Ahoj, prosím pěkně ... je na malém plavidle nějaká normovaná minimální velikost "stropní" lukny z přední kajuty? Kajuta je volně průchozí do "salonu" bez uzavíratelných dveří mezi. Myšleno pro mou stavbu Down East Cruiser 23.
Třeba na sportovních plachetnicích typu minitransat musí být na zrcadle lukna pro nouzový výlez jachtaře vč. protažení záchranného ostrůvku (zabaleného:-) s požadovaným minimálním rozměrem.
Velikost lukny
Moderátoři: vilma, Pepa, smike
- LadaM
- aktívní jachtař
- Reputace: 97
Re: Velikost lukny
Možná pro určité kategorie plavby, pro uvažovanou loď nejspíš nerelevantní. Třeba naše loď má z výroby luknu, jíž naši kluci jakž takž projdou, ale já určitě ne 

-
- moderátor
- Reputace: 234
Stačí si přečíst vyhlášku 334/2015 a zjistíš, že min. 50x40 nebo průměr 50.
- ficcus
- zkušený harcovník
- Reputace: 40
- Kontaktovat uživatele:
Davide, díky. Jsem si pamatoval jen že od nějaké délky plavidla tam nějaká povinnost nouzového výlezu bude. Ale doufal jsem, že třeba až od 7 metrů:-) A ono je to od 6 metrů délky plavidla s obytným prostorem delším než 3 metry.
LadaM, ta vaše loď je jak dlouhá? A jak dlouhý má obytný prostor?
Ale jde stejně hlavně o to, že nově postavená loď musí splňovat všechny současné předpisy ... které třeba u starší lodě na technické prohlídce neřeší (přimhouří oči).
Viz 1.04.6 na str. 16 - https://plavebniurad.cz/downloads/predpisy/vyhlaska-334-2015sb.pdf
LadaM, ta vaše loď je jak dlouhá? A jak dlouhý má obytný prostor?
Ale jde stejně hlavně o to, že nově postavená loď musí splňovat všechny současné předpisy ... které třeba u starší lodě na technické prohlídce neřeší (přimhouří oči).
Viz 1.04.6 na str. 16 - https://plavebniurad.cz/downloads/predpisy/vyhlaska-334-2015sb.pdf