Vyplávanie z ježka.

Vše o "parkování" lodě.
Problematika kotvení lodě, vyvazování na bóji, na molo, v maríně.

Moderátoři: vilma, Pepa

Marigold
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 13

Re: Vyplávanie z ježka.

Příspěvekod Marigold » úte říj 01, 2019 7:15 pm

Jarda885 píše:
Marigold píše:......
Rad bych jen podotkl, ze o charteru tu myslim neni rec. Navic je krasna inspirace v zahranici (Rakousko, Nemecko, Svicarsko) kde stari Panove jachtari vyplouvaji a zaplouvaji na daleko delsich a tezsich plachetnicich na plachty. ..... . ..

Přečti si název vlákna a první příspěvek. Toto vlákno je o vyplouvání z ježka ve větru. Fyzikální zákony platí jak pro soukromé tak čártrové lodě.
Zadání nevylučuje použití motoru.

Vlákno čtou nejen vlastníci lodí.

Dekuji za upozrneni a tve prispevky k problematice vyplouvani 6m plachetnice. Sdeli jsi nam, ze se 40 stopou plchetnici to bude jinak, protoze muze mit slaby motor a ze fyzikalni zakony plati pro vsechny.

Opet si rikam, ze je jistejsi byt jen ctenar fora a nejake aktivity se radsi vyvarovat.

Omlouvam se za prispevek mimo tema!

Sent from my iPhone using Tapatalk
err_
bez hodnocení
Reputace: 177

Příspěvekod err_ » čtv říj 03, 2019 2:37 pm

Andrejjeep píše:Ešte umravniť plavbu na zadobočný a zadný vietor, hlavne prechody, kedy to moc nestíham v jedných rukách aby pritiahol v správny moment rahno a následne ho popustil, aby len z hrmotom nepreletelo alebo nejaký gryf?

Tady je jiny postup halzy, nez jsem napsal: https://www.lodninoviny.cz/Cruising/jak-na-halzu-solo. Nepred nabira vitr do hlavni. Tak jen pro info. Me se na tom postupu nelibi, ze mas v jednu chvili lod bez tahu a hlavni drzis v ruce. Kdyz prijde vlna, hlavni poleti zpet a porad tam mas tu genu. Ale mozna jsem to nepochopil spravne. Vyzkousej si to sam.

Treba nekdo pomuze a rekne jeste jiny postup. Pripadne se k nekteremu prikloni, abys hned zkousel ten dobry. take doporucuji na zadak vzdy davat kontra oteze! To si hned zazij. Je to dost dulezite. Obzvlast ve vlnach.

Jinak to plachteni, co jsi popisoval vyse skutecne casem das vcetne geny. Pujde to samo. Neboj. Az se s tim prestanes prat, ale budes poustet a tahat az se skutecne prevali vitr, vse pujde celkem lehce. Jen si nejak vymysli zajisteni otezi geny. Ja ji davam do zaseku, nekdo vaze na konci uzel, aby az mu utece, neprosla otezovym vozikem a zustala alespon tam. Ja mam mezeru od kladky ke kolejnici velkou, tak mi uzel nepomuze.

Co se vlastnich otezi tyce, lano bys mel mit 12 nebo dokonce i jen 10. 14 je uz urcite naddimenzovana. Napr. ja pouzivam 12 mm na genu o velikosti 28,35 m2
Andrejjeep
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 37

Příspěvekod Andrejjeep » čtv říj 03, 2019 9:15 pm

Jasné človek sa musí zžiť z danou loďou, a pre mňa tých prvých pár hodín na vode bolo dobré k tomu aby som odhalil čo ešte cez zimu do budúcej sezóny musím na lodi spraviť ak to chcem poväčšinou sám bezpečne ovládať. Takže po plavbe som si zapísal čo mi nevyhovovalo, čo chýbalo a čo prerobiť aby to bolo pohodlnejšie a bezpečnejšie.

Z tou halzou som v podstate z spätného preberania situácií čo som sa dostal, tak mi vyšlo že to robil príliš rýchlo - zvyk z okruhovky, akurát zabudol že mám trochu väčšie plachty. Ak vyjde ešte raz sa vyberiem na vodu (ak to počasie dovolí) kým vytiahnem definitívne z vody a zazimujem doma pred barákom.

A.
kapo
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 39

Příspěvekod kapo » pát říj 04, 2019 12:07 pm

Ahoj, obrat při halze v silném větru je lepší dělat pozvolnější, hlavně když se halzuje s genakrem nebo spinakrem, jinak to může skončit špatně. Když jsem na lodi sám a duní tak při halze radši v klidu zmenším genu rolrefem, ohalzuju,, doladím otěže hl. plachty a pak v klidu už na novém kurzu jen vyklesnu lano rolrefu a a vítr si genu sám vytáhne. Na naší domovské Vranovské přehradě zakázali spalovací motory takže ze zajíždění do ježka se stala opravdová zábava. :D V slabém větru tam nějak vždycky vjedu na plachty nebo s elektromotorkem. Když fučí a fouká většinou kolmo nebo ze zadoboku do mého stání, trochu si nastoupu, pak rychle stáhnu hlavasku do lazybagu a do kotviště vjíždím s kouskem geny a připraveným elektromotorem na dobrždění. Podle rychlosti lodě a síly větru pak rychle stáhnu zbytek geny. Když fouká z opačného směru je to o to jednodušší a najíždím proti větru který pak loď dobrzdí. Při vyjíždění zase podle směru větru, někdy musí pomoct kamarádi přidržet loď a odjet na plachty. Situaci komplikuje ještě to že naproti našemu molu je ježek sousedního jachtklubu.
Andrejjeep
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 37

Příspěvekod Andrejjeep » pon říj 07, 2019 7:46 am

Kapo Tak to tam máte teda niekedy iný šrumec v maríne.

No ja pre zmenu som už tento rok skončil, trochu neplánovane, ale akosi bez kormidla sa nedá na plachty jazdiť. Jedna variante je, žeby mi ho vysadila víchrica čo preletela zo začiatku minulého týždňa, alebo si ho niekto "požičal" :x Takže som momentálne bez kompletného kormidlovacieho systému, fujtajbl. A na dne zatiaľ nič nenašiel lodným hákom.

A.
andrej
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 8

Příspěvekod andrej » pon říj 07, 2019 6:56 pm

A čo takto Andrej pozriet na kamerový systém co sa stalo .
je tam myslím 14dní slučka . ak to ešte funguje .
Andrej

Zpět na