Jaký echolot na mapování dna?

Palubní instalace, zařízení a výbava lodě pro plavbu.

Moderátoři: vilma, Pepa, smike

Clouseau
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 34

Jaký echolot na mapování dna?

Příspěvekod Clouseau » čtv bře 17, 2016 5:00 pm

Potřebuji radu. Řeším nákup echolotu, který by byl vhodný na podrobné mapování dna a předmětů na dně ( stromy, kameny, zatopené stavby, atp. )
Funkce hledání ryb je pro mne nepodstatná...
Také bych chtěl datový záznam ze sonaru prohlížet v softwaru na PC a zobrazit si profil ve 3D a na google podkladech.
Poradí mi někdo, jaký nejlevnější typ s GPS by byl vhodný a jaký použít software na zobrazení dat na PC?
Díky!
packa
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 12

Re: Jaký echolot na mapování dna?

Příspěvekod packa » čtv bře 17, 2016 6:56 pm

vlez si na www.mrk.cz -tam to řeší furt.jinak v te ryb. prodejne u vas u mostu (Ostruvek) jsou taky docela informovaní a ochotní
Clouseau
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Clouseau » čtv bře 17, 2016 8:07 pm

packa píše:vlez si na http://www.mrk.cz -tam to řeší furt.jinak v te ryb. prodejne u vas u mostu (Ostruvek) jsou taky docela informovaní a ochotní

Na různých rybářských forech jsem hledal, ale moc jsem se toho nedozvěděl...všechno se tam točí kolem ryb.
Tak jsem si myslel, že třeba mezi jachtaři by mohl být někdo, kdo má s nějakým zkušenosti...
packa
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 12

Příspěvekod packa » čtv bře 17, 2016 8:45 pm

jasne ze na ryb. foru se točí kolem ryb ale treba pri kaprařině me a asi ani ostatní ryba nezajíma-hledam urcita místa-slušny sonar zobrazí i škebli nebo hromadku krmení na dne Labe a pomocí GPS zpetne te navede s presností na metr-typ ti neporadim-mam ten nejjednodušší ale co vidím u jinejch........ :)
JPfish
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod JPfish » sob bře 19, 2016 1:05 am

packa/Ahoj to jsi viděl sám v akci ten sonar z kterého vidíš škebli a hromádku krmiva ? Zrovna řeším sonar a todle bych taky chtěl vidět,ale takový bohužel neznám.O jaký typ se jedná ? Pár top mašinek od Lowrance s HDS i od Humminbirdu jsem viděl v akci,ale todle žádná nepředvedla a nevěřím, že umí.
bozakafka
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod bozakafka » sob bře 19, 2016 12:48 pm

Musis presne vedet na jaky druh prace to potrebujes a jaky chces echolot. Asi bych ti poradil to trochu prostudovat na internetu je hromada iformaci o komercnim vyuziti echolotu. Echolotu pro sken morskeho dna je hromada. Zkus se podivat na www.km.kongsberg.com. U nas na lodi puzivame veskere skenovaci zarizeni od teto firmy.Je az neuveritelne co se stim da najit. Pro hoby jsem videl sken za 1500 Eur a fungoval dobre. Myslim si ze od Lowrance. Jeden cas jsem uvazoval o koupi side skenu od konsbergu a zivit se s tim, ale bohuzel nebyl cas a vule to dotahnout do konce.
Clouseau
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Clouseau » úte bře 22, 2016 12:04 pm

Bohužel moje finanční možnosti mi nedovolují pořídit přesně to, co bych potřeboval...
Naskytla se mi možnost koupit starší sonar který má šest paprsků a vykresluje profil dna ve 3D.
Jde o Humminbird Matrix 47D. Je k němu i GPS a snímač teploty a rychlosti.
Nemá sice paměť, ale má RS323 výstup NMEA dat a tak je možné připojit notebook se softwarem pro vytvoření mapy dna.
http://www.al-boat.cz/eshop/produkt/82- ... trix-47-3d
No, tak jsem zvědavý, jaké detaily budu schopen na dně rozeznat...asi to nebude srovnatelné s několikanásobně dražšími moderními přístroji,
ale snad to bude použitelné...
cuch
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod cuch » stř bře 23, 2016 7:49 am

Humminbird Matrix 47D jsem si chtěl taky kupovat, byl starší asi před dvěma měsíci na Bazoši za 9 tis. Začal jsem si o něm zjišťovat, nějaká videa na Youtube apod, ale připadá mě, že na mapování tvaru dna je sice perfektní, ale moc detailů to nezobrazuje. Nakonec jsem si koupil 570x DI, který je levný černobíly přistroj, ale má už Digital Image, rozumné rozlišení a duální soundu 455/800 kHz. Nešlo mě o ryby, ale sondování dna s detaily. Protože mám loď zazimovanou před barákem na vozíku, tak jsem to zkoušel jen přivázáním sondy na trám a tahání po rybníku a celkem to kreslilo hezky. Za ty prachy super.

http://www.pene.cz/detail/humminbird-fi ... di-akce-1/
PEPO
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 13

Příspěvekod PEPO » stř bře 23, 2016 9:13 am

Clouseau píše:Bohužel moje finanční možnosti mi nedovolují pořídit přesně to, co bych potřeboval...
Naskytla se mi možnost koupit starší sonar který má šest paprsků a vykresluje profil dna ve 3D.
Jde o Humminbird Matrix 47D. Je k němu i GPS a snímač teploty a rychlosti.
Nemá sice paměť, ale má RS323 výstup NMEA dat a tak je možné připojit notebook se softwarem pro vytvoření mapy dna.
http://www.al-boat.cz/eshop/produkt/82- ... trix-47-3d
No, tak jsem zvědavý, jaké detaily budu schopen na dně rozeznat...asi to nebude srovnatelné s několikanásobně dražšími moderními přístroji,
ale snad to bude použitelné...

Myslím že toto nie je to čo ty potrebuješ a tipnem si že s tým nebudeš spokojný..A nakoniec si zvykneš na to čo ten sonar dokáže a nebudeš až tak moc zvedavý čo sa skrýva pod hladinou..Na to čo ty potrebuješ treba HDS ..Rybári si vystačia aj s DSI snímaním.... ;)
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » stř bře 23, 2016 9:51 am

A nebo rovnou podvodní kamera....
http://www.pene.cz/detail/rybarska-podv ... -carpzoom/

Zajímal by mě její dosah/viditelnost pod vodou, či praktické zkušenosti, jestli někdo má.
Za ty prachy by to mohl být dobrý doplněk běžného echolotu.
PEPO
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod PEPO » stř bře 23, 2016 9:56 am

Libor píše:A nebo rovnou podvodní kamera....
http://www.pene.cz/detail/rybarska-podv ... -carpzoom/

Zajímal by mě její dosah/viditelnost pod vodou, či praktické zkušenosti, jestli někdo má.
Za ty prachy by to mohl být dobrý doplněk běžného echolotu.

V našich podmienkach je strašne málo lokalít kde nájde využitie... Lebo viditeľnosť je slabá takmer všade..Jazerá a hlavne v zimných mesiacoch sú na to ako stvorené....
Clouseau
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Clouseau » stř bře 23, 2016 4:33 pm

O 570 jsem také uvažoval, volal jsem i do jedné specializované prodejny,kde jsem mluvil s člověkem,který má se sonary zkušenosti. Ten mi poradil tu 47 3D, že má výhodu v tom šestipaprsku a 3D zobrazení.. No a když se mi naskytla možnost ji koupit za fakt dobrou cenu i s GPS,řekl jsem si,ze ji testnu a uvidím,jestli něco uvidím :-)

Co se týká podvodní kamery,tak tu jsem si dělal loni. Mám ji na 30m kabelu i s osvětlením a nahoře 7" display a SD videorecorder. Testoval jsem jí na Orliku a funguje skvěle. Používám jí na kontrolu bojkovych zátěží a kotev co uviznou a nejdou vytáhnout...než se k ním potopím s vybavením...někdy stačí jen ta kamera :-) I ji jen tak spustit dolů a koukat na prilakane ryby je docela super program :-)

Od sonaru očekávám,ze si před potápěním v nějakém určitém místě udělám představu o tom, co mne tam čeká...ze třeba budou vidět skály, sklon a tvar dna a třeba i nějaké objekty...
Clouseau
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Clouseau » stř bře 23, 2016 4:40 pm

Jinak na Orlíku i na Slapech je i v létě skvělá viditelnost tak kolem 4-5m. Ale až od hloubky 5-6m. Je potřeba mít světlo,protože už kolem 8m je tma,díky té špinavějši horní vrstvě.
AussiePaul
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod AussiePaul » ned kvě 24, 2020 5:00 pm

A může někdo doporučit jednoduchý sonar, abych nemusel vrtat sondy a který sdělí hloubku, případně profil dna? Jde mi o to se jednoduše vyhnout problémům ale možná o chlup lépe než jen momentální hloubka?
PEPO
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod PEPO » úte kvě 26, 2020 10:42 am

AussiePaul píše:A může někdo doporučit jednoduchý sonar, abych nemusel vrtat sondy a který sdělí hloubku, případně profil dna? Jde mi o to se jednoduše vyhnout problémům ale možná o chlup lépe než jen momentální hloubka?

Ked nechceš vrtať, je kupu sonarov ktorách sonda nemusí byť vo vode.
Postačuje ak ju z vnútra prilepíš na silikon na laminát z vnútornej strany a spolahlivo ti ukazuje ...Zvyčajne sú to také jenoduché sonary so základnými funkciami, a ty presne niečo také potrebuješ.. ;)
bedrich
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 22

Příspěvekod bedrich » úte kvě 26, 2020 10:59 am

Pánové, odpovídáte-li na bezprostředně předcházející příspěvek, netřeba používat "Citace" . Jen to prodlužuje text a na přehlednosti to nic nepřidá. Má to smysl když navazujete na příspěvek vzdálenější, nebo potřebujete vypíchnout jednu konkrétní část z více různých odstavců. Děkuji.
AussiePaul
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod AussiePaul » úte kvě 26, 2020 3:37 pm

PEPO
díky - něco rozumného poměr cena x kvalita, co by jsi mohl doporučit?
martinsedlacek
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod martinsedlacek » úte říj 13, 2020 6:45 pm

Dobrý den. Máte někdo zkušenosti s tímto echolotem https://netobchodak.cz/echoloty-a-sonar ... chirp.html ? Můj se rozbil a plánuji si koupit nový, ale jsem docela na vážkách. Předem díky!
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » stř říj 14, 2020 8:18 am

Podobný ti dovezu za ca půlku
img_2018-01-16_09-18-20_45a207b9edb946e217de25493cb0276b.jpg

Objednávky přes
http://shop.jachting.info/index.php?mai ... contact_us
PEPO
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod PEPO » stř říj 14, 2020 9:58 am

martinsedlacek píše:Dobrý den. Máte někdo zkušenosti s tímto echolotem https://netobchodak.cz/echoloty-a-sonar ... chirp.html ? Můj se rozbil a plánuji si koupit nový, ale jsem docela na vážkách. Předem díky!

To akože vážne chceš na lod???
AussiePaul
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod AussiePaul » čtv dub 22, 2021 10:45 am

PEPO píše:
martinsedlacek píše:Dobrý den. Máte někdo zkušenosti s tímto echolotem https://netobchodak.cz/echoloty-a-sonar ... chirp.html ? Můj se rozbil a plánuji si koupit nový, ale jsem docela na vážkách. Předem díky!

To akože vážne chceš na lod???

A Pepo, co říkáš na http://czmarine.eshop-zdarma.cz/index.p ... ct&id=3580? Hledám něco jednoduchého pro sladkovodní plochy v Evropě pro náš day-sailer. GPS / integrovanou jednotku nepotřebujeme, pouze abychom měli přehled kdy jedeme kolem nějakého brehu / v mělčích jezerách (trojkýl, dorazíme až na břeh).
PEPO
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod PEPO » čtv dub 22, 2021 11:04 am

Tak akože to na to čo ty chceš-stačí.
Ale ja nemám dobré skúsenosti s nizkou radou od Lowrance..Ja by som radšej niečo od Garminu...
GPS v sonari je dobrá vec- lebo už to dokáže robiť vrstevnicové mapy dna..A to pri opätovnej návšteve dokáže hodne pomôsť..Samozrejme aj v hmle a v noci.
Ale akože- to čo ty potrebuješ stačí hocičo ;) .Hlbku ti ukáže každý.Akurát tie vyššie rady majú lepšie zobrazenie dna a ich štriktúry..Ale to potrebujú rybári .....
AussiePaul
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod AussiePaul » čtv dub 22, 2021 11:16 am

PEPO píše:Tak akože to na to čo ty chceš-stačí.
Ale ja nemám dobré skúsenosti s nizkou radou od Lowrance..Ja by som radšej niečo od Garminu...
GPS v sonari je dobrá vec- lebo už to dokáže robiť vrstevnicové mapy dna..A to pri opätovnej návšteve dokáže hodne pomôsť..Samozrejme aj v hmle a v noci.
Ale akože- to čo ty potrebuješ stačí hocičo ;) .Hlbku ti ukáže každý.Akurát tie vyššie rady majú lepšie zobrazenie dna a ich štriktúry..Ale to potrebujú rybári .....

Je to tak, jak píšeš, máme to na "domácí žvýkání". Jediný rybolov bude v nejbližším Lídlu či Kaufi :-D. Když Tě mám Pepo na drátě :D , tak:

Jaký doporučuješ solární panel a poté, který Minn Kota elektrický motor je optimální. Např. jaký je rozdíl mezi řadou Traxxis a Endura a jak spočítám optimální velikost / tah? Loď váží cca 750 kg.
PEPO
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod PEPO » čtv dub 22, 2021 11:36 am

Tak solárny panel je zasa niečo iné.
Záleží čo od toho očakávaš- čo s tým chceš napájať .....A hlavne kam ho chceš umiestniť- či sa dá namontovať pevný/tabulový alebo nejaký ohybný flexibilný a alebo semiflexibilný.....
Elektromotor- opäť.
Záleží ako často ho plánuješ využívať.Ci to potrebuješ len na občasné prirazenie sa k brehu/molu alebo to mať niečo ako plnohodnotný zdroj aby si sa dostal k brehu ....
Minkoty hlavne používajú rybári- majú o dosť nižšiu spotrebu oproti ostatným/ no aj cena je niekde inde.Používajú to z dôvodu že ak je niekto na rybách dajme tomu že týžden bez možnosťi dobíjať akumulátory .
Takže zasa musíš vedieť na aký účet to ty chceš...
AussiePaul
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod AussiePaul » čtv dub 22, 2021 12:31 pm

PEPO píše:Tak solárny panel je zasa niečo iné.
Záleží čo od toho očakávaš- čo s tým chceš napájať .....A hlavne kam ho chceš umiestniť- či sa dá namontovať pevný/tabulový alebo nejaký ohybný flexibilný a alebo semiflexibilný.....
Elektromotor- opäť.
Záleží ako často ho plánuješ využívať.Ci to potrebuješ len na občasné prirazenie sa k brehu/molu alebo to mať niečo ako plnohodnotný zdroj aby si sa dostal k brehu ....
Minkoty hlavne používajú rybári- majú o dosť nižšiu spotrebu oproti ostatným/ no aj cena je niekde inde.Používajú to z dôvodu že ak je niekto na rybách dajme tomu že týžden bez možnosťi dobíjať akumulátory .
Takže zasa musíš vedieť na aký účet to ty chceš...

Díky, skvěle mě navádíš:

Solární panely jsou k dobíjení přesnosné lednici typu https://prenosne-lednice.heureka.cz/indel-b-tb18/ a akumulátorů (budou tři), které přes den mimo motor budou dobíjet mobily, rádio s USB na muziku a ntb. Jelikož loď má ani ne 6 metrů, tak spíše ohybný / flexibilní?

Elektromotor - případně možnost v bezvětří vícero hodin drandit po vodě, např. z Vranovské pláže k Bítovu a zpět, např. https://www.marine.cz/produkty-elektrom ... tail-23232 či stačí menší (a rozdíl mezi řadou Traxxis a Endura)

Zpět na