Zkušenosti k výrobě kotevní bóje

Vše o "parkování" lodě.
Problematika kotvení lodě, vyvazování na bóji, na molo, v maríně.

Moderátoři: vilma, Pepa

karak
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Zkušenosti k výrobě kotevní bóje

Příspěvekod karak » ned úno 17, 2008 1:26 pm

Budu vyrábět kot. boji pro sez.stání na jezeře 5,5m dlouhé plachetnice (600kg).Podle podmínek SPS prý musí mít rozměry průměr 60cm, tvar 2 kužely u sebe (každý o výšce 60cm tj.délka boje 120cm), barva žlutá. Ocenil bych rady od zkušenějších:
-material: nafoukám pěnu (mělo by stačit 120 litrů),ořežu na tvar a olaminuji asi polyesterem, natřu na žluto.
-uvnitř bude natažený nerez nebo mosaz drát s okama na koncích.
-rozhoduji se čím připevnit bojku k závaží (provaz nebo řetěž - jak by měl být silný a jaký materiál?).Na konci sezony bojku(přes zimu) vyměním za kanystr.
-jak těžké závaží by mělo být - předpokládám beton nebo železo.
Kdo by měl zkušenosti nebo rady k mému postupu zkuste mi poradit a možná i ostatním. Taky by se mohl někdo ozvat, kdo kotví na Lipně nebo kde si nechat bojku vyrobit (předpokládám že to bude asi drahé).
smike
moderátor
Reputace: 18

Příspěvekod smike » ned úno 17, 2008 2:31 pm

já mám hliníkový soudek (štěně), zespodu na třmenu připevněny dvě kladky a přes ně provaz. Na jednom konci betonový kvádr, na druhém protizávaží. (eliminuje to pohyb hladiny a loď je na stejném místě).
Zatím mne nikdo nehonil, že to není kužel...(mám ji na Slapech)
Ideální je kdybys měl možnost sehnat plastikovou černou boji, která se používá na značení dráhy.(má tvar kuželu, zhruba ty rozměry a obarvit se nechá)
MaPa
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod MaPa » ned úno 17, 2008 3:29 pm

smike píše: ... zespodu na třmenu připevněny dvě kladky a přes ně provaz...

Mohl by jsi prosím víc upřesnit jak to máš udělaný? Dík.
geronimo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 201
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod geronimo » ned úno 17, 2008 3:50 pm

Před týdnem jsem volal přímo do LANEXU a zjišťoval jsem nejvhodnější lano na kotevní
bóji. Doporučili polypropylenové pletené lano. (kroucené nebo s duší je nevhodné)
Používal jsem pozink řetěz, ale stálým třením článků o sebe se zinek setře a přereznou.
Nerezový řetěz se kamarádovi z klubu už 2x přetrhl (v tahu vydrží ale nesnáší škubání a ohyb).
Bóje používáme plastové od http://www.imramovsky-marine.cz/?page=item&id=146
jsou sice drahé, ale vypadají dobře a vydrží.
Důležité je použít kladku a protizávaží, vyrovnává kolísání hladiny a tlumí ráz při poryvu
větru. Také je nutné použít otočný čep, aby se lano nekroutilo při změnách směru větru.
bobes
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 6

Příspěvekod bobes » ned úno 17, 2008 4:30 pm

Polypropylenové pletené lano máme na všech kotvách v maríně a není s ním problém. Rovněž cenově vychází velmi dobře. Při odvázání se hned potápí a nemotá se do motorů apod.
U té kotevní bójky by mě také zajímalo provedení těch kladek pod vodou a hlavně hmotnost přídavného závaží a délka lana , na kterém je umístěno. Předpokládám, že kladky musí být od sebe dost daleko, aby nedocházelo k zamotání lana se závažím do lana ke kotvě. Také jak provedeno spojení tyče s kladkami s vlastní kuželovou bójí. U toho soudku si to ještě umím trochu představit ( pomocí třmenů se upevní nějaký forichtung, který bude mít na každém konci kladku) , ale u toho dvojitého kuželu nevím.
Zkoušel jsem vložit obrázek jak bych si to představoval , ale vůbec mi to nejde.
Naposledy upravil(a) bobes dne ned úno 17, 2008 5:09 pm, celkem upraveno 1 x.
karak
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod karak » ned úno 17, 2008 4:42 pm

Předběhl jsi mě s dotazem na kladky a hmotnost protizávaží (pochopil jsem, že vy zatím protizávaží nemáte).
Jaký průměr lana mám pořídit, PP lano by mělo plavat a ty píšeš, že hned klesá. Jak těžké je závaží na dně?
smike
moderátor

Příspěvekod smike » ned úno 17, 2008 5:44 pm

to MaPa:
Obrázek

používám oranžový pp provaz, když se nikde netře o hranu, tak vydrží..
protizávaží nevím, tak do deseti kg..
bobes
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod bobes » ned úno 17, 2008 6:12 pm

Závaží na dno tj. co uneš, nebo dvě lehčí svázat. V maríně máme origo kotvy k vojenským pontonů tj. asi 70 kg. U nás jí musí kvůli potrubí na dně a dalším kotvám dávat potapěč přesně na místo, tak si k ní uváže cca 7 kusů 10 litrových prázdných barelů a s kotvou a uvázaným lanem si zajede přesně na místo kam jí bude dávat. Pak kanystry postupně naplní vodou nebo odřeže a kotva je tam. Lano je 10 až 12 mm. Běžně ho prodávaj Bauhasu na podobně.
Až budu dělat bójku v zátoce použiju asi kus betonu tak 50 kg normálně uvážu k nafouklé duši např z Tatry a na určeném místě jí odříznu.
Docela mě překvapilo jak je jednoduché na Lipně vyřídit bójku. Já to vyřizoval na Slapy a musel jsem na Povodí Vltavy, kde mají mapku míst na kterých povolují kotvení. Jsou to zátoky, většinou bez přístupu. Na hlavním toku ani náhodou. Kamarád mi chtěl přenechat už zavedené kotviště v relativní civilizaci , ale ani to prý nelze. Pak musíš na Plavební správu( to nebyl problém) a na starostu územně příslušné obce podle katastru kotviště. Ten nám řekl, že ho nějaké kotviště nezajímá a že se dohodli, že žádná kotviště povolovat nebudou. Také po nás chtěl na nás 2.000,-Kč ročně za úklid odpadků, ačkoliv v životě žádné uklízet nebude. Kotviště je naprosto odloučené v lese bez cesty a přístup jen pěšky. Při tom se zavazuješ, že odpadky odvezeš, nebudeš zde na břehu nic stavět, na zimu odstraníš bóji, apod. Pak všechna souhlasná stanoviska zašleš opět na Povodí Vltavy a zde vystaví ti smlouvu na kotevní místo. Nebo taky ne, protože jedna smlouva se nám kompletně se všemi pracně vyběhanými povoleními ztratila. Tak, že vše oběhnout znova a pak konečně za 1.000,-Kč na rok máme kotviště. Byla to práce na cca 1 rok a něco.
karak
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod karak » ned úno 17, 2008 7:04 pm

Umístění bojky (požadují ji ale podle rozměrů) na Lipně je taky možné jen na určeném místě (tam je ještě určená max.kapacita), určí ti přibližné místo, zaregistruješ a zaplatíš loď. Na zimu by se měla bojka odstranit. Obci se snad už nic neplatí a o dalších povolení nic neříkali. Snad se někdo ozve, kdo už bojku na Lipně používá, jestli je to tak.
bobes
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod bobes » ned úno 17, 2008 7:24 pm

Nemůžeš to brát podle lidí co už jí mají. Soused jí má už dlouho a taky platí asi 300 kč za rok. tj. třetinu toho co já.
karak
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod karak » pon úno 18, 2008 8:45 am

Ja to na Lipně pochopil tak,že i pro nové zájemce platí stejné podmínky, pokud je tedy volné místo na kotvišti.

Ten napad polyuretan.pěna + polyester.laminat se vam libí nebo by bylo lepší použít jiný materiál? Samotný pěn.polystyrenpodle jiných info klovají ptáci.
Johna
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Johna » pon úno 18, 2008 9:50 am

Mám úpocit že tu někdo dělal pokus s tou pěnou, že se pěkně nasákne jako houba (pokud se poruší vrchní krusta tím ořezáním). Musela by se asi hodně kvalitně olaminovat a doufat že se to nikde neporuší.
smike
moderátor

Příspěvekod smike » pon úno 18, 2008 10:04 am

to je lepší vytvarovat z polystyrenu a olaminovat.
Johna
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Johna » pon úno 18, 2008 10:07 am

Taky si myslím.....
karak
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod karak » pon úno 18, 2008 10:20 am

Pena by se mi lepe tvarovala, ten polystyren se da lepit i polyesterem nebo jen epoxidem, nebo je nejake jine lepidlo?
pecho
aktívní jachtař
aktívní jachtař

lepení polystyrénu

Příspěvekod pecho » pon úno 18, 2008 10:31 am

Když jsem kdysi synovi dělal vláčky a krajinky a panel, tak jsem lepil polystyrén v pohodě Herculesem, myslím, že ho prodávají dodnes, ale jestli ještě tak dobře ten polystyrén lepí, to nevím, to musíš zkusit. Zdraví Pecho
berty
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod berty » pon úno 18, 2008 3:43 pm

Styren obsažený v pryskyřici začne rozpouštět polystyren . Je nutno jej separova od polyesteru. Z PP si nech udělat jednu šablonu - kužel D 600 mm a s potřebnou výškou a pak už můžeš dělat kotevní bóje na kšeft. Stačí pak slaminovat vždy dva kužely k sobě a do jejich podélné osy zalaminovat trubku, kterou následně provlečeš cca 12 nerez. kulatinu a přivaříš oka na koncích.
Berty
pecho
aktívní jachtař
aktívní jachtař

laminování

Příspěvekod pecho » pon úno 18, 2008 4:37 pm

To Berty, máš pravdu, matně si vzpomínám, žé jsme parta nakoupili polystyrenové plováky a olaminovávali, já měl možnost polyesterovou pryskyřici získat za hubičku a varovali mě, že to musím natřít napřed latexem (?) a i přesto mi to v některých místech
ten polystyren vyžralo. Asi určitě je to dobrej postup co zde navrhuješ. Zdraví Pecho
MARIS
moderátor
Reputace: 5
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod MARIS » pon úno 18, 2008 5:07 pm

Zásada u laminování polystyrenu je,že první vrstva musí být z epoxidu a až další vrstvy se dělají z polyesteru.Dělá se to nejen proto,že polyester rozpouští polystyren ale zase má menší propustnost vody než epoxid.Proto se tento postup používá i při olaminování lodí.
Fulda
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Fulda » pon úno 18, 2008 7:11 pm

Vážení přátelé, pokusím se zapojit do vaší diskuse ohledně kotevních bojek. Podle mě, je rozumné koupit
normovanou poliuretanovou bojku (pozor žlutou), kterou koupíte třeba u Imramovských cca 1500 kč.Systém kladky,dnové zátěže a protizávaží mám vymyšlený a z části vyskoušený (pořád je co vylepšovat). Vzhledem k tomu, že sem neumím vložit nákres, se vám to pokusím popsat.
1. Bojka
2.Mezikus na bázi akciálního ložiska (bojka s lodí se může otáčet, ale kladkový mechanizmus musí stát, jinak se bude zamotávat kotevní lano.)
3.Kladka průměr 20 cm, drážka tak 2,5 x 2,5 cm. V horní časti blatníček, kvůli navádění lana.
4.Kotevní zátěž cca 200 kg
5.Kotevní lano je vedeno od zátěže přes kladku k protiváze.
6.Jako protiváhu jsem použil olověnou desku cca 12 kg.
Po špatných skušenostech s řetězy (ocelové, pozink, nerez) a ocelových lanech, zkusím použít silonové lano pletené!!! Oplétané nebo kroucené nebrat.
Podotýkám, že systém je stavěn na váhu Sasanky.
Doufám, že je to popsáno dost srozumitelně.
Petr.
MaPa
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod MaPa » pon úno 18, 2008 8:43 pm

Fulda píše: Doufám, že je to popsáno dost srozumitelně.

Ano, je to jasný, ale přesto by to přece jenom chtělo nákres s legendou-především toho mezikusu.Myslím, že přinejhorším Ti Libor s vložením nákresu pomůže.
karak
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod karak » pon úno 18, 2008 10:19 pm

Cenu polystyrenu+lepidlo odhaduji 500Kc. Uvazuji, ze bude lepsi koupit bojku PP za 1410Kc. Podle SPS by mela mit 60cm prumer a 2x60cm vysku. Ta od Imra ma 52x107 cm, snad jim to bude stačit.
Jak je pripevnen k bojce obrtlik (lanem nebo pres krouzek? neodira se oko bojky?) Pres druhe spodni oko na bojce je privazana lod nebo je privazana k oku obrtliku?
geronimo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 201
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod geronimo » pon úno 18, 2008 10:24 pm

Vydrž, Fulda pracuje na nákresu, pak ho sem vložíme :good:
MaPa
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod MaPa » úte úno 19, 2008 10:36 am

geronimo píše:Vydrž, Fulda pracuje na nákresu, pak ho sem vložíme :good:

Jasně, je dost času, přehrada je ještě zamrzlá :cry: .
smike
moderátor

Příspěvekod smike » úte úno 19, 2008 11:17 am

Fulda píše:2.Mezikus na bázi akciálního ložiska (bojka s lodí se může otáčet, ale kladkový mechanizmus musí stát, jinak se bude zamotávat kotevní lano.)

mezikus není potřeba.. kamarád to tak měl, po čase předělal (kladku napevno s bójí) a slouží mu roky bez problému.
Ložisko je technicky hezčí, ale zdroj možných potíží..

Zpět na