Analogový tachometr na menší člun/plachetnici

Palubní instalace, zařízení a výbava lodě pro plavbu.

Moderátoři: vilma, Pepa, smike

Lubos01
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Analogový tachometr na menší člun/plachetnici

Příspěvekod Lubos01 » ned úno 02, 2020 12:04 pm

Přátelé, neřešil někdo z vás analogový ukazatel rychlosti u menšího člunu (motor do 5HP) nebo u podobně rychlé plachetnice?

V 50 let staré knížče od Zdeňka Oppla je k dispozici toto jednoduché schéma s využitím nanometru a pitotovy trubice, což se mi docela zamlová.
tachometr-oppl.jpg
tachometr-oppl.jpg (95.27 KiB) Zobrazeno 12651 x

Pátral jsem různě po internetu, zda se dá něco takového koupit hotové, dá se, ale úplně nadšený z toho nejsem.

Jediné provedení pitotovy trubice je tento monopolní čínský výrobek, co se dá pořídit na ebay nebo na čínských eshopech v cenách od 3-10 USD (stejný), kde ale všichni uvádějí jako jediný parametr jen rozměry a rychlost do 80 mil za hodinu.
s-l1600 pitotova trubice 4 eur.jpg

Analogový budík se k tomu dá pořídit v cenách od 40 USD, což se mi zdá za kus levného čínského plastu docela dost, ale hlavní nevýhodou je to, že je vždy v mílích a je cejchován většinou do 65 nebo 70 mil za hodinu, naprosto vyjímečně se dá něco objevit do 35 mil, což je ale i tak pro mne příliš velká rychlost.
tachometr.png
geronimo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 201
Kontaktovat uživatele:

Re: Analogový tachometr na menší člun/plachetnici

Příspěvekod geronimo » ned úno 02, 2020 12:42 pm

Proč analogový ? Dnes koupíš elegantní GPS rychloměr za pár stokorun, u nás i z Číny... :o
vojtaharok
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 84
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod vojtaharok » ned úno 02, 2020 3:50 pm

Nejlepším "analogovým tachometrem" je podle mě klasický log s uzlíky. A nebo prostě počítání sekund, za kolik předměty doplujou od přídě na záď. A nebo prostě odečítání podle mapy, jak rychle se mění krajina, hloubka atd.

Co se týče Pitotovy trubice, ta má několik nevýhod, a to značných
- měřený diferenční tlak stoupá či klesá s druhou mocninou rychlosti, takže bude špatně měřit malé rychlosti
- rychle se zaneřádí (myslím, že po měsíci stání například v zálivu u městečka Korfos bude zcela zarostlý)
- bude mít asi tendenci se zavzdušnovat
- bude mít tendenci se poškodit
- kam ji namontovat, a to ve spojení s předchozími 2 body (nechtěl bych běhat po palubě s měřicí tyčí)

Při klasickém umístění tam, kde je vrtulka vrtulkového logu, podle mého názoru neúměrně roste riziko toho, že se loď zaplaví vodou, když si představím, že tam pořád lezu k čištění, jednou třeba strhnu závit, vylomí se mi plastová příruba z laminátu apod. Já bych to tedy nebral.

Ale je to podobné jako u vrtulkového logu...
Lubos01
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Lubos01 » ned úno 02, 2020 7:24 pm

Důvod neřešte, ale klidně ho prozradím, je prostý. Všechy mé lodě jsou buď půl století staré nebo je stavím podle obdobně starých plánů, takže k nim chci mít i trochu dobově odpovídající vybavení. Mám je spíš jako hračky a trochu i jako doplňky k autoveteránům.

To zavzdušňování mě ke všem nevýhodám ještě nenapadlo. Ale když se zamýšlím nad tím, jak to funguje, kdy ta Pitotova trubice je zaplněna vodou a od ní vede hadička, ve které je zase jen vzduch (a je ho tam řádově více!), tak by snad nějaká ta vzduchová bublinka velké potíže dělat neměla.

Zatím mám všechny lodě na sladké vodě a na noc se vytahuji na břeh. ;)
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » ned úno 02, 2020 7:32 pm

Pitotku pust z hlavy. To je až pro větší rychlosti a žádnej šlágr. Jedině vrtulka a buď bowden a otáčkoměr a si ho nacejchovat, nebo k vrtulce tachodynamo a budík, a budík zase nacejchovat. V době, kdy každej mobil má mapu a umí rychlost skoro zbytečná akce. Leda bys chtěl přesně vědět změnu rychlosti při třeba změně nastavení plachet nebo kursu. To by ukázalo líp než GPS měření.
Pokusy se všemi druhy mám už za sebou.
Lubos01
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Lubos01 » ned úno 02, 2020 7:51 pm

Vrtulku tam moc dávat nechci, to je ještě choulostivější zařízení na poškození.

Opravdu to je taková tragédie, řekněme v rychlostech 15-30 km/h? Je teda pravda, že ani v letadle mi pitotova trubice rychlost pod 40 snad vůbec neměří.
david
moderátor

Příspěvekod david » pon úno 03, 2020 6:20 am

Především to, co je na obrázku v tvém příspěvku, není pitotka. Neměří to diferenciální tlak v jednom prostředí. Na to musí být hadičky dvě a diferenciální měřák.
Tohle provedení ti ukáže že plaveš už při větším zatížení lodě než bylo v době jeho montáže. Případně to ubere když vezeš na příd a přidá když ponoříš záď.
Musel bys měřit skutečnou Pitotkou, ale ještě lepší Venturkou, a diferenciálním manometrem. Pak by to mělo fungovat i při malých rychlostech.
Na jaký tlak by manometr měl být, ať ti vypočítá někdo ovládající učení pana Bernoulliho.
Marigold
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 13

Příspěvekod Marigold » pon úno 03, 2020 10:00 am

Tuto trubici, z obrazku jsem mel na starem Glastronu. Rychlomer zacal reagovat v cca 15km/h a od cca 30km/h do 70km/h byl prekvapive presny. Za dve sezony trvaleho stani na Vltave se system ani jenou nezanesl ani nezavzdusnil, fungoval spolehlive. Trubice byla vzadu na zrcadle pod vodoryskou a hadicka z ni vedla nahoru pak spolu s bovdenama od ovladani motoru. Nehrozilo tedy v zadnem pripade zadne zaplaveni lode.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Lubos01
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Lubos01 » pon úno 03, 2020 7:45 pm

Vzhledem k tomu, že lodě běžně nelétají v příliš rozdílných letových výškách (moje určitě ne), tak je ten vliv statického tlaku asi záměrně ignorován. Ani u dražších přístrojů jsem neviděl, že by do nich byl přiváděn ještě statický tlak.

S Venturiho trubicí pod vodu jsem se ještě nikde nesetkal a i v letadlech je jich jako šafránu. V každém případě by to asi bylo větší zařízení s násobně větším odporem (za mě hlavní problém). Na druhou stranu sehnat nanometr meřící podtlak v rozumném rozsahu není až tak neřešitelné. Když jsem se díval po nějakém tlakoměru se stupnicí třeba 0-0,6 baru (což by odpovídalo rychlosti cca 40 km/h dle toho Opplova náčrtku), tak je na českém trhu snad jediný dodavatel, který je to schopen v provedení se zadním přívodem a aspoň v trochu použitelném rozměru (63 mm) na objednávku sehnat. A to ještě nemá přijít do styku s korozivní kapalinou...

Možná si nejdříve pořídím tu čínskou trubici a začnu s pokusy...
david
moderátor

Příspěvekod david » pon úno 03, 2020 8:50 pm

Omyl, při malých rychlostech je rozdíl statického tlaku v závislosti na zanoření sondy docela zásadní.
Lubos01
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Lubos01 » pon úno 03, 2020 9:28 pm

To jako těch pár centimetrů na ponoru? A čím bych tam ten statický tlak měřil?
david
moderátor

Příspěvekod david » pon úno 03, 2020 9:57 pm

Pitotkou, ale se dvěma trubkami, nebo Venturkou. Pokud jezdíš cca do dvaceti km/h, je to zásadní. Můžeš to brát jako hotovou věc.
Lubos01
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Lubos01 » pon úno 03, 2020 10:00 pm

A kde ji vzít pro loď?
david
moderátor

Příspěvekod david » pon úno 03, 2020 10:12 pm

Takovou drobnost si uhnětu za odpoledne. A sehnat měřák, nebo si ho upravit.
Lubos01
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Lubos01 » úte úno 04, 2020 12:23 am

Já si pořád myslím,že ten rozdíl statického tlaku, řekněme při ponoru 10 a 15 cm bude pod hranicí meřitelnosti. Nechci si hrát na nějakou laboratorní přesnost, ale při použití běžného nanometru třídy 1,6% a pvc hadičky se nemá cenu se o něco snažit.

Pro jistotu kontrolní výpočet: 10 cm pod hladinou je tlak cca 1kPa, 15 cm pak 1,5 kPa. Když vyjdu z té škály z příručky, tak celkový tlak pro rychlost 35 km/h je 500 kPa, při korekci o ten zvětšený statický tlak v hloubce 15 cm je to pak 499,5 kPa - jedno promile...

Při nižších rychlostech je to samozřejmě zajímavější, pokud 15 km/h odpovídá 100kPa, tak už je to půl procenta. Ale stejně, to vůbec nestojí za řeč...
david
moderátor

Příspěvekod david » úte úno 04, 2020 7:08 pm

Píšeš, že na loďku s pěti koňmi nebo plachetnici. Takže žádnejch 15 km/h. Tak mezi osmi až jedenácti. No a tam to rychle poznáš. To bude tlak někde kolem 30 -45 kPa, pitotka je na zádi, záď se za plavby a couránim posádky zanořuje, a ne o pět nebo deset cm. Zjistíš, stejně jako já kdysi, že přejdeš od přídě na záď a už pojedeš čtyři, pět.
Nechci říct, že to nejde. Nějaký hodnoty z toho vylezou a jako dekorace do oldtimeru príma. Ale přesnost měření žádná sláva.
Lubos01
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Lubos01 » úte úno 04, 2020 8:17 pm

Nějakých 11 km/h jsem s tím člunem jezdil loni s elektromotorem o 600W, páč na rozchození spalovacího Saljutu o 2 koních nebyl čas a silnější motor jsem ještě neměl. Posádka se nemá kam courat.

Jen pro představu, jak je to malé v porovnání s běžným osobním automobilem:
IMG_2041.JPG

U Varianty mi údaj o rychlosti taky chybí, ale nejdřív bych to rád rozchodil na člunu.
Lubos01
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Lubos01 » úte úno 11, 2020 8:21 pm

Tak jsem dnes mírně pokročil, podařilo se mi sehnat snad vhodný nanometr s rozsahem 0-0,6 baru! :)

IMG_2008.JPG

Pitotovu trubici jsem objednal v Číně, tak nad leteckou poštou do léta dorazí...
david
moderátor

Příspěvekod david » úte úno 11, 2020 9:41 pm

Pěkná Tatra!!
packa
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 12

Příspěvekod packa » úte bře 03, 2020 8:05 pm

Lubos01 po celkem dlouhe dobe jsem si vzpomel na celkem jednoduche a levne reseni :) vlez si na www.starelode.cz a najdi si vlakno ryclomer,jeden clen tam popisuje jak do rucickoveho tachometru narouboval GPS modul a jak ty data prevadi na analog.hodne zdaru-Packa
Lubos01
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Lubos01 » úte bře 03, 2020 11:12 pm

Dík za tip, našel jsem to, ale asi bych si na výměnu těch střev bez podrobnějšího návodu netrofnul.

Mimochodem, ten techometr není ze Spartaku, ale z náklaďáku Škoda 706RT.

Zpět na