Zachycení bóje bez použití háčku

Vše o "parkování" lodě.
Problematika kotvení lodě, vyvazování na bóji, na molo, v maríně.

Moderátoři: vilma, Pepa

Wlady
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 4

Zachycení bóje bez použití háčku

Příspěvekod Wlady » pát lis 12, 2010 11:15 pm

Asi jako každý, i já z pudu sebezáchovy a pro vlastní poučení vždy pečlivě sleduji všechny manévry lodí ve svém okolí. Zejména osamoceně jezdících manželských párů, protože to je i můj/náš případ.

Letos jsem měl možnost vidět po mém soudu geniálně jednoduchý a dokonale funkční postup vyvázání na bóji bez použití lodního háčku. A podle suverenity provedení nemyslím, že by to bylo nouzové řešení.

Tedy: Pozoroval jsem manželský pár na majitelské lodi, jak se klasicky zvolna a proti větru blíží k vyhlédnuté bójce, muž za kormidlem, žena, či spíše drobná ženuška (stejně jako ta moje), na přídi s lanem. Háček jsem nikde neviděl a už jsem očekával letos několikrát u italských posádek viděný pokus dosáhnout z polohy ležmo na bóji, což by byl vzhledem k tělesným rozměrům té dámy holý nesmysl. Jenže ona stylem ostříleného kovboje hodila do vody okolo bóje smyčku z lana, rychle zatáhla a konec uvázala na rohatku. Pán vstal od kormidla a zvolna, protože už nebyl důvod spěchat, přešel na příď, vytáhl ulovenou bóji, podvázal do jejího oka jiné lano, odstranil "laso" a bylo vymalováno.

Na tomto postupu nemohu najít vůbec žádnou chybu a jako bonus má i několik výhod. Žena se nemusí dřít s bójí na palubu, případně s ní díky pro ni obtížné manipulaci otloukat boky lodě a při troše cviku s lasováním nemusí být ani přibližovací manévr tak dokonale přesný, jako při lovení háčkem. Jen bych to pro jistotu vylepšil tím, že bych nechal ženu lovit bójku do lana rovnou předem přivázaného na rohatku.

Nebo se v něčem mýlím? My to už vyzkoušet nestihli, protože zabójkované zátoky příliš nevyhledáváme ...

Wlady
Papito
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 0

Příspěvekod Papito » sob lis 13, 2010 12:22 am

Tebou popisovaný způsob chytání bójky jsem použil v nouzi na hodně hrubém moří, když jsme přišli o háček. Poskakující bóje z poskakující přídě lodi se smyčkou lana dala chytit na první pokus. Vřele doporučuji!
Laguna
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 1

Příspěvekod Laguna » sob lis 13, 2010 5:18 am

No, jednu chybu to přece jen má. Ne všechny bójky vydrží sevření lana v místech, kde na to nejsou stavěné a zbortí se. Už jsem takových bójek viděl několik. Pokud lano sklouzne až dolů k oku, pak možná OK, ale pokud začne bójku škrtit....To pak je lepší chytat bójku ze zádi lodě. Zejména u zmiňovaných dvojic na moři je tento způsob ověřený a veleúspěšný.
JardaF
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JardaF » sob lis 13, 2010 10:02 am

Na našem pokračovacím kurzu nás kapitán učil takhle lasovat vazáky na břehu v případě, že není nikdo, kdo by podal lano zpátky na loď. Fungovalo to - při troše cviku. Tedy Ondřej málem jednou chytil kolem procházejícího pána. :)

Ale lasovat bójku mi přijde jako dobrý nápad, určitě to vyzkoušíme! Musím se přiznat, že na jaře jsme háček u bojky utopili (kapitáno ho ovšem vylovil) a teď na podzim jsme ho, jak jsem psal vedle ve vlákně, ulomili. :oops: Rád vyzkoušim i jiné postupy :)
captain65
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod captain65 » ned lis 14, 2010 4:43 pm

Velká pochvala :good: :good: :good:

jezdíme na moře už hezkou řádku let a tohle nás nikoho nikdy nenapadlo :hmm: a ani jsme to nikde neviděli. Při normálních podmínkách se to nevyužije, ale když je vyšší příď a krátké lano pod bojí, je to super nápad. Díky, člověk se pořád učí.
Laguna
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Laguna » ned lis 14, 2010 9:42 pm

Ač nerad, musím ještě jednou varovat před tímto způsobem chytání bójky. Za klidného počasí se nic nestane, ale bude-li větrno a nestačíte-li uvázat se včas k oku, je logické, že laso bójku zničí. Ona je totiž konstruovaná jen pro nadlehčení vázacího oka a nemá potřebnou pevnost. Lano, které je pod ní a je v tahu, ji zákonitě zbortí. Tah v laně je tak velký, že se doporučuje vázat loď až na spodní oko pod bójkou, ne na horní a to se jedná o ocelový svorník.
Takže myslete prosím i na jachtaře, kteří přijedou po vás a bójky neničte. A mimochodem, rangers pro tento způsob lovení bójky vůbec nemají pochopení a můžete se dočkat nepříjemností. Omlouvám se těm, kterým kazím nadšení, ale nemohu jinak.
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » ned lis 14, 2010 10:41 pm

Nezlob se Laguno a nevím co to tu pořád meleš. Chtěl jsem ti oponovat už poprvé, řekl jsem si nech to. Ale opakuješ se a jsi mimo mísu.

Všichni se tu baví o "CHYTÁNÍ" bóje. Tu pasáž jsem pro tvou potřebu v úvodním příspěvku podtrhnul.
A popisovaný způsob je opravdu velmi účinný, obzvlášť, pokud je trochu vysoké moře a háčkem se nelze trefit do horního oka. Nebo když háček prostě není. Je každému jasné že bóje se tímto způsobem vyzvedne, zvedáme pouze váhu bóje a lana pod ní, a pak se klasicky vyváže, nejlépe na spodní oko.

Vídávám to také někdy. Na poslední plavbě jsme byli už vyvázáni a sousední loď to opakovaně trénovala. Uvažuji že to zařadím také do výuky techniky.
Wlady
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 4

Příspěvekod Wlady » ned lis 14, 2010 11:10 pm

to Baharis:
S reakcí jsem taktéž otálel, resp. po Tvém zvýraznění části mého textu mi už přišla naprosto zbytečná. Takže dodatečné díky. :good:
Nicméně stále je to zřejmě pro některé zatvrzelejší jedince málo. Nestálo by za úvahu pro lepší pochopení v tomto smyslu změnit i název topicu? Pokud uznáš, tak to prosím proveď. Já jednak nevím jak na to a jednak se obávám, že by pak některé příspěvky už úplně ztratily smysl...
Díky.
Wlady

V pohodě :) Změnil jsem to, ale jinak to může každý, u svého založeného topicu. Stačí otevřít první příspěvek a opravit.
B.
FordPerfect
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 5

Příspěvekod FordPerfect » ned lis 14, 2010 11:35 pm

Lenze Laguna ma pravdu. Aj CHYTANIE boje do lasa moze plastovu boju poskodit. Nie je to len jeho, nazor. Minimalne niektori majitelia boji maju rovnake skusenosti.. Kedysi davno na kurze sme sa o tom bavili s instruktorom, povedal ze to neuci a nebude ucit, lebo je to vandalstvo, aj ked RYA tuto metodu popisuje.

Robte ako myslite, ja si vo vacsine pripadov vystacim s karabinou za par EUR a dvomi metrami lana. V najhorsom pripade ich tam necham.
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » ned lis 14, 2010 11:51 pm

A můžeš mě prosím říci, jakým způsobem by se dala poškodit? Pouze a jen vyzvednutím bóje, jež nemůže vážit více jak 7-8 kg. Co ji prosím tě tedy tak brutálně rozdrtí, její vlastní váha? Vždyť tam ani k žádnému namáhání plastu bóje nedochází. Lano se obemkne kolem spodního oka, zvedáme ji za spodek, tím pádem je bóje namáhána méně, než když ji taháme za horní oko.
Trochu se nad tím hoši zamyslete, třepete nesmysly... :crazy:
FordPerfect
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 5

Příspěvekod FordPerfect » pon lis 15, 2010 12:57 am

Sanca na poskodenie je v idealnom pripade, t.j. ziadny alebo slaby vietor a skusena posadka mala. Casto sa vsak tieto faktory nestretnu.
V silnejsom vetre alebo prude sa stava ze je kormidelnik na boju kratky, posadka ju dokaze zachytit, ale nedokaze rychlo prevliect lano spodnym okom pretoze lod znasa vietor alebo prud. Ak zostane laso zachytene o spodnu cast boje namaha ju tahom, pripadne ju deformuje tlakom. Boja je 2 m pred lodou, ktora je na nej 'zavesena' lasom. Rovnako casto alebo mozno aj castejsie je kormidelik na boju dlhy a prebehne za boju, nastava ta ista situacia, akurat vylepsena tym ze boja je tlacena k lodi. Ak v takejto situacii mas boju len na haciku, tak ju jednoducho pustis alebo stratis a znicis hacik. Maximalna sila ktoru mozes posobit na boju sa rovna sile cloveka ktory drzi hacik alebo pevnosti hacika. Ak je tam laso priviazane na rohatky, je tato sila podstatne vacsia.
Ako som povedal, rob ako chces, ja ta nepoucam co mas alebo nemas robit, rovnako netvrdim, ze trepes nezmysly. Potesi ma, ak nebudes takyto slovnik pouzivat na mna. :hmm:
captain65
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod captain65 » pon lis 15, 2010 8:14 am

Pánové nevím o čem je tu řeč? nejde přeci nikomu se vázat na smyčku k boji, jde jenom o zachycení. Co je na tom mít v záloze ještě jeden způsob chycení boje? Vždyť jde jenom o to boji zachytit, počkat aby se srovnala loď a potom v klidu vše převázat. Nevím jak ostatním, ale háček kolikrát není schopen při krátkém kotevním lanu boje vytáhnout , prostě se to utrhne. Zvlášť když lano dlouhodobě slouží jako chovná stanice slávkám. :hmm: Nikdo tady nemluvil o tom, že na smyčce chce nocovat. Spíš vidím problém, že někteří se váží místo k dolnímu oku boje, nebo lépe lana, k hornímu oku na boji. To je tedy k zamyšlení :?
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » pon lis 15, 2010 9:57 am

FordPerfect: Dobře, pokud tě toto nevinné a hovorově běžně používané slovní spojení uráží, já se ti veřejně omlouvám. Už je nebudu používat.

ALL: Lidé kteří tento způsob chytání bóje viděli nebo zkoušeli, asi vědí o čem je řeč a ani se jim o tom nechce dohadovat. Pro ty ostatní, aby se nebáli že by mohli něco poškodit a aby nebyli mystifikováni, ještě jednou a snad naposledy malé vysvětlení.

- Pokud je potřeba - nutnost zachytit bóji lanem, toto lano je oběma konci v rukou obsluhy v příďovém koši.
- Jinak to moc nejde, protože je potřeba, aby se oko/ohyb lana dostal ke spodní části bóje, do místa kde se bóje spojuje s kotvícím lanem. Jinak nedrží a zklouzne.
- Protože loď je neustále v nějakém, byť malém pohybu, je potřeba po zachycení držet lano rukama neustále v mírném tahu nahoru, jinak by smyčka mohla přes bóji sklouznout. Je jasné že síla jednoho člověka nemůže bóji poškodit.
- Druhé - vázací lano už je nachystané navázané v jednom vazáku. Ten kdo drží bóji ji pozdvihne stejně jako háčkem a druhý člen posádky provleče vázací lano spodním okem, "obejde" s ním přední stěh a uváže na druhý vazák
- Ani v tuto dobu nedochází k žádnému namáhání bóje, které by ji poškodilo. Ona v podstatě visí svou vahou dolů k hladině. Nahoru dotáhneme její spodní část, spodní oko které je napojeno na kotvící lano.

captain65:
Máš pravdu. Ještě se mě snad nestalo abych se rozhlédl po zátoce a mohl říci, že všechny lodě jsou na bóje vyvázané správně. Bohužel. Hlavní neduhy - uvázání za horní oko (byť kovové a napevno spojené se spodním) a uvázání se oběma konci k jednomu vazáku (loď pak není úplně čelně proti větru) se opakují znovu a znovu. Nezbývá než prostě té své posádce donekonečna vysvětlovat že tak jak to máme my to je správné a i když to je malinko složitější, není to samoúčelné.
Ale jednak to není předmětem tohoto vlákna a jednak mám pocit že to tu už někde je probírané.
Pokud nebude nějaký smysluplný dotaz, já se v tomto vlákně loučím. :crazy:
Komín
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Komín » pon lis 15, 2010 11:42 am

Ještě k vyvazování k bóji:

Kotvili jsme na Telaščici a když k nám připlul výběrčí, požádal mě ( kromě toho, že nás skásnul :) ), abych loď vyvázal jen do horního oka, boje že je kvalitní a má prostředkem vedený ocelový dřík. Žádost zdůvodnil tím, že někteří jachtaři vyvazují loď na krátké lano a když je do spodního oka a jsou velké vlny, loď nadzvedává zátěž ze dna a může jí to odnést. Poradil jsem mu, ať prodlouží lana od zátěže k boji. Ale nijak jsme to dál nerozváděli. My jsme měli do spodního oka uvázané 12ti metrové lano a to myslím stačilo. Už jsem to dál neřešil.
Tibor
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Tibor » pon lis 15, 2010 11:59 am

Hádzanie lasa je zjavne spôsob kontroverzný. Ale čo chytanie bóje z kormy (z kúpacej plošinky)? Čítal som tu o ňom kdesi. Mne sa to na prvý pohľad zdalo geniálne riešenie, len som ešte nemal príležitosť ho vyskúšať, odkedy som sa o ňom dozvedel. Ale mám pocit, že sa nikde oficiálne neučí ani sa o ňom nepíše v knihách a nechápem prečo. Určite by som ho použil nielen vo dvojici, ale keby som bol dokonca sám na lodi. Odpadá pri ňom náročné navigovanie kormidelníka k bóji, ktorú sám nevidí, pritom ju musí trafiť dosť presne, ak má byť v dosahu. Pritom nacúvať k bóji (kormou proti vetru) sa dá hravo a s presnosťou na centimetre. Prevlečenie lana okom z kúpacej plošinky je tiež hračka (a myslím, že by to šlo aj ako one man show - je to len dva kroky od kormidla). Pravda, lano sa potom musí postupne preniesť dopredu, ale to nie je spojené zo žiadnou námahou, strácaním alebo lámaním háčika (alebo s nutnosťou použiť efektívnu metódu muž cez palubu, ktorý s lanom pripláva k bóji a pohodlne ho prevlečie okom; ale tá je samozrejme tak nenámornícka, že je o nej hanba sa čo len zmieniť :oops: ).
Vie niekto o nejakom probléme pri "cúvacej" metóde? Ak nie, iste ju pri najbližšej príležitosti vyskúšam.
tatinecek
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 6

Příspěvekod tatinecek » pon lis 15, 2010 12:16 pm

To Tibor:
Pokud mám na lodi málo zkušenou posádku, tak skutečně nacouvat k boji proti větru je jednodušší než ji lovit háčkem na špici. Vlastně i se zkušenou posádkou je to jednodušší.Dokonce pokud jsi sám , můžeš zůstat navázaný na zadním vazáku, není-li "čina" a nečekáš v noci vichřici a neohrožuješ ostatní lodě.
Zatím jsem nechytal bojku do lasa, ale zdá se mi to za určitých okolností dobrý způsob. Hlavně pokud je na lodi máločetná posádka nebo dvojice,pár. Destrukci bojky bych , pokud budu opatrný a laso půjde až dospod bojky neviděl až tak hrozně. Určitě si to vyzkouším, zvlášť pokud doporučuje RYA, tam ví co je správné,že.
V Chorvatsku nové boje skutečně majitelé doporučují přivazovat skrzevá horní oko,nerezové oko.Někdy pro jistotu si vážu další lano do oka spodního, ale navolno, jako jistotu. Moc dobrý je pak kotevní alarm. :whist:
Komín
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Komín » pon lis 15, 2010 12:16 pm

No já bych teda k boji proti větru necouval. Pokud nechceš loď vyvázat k zadnímu vazáku. Protože přeběhnou pak s lanem na příď a loď otočit proti větru by mohlo být dost problematické. Dělal jsem to tak, že jsem k boji připlul proti větru, jako bych lovil bojku na špici, ale přejel jsem ji až k zádi. Po protažení lana pod bojkou pak není problém přejít pomalu nebo rychleji, tak jak loď snáší vítr, na špici a lano uvázat.
Martin88
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 18

Příspěvekod Martin88 » pon lis 15, 2010 12:23 pm

Tibor píše:Vie niekto o nejakom probléme pri "cúvacej" metóde? Ak nie, iste ju pri najbližšej príležitosti vyskúšam.

vyzkoušej nejdříve při klidném moři a slabém větru, nezkušená posádka dokáže namotat lano na vrtuli i při tomto
"blbuvzdorném" způsobu :mad:
captain65
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod captain65 » pon lis 15, 2010 12:24 pm

Oba dva způsoby myslím jsou možné, záleží na podmínkách. T :good: ady šlo především o ten dobrý nápad mít možnost hodit laso !!! A tím si pomoct s kotvením na boji. Kolikrát třeba v noci, většího větru, na vělší lodi ...... prostě luxusní nápad.
tatinecek
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 6

Příspěvekod tatinecek » pon lis 15, 2010 12:38 pm

Komín píše:No já bych teda k boji proti větru necouval. Pokud nechceš loď vyvázat k zadnímu vazáku. Protože přeběhnou pak s lanem na příď a loď otočit proti větru by mohlo být dost problematické. Dělal jsem to tak, že jsem k boji připlul proti větru, jako bych lovil bojku na špici, ale přejel jsem ji až k zádi. Po protažení lana pod bojkou pak není problém přejít pomalu nebo rychleji, tak jak loď snáší vítr, na špici a lano uvázat.

To Komín:

Ano zcela správně. Napsal jsem to blbě. Proti větru přejet bojku a pak se snést větrem k vyvázání na špici.
Laguna
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Laguna » pon lis 15, 2010 12:54 pm

Takže ještě jednou a pomalu (nemelu a nemelu, nejsem mlynář). Řeč je o chytání bójky ve dvou lidech. Pokud např. žena chytí bójku na přídi do lasa a je vítr, tak pokud muž nepřejde rychle na příď, může už být lano v tahu a to v pořádném. Nejde tedy už jen o vytažení lehké bójky, ale o přitažení lodě, přičemž veškerý tah nese bójka na svém těle, ne na oku. A že při tomto manévru bójka povolí, je víc než pravděpodobné. Kdo nevěří, ař se podívá např. v zátoce Soline na Pašmanu. Tam jsem měl jednu takto poničenou bójku vedle sebe a viděl jsem i další. Rangers jsou už na tento způsob alergičtí. A nechtěl bych se dočkat nápisu u vjezdu do zátoky "Prosíme Čechy, aby nám neničili bójky". Zařadit tento způsob do výuky nováčků asi není ten nejšťastnější nápad.
Chytání bójky ve dvou je asi opravdu nejlepší ze zadní koupací plošiny, jak o tom píše i Tibor a jak je to tu už někde popsáno. Ideální je chytit bójku háčkem nebo karabinou za horní oko (někdy se dá i přímo rukou), spodním okem protáhnout připravené dlouhé lano z předního vazáku a klidným krokem s druhým koncem lana přejít na příď. Loď se poslušně a bez násilí otáčí a nechá se vyvázat. A nacouvat přesně k bójce opravdu není problém. Někdo to řeší i tak, že najíždí přídí a bójku chytí vzadu, to chce ale cvik a udržet loď v přímém směru.
HoPrahok
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Lasování bóje

Příspěvekod HoPrahok » čtv bře 15, 2012 10:53 pm

Přečetl jsem si tohle téma min. rok a dost mě zaujalo, protože jezdím s ženou /váží 48 kg/ a 3 dětma. Na bóji stojíme občas, chtěli jsme to vyzkoušet. Zkusili jsme to na bóji na Kakanu a byl jsem překvapen. Manželka ji odlovila sama, nemuseli tam být dva, já jsem přišel, bójku vytáhl a protáhl lano. Paráda, díky za tip!
karf
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod karf » pát bře 16, 2012 8:28 am

Zeptám se trochu laicky: jaký je rozdíl mezi bojí a fendrem z pohledu "konstrukce"? Tipuju, že fendr bude mít možná silnější stěnu a stejně jako bojka je dutý (?) Pak bych si vůbec nedělal starosti s tím, že boji laso zdeformuje, protože se po uvolnění zase vrátí.
btw: když na to přijde, tak ta boje na moři zažije ledacos (agresivní žralok, mazlivá velryba, spící námořník :D ) takže to nemůže být žádné chrastí...pokud není z 5l kanystru na vodu do ostřikovače 8)
JardaF
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JardaF » pát bře 16, 2012 8:58 am

No - jestli se nemýlím tak fender je gumový a nafukovací a bojka je z umele hmoty "negumová".
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » pát bře 16, 2012 8:58 am

Fendr je z měkkého materiálu, přizpůsobený ke snášení deformací, které plynou ze situací, kdy je loď tlačena třeba k molu.

Bójí je mnoho druhů a mnoho materiálů. Takové klasické, něco jako plast (ale měkčí), s okem stejného materiálu nahoře a dole. Tam je míra pevnosti mezi oky dosti nízká a je NUTNÉ se přivazovat ke spodnímu oku.
Pak jsou novější, kdy tělo bóje slouží pouze jako plovák, kterým prochází dutinou nerezová tyčovina, nahoře i dole ukončená okem. Zde je to jedno.

Diskuze vedená zde v minulosti o "lasu" byla absurdní a když ji čtu s odstupem času, tak to vidím ještě více kriticky než to bylo tehdá. Kolegové kteří zde nesmyslně varovali před poškozením bóje tímto způsobem buď nepochopili jak to je myšleno, nebo absolutně nevěděli o čem píší.
Když hodím laso, toto svým přirozeným stažením obejme bóji v její spodní části, respektive v místě kde je dole navázaná. Tahem nahoru se překonává pouze její váha a váha uvazovacího lana. Bóje je většinou těžší, svěsí se dolů a tahám v podstatě lano.
Chtěl bych vidět toho siláka, který ji dokáže vlastní silou poškodit.

Zpět na