Fekální tank

Palubní instalace, zařízení a výbava lodě pro plavbu.

Moderátoři: vilma, Pepa, smike

Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 152
Kontaktovat uživatele:

Re: Fekální tank

Příspěvekod Felix » úte črc 25, 2017 4:18 am

david píše:Cha cha, fekální tank a mořské WC je opravdu, díky naší legislativě úplně na h o v n o. Nesmíš mít trojcestný ventil, ani vypouštění z tanku do vody. A servis s hovnocucem není od Slap do Hřenska. Nad Slapy teda nevím.

Slovy předpisu (vyhl. 334/2015 Sb., příloha 2, čl. 5.04):

5.04. Hygienické zařízení

5.04.1. Plavidlo vybavené zařízením, kde vznikají odpadní vody, je vybaveno shromažďovací soustavou nebo srovnatelným systémem pro dočasné zadržování odpadních vod před jejich následnou likvidací. Plavidlo může být vybaveno také systémem čištění odpadní vody schváleného typu.

5.04.2. Toaleta je napojena pouze na odpadní nádrž nebo na systém čištění odpadní vody.

5.04.3. Plavidlo s pevně instalovanými odpadními nádržemi je vybaveno normalizovanou potrubní přípojkou pro odčerpání odpadní vody z plavidla na břeh. Každé potrubí shromažďovací soustavy procházející obšívkou trupu je vybaveno uzávěrem, který lze těsně uzavřít a zajistit v uzavřené poloze. S výjimkou systému čištění odpadní vody, nesmí potrubí shromažďovací soustavy umožnit vypouštění odpadní vody za bok plavidla do okolní vody.
Pavel-Sulc
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 235
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Pavel-Sulc » úte črc 25, 2017 5:47 am

Err, íky za info - Zde skladem, k dodani ihned, vcetne ventilu: https://www.svb.de/de/rm-69-faekalientanksystem.html
Dcera tank chtěla před 5 lety koupit a tehdejší výrobce jí napsal že se nevyrábí. Doby se mění.

Felix - Slovy předpisu (vyhl. 334/2015 Sb., příloha 2, čl. 5.04):
- nesmí potrubí shromažďovací soustavy umožnit vypouštění odpadní vody za bok plavidla do okolní vody.
Vážení Čeští zákonodárci, vypouštění "shromažďovací soustavy" - to je skvělej název - je povolené mimo teritoriální vody. Jak to tam chcete vypouštět?? Svět nezačíná u Šumavy a nekončí u Děčína...
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 152
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » úte črc 25, 2017 6:19 am

Pavel-Sulc píše:Vážení Čeští zákonodárci, vypouštění "shromažďovací soustavy" - to je skvělej název - je povolené mimo teritoriální vody. Jak to tam chcete vypouštět?? Svět nezačíná u Šumavy a nekončí u Děčína...

Pozorný čtenář samozřejmě nepřehlédne, že citace je z předpisu, vydaného podle zákona o VNITROZEMSKÉ plavbě. (Proto ostatně ta čísla předpisů uvádím, že.) Ustanovení pro vnitrozemská plavidla je v tomto případě přísnější než pro mořská.

Pro rekreační plavidla, určená k mořské plavbě a uváděná na trh v České republice nebo do provozu pod českou vlajkou, platí diskutovaný technický požadavek v podobě dle nařízení vlády 96/2016, příloha 1, čl. 5.8. Jelikož v tomto případě se jedná o implementaci směrnice EU, platí totéž ve všech unijních státech:

5.8 Zabránění odtoku nečistot

5.8.1 Plavidlo je konstruováno tak, aby bylo zabráněno nechtěnému odtoku oleje, paliva a jiných znečisťujících látek z plavidla.

5.8.2 Každá toaleta, jíž je rekreační plavidlo vybaveno, je napojena pouze k systému odpadních nádrží nebo k systému čištění vody.

5.8.3 Rekreační plavidlo s trvale zabudovanými odpadními nádržemi je vybaveno normalizovanou potrubní přípojkou pro odpadní vody umožňující připojení potrubí sběrného zařízení k odpadnímu systému rekreačního plavidla.

5.8.4 Každé potrubí odpadní soustavy procházející trupem je vybaveno uzávěrem, který lze zajistit v uzavřené poloze.
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 18
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » úte črc 25, 2017 10:59 am

Libore díky, přesně tohle jsem potřeboval vědět, mě šlo tedy hlavně o to jak je řešené to odsávání přes palubní uzávěr, z obrázku je to více než jasné.

Davide no jo, ale co jiného tam dát, než pumpovací WC. Chemickej záchod tam mám a jsem s ním zatím spokojenej, používám českou chemii qualicar a fumguje dobře, v lodi nesmrdí, ale nádržka je na delší pobyt malá a kam ji pak vylévat.

Na orlíku odsávačka je, ale jelikož nemám co odsávat, tak vyzkoušeno ještě nemám.

Zatím si připravím nádrž, vedení a pak se uvidí. Díry v trupu už na pumpovací záchod mám, než jsem loď koupil tak tam byl danej, pak ho vyměnili za chemickej, páč praskla porcelánová mísa, ještě ho mám rozebranej ve sklepě tak jak byl v bedně s různejma krámama k lodi.

Odesláno z mého D6503 pomocí Tapatalk
Jaarek
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 14

Příspěvekod Jaarek » stř zář 06, 2017 8:40 pm

Felixi,

měl bych dotaz - jde na SPS zaregistrovat plavidlo, které by bylo určené pro mořskou rekreační plavbu? A tedy vybavení a technická dle nařízení vlády 96/2016, příloha 1, čl. 5.8 .

Jde mi o to, že řeším, zda přestavět mořský záchod - doplnit nádrž a nechat výpustní ventil, nebo vše vymontovat, zaslepit vývody a dát tam chemický?

Do chemického se mi moc nechce, přece jen počítám, že budu chtít být více na moři než v Česku.
Další varianta je registrace v zahraničí.

Díky za odpověď

Jaarek
Jirka_TEC_Tce
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 28
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Jirka_TEC_Tce » úte čer 29, 2021 12:54 pm

Ahoj ve spolek, zdravím Vás. Mám možnost koupit loď, která má mořskou toaletu s fekálním plastovým vakem. Loď je vyrobena v EU v roce 2007, tak pochybuji, že by byla vybavena trojcestným ventilem, jen vím, že má vak vyvedení na zadním boku uzaviratelnou zátkou. Chci se zeptat, zda jde vak po naplnění vyjmout a vylít jako chem. WC nebo bývá napojen na tvrdo na potrubí a při demontáži by obsah vytekl do bakysty :shock: a jde tedy pouze odsát? V případě, že za ,,Bé" by to asi nebyla žádná výhra a cenu lodě by spíš snižoval.
Díky za odpověď, nejlépe od vlastníka takto vybavené lodě.
Jirka

Zpět na