Modulární zařízení na loď - výbava podle potřeby - Evy
Moderátoři: vilma, Pepa, smike
Modulární zařízení na loď - výbava podle potřeby - Evy
Zdravím všechny,
cca před rokem jsme s kolegy začali vyvíjet zařízení, které by mělo být schopné sdružit více elektronických zařízení, které jsou na lodi potřeba do jednoho, a to v profesionální kvalitě. Máme hotový prototyp, který jsem ukázal a popsal Liborovi a ten byl nejen nadšen, ale hlavně mi dovolil uspořádat tuto diskusi zde na portálu, za což mu děkuji. Jinak jméno jsme zvolili Evy, tak to trochu polidštím a budu dále používat Evy.
Evy je open source, jak SW, tak HW, využívá pouze standardizované technologie, je postavená na LINUXu, máme dost špatné zkušenosti s SD kartami, proto používáme mnohem stabilnější NAND flash. Jinak děláme podobná zařízení, i když ne pro lodě, s kolegy již 15 let a myslím, že víme, co děláme.
V základu Evy je HW vybavena podobně jako NMEA multiplexer, ale je poměrně bohatě připravena pro další funkcionalitu. Fyzicky je tedy Evy skoro hotová, samozřejmě budou ještě úpravy, chceme jinak konektory,nemáme krabici a pár dalších věcí. Nicméně to co bude Evy ve výsledku umět je záležitostí i vlastního software, který teď píšeme, a proto se obracím na vás, často zkušenější než jsem já sám a rád bych vás požádal o názory, diskusi, co bychom měli v Evy mít, na co nezapomenout, apod. Z toho vyplývá, že i když je Evy open source, budeme jí kompletně vybavovat admin rozhraním (web) a plnou funkcionalitou.
Pokud byste chtěli vidět prototyp, najdete zde krátké video s jednoduchým popisem.
https://youtu.be/MgJPn8kJgoo
Zde je popis vybavení Evy:
V základu
- až 8x NMEA vstupů/výstupů (dají se využít i jako RS232)
- 3x USB
- RJ45 - tedy LAN
- I2C - připojitelnost barometru, vlhkoměru, teploměru, GPS a dalších
- 8x GPIO - připravené pro různé senzory
- 1-wire - další senzory, zejména teploměry, dá se využít pro spaliny, apod.
- 3x ADC převodník, jeden využíváme pro hlídání napětí na baterii
- 2x vysokozátěžové rele
Možno doplnit o (něco máme již hotové, na něčem ještě pracujeme, ale v zásadě by to vše mělo vzniknout)
- GPS s externí anténou (umíme jak profi, tak jednoduchou přes USB)
- Wifi (pro NMEA komunikaci na Android a Apple zařízení nebo třeba zřízení internet hot spotu na lodi)
- GSM modem (levné jen pro posílám SMS - poplachy a komunikace a nastaven nebo dražší varianta 4G LTE pro hotspot)
- modul bezdrátového přenosu mezi senzory a Evy
- piezo siréna 100dB
- magnetický senzor dveří
- PIR pohybový senzor
- záplavový senzor
- senzor LPG
- senzor oxidu uhelnatého
- požární senzor
- kouřový senzor
- barometr se zobrazením barografu
- teploměr vzduchu
- teploměry provozní (motor, apod.)
- vlhkoměr
- podpora AIS receiveru a to nejen přes standardní NMEA, ale i přes levný, ale funkční USB dAISY https://www.tindie.com/products/astuder ... -receiver/
Mimo toto bychom rádi v blízké budoucnosti vytvořili
- Krabici pro Raspberry pi s dotykovým LCD, a to v IP67
- NMEA repeater display, ale s E-INK, který znáte z elektronických čteček. Hlavně si od toho slibuji velmi dobrou viditelnost na sluníčku. Určitě bych rád nějaký větší E-ink, na který bude možno libovolně umístit více ukazatelů, a to konfigurovatelně a podle libosti.
Ještě jednou bych vás rád požádal o názor, co by Evy měla umět a jak fungovat.
Zatím se všichni mějte a díky za spolupráci
David
PS: Na závěr si ještě dovolím poslat odkaz na připravovanou crowdfunding kampaň, kde bychom rádi vybrali peníze na nákup různých NMEA přístrojů, případně na další věci. To jen, kdyby vás to někoho zajímalo, tak tady : https://www.indiegogo.com/project/preview/39a8e980
cca před rokem jsme s kolegy začali vyvíjet zařízení, které by mělo být schopné sdružit více elektronických zařízení, které jsou na lodi potřeba do jednoho, a to v profesionální kvalitě. Máme hotový prototyp, který jsem ukázal a popsal Liborovi a ten byl nejen nadšen, ale hlavně mi dovolil uspořádat tuto diskusi zde na portálu, za což mu děkuji. Jinak jméno jsme zvolili Evy, tak to trochu polidštím a budu dále používat Evy.
Evy je open source, jak SW, tak HW, využívá pouze standardizované technologie, je postavená na LINUXu, máme dost špatné zkušenosti s SD kartami, proto používáme mnohem stabilnější NAND flash. Jinak děláme podobná zařízení, i když ne pro lodě, s kolegy již 15 let a myslím, že víme, co děláme.
V základu Evy je HW vybavena podobně jako NMEA multiplexer, ale je poměrně bohatě připravena pro další funkcionalitu. Fyzicky je tedy Evy skoro hotová, samozřejmě budou ještě úpravy, chceme jinak konektory,nemáme krabici a pár dalších věcí. Nicméně to co bude Evy ve výsledku umět je záležitostí i vlastního software, který teď píšeme, a proto se obracím na vás, často zkušenější než jsem já sám a rád bych vás požádal o názory, diskusi, co bychom měli v Evy mít, na co nezapomenout, apod. Z toho vyplývá, že i když je Evy open source, budeme jí kompletně vybavovat admin rozhraním (web) a plnou funkcionalitou.
Pokud byste chtěli vidět prototyp, najdete zde krátké video s jednoduchým popisem.
https://youtu.be/MgJPn8kJgoo
Zde je popis vybavení Evy:
V základu
- až 8x NMEA vstupů/výstupů (dají se využít i jako RS232)
- 3x USB
- RJ45 - tedy LAN
- I2C - připojitelnost barometru, vlhkoměru, teploměru, GPS a dalších
- 8x GPIO - připravené pro různé senzory
- 1-wire - další senzory, zejména teploměry, dá se využít pro spaliny, apod.
- 3x ADC převodník, jeden využíváme pro hlídání napětí na baterii
- 2x vysokozátěžové rele
Možno doplnit o (něco máme již hotové, na něčem ještě pracujeme, ale v zásadě by to vše mělo vzniknout)
- GPS s externí anténou (umíme jak profi, tak jednoduchou přes USB)
- Wifi (pro NMEA komunikaci na Android a Apple zařízení nebo třeba zřízení internet hot spotu na lodi)
- GSM modem (levné jen pro posílám SMS - poplachy a komunikace a nastaven nebo dražší varianta 4G LTE pro hotspot)
- modul bezdrátového přenosu mezi senzory a Evy
- piezo siréna 100dB
- magnetický senzor dveří
- PIR pohybový senzor
- záplavový senzor
- senzor LPG
- senzor oxidu uhelnatého
- požární senzor
- kouřový senzor
- barometr se zobrazením barografu
- teploměr vzduchu
- teploměry provozní (motor, apod.)
- vlhkoměr
- podpora AIS receiveru a to nejen přes standardní NMEA, ale i přes levný, ale funkční USB dAISY https://www.tindie.com/products/astuder ... -receiver/
Mimo toto bychom rádi v blízké budoucnosti vytvořili
- Krabici pro Raspberry pi s dotykovým LCD, a to v IP67
- NMEA repeater display, ale s E-INK, který znáte z elektronických čteček. Hlavně si od toho slibuji velmi dobrou viditelnost na sluníčku. Určitě bych rád nějaký větší E-ink, na který bude možno libovolně umístit více ukazatelů, a to konfigurovatelně a podle libosti.
Ještě jednou bych vás rád požádal o názor, co by Evy měla umět a jak fungovat.
Zatím se všichni mějte a díky za spolupráci
David
PS: Na závěr si ještě dovolím poslat odkaz na připravovanou crowdfunding kampaň, kde bychom rádi vybrali peníze na nákup různých NMEA přístrojů, případně na další věci. To jen, kdyby vás to někoho zajímalo, tak tady : https://www.indiegogo.com/project/preview/39a8e980
Naposledy upravil(a) david1972 dne úte bře 07, 2017 12:34 am, celkem upraveno 1 x.
Re: Modulární zařízení na loď - výbava podle potřeby - diskuse
Ahoj,
vypada to pekne. NMEA ale muze valit jak pres RS232, tak pres RS485 nebo RS422. A pokud ctete MGETTY / GETTY, s tou 422 by mohl byt problem. NMEA je standardizovany protokol. Jste ve standardu? Neni to jen komunikace pres seriak - u vas pres RS232.
Predpokladam, ze je to prenositelne i na Rapsberry Pi 3.
Zaplavove senzory by se hodily alespon 3. jeden k motorove studance a dalsi do kylu nebo studanky a vedle kylu.
Super funkce by byla, pokud by to umelo pripojeni na wifi a pres no-ip, ale pripadne pres externi sluzbu udrzovat VPN pro monitoring na kameru.
To same by bylo dobre i pres Edge / LTE a modul v mistech, kde WiFi v marine nebude. Pripadne pri zaplave/alarmu posilat SMS nebo mail. U zaplavovych cidel muzete dat mozna radeji destova a dle snizeni odporu odecitat vysku zaplaveni.A zasilat zaplaveni 2cm v motorove studance a pak treba 5cm v motorove studance a clovek by vedel, ze musi rychle na lod, ze mu tece hridelni ucpavka.
Co do sluzeb pres externi prenos se lze inspirovat napr Jablotronem a jeho G3 kamerou a sluzbami. Motorola outdoor G3 disponuje timtez.
Take bych se zamyslel nad redundanci. Zdroj zamenil za spinany - baterie / sit zalohovany jeste vlastni baterii. To, cim disponuji bezne EZS. nestoji to prilis (cca 900,-). A dve Rapsberry 3 by mohly byt v clusteru. Pro redundanci.
V cem to pisete? V Pythonu, C?
Take mozna popremyslejte o spinaci. nejlepe rele. Abyste treba pri zaplaveni mohli sepnout vodni pumpu, ktera neni vybavena plovakem apod.
vypada to pekne. NMEA ale muze valit jak pres RS232, tak pres RS485 nebo RS422. A pokud ctete MGETTY / GETTY, s tou 422 by mohl byt problem. NMEA je standardizovany protokol. Jste ve standardu? Neni to jen komunikace pres seriak - u vas pres RS232.
Predpokladam, ze je to prenositelne i na Rapsberry Pi 3.
Zaplavove senzory by se hodily alespon 3. jeden k motorove studance a dalsi do kylu nebo studanky a vedle kylu.
Super funkce by byla, pokud by to umelo pripojeni na wifi a pres no-ip, ale pripadne pres externi sluzbu udrzovat VPN pro monitoring na kameru.
To same by bylo dobre i pres Edge / LTE a modul v mistech, kde WiFi v marine nebude. Pripadne pri zaplave/alarmu posilat SMS nebo mail. U zaplavovych cidel muzete dat mozna radeji destova a dle snizeni odporu odecitat vysku zaplaveni.A zasilat zaplaveni 2cm v motorove studance a pak treba 5cm v motorove studance a clovek by vedel, ze musi rychle na lod, ze mu tece hridelni ucpavka.
Co do sluzeb pres externi prenos se lze inspirovat napr Jablotronem a jeho G3 kamerou a sluzbami. Motorola outdoor G3 disponuje timtez.
Take bych se zamyslel nad redundanci. Zdroj zamenil za spinany - baterie / sit zalohovany jeste vlastni baterii. To, cim disponuji bezne EZS. nestoji to prilis (cca 900,-). A dve Rapsberry 3 by mohly byt v clusteru. Pro redundanci.
V cem to pisete? V Pythonu, C?
Take mozna popremyslejte o spinaci. nejlepe rele. Abyste treba pri zaplaveni mohli sepnout vodni pumpu, ktera neni vybavena plovakem apod.
- Pavel-Sulc
- zkušený harcovník
- Reputace: 235
- Kontaktovat uživatele:
Re: Modulární zařízení na loď - výbava podle potřeby - Evy
Vyměňuji diesel motor v naší lodi. Zároveň dost zásadně předělávám el. instalaci. Nějak mi nenapadá, k čemu by mi tahle věc byla.
Že mi přijde SMS že mám trochu nebo víc vody v kýlu a musím vyrazit hned nebo zachvíli... číst barometr v mobilu...
Myslím že jsem dost technický hračička, ale když něco nefunguje chci vzít měřák a zjistit a opravit.
Nejsem přítel věci křížem krážem pospojovat. Když nefunguje datakomunikace tak jsem.......
Dcera, syn i my máme každý doma Jablotron a SMS komunikaci. Ja fajn když přijde SMS - vloupání na terasu - se podívat v mobilu na kamery a vidět jak kolega Helge nás přišel navštívit a pajdá po terase, zavolat mu ať za sebou zavře vrátka, že jsme 500 km od domova na lodi.
Že mi přijde SMS že mám trochu nebo víc vody v kýlu a musím vyrazit hned nebo zachvíli... číst barometr v mobilu...
Myslím že jsem dost technický hračička, ale když něco nefunguje chci vzít měřák a zjistit a opravit.
Nejsem přítel věci křížem krážem pospojovat. Když nefunguje datakomunikace tak jsem.......
Dcera, syn i my máme každý doma Jablotron a SMS komunikaci. Ja fajn když přijde SMS - vloupání na terasu - se podívat v mobilu na kamery a vidět jak kolega Helge nás přišel navštívit a pajdá po terase, zavolat mu ať za sebou zavře vrátka, že jsme 500 km od domova na lodi.
Re: Modulární zařízení na loď - výbava podle potřeby - diskuse
err_ píše:Ahoj,
Ve skutečnosti máme na Evy 6x NMEA RS422 a 2x RS232, kdy jeden RS232 používáme jako debug a druhý RS232 pro GSM modem. Na druhou stranu RS232 je vysoce tolerantní, takže normálně schroupne RS422 zařízení. Je to vyzkoušené a funkční a dokonce v doporučení NMEA se hovoří o tom, že by měly výrobci uvažovat o kompatbilitě s RS232. Pokud jde o RS485 a RS422, pak díky jejich podobnosti je možné používat RS485 v sítích RS422, nicméně tohle vyzkoušené nemám.
err_ píše:Predpokladam, ze je to prenositelne i na Rapsberry Pi 3.
Tady si nejsem jist, jak to přesně myslíš, SW bude do jisté míry použitelný, nejsem si jistý pokud jde o názvy jednotlivých device, kdy na Raspi a Evy mohou a asi i budou jinak pojmenovány např. USB nebo RS232. Na druhou stranu na Raspi najdeš jen jeden RS232 port, což je málo, musíš je nějak suplovat, tady se často používá USB-RS232 převodník. Kam by se poté připojila GPS a třeba GSM modem? Díky tomu i díky používání SD karet nepovažuji toto řešení za dostatečně stabilní a kvalitní. S Raspi pracujeme dost dlouho a pokud se buď nevytipuje kvalitní SD karta nebo se neudělá systém read only, pak je se občas systém na kartě zboří. Přeci jenom hovoříme o tom, že Evy bude v provozu stále jako stabilní zařízení. Nemluvě o rozdílu ve spotřebě, ale určitě se nechceme porovnávat s Raspi, je to jiné zařízení a určeno na něco jiného. Raspi má určitě místo jako klient OpenCPN, jak je na našem videu s tím, že GPS je na Evy a přes WiFi posílá NMEA do Raspi.
err_ píše:Zaplavove senzory by se hodily alespon 3. jeden k motorove studance a dalsi do kylu nebo studanky a vedle kylu. .... U zaplavovych cidel muzete dat mozna radeji destova a dle snizeni odporu odecitat vysku zaplaveni.A zasilat zaplaveni 2cm v motorove studance a pak treba 5cm v motorove studance a clovek by vedel, ze musi rychle na lod, ze mu tece hridelni ucpavka.....
Zaplavové sensory mohou být v praxi dvojího druhu, prvním je "pouze" kontakt, kdy můžeme informovat o on nebo off, druhým je i sledování výšky hladiny. V prvním případě je možno použít až 8x GPIO v druhém je k dispozici 2x ADC, takže by šly připojit pouze dva tyto senzory. Ale v současné době vyvíjíme bezdrátový modul komunikace mezi Evy a senzorem, který bude schopen pracovat na baterii i na stálé napájení a hlavně bude mít na sobě jak ekvivalent GPIO, tak ADC převodník. V tomto případě těch senzorů může být několik desítek.
err_ píše:Super funkce by byla, pokud by to umelo pripojeni na wifi a pres no-ip, ale pripadne pres externi sluzbu udrzovat VPN pro monitoring na kameru.
To same by bylo dobre i pres Edge / LTE a modul v mistech, kde WiFi v marine nebude.
Jo děkuji, to je určitě cesta.
err_ píše:Co do sluzeb pres externi prenos se lze inspirovat napr Jablotronem a jeho G3 kamerou a sluzbami. Motorola outdoor G3 disponuje timtez.
Díky, mrknu
err_ píše:Take bych se zamyslel nad redundanci. Zdroj zamenil za spinany - baterie / sit zalohovany jeste vlastni baterii. To, cim disponuji bezne EZS. nestoji to prilis (cca 900,-). A dve Rapsberry 3 by mohly byt v clusteru. Pro redundanci.
Musím se na to podívat, ono to je i o nabíjecí elektronice, zatím jsem o ničem podobném neuvažovali.
err_ píše:V cem to pisete? V Pythonu, C?
Velká část je v C, menší v bash shell, web rozhraní budeme psát v php a javascript na straně klienta nebo lue.
err_ píše:Take mozna popremyslejte o spinaci. nejlepe rele. Abyste treba pri zaplaveni mohli sepnout vodni pumpu, ktera neni vybavena plovakem apod.
Zapoměl jsem ho uvést do výčtu, jsou tam dvě, díky
David
Naposledy upravil(a) david1972 dne úte bře 07, 2017 8:21 am, celkem upraveno 1 x.
Pavel-Sulc píše:Vyměňuji diesel motor v naší lodi. Zároveň dost zásadně předělávám el. instalaci. Nějak mi nenapadá, k čemu by mi tahle věc byla.
Ahoj, je docela pochopitelné, že má každý jiné potřeby a zkušenosti. Když jsem stál s lodí na Stromboli, kde jsem kotvil na kamenech, byl bych docela rád, kdyby jsem měl GPS alarm na SMS. Znám i případ, kdy loď byla v marině a někdo ji vytáhl ze zásuvky a zapomněl dát zpět. Byla to nádherné dřevěnka, všimli jsi toho až když byl zaplaven motor. V tomto případě by majitel byl informován SMS o poklesu napětí na baterii i záplavovým čidlem. Mohl jen zavolat do mariny a vše by bylo v pořádku.
Pokud jde o barometr, myslím, že i v tomto případě, když mne loď upozorní na rychlý pokles tlaku, není to k zahození. Na druhou stranu osobně nejsem příznivcem se spoléhat na tyto věci, prostě bychom měli ty každé 2 hodiny barometr kontrolovat.
Dokážu si i představit, že půjdu do lodi na kafe, ale informace jako kurs nebo sílu a směr větru budu mít stále u sebe na svém mobilu. Vím, že se to nemá, ale často jsem plul sám a nemusel bych pořád běhat do kokpitu, o AIS ani nemluvě.
Jak říkám, každý to máme jinak.
David
PS: Tak aspoň teď víte, proč jsem se rozhodl podobnou věc dát s klukama dohromady
Pavel-Sulc píše:Nějak mi nenapadá, k čemu by mi tahle věc byla....
To prece vubec nevadi. Me to napada. Mam lod 1000km pryc a to, ze mi vic tece do lodi, nez by melo me dost zajima

A ted si vem, ze si to kazdy bastlir bude moct poskladat na kolene.
- Pavel-Sulc
- zkušený harcovník
- Kontaktovat uživatele:
Máme na lodi GPS alarm Yachtsafe
https://www.yachtsafe.se/meny4-2.html
Pošle SMS když loď změnila posici a kde se nachází když byla ukradená, stoupla voda v lodi, pokleslo napětí, lukna byla otevřená a další funkce.
https://www.yachtsafe.se/category.html/produkter
Alarm je schválen pojišťovnami. Většina pojišťoven dává slevu
https://www.yachtsafe.se/NYSIDA-lklr.html
Lituji, texty jsou ve švédštině ale obrázky v češtině....
Pošle SMS když loď změnila posici a kde se nachází když byla ukradená, stoupla voda v lodi, pokleslo napětí, lukna byla otevřená a další funkce.
Pavel-Sulc píše:Máme na lodi GPS alarm Yachtsafe
Mohu se zeptat, zda se jedná o toto?
https://www.aquamare.co.uk/?s=YachtSafe ... pe=product
Díky
David
- Pavel-Sulc
- zkušený harcovník
- Kontaktovat uživatele:
Davide, ano, bingo, je to ono, je to švédský produkt, existuje už řadu let.
Určitě se prodává ledac kde. Pavel
https://www.yachtsafe.se/index.html?submenu_id=-1
https://www.yachtsafe.se/omoss.html?submenu_id=-1
https://www.yachtsafe.se/resellers.html
https://www.yachtsafe.se/kontakt.html
Ale takových produktů je mnoho.
Kluci, oceňuji Vaší snahu a kreativitu, chci Vás jen informovat co existuje.
Určitě se prodává ledac kde. Pavel
https://www.yachtsafe.se/index.html?submenu_id=-1
https://www.yachtsafe.se/omoss.html?submenu_id=-1
https://www.yachtsafe.se/resellers.html
https://www.yachtsafe.se/kontakt.html
Ale takových produktů je mnoho.
Kluci, oceňuji Vaší snahu a kreativitu, chci Vás jen informovat co existuje.
Jo, děkuji, já jen pro info.
Nicméně stejně bych rád požádal, abychom se vrátili k prvnímu příspěvku a případně reakci co vás někoho napadne, zda byste nám nemohli pomoct.
Moc díky
David
Nicméně stejně bych rád požádal, abychom se vrátili k prvnímu příspěvku a případně reakci co vás někoho napadne, zda byste nám nemohli pomoct.
Moc díky
David
- LadaM
- aktívní jachtař
- Reputace: 97
Jeden inspirační dotaz - jak plánujete řešit zabezpečení komunikace - hlavně té na dálku? Služba pro zasílání a vzdálený přistup poběží přes nějaký server? Pokud ano, kdo ho bude provozovat?
Dneska chtějí všichni všechno v mobilu a napojené na wifi, ale s tím rostou nároky na zabezpečení komunikace. Do teď byly síťově napadnutelné v podstatě jenom počítače, ale se vzestupem internetu věcí určitě přibude šťouravých puberťáků, kteří budou zkoušet přes noťas spínat relé v cizí lodi, jenom proto, že to prostě jde. Záměrně jsem uvedl příklad pro toto konkrétní zařízení, ale myslím to obecně.
Jinak držím palce. Nápad je to určitě dobrý a pokud bude zajímavá cena, myslím, že to může mít úspěch. Jenom to nesmí stát stejně, jako podobné zařízení z kategorie "marine" - ať už to znamená cokoli.
L.
Dneska chtějí všichni všechno v mobilu a napojené na wifi, ale s tím rostou nároky na zabezpečení komunikace. Do teď byly síťově napadnutelné v podstatě jenom počítače, ale se vzestupem internetu věcí určitě přibude šťouravých puberťáků, kteří budou zkoušet přes noťas spínat relé v cizí lodi, jenom proto, že to prostě jde. Záměrně jsem uvedl příklad pro toto konkrétní zařízení, ale myslím to obecně.
Jinak držím palce. Nápad je to určitě dobrý a pokud bude zajímavá cena, myslím, že to může mít úspěch. Jenom to nesmí stát stejně, jako podobné zařízení z kategorie "marine" - ať už to znamená cokoli.
L.
- Richard
- věčný začátečník
- Reputace: 82
Spíše úvaha, než návrh:
Takové zařízení si pořídí někdo, kdo má svou vlastní loď ... a pak buď nešetří a pořídí si SeaTalk, či zařízení s NMEA 2000 či nějakou specifickou datovou sítí daného výrobce. A pak je tu druhá kategorie vlastníků - ti co pomalu a postupně bastlí a lepí si informační systém jak vlaštovčí hnízdo.
Takových vlastníků je u nás tak s bídou několik málo desítek (10?). Pro ty je (myslím) důležitý NMEA multiplexer, který zvládá protokol 0183 a má usb výstup. To už umožňuje připojit PC s navigačním SW (např. OpenCPN), GPS přijímač s RS 232 a případně i VHF radio s DSC. Vnímám tuto konfiguraci jako jádro systému. Na netu lze najít takové zařízení (či pokusy o něj) na bázi ARDUINA nebo i Pi. Hotové lze koupit odladěné a funkční zařízení od cca 150 euro výše.
Co jsem tím vším chtěl říci? Jsem toho názoru, že koncových uživatelů (skutečných zájemců) vámi navrhovaného zařízení bude velmi málo. Přesto vám velmi fandím, se zájmem budu sledovat postup. A zabývat se čímsi takovým vnímám jako smysluplnější, než tlachat o politice.
Takové zařízení si pořídí někdo, kdo má svou vlastní loď ... a pak buď nešetří a pořídí si SeaTalk, či zařízení s NMEA 2000 či nějakou specifickou datovou sítí daného výrobce. A pak je tu druhá kategorie vlastníků - ti co pomalu a postupně bastlí a lepí si informační systém jak vlaštovčí hnízdo.
Takových vlastníků je u nás tak s bídou několik málo desítek (10?). Pro ty je (myslím) důležitý NMEA multiplexer, který zvládá protokol 0183 a má usb výstup. To už umožňuje připojit PC s navigačním SW (např. OpenCPN), GPS přijímač s RS 232 a případně i VHF radio s DSC. Vnímám tuto konfiguraci jako jádro systému. Na netu lze najít takové zařízení (či pokusy o něj) na bázi ARDUINA nebo i Pi. Hotové lze koupit odladěné a funkční zařízení od cca 150 euro výše.
Co jsem tím vším chtěl říci? Jsem toho názoru, že koncových uživatelů (skutečných zájemců) vámi navrhovaného zařízení bude velmi málo. Přesto vám velmi fandím, se zájmem budu sledovat postup. A zabývat se čímsi takovým vnímám jako smysluplnější, než tlachat o politice.
Ono to tak triivialne napadnutelne nebude. Tedy alespon ne z Internetu. V ramci WiFi site, tedy v ramci stejneho IP rozsahu - potazmo lidi ve stejne marine to bude jednodussi. Ale i tak by to melo byt pro zarizeni jako WAN a mel by byt nastaven firewall a NAT. Super by byl na systemove urovni i SElinux. Ted je sice nejaka chybka v jadre, ale myslim, ze v ramci optimalizace nebyla do raspi deb zahrnuta.
Dle me je moznosti prave nejaka VPN. Treba OpenVPN ve spojeni treba s no-ip. Moznosti jsou take zaslani SMS, formy komunikace pres server - jak jiz ma Jablotron, Motorola, ale treba i TeamViewer apod.) Variant je fura. To je ale jakysi plnohodnotny pristup. Spise pro spravce.
Pokud by se darilo sestavovat VPN aktivne z lodi, bylo by mozne zavrit vse, mimo treba SMS prikazy z urciteho cisla. Az po zaslani SMS sestavit VPN nebo otevrit treba tux web server, ale pres SSL a provadet authentizaci, jak se hlasi vetsina z vas treba na webove maily.
Dle me je moznosti prave nejaka VPN. Treba OpenVPN ve spojeni treba s no-ip. Moznosti jsou take zaslani SMS, formy komunikace pres server - jak jiz ma Jablotron, Motorola, ale treba i TeamViewer apod.) Variant je fura. To je ale jakysi plnohodnotny pristup. Spise pro spravce.
Pokud by se darilo sestavovat VPN aktivne z lodi, bylo by mozne zavrit vse, mimo treba SMS prikazy z urciteho cisla. Az po zaslani SMS sestavit VPN nebo otevrit treba tux web server, ale pres SSL a provadet authentizaci, jak se hlasi vetsina z vas treba na webove maily.
Richard píše:Spíše úvaha, než návrh:
Ahoj,
ja jsem koupil starou lod. Mel jsem v ni ale uz radio s DSC a tedy i s NMEA 0183 a pripojil jsem si rucni GPS. Casem jsem resil nejake mapy, jak pises, ale i AIS. A multiplexor na NMEA 0183 se pohybuje kolem 10tis. Kc, pricemz ma vetsinou znacne omezeny pocet portu a jejich rychlosti (souvislost RS232/RS485).
Moznosti, jako pripojit si par cidel, alespon na tu vodu a pokud by to slo, tak treba i tu kameru, aby se clovek jednou za cas podival 1000km daleko, jak to s jeho lodi vypada, myslim, ze si to par kupcu najde. Pokud bonusem bude nabidnuto reseni "marine" , tzn. nevlhnouci, odolne provedeni, myslim, ze nebude problem. A neni treba se omezovat na CZ trh.
Arduino by bylo mozna vhodnejsi co do prikonu. Raspi je uz zase plnohodnotny stroj.
Edit1 a Edit2:
Chtel jsem konkretne tenhle, prave i pro vzajemne propojeni SeaTalk / NMEA 0183 / NMEA 2000
http://brookhouseonline.com/nmea_multiplexer.htm
Naposledy upravil(a) err_ dne úte bře 07, 2017 9:51 am, celkem upraveno 2 x.
- LadaM
- aktívní jachtař
- Reputace: 97
to Err: Jasně, že možností je fůra, proto jsem se ptal
Velké firmy (i ty jmenované), nabízející kromě zařízení i služubu, mají určitě odpovídající infrastrukturu. Což amatérský výrobce mít nemusí. Často se nejdřív vyvine funkčnost a zbývající "provozní" věci jsou potom limitované návrhem funkcionality.
Rozhodně nechci rýpat, podle dosavadních příspěvků to vypadá promyšleně. Jenom jsem chtěl, aby to zaznělo, třeba i pro někoho, kdo se v tom úplně neorientuje. Opravdu věřím tomu, že si hodně lidí myslí, že když to není počítač, tak to vlastně hekry a viry nezajímá. A přijde jim fajn, když jim trouba pošle mail, že je bábovka dopečená, třeba i s fotkou
O tom, že mají na účtu k troubě stejné heslo jako k emailu, do počítače a e-bankingu už snad ani psát nebudu. No, stejně jsem to udělal 

Rozhodně nechci rýpat, podle dosavadních příspěvků to vypadá promyšleně. Jenom jsem chtěl, aby to zaznělo, třeba i pro někoho, kdo se v tom úplně neorientuje. Opravdu věřím tomu, že si hodně lidí myslí, že když to není počítač, tak to vlastně hekry a viry nezajímá. A přijde jim fajn, když jim trouba pošle mail, že je bábovka dopečená, třeba i s fotkou

Vetsina Open source projektu ma pak odnoz, kde se produkt, resp. spise sluzby k nemu - zejmena support - prodavaji. Je to bezny model. A to je cesta i pro ne. Pokud daji reseni zdarma v ramci Open source, nejenze ziskaji vetsi zakladnu (jako treba OpenCPN) - koneckoncu mohou napsat moduly primo pro nej a pod Open GPL nebo jinou licenci je sirit, ale mohou take cinit nabidky v placenem rozsireni.
Treba - Informace o zaplave SMS - zdarma, soucast Open source reseni. Vzdaleny pristup, monitoring pres kameru - placena sluzba. Je to zivotaschopne. Pokud zacnou s malym serverem doma ve sklepe, nemusi to byt ani drahe. Pro zacatek starsi PC, net a verejna IP. POkud platby narostou, bude i na vetsi a lepsi konektivitu, server ...
Treba - Informace o zaplave SMS - zdarma, soucast Open source reseni. Vzdaleny pristup, monitoring pres kameru - placena sluzba. Je to zivotaschopne. Pokud zacnou s malym serverem doma ve sklepe, nemusi to byt ani drahe. Pro zacatek starsi PC, net a verejna IP. POkud platby narostou, bude i na vetsi a lepsi konektivitu, server ...
Jen pro info, měl jsem to napsat už dříve, ale počítáme s podporou NMEA 2000 i SeaTalk protokolu. Nicméně je to součástí dalšího vývoje.
David
David
- mozeg
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 9
Ja drzim prsty a financne cez link podporim. Za mna to musi byt blbuvzdorne. Dojde mi krabica s cidlami zapojim a neriesim. Vsetko musim vidiet na obrazovke v kokpite a mat moznost si preklikavat cez polozky. Stav pocasia, smer olavby, rychlost hlbka, stav paliva a vody, dymovy senzor, zaplavove senzory, pohybove cidlo...
mozeg píše:Ja drzim prsty a financne cez link podporim. Za mna to musi byt blbuvzdorne. Dojde mi krabica s cidlami zapojim a neriesim. Vsetko musim vidiet na obrazovke v kokpite a mat moznost si preklikavat cez polozky. Stav pocasia, smer olavby, rychlost hlbka, stav paliva a vody, dymovy senzor, zaplavove senzory, pohybove cidlo...
Je to naším cílem, moc díky, počítám, že to spustíme v pátek, ten link na indiegogo je tu jen pro tohle forum, nikde jinde se o tom zatím nediskutuje, viz. https://www.indiegogo.com/project/preview/39a8e980
David
- mozeg
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 9
Ja som este zvedavy aku to cele bude mat spotrebu v aktivnom rezime.
- ballo
- návštěvník fóra
- Reputace: 6
urcite by som do zariadenia dal detektor bleskov. S prehladom historie a odhadom vzdialenosti blesku.
Priblizujuci sa blesk alebo vzdalujuci.
napr. ako je to na tejto meteo stanici:
http://www.nshnordic.com/en/products/ve ... -lightning
A hlavne silny zvukovy alarm s nastavitelnym parametrom rychleho poklesu tlaku ako aj zaznamenania blesku.
To napr. tejto meteo stanici chyba. Alarm sice ma, ale pokial je stanica v kajute nie je sanca alarm do kokpitu pocut.
A hlavne silny zvukovy alarm s nastavitelnym parametrom rychleho poklesu tlaku ako aj zaznamenania blesku.
To napr. tejto meteo stanici chyba. Alarm sice ma, ale pokial je stanica v kajute nie je sanca alarm do kokpitu pocut.
-
- moderátor
- Reputace: 234
Ty blesky se mi líbí. Máš jí? Je kvalitní?
mozeg píše:Ja som este zvedavy aku to cele bude mat spotrebu v aktivnom rezime.
Pokud je to bez GSM modemu, jen s GPS a několika sensory, máme spotřebu velmi pěknou, nějakých 0,4W, docela jsem tomu nevěřil a několikrát jsem to přeměřoval. Ten GSM modem bude brát něco na víc, ale to ještě nevím, na druhou stranu můžeme ho zapnout jen když je potřeba, pokud by to nějak moc narostlo, máme tam relé.
Samozřejmě až to všechno pojede, ještě to změříme.
Erno! Ty stěrače a ostřikovače, to nemusíš hlásit. To přece vidím!

ballo píše:urcite by som do zariadenia dal detektor bleskov. S prehladom historie a odhadom vzdialenosti blesku.
Blesky mne nenapadly, moc díky a už jsem na to koukal, vypadá to určitě řešitelně, ten senzor používá standardní rozhraní SPI nebo I2C. Podle specifikace by to mělo upozorňovat do 40km, musím se ještě podívat jestli se to dá provozovat uvnitř lodi, apod. Hlavně se to musí vyzkoušet, ale nápad určitě dobrý, dík.
Pokud jde o alarm, máme tam 100dB sirenu, ale dá se dát větší nebo uvažujeme, že vyvoláme nějakou hlášku na Android zařízení, web rozhraní nebo NMEA zobrazovači v kokpitu.
Mimochodem jsme ještě dnes probírali, zda by šlo přidat nějaký jednoduchý display a kolega mne mile překvapil, máme tam SPI rozhraní, takže bychom mohli připojit i menší E-ink nebo OLED, apod. Tam bychom mohli zobrazovat i stavy, i když samozřejmě chápu, že takové zařízení si člověk asi nedá na navigační pult, ale na druhou stranu je hezké, když siréna začne řvát, ale nutí to uživatele, aby se přes něco (android, web) podíval co se vlastně děje. takže by malá obrazovka určitě neškodila a e-ink žere proud jen při změně stavu....