Plachtění s bimini
Moderátoři: vilma, Pepa, smike
- jakubsipek
- návštěvník fóra
- Reputace: 0
Plachtění s bimini
Ahoj, přemejšlel jsem jak na svojí plachetnici nezmoknout při plachtění za deště
a napdlo mě, že by šlo zakrýt kokpit pomocí průhledné stříšky bimini a ze stran,
zepředu a zezadu dát taky průhlednou "fólii".
Nikde jsem, ale neviděl roztažený bimini na lodi za plavby.
Zkoušel jste někdo takto plachtit?
Případně ještě v kombinaci s kočárkem?
Je znát působení větru na bimini?
Dík.
a napdlo mě, že by šlo zakrýt kokpit pomocí průhledné stříšky bimini a ze stran,
zepředu a zezadu dát taky průhlednou "fólii".
Nikde jsem, ale neviděl roztažený bimini na lodi za plavby.
Případně ještě v kombinaci s kočárkem?
Je znát působení větru na bimini?
Dík.
- Felix
- zkušený harcovník
- Reputace: 152
- Kontaktovat uživatele:
Pokud máš ráhno tak vysoko, že se ti pod něj bimini a kočárek vejde a pokud nic z toho nebude překážet otěžím, tak proč ne...
http://www.sailingtexas.com/pichunter36100a.jpg
http://farm4.static.flickr.com/3384/362 ... 5cd91c.jpg
http://www.sailing-yacht-leo.com/i/new/27.jpg
http://www.sailingtexas.com/pichunter36100a.jpg
http://farm4.static.flickr.com/3384/362 ... 5cd91c.jpg
http://www.sailing-yacht-leo.com/i/new/27.jpg
- Bilardos
- aktívní jachtař
- Reputace: 4
Ze svého pohledu, pokud by mě bimini nijak nepřekáželo v ovládání lodi (plachet), proč ne.
Jiný postoj už mám ke kočárku. Ten jde u mne první dolů, protože z mého pohledu vždy výrazně zhorší výhledové podmínky.
Ale samozřejmě si dovedu představit situaci, kdy bych ho použil, ale u mě, dokud to jde, tam raději ne.
Když se vrátím k tomu bimini, tak pokud fouká a chystám se manévrovat v přístavu, tak si jej raději složím. Ani nevím, zda by to mohlo nějak výrazně pokazit manévr, ale z prevence raději skládám.
Jiný postoj už mám ke kočárku. Ten jde u mne první dolů, protože z mého pohledu vždy výrazně zhorší výhledové podmínky.
Ale samozřejmě si dovedu představit situaci, kdy bych ho použil, ale u mě, dokud to jde, tam raději ne.
Když se vrátím k tomu bimini, tak pokud fouká a chystám se manévrovat v přístavu, tak si jej raději složím. Ani nevím, zda by to mohlo nějak výrazně pokazit manévr, ale z prevence raději skládám.
- pulrich
- návštěvník fóra
- Reputace: 0
- Kontaktovat uživatele:
ahoj, bimini a sprayhood mi pri plachteni zasadne nevadi - v parnem letu pod vyhni slunce je to life-saver - pravda trochu zhorsuje to vyhled (otazka zvyku) a o vlivu na vitr jsem nikdy nepremyslel (z meho pohledu v mem pripade asi zanedbatelna velicina / nejsem zadny zavodnik)
problem s bimini je ale vyska, na kterou muzes stahnout rahno hlavni plachty a tim ji pripadne vypnout (to je asi jasne) - co uz ale treba me nebylo jasne a ted jsem rad ze vim, je ze pri namotavani hlavni plachty do stezne (mam roll-in) se plachta pri malo vypnutem rahnu obcas varhankuje a pak nejde ven. Pokud rahno vypnu (v mem pripade jde nize nez je striska bimini), tak je po problemu
enjoy
problem s bimini je ale vyska, na kterou muzes stahnout rahno hlavni plachty a tim ji pripadne vypnout (to je asi jasne) - co uz ale treba me nebylo jasne a ted jsem rad ze vim, je ze pri namotavani hlavni plachty do stezne (mam roll-in) se plachta pri malo vypnutem rahnu obcas varhankuje a pak nejde ven. Pokud rahno vypnu (v mem pripade jde nize nez je striska bimini), tak je po problemu

enjoy
- MalyBob
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 10
Kočárek dolů před vyplutím, nasazuji pouze jako hood proti sprayi. Menší kormidelník přes něj nevidí, velký blbě.
Bimini u všech dosavadních lodí vadilo pohybu ráhna, takže pouze u stabilního a slabšího větru. Letos jsem zkusil nepovolit topenantu a nechat bimini, abych neugriloval děti. Při daném větru to šlo, akorát jsme měli "břicho", ale o to nešlo. Jak píše Pulrich, riziko je při kasání. Při svinování plachty do stěžně se varhánky kously ve stěžni a půl hodiny jsem je vymotával za použití výtahů, topenanty, kikingu, hrubé síly
žena to držela na motor proti větru, já skákal kolem stěžně a malá střídavě povolovala stopery a točila klikou. Zpětně se omlouvám katamaránu, kterému jsem motal hlavu svým nesmyslným konáním. Byl jsem dříve diskutovaná plachetnice s motorem bez kuželu
Takže asi tak.
Bimini u všech dosavadních lodí vadilo pohybu ráhna, takže pouze u stabilního a slabšího větru. Letos jsem zkusil nepovolit topenantu a nechat bimini, abych neugriloval děti. Při daném větru to šlo, akorát jsme měli "břicho", ale o to nešlo. Jak píše Pulrich, riziko je při kasání. Při svinování plachty do stěžně se varhánky kously ve stěžni a půl hodiny jsem je vymotával za použití výtahů, topenanty, kikingu, hrubé síly

- Rumex
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 5
Zdravím, měl jsem letos Dufour 385 a abych neterorizoval manželky + dítě na sluníčku
, měl jsem bimini nahoře, ráhno bylo tak 10cm nad ním, dokonce bylo v bimini okno pro lepší sledování hl.plachty, škoda že bylo uprostřed a já měl 2 kormidelní kola, asi bylo na menší model s jedním kolem. Dovolí-li mi počasí, tak kočárek dávám dolů, blbě se skrze něj kouká ven. 

- TashonkaWitko
- aktívní jachtař
- Reputace: 8
Rumex píše:Zdravím, měl jsem letos Dufour 385 a abych neterorizoval manželky + dítě na sluníčku,
Omlouvam se za _NAPROSTY OFFT_ ale tohle me zaujalo ... vetsina z nas ma na lodi manzelku a deti ... koukam ale, ze lze najit i vyjimky ... manzelky a dite ... nic mi do toho sice neni ale tohle proste vypada zajimave ....

- Rumex
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 5
Pardon, dělám si prdel, jedna žena je moje druhá bratránka, ale všichni si je pletou, krom nás samozřejmě.
Proto tvrdíme, že jedna je bývalá a druhá současná.
Ps. skze krásné okno v bimini, bylo stejně houby vidět, ale co bych pro rodinku neudělal.
Nevím jak vy, ale jachting s rodinkou v červenci
, je něco jiného než chlapinec na podzim
.
Proto tvrdíme, že jedna je bývalá a druhá současná.

Ps. skze krásné okno v bimini, bylo stejně houby vidět, ale co bych pro rodinku neudělal.
Nevím jak vy, ale jachting s rodinkou v červenci

- lynx
- zkušený harcovník
- Reputace: 417
Sprayhood – nemusi to byt jen na Baltu, kdyz vice fouka a stoupas proti vetru a vlnam, budes za nej velice vdecny.
Bimini – ted jsem ve Skagerraku a plachtit jsem s nim nevidel jedinou plachetnici. Jina vec je v pristavech – marinach. To si cely stan nad kokpitem postavi kazdy, kdo ho ma, jako ochranu proti slunci, vetru, desti a pro zvetseni soukromi.
Petr
Bimini – ted jsem ve Skagerraku a plachtit jsem s nim nevidel jedinou plachetnici. Jina vec je v pristavech – marinach. To si cely stan nad kokpitem postavi kazdy, kdo ho ma, jako ochranu proti slunci, vetru, desti a pro zvetseni soukromi.
Petr
- alffa
- Site building team
- Reputace: 2
Re: Plachtění s bimini
jakubsipek píše:Ahoj, přemejšlel jsem jak na svojí plachetnici nezmoknout při plachtění za deště.
1) Pokud prší vertikálně, případně do zad, pomůže pláštěnka.
2) Pokud prší horizontálně (přední větry), musíš se s tím smířit, je to taky jenom voda.

jakubsipek píše: napdlo mě, že by šlo zakrýt kokpit pomocí průhledné stříšky bimini a ze stran, zepředu a zezadu dát taky průhlednou "fólii".
3) Pokud to konstrukce lodi umožňuje, tak by něco spáchat šlo.
To platí pochopitelně jen u „majitelské lodi. Na charterové, platí varianta 1 -2.
jakubsipek píše: Nikde jsem, ale neviděl roztažený bimini na lodi za plavby.
Jak píše Felix:
Je-li takovým zařízením loď vybavena a ničemu to nevadí, … tak proč ne.

jakubsipek píše: Případně ještě v kombinaci s kočárkem?
Kočárek je rozhodně na lodi důležitý doplněk. Ne, žeby bez něj nebyla loď plavbyschopná ale rozhodně zvyšuje komfort. Takže kočárek určitě, ať už s bimini, nebo bez.
Já pro svou loď uvažuji o pevné boudě (kočárku) podle vzoru Fandy.
Měl to na své plavbě okolo „koule“ a moc si to pochvaloval.
jakubsipek píše: Je znát působení větru na bimini?
Rozhodně ano. Působení větru je znát na vše, co čumí nad hladinu. Musíš s tím počítat. Prostě, něco za něco.

Ahoj, alffa
Ahoj,
bimini používám úplně normálně a zatím jsem výrazný problém kvůli větru nezaznamenal. Daleko větší problém pro mě představuje, že přes ni není vidět hlavní plachta a kdo se má pořád vykrucovat do boku, že? (Neměl jsem bohužel zatím to štěstí na bimini s průhledným okýnkem-ani jsem ho nikde neviděl).
bimini používám úplně normálně a zatím jsem výrazný problém kvůli větru nezaznamenal. Daleko větší problém pro mě představuje, že přes ni není vidět hlavní plachta a kdo se má pořád vykrucovat do boku, že? (Neměl jsem bohužel zatím to štěstí na bimini s průhledným okýnkem-ani jsem ho nikde neviděl).
Myslim ze na nasledujicim odkazu najdes hodne inspirace jak to vyresit ... samozrejme ze zpusob provedeni hodne zavisi na tom jake je usporadani takelaze a jak uz bylo receno hlavne od vysky rahna.
Nutno rict ze ze vyhled je i pres pruhledne casti notne omezen protoze se velmi rychle orosi a zamlzi a neni to uplne nejvhodnejsi do extremniho vetru.
cjmarine.co.uk
Nutno rict ze ze vyhled je i pres pruhledne casti notne omezen protoze se velmi rychle orosi a zamlzi a neni to uplne nejvhodnejsi do extremniho vetru.