci zkusit pod jeho dohledem. Bere na loď max. 2 lidi a není to nijak drahý. Zkušenost k nezaplacení.
Přeji Ti mnoho úspěchů, ahoj Jirka
stani119
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 24

Příspěvekod stani119 » stř lis 06, 2019 9:30 am

Ještě bych si dovolil doplnit Lynx, který popisuje postup kotveni moc hezky a s profesorskou pečlivostí :clap:
Základem předem je se i podívat na různé předpovědi počasí a vybrat si vhodnou zátoku ke kotvení. Je i dobře si dopředu naplánovat nějaké místo (marinu, městské molo atd.), kam se lze v případě nouze schovat.
Toto se už netýká přímo techniky kotvení, ale Safety first :)
kapo
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 39

Příspěvekod kapo » stř lis 06, 2019 10:58 am

pro pobavení - pokračování

https://www.youtube.com/watch?v=P8s2zqGhwRI
kapo
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 39

Příspěvekod kapo » stř lis 06, 2019 11:18 am

Taky bych si dovolil doplnit Lynxuv vyčerpávající popis malým detailem. Není od věci mít někde u kotvy pevné rukavice pro manipulaci s řetězem od kterého se dost zašpiní ruce. Pak když letíš ke kormidlu zašpiníš si kolo, ovládání motoru atd.
Petr Junek
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Petr Junek » ned lis 10, 2019 8:39 pm

Jsem překvapen.. no vlastně ani moc ne... je to přeci jen internet, jak jste většinou arogantní. Jediný kdo nepropadl současnému trendu internetu, tedy dělat chytrého a nakonec neporadit, je jak se zdá lynx a geronimo. Vzhledem k tomu, že většina odpovědí je jen povýšeneckých a některé až trochu urážlivé, tak jsem to prolétl dost zběžně, abych reagoval. nesedím tu u toho celé dny. Pokud najdu další užitečnou odpověď, budu reagovat. Zrovna err mě velmi zklamal. Dělal na první pohled dojem empatického a znalého. Asi jsem se spletl.
Ale abych obhájil otázku aspoň těm co se chovají slušně...
..ano, jsem úplný začátečník. Ano mám papíry. Ano čtu hodně literatury "o věci". Ano samotná praxe je teď minimální. Ano err, všechno, tedy většinu tvých "pouček" jsem se dočetl a dočítám stále (zima je dlouhá). Mám povědomí o většině upozornění k věci od lynx, ale od tebe je vše k věci a to oceňuji. No a nakonec... procházím všechny možné odkazy, ale samotné kotvení, vyvazování a další možnosti stání lodi v jednom nenacházím. Bohužel.
Už jsem tu někde psal, že určitě nevyrazím hned na širé moře a asi ne hned ani na příbřežní plavbu. Budu určitě ještě trénovat na tuzemských vodách. I první "krůčky" na moři nebudu dělat sám. Ale proč se neptat na teorii dokud je zimní pauza a tedy dost času (relativně). Když zrovna této problematiky je k nalezení minimum.
Takže pokud je tu vůbec někdo, koho neuráží otázky začátečníka a nehledá jen sofistikovanou diskuzi (i když jak to tu čtu, tak právo na názor bez komentářů a opovrhování názorem druhých, třeba i nestejným, je tu velmi omezené), budu rád za občasnou odpověď na mé otázky.
Vím, že si tu tímhle přátele nenadělám. Ale nehledám přátele. Hledám rady od zkušených. Jsem samotář a tak to i většinou zůstane. Proto i snaha o osvojení technik pro singl plavbu, i když teď zrovna teorie.
Petr
ps.: ale přiznám, že je mi z toho současného trendu trochu smutno.
Petr Junek
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Petr Junek » ned lis 10, 2019 9:09 pm

... doplním pro ještě pár slušných.
Jirka_TEC_Tce... díky za nabídku, něco mám samozřejmě už domluvené (to jen ti "chytří" předpokládají, že každý začátečník je debil). Ale pokud mi to bude málo, nebo z něčeho sejde, ozvu se. Ještě jednou zatím dík.
stani119.. ano, je to přesně jak píšeš. Ale většinu tohoto se opravdu dočtu. Chráněná místa, nutnost sledování počasí a hlavně nějaké znalosti k tomu. Ale i tobě dík... hlavně za slušné chování.
kapo .. určitě poznámka jednoduchá, ale na místě.
err .... nevynechám ani tebe... všechno, tedy většina, na co poukazuješ se opravdu dá vyčíst a najít na videích. A praxe ukáže jak byl žák pozorný. Ale tvoje soubory znalostí, resp. poznámek, které nic neříkají kromě pohrdání, mi nejsou k ničemu. Ale i tobě děkuji, že vidím svět jaký je i tady. Takové reakce nevidím ani na fórech profesionálních řidičů.
Obecně.. chápu, že jako znalci zacházíte do detailů, třeba nutné rozdíly v délce kotevního řetězu versus lana, plovatelnost lan, hlídky a další. Ale většinu se dočítám a vidím na naučných videích.
Nicméně jak postupovat například při vyvázání lodě po zajetí na určené místo v maríně v jednom, se nedočtete. Všechny informace a videa, tedy všechny které jsem doposud viděl, jsou minimálně ve dvou. (Ušetři mě prosím err. poznámek, že to svědčí o náročnosti singl plavby. Jsem si toho vědom víc než vůbec tušíš).
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 40

Příspěvekod geus » ned lis 10, 2019 10:48 pm

No hele tim ze se k tomu takto znova vraci a oises romany plus neziskas. Asi ksi zacal spatne mozna nevedomky polozil otazku asi nestastne jsi se do toho dostal sam. Na dobro kvalitni otazku ti asi zde kazdy odpovi pratelsky a pravdive. Jinak teorie je dobra ale.praxi a s nekym zkusenym nenahradis. A plavba na rece je mozna narocnejsi jak na mori a kotveni je pokazde jine a to vsude. Kotvil jsem na rece v proudu asi tak 13km a nevim jestli bych to sam dokazal meli jsme 3 s tim potize.. A jeste slozita situace nrkdy bud a nebo.
Ondrais
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Ondrais » pon lis 11, 2019 2:56 pm

Z čeho máš vítr, nebo co tě na tom kotvení v jednom nejvíce zajímá? A chceš zkušenosti z kotvení nebo vyvazování?

https://www.youtube.com/watch?v=_tc0rIMHgkc

couvačka na plachtu
https://www.youtube.com/watch?v=6_BoYNscWfU

https://www.youtube.com/watch?v=aevQrITGKwA
err_
bez hodnocení

Příspěvekod err_ » pon lis 11, 2019 3:30 pm

Nechtel jsem reagovat, abych zase neco spatneho nenapsal, ale proste musim. Ty prvni dve videa jsou rozhodne jako rada pro zacatecnika - samoplavce spatne. To prvni predpoklada, ze marinu znas a ze vis, ze tam mas volne misto. Jinak se to dela spise tak, ze pokud sis udelal pripravu a mas planek mariny, zavolas radiem a nechas si pridelit box - nebo - a to asi casteji, zastavis v marine na cekacim molu, zajdes k havenmasterovi a nechas si to misto pridelit. Takhle zajet do pomerne uzke ulicky (vzhledem k delce lodi) bez jistoty mista jiz vyzaduje dobrou znalost sve lode. Myslim tim manevrovaci schopnost lodi, couvani, vedet kam te toci sroub, jak se budes stavet, kdyz ti tam nekdo vjede a nebudes mit zrovna vyhodny vitr apod. Neni to tak trivialni, jak se dle videa muze zdat. A jakmile musis nekde resit problem, odtahovat lod, davat fender, kdo bude ridit lod?

Druhe video je pro samoplavce v zasade az fatalni. Muzes celkem snadno zmizet z paluby. Kdyz prijde naraz vetru, tak to v ruce neudrzis. Nehlede na nutnost fixace kormidla apod. Ja bych do toho teda nesel. V pripade rozbiteho motoru bych zaplouval pridi.

Asi jsem opravdu vetsi srac, nez vy. Ale proste to mam nastavene jinak. Zvazuju rizika a jaksi nemam potrebu je zbytecne zvysovat.
Stanislav
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 50

Příspěvekod Stanislav » pon lis 11, 2019 4:00 pm

popis jak to někdy chodí při kotvení a vyvazování v jednom https://www.cany.cz/o-lodich-a-plavbach ... a-falmouth
geronimo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod geronimo » pon lis 11, 2019 5:56 pm

Petr Junek píše:Vím, že si tu tímhle přátele nenadělám. Ale nehledám přátele. Hledám rady od zkušených. Jsem samotář a tak to i většinou zůstane. Proto i snaha o osvojení technik pro singl plavbu, i když teď zrovna teorie.

Jsi z Ivančic, zvaž účast na srazu v Hodoníně, máš to kousek a poznáš některé členy fóra osobně... :good: . Je to příjemné dvoudenní setkání jachtařů s volným programem, gulášem, bramboráky a zábavou... :good: Bude dost času na dotazy a pokecání o všem, co tě zajímá...
martin111
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 6

Příspěvekod martin111 » pon lis 11, 2019 6:04 pm

Ahoj
hlavně to chce klid a mít záložní plán :-) Já se pohybuju hlavně na severu tak přikládám jedno video jak mezi kůly, není to nic strašného ale je dobré nedělat chyby. Sám používám stejný způsob vyvazování at popředu tak pozadu.Hodně záleží na velikosti lodi, malou odstrčíš rukou nebo nohou, u velké je to horší musíš ji dobře znát. Jo a bacha na psa tem můj dokáže velmi efektivně překážet :-) takže vlastně solo nepřistávám.
https://www.youtube.com/watch?v=qpZaEtdXur0

Zpět na