V posledních 2 týdnech srpna jsem měl půjčenou loď Bavaria 36 jménem Kotula z Ecosu z Šibeniku. Pokud bych to měl shrnout, vyhněte se jak lodi, tak i charteru. Na lodi se nám objevilo několik problémů z nichž nejvýznamnější byla závada na alternátoru zjištěná po 2 dnech plavby. Kontaktováním technika "Gabriela" jsem si s posádkou ale vůbec nepomohl, protože ač jsem dost naléhal, stále bylo jeho řešením ať jsme každý den v marině. Opravdu koncepční řešení. Jelikož nepomáhalo kontaktovat ani jeho nadřízeného, kontaktoval jsem Yachtnet o pomoc při řešení situace. Změna nastala až po jejich urgenci a mém štěstí kontaktování ředitele pobočky Ecosu v Šibeniku. Od té doby se věci měnily rychle a byl nám zaslán jak nový aleternátor tak nový bridge. Problém tak v Ecosu nebude ve vedení, ale v zaměstnancích.
Zjištěné závady:
1/ Vadný alternátor - jelikož servis na Korčule nezafungoval dle předpokladů, byl měněný vlastními silami na bójce. Bohužel pobočka poslal altík, který byl větší nežli původní i než počítal klínový řemen. Proto bylo nutné pomocí páky a 3 párů rukou jej správně umístit. Celý zbytek plavby jsem se modlil ať klínový řemen nemusíme měnit.
2/ GPS v kokpitu - jednalo se o sundavací model, kterému jednoho dne zcela odešly již tak obroušené kontakty. Výsledek - napájení drátku místo kontaktu. I přesto GPS předtím ani poté nebyla schopna zoom in na hodnotu pod 20 NM, tj. zoom na detailní mapy z karty. První dny s problémy zoomovala a pak přestala. Současnou polohu pomocí souřadnic však ukazuje

3/ Kotevní vrátek - ať se zvýšily otáčky na neutrál či ne, kotevní vrátek při spouštění a zastavování vždy resetuje všechny přístroje v kokpitu. Příčinu jsme neodhalili a proudu měl vždy dostatek.
4/ Popraskaný trup v okolí kýlu + objevování a mizení vody pod podlážkou - Pronikání vody v okolí jednoho ze šroubů, který přidržuje kýl, a v okolí prasklin. Proč se voda ale také i ztrácela, to mi není jasné (bilge pump za tím nebyla). Asi s ní někdo v minulosti pěkně nejel na skalku.
Poučení pro ostatní:
1/ Zkrátka, B 36 Kotula rozhodně nebrat
2/ Zamyslet se nad využíváním ECOSu obecně.