Fekální tank
Moderátoři: vilma, Pepa, smike
- JardaF
- zkušený harcovník
- Reputace: 0
- Kontaktovat uživatele:
Fekální tank
Ahoj všem, na podzimní plavbu bychom měli mít loď S.O. 40.3, která má fekální tank. Bohužel jsem se s takovou věcí na lodi ještě nesetkal, můžete mi někdo říct, zda a jaké s tím máte zkušenosti? Jak dlouho vydrží, jak se vyprazdňuje, jestli v používání nejsou nějaké špeky atp. Díky moc za jakoukoliv informaci.
fekalni tank
na vetsich lodich je pomerne casto ale ne vzdy se vyuziva. Uzaver fekalniho tanku je casto rozmerove stejny s uzaverem tanku na vodu, tak pozor na nacerpani vody at nevytopite lod jako ja. Zdravi pes
- Komín
- pravidelný návštěvník
- Kontaktovat uživatele:
Fakální tank (nádrž) je něco jako malá žumpa, kterou si vozíš s sebou. Je na lodi proto, abys v přístavu, na kotvě nebo na bojce nevypoštěl ho.... rovnou mezi ostatní lodě. ( stejně na to fšichni pečou) Jestli jsem dobře pochopil jeho funkci, tak když je otevřený, obsah záchodu rovnou proteče do moře. Když ho zavřeš, schováváš si to na pozdější použití ( v lepším případě vypuštění..)
Jak dlouho vydrží záleží hodně na počtu členů posádky a na tom, co jíte. Po zkažený paštice se asi dost brzo zaplní
.
Na palubě je víčko označené "WASTE", obvykle se otvírá stejnou kličkou jako voda a tím se fekální tank proplachuje. Před propláchnutím je dobré ho někde na moři vypustit...
No a jak psal PES, bycha na to abys ho měl při případném proplachování otevřený.
Jak dlouho vydrží záleží hodně na počtu členů posádky a na tom, co jíte. Po zkažený paštice se asi dost brzo zaplní

Na palubě je víčko označené "WASTE", obvykle se otvírá stejnou kličkou jako voda a tím se fekální tank proplachuje. Před propláchnutím je dobré ho někde na moři vypustit...
No a jak psal PES, bycha na to abys ho měl při případném proplachování otevřený.
Komín píše:Fakální tank (nádrž) .......tak když je otevřený, obsah záchodu rovnou proteče do moře. Když ho zavřeš, schováváš si to na pozdější použití
dle mě když je otevřený tak se tank plní a nic do moře neteče, když je uzavřený tak tank plnit nejde (ani nesmrdí) a WC (po otevření ventilu) jde klasicky přímo do moře a to je obvyklý stav na lodích. Fekální tank je tam často jen kvůli legislativní povinnosti.....
fekální tank
.......ano WC lze provozovat v pohodě bez fekálního tanku......
- mysacek
- s/y Kirké
- Reputace: 1
- Kontaktovat uživatele:
pes píše:Komín píše:Fakální tank (nádrž) .......tak když je otevřený, obsah záchodu rovnou proteče do moře. Když ho zavřeš, schováváš si to na pozdější použití
dle mě když je otevřený tak se tank plní a nic do moře neteče, když je uzavřený tak tank plnit nejde (ani nesmrdí) a WC (po otevření ventilu) jde klasicky přímo do moře a to je obvyklý stav na lodích. Fekální tank je tam často jen kvůli legislativní povinnosti.....
to je chlapci pouze nedorozumnění v terminologii.
Tank má vpusť, výpusť, odčerpání a bohužel musí mít odvzdušnění. Odčerpání je na palubě, je to, jak už bylo psáno, stejný uzávěr jako na vodu a naftu, akorát s nápisem Waste. Vpusť je dvoucestný ventil za odpadem záchoda, kterým přepínáte, jestli čerpáte do moře, nebo do tanku. Tank bývá umístěný nad úrovní hladiny, takže jeho vypouštění je pouze otevřením vypouštěcího ventilu, který bývá většinou spolu s ostatními (odpad umyvadla, vstup slané vody do záchoda a přímý odpad záchoda) umístěn pod umyvadlem. Pokud čerpáš do tanku a tank už je plný, poznáš to jednak tím, že Ti půjde čerpat hodně ztěžka, respektivě vůbec a potom Ti také budou téct srač.. z odvzdušnění. Tank bývá opravdu malý a navíc většinou ne na všech toaletách. Tím se poněkud ruší soukromí na lodi a potom také ... velice rychle se zaplní, takže splachovat málo (na rozdíl od toho, když se čerpá do moře, tam více znamená lépe).
Důvod existence tanku je legislativní a opravdu řada čártrovek (včetně tam co dělám) používání nedoporučuje - opravdu to začne přes odvzdušnění dost zasmrádat... Většinou se to dělá násilně odmontováním páky právě na třícestném ventilu.
Na jedné lodi jsme měli vymontovaný celý tank, nikoho nenapadlo zaslepit právě odčerpávání. Jedna posadka si pred odplutím doplňovala vodu a to do všech uzávěrů kromě "diesel". Všiml jsem si toho až ve chvíli, kdy měli vodu tak pět centimetrů pod podlážkama, takže pozdě - za další čtvrthodinku by už věděli sami, že je něco špatně...
Ucpaná fekální nádrž se většinou platí - stejně jako zacpaný záchod, a stát se to může - obsah se usazuje u dna, takže nejlepší je vypouštět ne v klidu, ale za divoké plavby, kdy do vypouštěcího otvoru občas "šťouchne" vlna. Ale jinak,, nekomplikovat si život, na fekál se vykašlat a používat záchody přístavních krčem...
- simon
- aktívní jachtař
vypoustet vzdycky za sviznejsi jizdy ... smrad je svina
osobne to povazuju za dobry vynalez, jen prase se*e v zatoce a ne kazdy to vydrzi nez se lod zase zacne nekde na volne vode hybat.
geus - v tvem pripade slo ale tusim o male lokalni louze, tam ma pravdu kazdej kdo ti psal, ze bud mas jit na breh nebo do nadrze a tu vynest nebo odcerpat. musis uznat, ze je jisty kvantitativni rozdil mezi tim, kdyz se ti holub vyse*e do kafe a nebo do 100ky bazenu

osobne to povazuju za dobry vynalez, jen prase se*e v zatoce a ne kazdy to vydrzi nez se lod zase zacne nekde na volne vode hybat.
geus - v tvem pripade slo ale tusim o male lokalni louze, tam ma pravdu kazdej kdo ti psal, ze bud mas jit na breh nebo do nadrze a tu vynest nebo odcerpat. musis uznat, ze je jisty kvantitativni rozdil mezi tim, kdyz se ti holub vyse*e do kafe a nebo do 100ky bazenu

- mysacek
- s/y Kirké
- Kontaktovat uživatele:
jj, je jiná doba. Dříve jsme dělali ranní hvězdicové koupele. Prostě jsme skočili do vody a každej si odplul na jinou stranu od lodi a tam se vy*ral. A ještě jsme měli srandu z toho, že nám to rybičky užírají skoro od řitě. Jenže dnes je málo rybiček a hodně řití, příroda to prostě nezpracuje.
Spoléhat na to, že jen prase se*e v zátoce je lehkovážné, jak musíš, tak musíš, s tím se nic nenadělá. Na moři bych to neřešil, ale na přehradách jsem třeba ještě odčerpávačku nevyděl, někdo ano?
Spoléhat na to, že jen prase se*e v zátoce je lehkovážné, jak musíš, tak musíš, s tím se nic nenadělá. Na moři bych to neřešil, ale na přehradách jsem třeba ještě odčerpávačku nevyděl, někdo ano?
- JardaF
- zkušený harcovník
- Kontaktovat uživatele:
Odčerpávačku jsem na přehradě taky neviděl (tím nechci říct, že tam třeba nejsou). Nicméně, na přehradě to řeším chemickým záchodem, který pak bafnu do teplejch a utíkám s ním na normální záchod, kde ho vyleju a propláchnu.
...
No jo, hvězdicovitě - ale když se těch lodí sejde v zátoce třeba osm, na každý je tak 5 potřebných, to je 40 abonentů. A to už je slušná kadibudka
Máš Myšáku naprostou pravdu. Moc řití a málo ryb. V podstatě by se tohle heslo dalo razit i v politice
...
No jo, hvězdicovitě - ale když se těch lodí sejde v zátoce třeba osm, na každý je tak 5 potřebných, to je 40 abonentů. A to už je slušná kadibudka

Máš Myšáku naprostou pravdu. Moc řití a málo ryb. V podstatě by se tohle heslo dalo razit i v politice

Re: Fekální tank
JardaF píše: Na charteru jsem se s ním setkal v Chorvatsku na motorácích typu Adria. Tam se do žumpy shromažďovala fekální voda a na volném moři se měla vyčerpávat. Jinak na kanálových lodích v Irsku a v Německu (ve Francii a Holandsku ne a jinde nevím,) je vždy nádrž na fekální vodu(waste) a vyčerpávají se v marinách zvláštími pumpami(.ovnocuc) za mírný poplatek, nebo samoobslužně pomocí koupených karet.
.
- Charlie
- zkušený harcovník
- Reputace: 18
- Kontaktovat uživatele:
Hledal jsem tu na fóru a nějak nenašel, tak zkusím dotaz dát sem.
Do budoucna plánuju na lodi vyměnit chemické wc za pumpovací, doplněné o fekální tank. Do výroby tanku bych se rád pustil už přes zimu, protože budu vyrábět i nádrž na pitnou vodu, tak bych to sfoukl při jednom.
Tank bych umístil v přídi, počítám tak 40 možná 50litrů, uvidíme jak velký se vleze. Bude z nerezu.
Jde mi ale o to jak by měl být udělaný, respektive jaké přívody a vývody by na něm měli být a kde (nahoře/dole), aby bylo možné tank plnit, vyčerpat macerátorem a vycucnout odsávačkou v marině.
Díky
Odesláno z mého D6503 pomocí Tapatalk
Do budoucna plánuju na lodi vyměnit chemické wc za pumpovací, doplněné o fekální tank. Do výroby tanku bych se rád pustil už přes zimu, protože budu vyrábět i nádrž na pitnou vodu, tak bych to sfoukl při jednom.
Tank bych umístil v přídi, počítám tak 40 možná 50litrů, uvidíme jak velký se vleze. Bude z nerezu.
Jde mi ale o to jak by měl být udělaný, respektive jaké přívody a vývody by na něm měli být a kde (nahoře/dole), aby bylo možné tank plnit, vyčerpat macerátorem a vycucnout odsávačkou v marině.
Díky
Ahoj, není lepší tank umístěný kolem záchodu? I co se týče potrubí a pod. Již jsem to tady někde taky řešil.
- Charlie
- zkušený harcovník
- Reputace: 18
- Kontaktovat uživatele:
No ale vždyť to je kousek od záchodu, já mám wc mezi příďovým lůžkem a salonem, takže od wc k tanku to bude max 1.5m o kapánek blíž by to bylo pod sedadlem v salonu, ale to mi nevyhovuje z hlediska zatížení lodě.
Tak jsem to neresil tady, ale soukrome k memu rm69 zachodu. Slo jen o buffer tank, takze takova kratkodoba zalezitost, kdyz jsi tam, kde zrovna nemuzes primo do vody. A vypustis az se dostanes na more. Coz ty mas asi komplikovanejsi. I tak to asi stoji za shlednuti.
Tady link: http://www.rm69.nl/buffertank/
Tady link: http://www.rm69.nl/buffertank/
- bernau1
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 9
Charlie,až se slezem tak si to u mně můžeš pořádně prohlédnout.Je ale fakt,že na stranu co je fekální tank se mi loď trochu naklání.Tak se snažím to alespoň naproti trochu vyvážit vakem s vodou a bagáží...
- Libor
- bez hodnocení
- Reputace: 191
- Kontaktovat uživatele:
Ono jsou asi dva nejčastější způsoby zapojení.
Hrdlo na odsávání (či i proplach) shora. Na odsávání je jiné delší kónické, než běžně dříve používané.
No a pak máš dvě možnosti

a) paralerně - tank jako druhou větev cesty ven, na to potřebuješ dvoucestný ventil a přepínáš přímo, nebo do tanku to je ventil vstup, a pak druhý výpustný ventil ventil ven...oba jsou myslím dole.

b) sériově - tank vřazen do výstupní cesty. Tak to mám já. Ušetříš pár ventilů. Mám jen hrdlo nahoře na palubě (klasika) a pak od WC to jde vždy přes tank ven. A pouze jeden ventil na tanku (pod tankem ventil a průchodka ven) určuje zda cesta ven je otevřená (tankem jen protéká), nebo uzavřená (tank akumuluje). V schématu nemám ventil 8 protože nemám systém odsávání.
A nezapomeň na odvzdušnění.
A taky záleží jak vysoko, nízko vůči WC a vodní hladině ho umístiš.

Když tak se ptej.
Tady máš schemata podle typu zapojení a výšek umístění
https://www.google.cz/search?q=boat+wc+ ... =960&dpr=1
Hrdlo na odsávání (či i proplach) shora. Na odsávání je jiné delší kónické, než běžně dříve používané.
No a pak máš dvě možnosti

a) paralerně - tank jako druhou větev cesty ven, na to potřebuješ dvoucestný ventil a přepínáš přímo, nebo do tanku to je ventil vstup, a pak druhý výpustný ventil ventil ven...oba jsou myslím dole.

b) sériově - tank vřazen do výstupní cesty. Tak to mám já. Ušetříš pár ventilů. Mám jen hrdlo nahoře na palubě (klasika) a pak od WC to jde vždy přes tank ven. A pouze jeden ventil na tanku (pod tankem ventil a průchodka ven) určuje zda cesta ven je otevřená (tankem jen protéká), nebo uzavřená (tank akumuluje). V schématu nemám ventil 8 protože nemám systém odsávání.
A nezapomeň na odvzdušnění.
A taky záleží jak vysoko, nízko vůči WC a vodní hladině ho umístiš.

Když tak se ptej.
Tady máš schemata podle typu zapojení a výšek umístění
https://www.google.cz/search?q=boat+wc+ ... =960&dpr=1
- Pavel-Sulc
- zkušený harcovník
- Reputace: 235
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj podívej se tady viewtopic.php?f=13&t=9779&p=173775#p173775
Err ten tak co máš se prý už několik let nevyrábí.
Err ten tak co máš se prý už několik let nevyrábí.
-
- moderátor
- Reputace: 234
Cha cha, fekální tank a mořské WC je opravdu, díky naší legislativě úplně na h o v n o. Nesmíš mít trojcestný ventil, ani vypouštění z tanku do vody. A servis s hovnocucem není od Slap do Hřenska. Nad Slapy teda nevím.
Pavel-Sulc píše:Err ten tak co máš se prý už několik let nevyrábí.
Na to jsi prisel kde? Zde skladem, k dodani ihned, vcetne ventilu: https://www.svb.de/de/rm-69-faekalientanksystem.html