Zkušenosti k výrobě kotevní bóje
- geronimo
- zkušený harcovník
- Reputace: 154
- Kontaktovat uživatele:
Fuldo není to FABORY ? http://www.fabory.com/smartsite.dws?ch= ... ation=4900
- bernau1
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 9
Zkušenosti k výrobě kotevní bóje
Zdravím všechny,já na Orlíku léta používám plastový žlutě natřený 50l barel na němž mám napsané evidenční číslo lodě.Samozřejmě s protizávažím.Každý rok vytáhnu na konci sezóny zátěž ze dna na břeh,strčím za nejbližší strom pod listí a příští rok zase zpět do vody.Bohužel na jaře nejsem první na kotvišti kde vedle mne kotví i jiní a tak se stalo,že dva roky po sobě jsem o zátěž přišel
Tak jsem ze zbytků nerezových pásků svařil takový otevřený koš s okem nahoře,na břehu do něj nahážu velké kameny,sotva to unesu a je to.Na podzim kameny vyhážu a lehký koš si vezu sebou.Co jsem tady ještě nečetl-u nás se kotví zádí k bóji a špička je přivázaná provazem za kolík na břehu.To protizávaží ten provaz napíná,potom snadno loď přitáhnu k sobě a nalodím se.
Lodě tím pádem mohou kotvit blíže k sobě,neotáčí se větrem kolem osy bóje,zase však protizávaží musí provaz napínat i ve větru,aby se o sebe neotloukaly.

- Charlie
- zkušený harcovník
- Reputace: 16
- Kontaktovat uživatele:
Tak mě už se také skoro povedlo vyřídit bóji na Orlíku a teď řeším, jaké použít závaží a protizávaží.
Budu kotvit Jaguara 22 - váha lodě asi 1300kg, jak těžké závaží bych měl na dno dát?? A jaké těžké protizávaží tam dát??
Loď bude volně na vodě, jen na bóji, lano z lodě na břeh nechci, budem tam zatím čtyři lodě, takže bude místa dost. Bóji koupím od Imramovského, lano tedy pletené, jak se tu píše, bude stačit 12mm průměr?? A ty kladky ještě nějak pořeším.
Budu moc rád za každou radu, díky moc.
Budu kotvit Jaguara 22 - váha lodě asi 1300kg, jak těžké závaží bych měl na dno dát?? A jaké těžké protizávaží tam dát??
Loď bude volně na vodě, jen na bóji, lano z lodě na břeh nechci, budem tam zatím čtyři lodě, takže bude místa dost. Bóji koupím od Imramovského, lano tedy pletené, jak se tu píše, bude stačit 12mm průměr?? A ty kladky ještě nějak pořeším.
Budu moc rád za každou radu, díky moc.
- klubko
- návštěvník fóra
- Reputace: 0
- Kontaktovat uživatele:
12mm je až kam. Třeba lano ochránit před jakýmkoli třením, obalit zahradnickými hadicemi apod. (a samozřejmě vědět jaké parametry to lano má)
Závaží neumím z hlavy doporučit, ale není to tak těžké spočítat. Vem šírku lodě x výšku všeho co je nad vodou + přidej průměr x výška stěžně + průměr x délka takeláže + všechno další haraburdí. Zjisti jaký největší vítr můžeš očekávat a násob plochu s tlakem jaký ten vítr vytvoří
Závaží neumím z hlavy doporučit, ale není to tak těžké spočítat. Vem šírku lodě x výšku všeho co je nad vodou + přidej průměr x výška stěžně + průměr x délka takeláže + všechno další haraburdí. Zjisti jaký největší vítr můžeš očekávat a násob plochu s tlakem jaký ten vítr vytvoří

- Charlie
- zkušený harcovník
- Kontaktovat uživatele:
No 12mm lano bude od závaží na dně k bóji přes kladku k protizávaží.
Já v těhle výpočtech váhy závaží se zrovna moc neorientuji, proto bych uvítal spíše informace co kdo používá třeba na obdobné lodi a má to vyzkoušené, že to stačí. Ono to závaží stejnak musí být jištěné po dně lanem ke břehu, ale stejně bych nerad, aby mi pak loď cestovala i s bójí.
Já v těhle výpočtech váhy závaží se zrovna moc neorientuji, proto bych uvítal spíše informace co kdo používá třeba na obdobné lodi a má to vyzkoušené, že to stačí. Ono to závaží stejnak musí být jištěné po dně lanem ke břehu, ale stejně bych nerad, aby mi pak loď cestovala i s bójí.
- geronimo
- zkušený harcovník
- Kontaktovat uživatele:
Já mám na dně dva betonové panely asi 40 x 120 x 10 cm, řekl bych že 200 kg musí stačit .
Na velkou bóji od Imramovského (asi 107cm) máme vyzkoušeno protizávaží 12 kg.
PPL lano 12mm stačilo, jen mi ho nějakej kretén uřízl, když opadla voda a já ho nestačil uklidit .
kladka
další závaží
dá se použít i starej litinovej radiátor, ten se dobře zareje do dna.
Na velkou bóji od Imramovského (asi 107cm) máme vyzkoušeno protizávaží 12 kg.
PPL lano 12mm stačilo, jen mi ho nějakej kretén uřízl, když opadla voda a já ho nestačil uklidit .

kladka

další závaží
dá se použít i starej litinovej radiátor, ten se dobře zareje do dna.
- Charlie
- zkušený harcovník
- Kontaktovat uživatele:
Já už jsem to četl, místo toho nerezového lana by šlo dát také to polypropylenové pletené, ne?? Mě šlo hlavně o váhu toho závaží na dně a protizávaží.
to Geronimo: Těch 12kg se mi zdá celkem málo, když se do té lodě opře vítr, tak těch 12kg musí přeci táhnout a povolí se, ne? Nebo se pletu? Zas ale když to máte vyzkoušené.
A jak máš tu kladku na té fotce, tak přes kladku máš protažené lano od závaíž k protizávaží a na tom "oblouku" co je hned pod bójí máš pak uvázanou loď ??
to Geronimo: Těch 12kg se mi zdá celkem málo, když se do té lodě opře vítr, tak těch 12kg musí přeci táhnout a povolí se, ne? Nebo se pletu? Zas ale když to máte vyzkoušené.
A jak máš tu kladku na té fotce, tak přes kladku máš protažené lano od závaíž k protizávaží a na tom "oblouku" co je hned pod bójí máš pak uvázanou loď ??
- geronimo
- zkušený harcovník
- Kontaktovat uživatele:
Při 12 kilech je boje potopená do půlky, při poryvu větru jde závaží nahoru a funguje jako tlumič rázů, ještě chci přivařit konce platníčku, protože funguje jako doraz závaží.
Loď je přivázaná nerez řetězem k oblouku vpravo, kladka je i s blatníčkem otočná.
Celé to vyrobil šikula Fulda
Lano letos dám asi také nerez, snad nebude tak lákat, ale stejně ho musím na zimu uklidit
voda klesá, tak že mám celou zimu závaží na suchu. Polypropylenové lano není špatné pokud zajistíš 100% ochranu lana před předřením.
Loď je přivázaná nerez řetězem k oblouku vpravo, kladka je i s blatníčkem otočná.
Celé to vyrobil šikula Fulda

Lano letos dám asi také nerez, snad nebude tak lákat, ale stejně ho musím na zimu uklidit
voda klesá, tak že mám celou zimu závaží na suchu. Polypropylenové lano není špatné pokud zajistíš 100% ochranu lana před předřením.
kotevní bóje
Námořníci v Chorvatsku mají na bóji předpis, který bychom měli brát v úvahu:
Je třeba si uvědomit, že beton váží díky Archimedovu zákonu ve vodě jen, tuším, polovinu, co na souši...
Už se tu o tom psalo např.: http://jachting.info/modules.php?name=F ... ic&p=16341

Je třeba si uvědomit, že beton váží díky Archimedovu zákonu ve vodě jen, tuším, polovinu, co na souši...
Už se tu o tom psalo např.: http://jachting.info/modules.php?name=F ... ic&p=16341
- Charlie
- zkušený harcovník
- Kontaktovat uživatele:
A to protizávaží se dává do jaké hloubky?? Jestli dobře chápu princip, tak to protizávaží dám třeba do 2m hloubky, když se do lodi opře vítr, tak mi to protizávaží vytáhne až ke kladce na doraz a pak ta loď drží na závaží u dna? Takže vlastně té lodi dám 2metrový prostor na pohyb kolem bóje? Pochopil jsem to dobře??
- Fulda
- pravidelný návštěvník
- Kontaktovat uživatele:
To Charlíe, v podstatě máš pravdu, ale ta loď se neodtáhne od bojky, ale od dnové zátěže.
Ale důvodem tohoto zařízení je něco jiného, při kolísání hladiny, udržet loď co nejblíže kolmici nad dnovou zátěží.
To protizávaží s kotevním lanem musí být v takové poloze aby, když dojde k maximálnímu vzdutí hladiny,
nebylo opřené o kladku. Jinak by to mohlo tahat špičku lodě pod vodu = problém.
Ahoj Fulda
Ale důvodem tohoto zařízení je něco jiného, při kolísání hladiny, udržet loď co nejblíže kolmici nad dnovou zátěží.
To protizávaží s kotevním lanem musí být v takové poloze aby, když dojde k maximálnímu vzdutí hladiny,
nebylo opřené o kladku. Jinak by to mohlo tahat špičku lodě pod vodu = problém.
Ahoj Fulda
- Charlie
- zkušený harcovník
- Kontaktovat uživatele:
Ok, tak už to konečně chápu. Takže protiváhu dát do hloubky maximálního předpokládaného zvýšení hladiny + nějaká rezerva. A loď se pak můře od zátěže na dně odchýlit při větru, ale pak se zas vrátí zpět nad zátěž. Takže počítat při umisťování bóje s tím vychýlením jak u mé lodě, tak u kolegy vedle (i když při poryvech větru by se lodě měli vychylovat stejným směrem).
- Fulda
- pravidelný návštěvník
- Kontaktovat uživatele:
No vidíš, že ti to pálí.Jde o to, že ty bojky můžeš dát k sobě až tak blízko,aby se lodě vyvázané na bojích nemohli za bezvětří srazit záděmi. Samozdřejmně při větru se ty lodě stáčí stejným směrem. Máme málo prostoru na kotvení a proto jsme je potřebovali dostat co nejblíž k sobě. Podívej se na naše www stránky a uvidíš.
Fulda
Fulda
- Charlie
- zkušený harcovník
- Kontaktovat uživatele:
Tak jak nad tím přemýšlím, a koukám na různé nákresy, pokud foukne vítr na jednu stranu, je to ok, ale když se vítr úplně otočí, pak by se měla otočit i ta kladka pod bojí?? Jinak by se ty lana mohli do sebe zamotat. To že se loď točí nezávisle na kladce to chápu, ale když pak jde lano šikmo ke dnu a potom se vítr otočí, tak lano půjde šikmo na druhou stranu a to protizávaží by mělo vždy zůstat na tu stranu kde je loď. Otočí se tedy ta kladka sama, nebo je třeba dát obrtlík na lano k zátěži na dně? Nebo nad tím jen moc přemýšlím?? Nerad bych něco podcenil.
Jinak jak velký průměr té kladky používáte?
Ještě přemýšlím nad tím, dat na rám dvě menší kladky, že by se ty lana od sebe více oddálily a nebyl by třeba tak velký průměr materiálu kladky (pro mě jednodužší výroba) a asi by i ta konstrukce byla lehčí. Ale to jsou jen takové myšlenkové pochody, asi se raděj budu držet osvědčené konstrukce.
Jinak jak velký průměr té kladky používáte?
Ještě přemýšlím nad tím, dat na rám dvě menší kladky, že by se ty lana od sebe více oddálily a nebyl by třeba tak velký průměr materiálu kladky (pro mě jednodužší výroba) a asi by i ta konstrukce byla lehčí. Ale to jsou jen takové myšlenkové pochody, asi se raděj budu držet osvědčené konstrukce.
- Fulda
- pravidelný návštěvník
- Kontaktovat uživatele:
To Charlie, ta loď se kolem té bóje zas tak rychle netočí, aby se kladka s protizátěží nestačila srovnat. Mezi kladkou a bójí s ramínkem na uvázání lodě je axiální ložisko, takže loď s bójí a ramínkem se otáčí nezávisle na kladce. Ta kladka má průměr 20cm drážka 2 x 2cm. Středový šroub pr. 12mm , díra v kladce pr, 13 - 14mm, tu díru raději volnější silon ve vodě narůstá.
Nechci ti nutit své řešení , to si musíš rozhodnout sám, ale já jsem s tím velice spokojený.
Projdi si pořádně moje a Geronimovo příspěvky tam už jsme to dost detailně popsali.
Našel jsi tu moji www. Tam najdeš také některé fotky.
Ahoj Fulda
PS klidně se ptej, třeba přes SZ.
Nechci ti nutit své řešení , to si musíš rozhodnout sám, ale já jsem s tím velice spokojený.
Projdi si pořádně moje a Geronimovo příspěvky tam už jsme to dost detailně popsali.
Našel jsi tu moji www. Tam najdeš také některé fotky.
Ahoj Fulda
PS klidně se ptej, třeba přes SZ.