Mini lednicka na plachetnici 8m, 12V, poradte
Moderátoři: vilma, Pepa, smike
- Jack_of_Hearts
- návštěvník fóra
- Reputace: 0
- bernau1
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 9
Re: Mini lednicka na plachetnici 8m, 12V, poradte
Jak jsem zde psal,tak jsem nakonec přes zimu udělal
Sehnal jsem starší kopresorovou lednici v ceně 2000 kč,alespoň mi nebylo líto ji rozkuchat a vyndat chladící agregát.Teď jsem ho napasoval do mého zabudovaného pasivního boxu v lodi.Ten jsem za použití násilí také nejdříve vybouchal a co nejlépe odizoloval,původní originalní izolace byla jen 2 cm pěny.Z prvních zkoušek jsem nadšený,ač není vše ještě sešroubované,mezi horní deskou a boxem byla skoro 10mm mezera,po hodině jsem dosáhl na dně -0,5 stupně pod nulou.

- veselyroman
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 14
To Bernau1 - díky moc za příspěvek. Tohle téma mě moc zajímá (i když až pro příští sezónu - letos jsem to kvůli ostatním úpravám/opravám nestihl).
Podle čeho jsi vybíral starší kompresorovou lednici a jaký typ si vybral?
Já jsem koukal po inzerátech, ale potkal jsem jen nabídky na "krabicové" autolednice.
Máš změřeno jakou má spotřebu? Jak velkou máš baterii, na které máš lednici pověšenou? Jak řešíš dobíjení baterie (máš i solár, nebo jen alternátor)?
Box máš podle obrázku cca 25-35 litrů?
Co náklony, nebudou kompresoru vadit (můžeš to když tak v průběhu sezony pozorovat a dát pak vědět)?
Můžeš udělat ještě nějaké fotky lednice (výparník, regulátor teploty)?
Podle čeho jsi vybíral starší kompresorovou lednici a jaký typ si vybral?
Já jsem koukal po inzerátech, ale potkal jsem jen nabídky na "krabicové" autolednice.
Máš změřeno jakou má spotřebu? Jak velkou máš baterii, na které máš lednici pověšenou? Jak řešíš dobíjení baterie (máš i solár, nebo jen alternátor)?
Box máš podle obrázku cca 25-35 litrů?
Co náklony, nebudou kompresoru vadit (můžeš to když tak v průběhu sezony pozorovat a dát pak vědět)?
Můžeš udělat ještě nějaké fotky lednice (výparník, regulátor teploty)?
- bernau1
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 9
To veselyroman,lednici jsem nevybíral.Bral jsem jakoukoliv kompresorovou na 12v.Panely mám max 7Amp,alternátor 36Amp.Baterie dvě 110Amp.Pokud pojede lednice třetinu hodiny,bude odběr 1,5Amp.Nic jsem nerozpojoval,opatrně rozřezal a naohýbal.Náklony nevím,snad kamióny jezdí také z kopce,do kopce a v zatáčkách působí odstředivá síla..Čidlo regulátoru též umístěné na stejném místě.Spotřebu jsem zatím neměřil,píšou jí na štítku.Box je trojuhelníkový,otvor 50 krát 50 cm,hluboký 60cm,odhadem třikrát větší než původní lednice.Se potkáme na Orlíku,dáme orosenou plechovku když ještě bude fungovat moje bastlení 

- kanic
- aktívní jachtař
- Reputace: 21
Na naši mini loď bez elektriky lednice nepřipadá v úvahu.
Řešení nabízí Linde, kde prodávají kostky (2,5 kg) suchého ledu za 120 Kč.
Vydrží mrazit 5 dnů. k.
Řešení nabízí Linde, kde prodávají kostky (2,5 kg) suchého ledu za 120 Kč.
Vydrží mrazit 5 dnů. k.

-
- moderátor
- Reputace: 234
a nebojíš se? 2,5 kg je docela dost plynu, CO2 je těžší než vzduch a dejchat se nedá. 

- kanic
- aktívní jachtař
- Reputace: 21
Nebojím. Box nemusí být výhradně v kajutě.
Ostatně, my ji ve spřažené kanoi beztak nemáme.
Ostatně, my ji ve spřažené kanoi beztak nemáme.

- andrej
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 8
Tiež som kúpil s kamiona ,,Volva,, , trocha som guglil a zistil som že sa hlavne montuje tento typ do lodí. Tak že náklony by nemali byť problém . Stála na bazári 150€.
Strčil som ju tak ako bola do podpalubia vošla akurát.
Strčil som ju tak ako bola do podpalubia vošla akurát.
- Zdenda12345
- zkušený harcovník
- Reputace: 73
Kdysi jsem testoval obyčejnou domácí minilednici až do náklonů tušim 45 stupňů v obou osách. Vůbec jí to nevadilo. Někde jsem psal měření spotřeb. Dopředu a dozadu to bylo téměř stejné. Při náklonu do stran se mírně zvýšila spotřeba. Lednice ale umřela na schodech naší "nej" dálnice. Pravděpodobně narazil kompresor uvnitř pláště a vyzkratoval se.
Kompresory v přenosných autolednicích asi budou na nárazy odolnější, takže bych se toho nebál.
Kompresory v přenosných autolednicích asi budou na nárazy odolnější, takže bych se toho nebál.
Vedel by mi niekto poradit? Na lodi oceanis 343 mam kompresorovu chladnicku. Kompresorova cast sa sklada z kompresoru a cepadla. Ked sa spusti kompresor, tak sa zapne aj cerpadlo, ktore cerpa vodu z okolia lode a zrejme nou chladi cerpadlo (takze po cely cas ako ide kompresor, tak z lode mi tecie voda cca 30cm nad hladinou a kazdu chvilku niekto pride ma upozornit na to, ze mi lod nabera vodu, lebo pravdepodobne mi ide bigl pumpa
) Takze ak som napojeny na brehovu pripojku chladnicka ide bez problemov, chladi perfektne. Vyparnik sa velmi rychlo namrazi. Problem je ked som len na baterkach. Vtedy zopne len to cerpadlo a nie kompresor. Baterie su nove, takze tam problem nie je. Chladnicka sa ovlada tlacidlom on/off a termostatom. Zrejme kompresor je na 220 ale zapojenie je do DC/AC skrinky
DC/AC
a zapojenie. Dole hnedy, modry a zeleny kabel je na chladnicku
Bol som v tom, ze skrinka DC/AC by mala premienat 12v na 220V a chladnicka by mala ist. Ale nejde
Uz som tam mal niekolko ,,odbornikov'' a kazdy sa len cuduje. Dakujem za kazdy nazor

DC/AC
a zapojenie. Dole hnedy, modry a zeleny kabel je na chladnicku
Bol som v tom, ze skrinka DC/AC by mala premienat 12v na 220V a chladnicka by mala ist. Ale nejde

- Pavel-Sulc
- zkušený harcovník
- Reputace: 235
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj jsem si téměř jistý, že kompresor je na 220V a čerpadlo chlazení na 12V. Prorto Ti čerpadlo funguje. Ve skříňce je měnič 12V na 220V a to Ti nefunguje. proto Ti na baterie nefunguje kompresor. Měniče na 220V seženeš ledackde. Opravit ten co máš nemusí být jednoduché. Pokud to jsou výkonové prvky tak jdou vyměnit. Pokud to je záhadný procesor co měnič řídí tak to je asi těžké.
Štítek na víku se nedá přečíst, je to špatné rozlišení.
To co máš je jeden z nejlepších systémů hlavně do teplých krajů, kde chladíš vodou a ne horkým vzduchem, to jde blbě.
Že vidíš téct vodu nad hladinou Ti říká že čerpadlo funguje. Můžeš hadičku napojit třeba do dřezu, tedy odpadu dřezu nebo co máš nablízku. Pak nebude čůrek vidět.
Ahoj Pavel
Štítek na víku se nedá přečíst, je to špatné rozlišení.
To co máš je jeden z nejlepších systémů hlavně do teplých krajů, kde chladíš vodou a ne horkým vzduchem, to jde blbě.
Že vidíš téct vodu nad hladinou Ti říká že čerpadlo funguje. Můžeš hadičku napojit třeba do dřezu, tedy odpadu dřezu nebo co máš nablízku. Pak nebude čůrek vidět.
Ahoj Pavel
Jestli to na ten měnič fungovalo dříve, zkus změřit jestli je měnič vůbec funkční. Pokud ano, příčinou může být rozběhový kondenzátor (máš ho na první fotce s černým štítkem). Stárnutím kondenzátoru a změnou parametrů se může stát že se motor odmítá rozeběhnout na měnič a na běhovou přípojku ještě naběhne. Měniče obzvláště ty jednoduché nemají na výstupu sinusovku jako je v klasickém rozvodu a to motorům docela vadí.
- Pavel-Sulc
- zkušený harcovník
- Kontaktovat uživatele:
Většina měničů má sinusoidu nebo modifikovanou sinusoidu, což znamená, že sinusoida je stupňovitá.
Má chráněný výstup při skratu.
Alarm a vypnutí při nízkém napětí baterie.
Ochranu při přepětí baterie
Zařízení, které má být napájené může potřebovat 3-4 krát víc proudu při startu.
Startovací proud pro elektrické motory, je asi 5 krát a kompresorů je asi 10-ti násobek spotřeby energie.
http://www.cruisersforum.com/forums/f11 ... 41711.html
CLD Marine s.r.l.
Z.I. Du Pont Neuf
44320
Saint Pere En Retz
France
Tel. 0033 240 218550
Fax 0033 240 218218
Website Plongee sous marine, meteo marine
I understand that CLD Marine was bought by Webasto.
Indel Webasto Marine USA Inc.
3400 Gateway Drive, Unit # 107
Pompano Beach, FL - 33069
Tel +1 954 984 8448
Fax +1 954 979 2533
E-mail: info@indelwebastomarineusa.com
➥ Welcome to Isotherm, Indel Marine USA, Indelmarine USA
➥ http://www.webasto-marine.com/filead..._CATALOGUE.pdf
http://www.cruisersforum.com/forums/f13 ... 38803.html
http://www.cruisersforum.com/forums/f14 ... 26466.html
Má chráněný výstup při skratu.
Alarm a vypnutí při nízkém napětí baterie.
Ochranu při přepětí baterie
Zařízení, které má být napájené může potřebovat 3-4 krát víc proudu při startu.
Startovací proud pro elektrické motory, je asi 5 krát a kompresorů je asi 10-ti násobek spotřeby energie.
http://www.cruisersforum.com/forums/f11 ... 41711.html
CLD Marine s.r.l.
Z.I. Du Pont Neuf
44320
Saint Pere En Retz
France
Tel. 0033 240 218550
Fax 0033 240 218218
Website Plongee sous marine, meteo marine
I understand that CLD Marine was bought by Webasto.
Indel Webasto Marine USA Inc.
3400 Gateway Drive, Unit # 107
Pompano Beach, FL - 33069
Tel +1 954 984 8448
Fax +1 954 979 2533
E-mail: info@indelwebastomarineusa.com
➥ Welcome to Isotherm, Indel Marine USA, Indelmarine USA
➥ http://www.webasto-marine.com/filead..._CATALOGUE.pdf
http://www.cruisersforum.com/forums/f13 ... 38803.html
http://www.cruisersforum.com/forums/f14 ... 26466.html
- packa
- zkušený harcovník
- Reputace: 12
jsou na to i česke stranky http://www.deramax.cz/jak-vybrat-menic- ... alu-clanku
- Pavel-Sulc
- zkušený harcovník
- Kontaktovat uživatele:
Hmmm jenže měnit měnič může být experiment, který se nemusí vydařit. Myslím, že by se měl Antoška pokusit něco zjistit od výrobce.
Ale náhradní díl může stát víc než nová lednice a tak tudy pak cesta nepovede.
Mělo by fungovat napojit nový měnič na napájení ze sítě ale přes přepínač, aby měnič nedostal síť na výstupu. Pak by lednice jela vždy jaksi na síť. V elektronice ale může být funkce na úsporu baterie, která pak nebude fungovat.
Jo a co takhle pojistka? Je tam? A je celá? V 90% poruch je příčinou pojistka.. a ta moc nestojí.
Ale náhradní díl může stát víc než nová lednice a tak tudy pak cesta nepovede.
Mělo by fungovat napojit nový měnič na napájení ze sítě ale přes přepínač, aby měnič nedostal síť na výstupu. Pak by lednice jela vždy jaksi na síť. V elektronice ale může být funkce na úsporu baterie, která pak nebude fungovat.
Jo a co takhle pojistka? Je tam? A je celá? V 90% poruch je příčinou pojistka.. a ta moc nestojí.
- Pavel-Sulc
- zkušený harcovník
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj, jestli máš tohle tak to má hodně spotřebu.
Máš tam 3 pojistky. Všechny pojistky jsou Slow BL = pomalé
Elektronika má vypínání při nízkém napětí baterie.
Automatické přepnutí na 220V když se objeví
http://www.cruisersforum.com/forums/att ... 1420047308
Máš tam 3 pojistky. Všechny pojistky jsou Slow BL = pomalé
Elektronika má vypínání při nízkém napětí baterie.
Automatické přepnutí na 220V když se objeví
http://www.cruisersforum.com/forums/att ... 1420047308
Dakujem vsetkym za odpovede. Teraz som na lodi a zistil som toto. Ked som bol len na akumulatoroch, vytiahol som kable, ktore su v skrinke dc/ac a idu do kompresoru. zapol som chladnicku, aby som zmeral ci je v skrinke dc/ac prud, tak nebol ziaden a ani na kompresore, hoci cerpadielko sa spustilo.
To iste som spravil, ked som lod napojil na 220V. Ale odpojil som odpojovac akumulatorov. Chladnicka nesla zapnut. To znamena, ze ide len ked je zapnuty akumulator. Je tam 180 Ah uplne novy.
Takze lod som zapojil na 220V zapol akumulator a pustil odpojovac akumulatora. Skrinka dc/ac zopla cerpadlo a aj kompresor. Divne je, ze faza je na nulaku modry kabel a nie na hnedom. A aj v skrinke dc/ac je L bez fazy, ale faza je na N. Co mi je divne.
To iste som spravil, ked som lod napojil na 220V. Ale odpojil som odpojovac akumulatorov. Chladnicka nesla zapnut. To znamena, ze ide len ked je zapnuty akumulator. Je tam 180 Ah uplne novy.
Takze lod som zapojil na 220V zapol akumulator a pustil odpojovac akumulatora. Skrinka dc/ac zopla cerpadlo a aj kompresor. Divne je, ze faza je na nulaku modry kabel a nie na hnedom. A aj v skrinke dc/ac je L bez fazy, ale faza je na N. Co mi je divne.
A ked chladnicka namrazi a cidlo vypne kompresor a aj cerpadlo, tak faza svieti aj na modrom a aj na hnedom.
- Pavel-Sulc
- zkušený harcovník
- Kontaktovat uživatele:
Pokud uvažuješ vyměnit lednici a chceš si loď delší dobu ponechat tak Ti doporučuji Isotherm ASU 3751 SP. Je chlazený vodou bez čerpadla, smyčka chlazení je zabudovaná do odtoku z dřezu. Systém je naplněný mediem a spojky trubek se sešroubují normálním klíčem. Tento typ má akumulátor chladu, to je nerezová nádoba naplněná tuším slaným roztokem. Elektronika rozpozná, že baterie jsou nabíjené motorem nebo nabíječkou a kompresor běží nepřetržitě, až nachladí akumulátor. Pokud systém jede jen na baterie tak běží kompresor na nižší otáčky a krátkodobě a šetří baterie. Medium je chlazené vodou a je možné kompresor zabudovat do uzavřeného prostoru bez větrání. Je na gumových blokách a běží velmi tiše. Vše je jen na 12V. Systém měří napětí baterií, pokud je nízké vypne a zabrání hlubokému vybytí baterie. Pokud je napětí 13,8V znamená to že baterie je napojena na nabíječ nebo běží motor. Je to nejdražší systém, my ho máme a je skvělý hlavně na plachetnici.
http://www.thermoprodukter.se/templates ... upGuid=148
http://www.thermoprodukter.se/templates ... upGuid=148
- Zdenda12345
- zkušený harcovník
- Reputace: 73
antoska píše:A ked chladnicka namrazi a cidlo vypne kompresor a aj cerpadlo, tak faza svieti aj na modrom a aj na hnedom.
V rozvodech, kde je fáze a nulák to tak dělá, když rozepínáš nulák místo fáze. Fáze se ti tam dostane přes spotřebič. Je to nebezpečné. Co nejrychlejš to oprav. U starých dvouvodičových rozvodů tak máš fázi na kostře. Někde máš prohozenou fázi s nulákem.
Co se týká lednice.... vypadá to, že tam máš logickou blokaci při výpadku napájení 12V. Systém asi neumí z 230V udělat 12V pro čerpadlo, tak je tam pravděpodobně blokace, aby nesepl kompresor.
Takto na dálku se to těžko opravuje. Jestli na vstupu do měniče 12V je, ale na výstupu napětí není, tak je buď v pánu, nebo nějaká ta pojistka apod. Občas taky zlobí kontakty od teplotního čidla a regulace. Ty ale píšeš, že na břehovou přípojku to jede.
Nejjednodušší bude vzít si měřák a změřit koncáky (silový prvky na chladiči).