Kotvení, vyvazování atd. v singlu. (sám)

Vše o "parkování" lodě.
Problematika kotvení lodě, vyvazování na bóji, na molo, v maríně.

Moderátoři: vilma, Pepa

err_
bez hodnocení
Reputace: 177

Re: Kotvení, vyvazování atd. v singlu. (sám)

Příspěvekod err_ » pon lis 11, 2019 6:25 pm

Tohle je mozne pouze v pripade, ze oba boxy vedle jsou osazeny lodmi nevycuhujicimi z boxu. To neni vzdy, pomerne casto se do boxu pousti i lode, ktere se vejdou siri, ale delkou box prekracuji. Pripadne, pokud lodi couha vytah se clunem nebo treba clun.

Mozna je lepe tam zaplout pridi, v polovine se zastavit (pripadne oprit o kul) a mezitim nahodit zadni lana (obe). Pak se bud spustit rucne, nebo kdyz je vitr, tak to drzet motorem a jit se prevazat do oka nebo na kul ci rohatinku vpredu.

Pokud je box s veckem, tedy ma na jedne strane vpredu moznost opreni, staci ti jedno zadni lano a predni fendr. Lanem se drzet o zadni kul a pres motor napinat a oprit se o vecko. Do urciteho vetru je jedno, jak fouka. Takto si pak obejdes lod a uvazes, co potrebujes.

Varianta s obema lany je ovsem vyhodnejsi, protoze nemusis pak hazet lano a kul, kde jsi jej nenavazal. To se samozrejme ze stredu lode dela lip.

Nejhnusnejsi je hreben pro dve lode, dlouhy jen do poloviny az 2/3 lode s vazanim na mala oka. Prijemnou zabavu. Take se vzdy bavim :-)
kapo
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 39

Příspěvekod kapo » pon lis 11, 2019 7:10 pm

Stanislave, moc pěkně napsáno, musel to být mazec :good: Tady je vidět, že možností co se může stát při kotvení, přistávání atd je spousta, náhlá změna větru, nečekaný poryv, porucha motoru ,nám se letos podělalo ovládání převovky a zůstala tam rychlost vpřed.Něco si o tom načíst je potřeba ale pak to chce hlavně praxi.
RACEK
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 100

Příspěvekod RACEK » pon lis 11, 2019 8:23 pm

Zajímavá aplikace https://www.navily.com/

užitečná nejen pro sólo plavce.
martin111
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 6

Příspěvekod martin111 » úte lis 12, 2019 2:59 pm

Pokud chceš nějakou literaturu, tak tahle obsahuje i solo postupy.magorů co jezdí solo moc není a tady se moc nevyskytují...
https://www.hansenautic.de/de/hafenmano ... hritt.html
err_
bez hodnocení

Příspěvekod err_ » úte lis 12, 2019 4:09 pm

to
lynx
:
myslim, ze to bylo mozna mysleno jinak, nez jak jsi to pochopil. Ale samozrejme nemohu soudit zpusob tveho mysleni, ani mysleni
martin111
. Sice by treba bylo vhodnejsi pripojit misto nemecke obdoby knihy Pristavnich manevru tu v cestine: http://shop.jachting.info/index.php?main_page=product_info&cPath=13_118&products_id=2438, ale jinak bych ten prispevek nevidel, jako tak zasadne dehonestujici a ponizujici samoplavce, aby dostal nejnizsi moznou reputaci. Oznacenim magor, syn. cvok (ale napr. i posahanec) nemusi byt vzdy mysleno hanlive, ale treba jako prenesene vystihujici zapaleni, a to az fanaticke - hranicici s blaznostvim, do urcite zaliby. Napr. je do toho letani magor. Apod.

Skutecne je to za -3?
martin111
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod martin111 » úte lis 12, 2019 6:16 pm

No,asi jsem tam měl dát uvozovky... :D Sám jsem magor a pluju sám nebo ve dvou.Docela důležitý jsou JEDNODUCHÝ udělátka co ti pomůžou třeba s malými oky na platě nebo ježkovi. Za sebe můžu říct že je fakt důležitý lod znát a vědět jak se chová.A hlavně se s tím neprat, vítr i proud pomůže. Já třeba řeším většinu přez zadní spring s pomocí háčku a pokud je to nutné, tak s touto karabinou
https://www.lindemann-kg.de/en/products ... hvb2tzIl0=
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » stř lis 13, 2019 7:57 am

To je šikovné.

Jinak ta karabina v různých velikostech je za koruny k dostání zde:
http://shop.jachting.info/index.php?mai ... ts_id=1667
Obrázek

A kdo nemá udělátko na lodní háček s oblibou používá karabinu se stejnou funkcí (jen se pověsí na háček za oko):

Obrázek

Karabina pro bójku
http://shop.jachting.info/index.php?mai ... ts_id=1666
Petr Junek
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 1

Příspěvekod Petr Junek » stř lis 13, 2019 6:48 pm

martin111 píše:Ahoj
hlavně to chce klid a mít záložní plán :-) Já se pohybuju hlavně na severu tak přikládám jedno video jak mezi kůly, není to nic strašného ale je dobré nedělat chyby. Sám používám stejný způsob vyvazování at popředu tak pozadu.Hodně záleží na velikosti lodi, malou odstrčíš rukou nebo nohou, u velké je to horší musíš ji dobře znát. Jo a bacha na psa tem můj dokáže velmi efektivně překážet :-) takže vlastně solo nepřistávám.
https://www.youtube.com/watch?v=qpZaEtdXur0

Díky!! Přesně na takové věci otázka směřovala. Vím o spoustě věcí, které to mohou zkomplikovat a je jistě spousta dalších o kterých nevím. Ale na tohle jsem se ptal.
Liv
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 7

Příspěvekod Liv » pát lis 15, 2019 6:03 pm

Ja to tu budem milovat tak sa zda (ospravedlnujem sa tomu ktory nerad cita prispevky bez diakritiky ale neda sa inak :) )

Err_ som myslela, ze si pri tom prispevku kde sme na seba vcera narazili mal len zly den, ale ono to vyzera na osobnostny level.

Jednou vecou je, ze sa stale zastavam tych, do ktorych sa kope, druhou ze narazam na Teba v temach kde sa ludia pytaju veci co ma priamo zaujimaju - takze ked urazas jeho urazas zakonite aj mna.

A teraz nieco k Tvojmu odporucaniu aby si nastudoval veci sam a zistoval. Dosla som na toto vlakno aj napriek tomu ze som kotvila v radoch desiatokkrat, v rovnakom pocte som viazala lod k molu ci inej lodi, obvykle s vetrom ktory ostatni povazuju za problem. Tak preco som tu? Lebo ked som to robila dostavala som priame povely co kedy robit kam sa presunut. Okay nemusime sa bavit o viazani lode v marine, lebo tam uz mi bolo v klude vysvetlene co preco robim, ale aby sa mi sefko zveroval preco mi prikazal zastavit kotvu potom spustit, preco ju nechal na dlzke ako ju nechal, na to som sice odpovede dostala ale po par hodinach ked uz som tu situaciu nemala v zivej pamati a v anglictine vo chvili ked ta moja nebola uplne high class... tak aj preto sa to ludia pytaju. Mozes mat skusenosti s pracou vo dvoch ale v momente ked sa rozhodnes ist na more sam sa (podla mna) vsetko meni... a otazka mi pride uplne standardna...

Este taka vtipna prihoda aby si si mohol rypnut... ja tvoj postup ohladom samovzdelavania aplikujem od narodenia. Vsetko si najdem, vsetko technicky pochopim, naucim sa ako sa to robi... tak som sa naucila podla navodu viazat uzly... trvalo mi to asi tyzden, naucila som sa ich vsetky.... a vies co? Ked sa naucis viazat uzly podla prirucky na internete, tak ta v porte vsetci vysmeju. Postup je neefektivny, zdlhavy, a komicky.

Potom dojde jeden chudak ktoremu je fakt trapne s akymi dementmi to tam travi cas, vezme ta stranou a za hodinu ta nauci vsetky uzly tak aby si och vedel vo vhodnej situacii pouzit.

Len tolko som k tomu chcela povedat.

Asi sa s Tvojim pristupom budeme v diskusiah stretavat castejsie, tak by som sa rada predstavila, ja som Livia.
err_
bez hodnocení

Příspěvekod err_ » pát lis 15, 2019 6:47 pm

Ahoj Liv, nectes pozorne. A zadny level v nicem nehledej a jiz vubec ne osobnostni. Neznam te a nic proti tobe v zasade nemam. Take nevim, co je za problem v konstatovani, ze kdyz nekdo neco skutecne chce a neco pro to udela, tak ze to dokaze.

Navic to tady neustale opakuji, at si kazdy dela co chce. Je to jeho zivot. Jen at pri tom, ze dela hlouposti, nenici zivot nekomu jinemu.

A den jsem mel naopak velmi hezky. Svitilo zase slunicko a bylo paradne. Bylo proste fine.
martin111
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod martin111 » pát lis 15, 2019 7:36 pm

No možná by bylo dobrý se vrátit k tématu, já třeba rád skoro všude couvám.To proto že když se nedaří,tak vyrazit dopředu je většnou jednodušší, taky pokud vážu první zadní lano tak je pěkně po ruce. Na severu je ještě jedno pěkný, přijedeš do mariny a ta je poloprázdná ale blbě fouká. Pokud dáš trochu najevo že jsi sám tak se vždy najde někdo na břehu co ti pomůže, to se mě fakt líbí. Jinak se třeba super pokud máš dokormidlovák tak nemít ovládání na páčku ale na nožní spínače, jedna ruka na kole jedna na řazení a nohou dorovnáš příd.Napište s jak vekou lodí má kdo zkušenost :)
stani119
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 24

Příspěvekod stani119 » pát lis 15, 2019 8:31 pm

Pluji na 37 stopé plachetnici v singlu poměrně často.
Vždy ale za slušného počasí, jednak mám rád sebe, svou loď a sousedy a jejich lodě.
V marině obvykle žádám vysílačkou o asistenci, když se počasí zvrtne a cítím, že by mohl být problém, hledám si místo, kde se dá vyvázat bokem, což je jednodušší, než se za vichru tlačit mezi lodě. K molu taky jenom couvám ze stejných důvodů jak píše martin111. S bow thrusterem je to pohodlné.
I k bóji couvám, připravím si dostatečně dlouhé lano, které dosáhne z předního vazáku až na zadní plato, kde bóji chytnu a protáhnu lano okem. Pak si pohodlně s lanem přejdu k předními vazaku, loď se mi otočí a mohu se k boji finalně vyvázat jak je třeba.
V singlu moc nekotvím, ovládání kotevniho vratku nemam zatim v kokpitu, a tak je to náročnější zvlášť v místech, kde je víc lodí. Ale už to nové ovládání plánuji :)
martin111
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod martin111 » sob lis 16, 2019 6:42 pm

Co je ještě z mého pohledu důležité,je snadné a rychlé refování.Sám mám klasickou hlavasku se 3 refy, které vedou do kokpitu.Osvědčilo se mě refování jedním lanem s dvojkladkou uvnitř ráhna na 1 a 2 refu 3 je klasický se 2 lany. 1 ref mám vyzkoušeno že jde stáhnout do 40 sekud,začka na výtahu je nutností. Jde o obdobný systém co používá Seldén, jen kladky s lany jsou každá ve vlastím tunelu z polietylénu(jedná se o stavební izolaci síly 0,8mm, super materiál co vydrží vše :D ) Myslím že rychlé a pohodlné refování je docela důležité pro bezpečnost plavby, moc si nedokážu představit jak dávám oko u stěžně do háku... jo,je to na lodi 46 stop Někdy je super když ti do toho nikdo nekecá ;)
Petr Junek
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 1

Příspěvekod Petr Junek » pon lis 18, 2019 9:25 pm

Ahoj, chvíli to "dřelo", ale teď jste už skvělí a nacházím pomalu ale jistě informace, které potřebuji. Tak zatím.. :good:
jajarin
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 25

Příspěvekod jajarin » pon zář 20, 2021 10:52 am

Omlouvam se za dotaz, jak daleko se smi kotvit od znacky zakaz kotveni

Zpět na