Plachtění s bimini

Palubní instalace, zařízení a výbava lodě pro plavbu.

Moderátoři: vilma, Pepa, smike

jakubsipek
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Plachtění s bimini

Příspěvekod jakubsipek » stř zář 08, 2010 1:39 am

Ahoj, přemejšlel jsem jak na svojí plachetnici nezmoknout při plachtění za deště
a napdlo mě, že by šlo zakrýt kokpit pomocí průhledné stříšky bimini a ze stran,
zepředu a zezadu dát taky průhlednou "fólii".

Nikde jsem, ale neviděl roztažený bimini na lodi za plavby.
Zkoušel jste někdo takto plachtit?
Případně ještě v kombinaci s kočárkem?
Je znát působení větru na bimini?

Dík.
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 152
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » stř zář 08, 2010 3:25 am

Pokud máš ráhno tak vysoko, že se ti pod něj bimini a kočárek vejde a pokud nic z toho nebude překážet otěžím, tak proč ne...

http://www.sailingtexas.com/pichunter36100a.jpg
http://farm4.static.flickr.com/3384/362 ... 5cd91c.jpg
http://www.sailing-yacht-leo.com/i/new/27.jpg
Bilardos
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 4

Příspěvekod Bilardos » stř zář 08, 2010 7:43 am

Ze svého pohledu, pokud by mě bimini nijak nepřekáželo v ovládání lodi (plachet), proč ne.
Jiný postoj už mám ke kočárku. Ten jde u mne první dolů, protože z mého pohledu vždy výrazně zhorší výhledové podmínky.
Ale samozřejmě si dovedu představit situaci, kdy bych ho použil, ale u mě, dokud to jde, tam raději ne.
Když se vrátím k tomu bimini, tak pokud fouká a chystám se manévrovat v přístavu, tak si jej raději složím. Ani nevím, zda by to mohlo nějak výrazně pokazit manévr, ale z prevence raději skládám.
jirkaM
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 3

Příspěvekod jirkaM » stř zář 08, 2010 8:01 am

to: Bilardos
Byl jsem stejnym nepritelem kocarku jako ty. Vzdy co nejdriv odmontovat, sundat. Od ty doby co jezdim na Balt jsem radikalne zmenil nazor:) Takovej kocarek vubec neni spatnej, dokonce nekdy je k nezaplaceni.
pulrich
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod pulrich » stř zář 08, 2010 8:10 am

ahoj, bimini a sprayhood mi pri plachteni zasadne nevadi - v parnem letu pod vyhni slunce je to life-saver - pravda trochu zhorsuje to vyhled (otazka zvyku) a o vlivu na vitr jsem nikdy nepremyslel (z meho pohledu v mem pripade asi zanedbatelna velicina / nejsem zadny zavodnik)

problem s bimini je ale vyska, na kterou muzes stahnout rahno hlavni plachty a tim ji pripadne vypnout (to je asi jasne) - co uz ale treba me nebylo jasne a ted jsem rad ze vim, je ze pri namotavani hlavni plachty do stezne (mam roll-in) se plachta pri malo vypnutem rahnu obcas varhankuje a pak nejde ven. Pokud rahno vypnu (v mem pripade jde nize nez je striska bimini), tak je po problemu :-)

enjoy
Bilardos
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 4

Příspěvekod Bilardos » stř zář 08, 2010 8:12 am

to jirkaM:
Nerad bych, aby to vyznělo, že si myslím, že je to zbytečnost. To ne. Jak jsem psal, umím si představit situace, kdy jej použiju a jsem rád, že jej mám ve výbavě lodi.
simon
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 1

Příspěvekod simon » stř zář 08, 2010 9:52 am

bimini bych se vubec nebal, dokonce na cyclades od beneteau bylo na pevno, vubec neslo sundat.
(a byl tam na zip rozdelatelny otvor, kterym bylo od kormidla videt na hlavni plachtu ... dobra vec)

kocarku se taky vyhybam, kvuli horsimu vyhledu. ale kdyz je potreba, tak je potreba.
MalyBob
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 10

Příspěvekod MalyBob » stř zář 08, 2010 11:13 am

Kočárek dolů před vyplutím, nasazuji pouze jako hood proti sprayi. Menší kormidelník přes něj nevidí, velký blbě.

Bimini u všech dosavadních lodí vadilo pohybu ráhna, takže pouze u stabilního a slabšího větru. Letos jsem zkusil nepovolit topenantu a nechat bimini, abych neugriloval děti. Při daném větru to šlo, akorát jsme měli "břicho", ale o to nešlo. Jak píše Pulrich, riziko je při kasání. Při svinování plachty do stěžně se varhánky kously ve stěžni a půl hodiny jsem je vymotával za použití výtahů, topenanty, kikingu, hrubé síly :mad: žena to držela na motor proti větru, já skákal kolem stěžně a malá střídavě povolovala stopery a točila klikou. Zpětně se omlouvám katamaránu, kterému jsem motal hlavu svým nesmyslným konáním. Byl jsem dříve diskutovaná plachetnice s motorem bez kuželu :D Takže asi tak.
Rumex
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 5

Příspěvekod Rumex » čtv zář 09, 2010 9:43 am

Zdravím, měl jsem letos Dufour 385 a abych neterorizoval manželky + dítě na sluníčku :mad: , měl jsem bimini nahoře, ráhno bylo tak 10cm nad ním, dokonce bylo v bimini okno pro lepší sledování hl.plachty, škoda že bylo uprostřed a já měl 2 kormidelní kola, asi bylo na menší model s jedním kolem. Dovolí-li mi počasí, tak kočárek dávám dolů, blbě se skrze něj kouká ven. :shock:
TashonkaWitko
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 8

Příspěvekod TashonkaWitko » čtv zář 09, 2010 9:57 am

Rumex píše:Zdravím, měl jsem letos Dufour 385 a abych neterorizoval manželky + dítě na sluníčku :mad: ,

Omlouvam se za _NAPROSTY OFFT_ ale tohle me zaujalo ... vetsina z nas ma na lodi manzelku a deti ... koukam ale, ze lze najit i vyjimky ... manzelky a dite ... nic mi do toho sice neni ale tohle proste vypada zajimave .... :-)
MalyBob
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 10

Příspěvekod MalyBob » čtv zář 09, 2010 10:13 am

To TW - :lol: kdyz se to vytrhne z kontextu a spravne poda, hned to zni jinak :lol: nedelas Tashonko do politiky? (pokus o vtip, nebij mne!) :mad:
tatinecek
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 6

Příspěvekod tatinecek » čtv zář 09, 2010 10:17 am

Jeďte na Balt a nemusíte řešit jestli s nebo bez. Tam vždycky bez, zato se sprayhoodem.
Bimini je do tepla, ale pokud chceš plachtit, tak se musí stejně sundat, protože nevidíš do plachty a "re" se taky dělá dost blbě.
Ráhno často dře o bimini, když nastavíš plachty správně.
Rumex
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Rumex » čtv zář 09, 2010 10:23 am

jedna je bývalá a druhá současná, nechápu co je na tom ????
Rumex
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Rumex » čtv zář 09, 2010 10:34 am

Pardon, dělám si prdel, jedna žena je moje druhá bratránka, ale všichni si je pletou, krom nás samozřejmě.
Proto tvrdíme, že jedna je bývalá a druhá současná. :crazy:
Ps. skze krásné okno v bimini, bylo stejně houby vidět, ale co bych pro rodinku neudělal.
Nevím jak vy, ale jachting s rodinkou v červenci :oops: , je něco jiného než chlapinec na podzim :good: .
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 417

Příspěvekod lynx » čtv zář 09, 2010 11:50 am

Sprayhood – nemusi to byt jen na Baltu, kdyz vice fouka a stoupas proti vetru a vlnam, budes za nej velice vdecny.
Bimini – ted jsem ve Skagerraku a plachtit jsem s nim nevidel jedinou plachetnici. Jina vec je v pristavech – marinach. To si cely stan nad kokpitem postavi kazdy, kdo ho ma, jako ochranu proti slunci, vetru, desti a pro zvetseni soukromi.

Petr
Namor
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Namor » čtv zář 09, 2010 4:13 pm

Já si letos udělal na naší lodičku kočárek a nedám na něj dopustit.Stříšku mám třetí rok a sundávám jen při opravdu silném větru.Namor :)
alffa
Site building team
Reputace: 2

Re: Plachtění s bimini

Příspěvekod alffa » pát zář 10, 2010 10:32 am

jakubsipek píše:Ahoj, přemejšlel jsem jak na svojí plachetnici nezmoknout při plachtění za deště.

1) Pokud prší vertikálně, případně do zad, pomůže pláštěnka.
2) Pokud prší horizontálně (přední větry), musíš se s tím smířit, je to taky jenom voda. ;)

jakubsipek píše: napdlo mě, že by šlo zakrýt kokpit pomocí průhledné stříšky bimini a ze stran, zepředu a zezadu dát taky průhlednou "fólii".

3) Pokud to konstrukce lodi umožňuje, tak by něco spáchat šlo.
To platí pochopitelně jen u „majitelské lodi. Na charterové, platí varianta 1 -2.

jakubsipek píše: Nikde jsem, ale neviděl roztažený bimini na lodi za plavby.
Zkoušel jste někdo takto plachtit?

Jak píše Felix:
Je-li takovým zařízením loď vybavena a ničemu to nevadí, … tak proč ne. :)

jakubsipek píše: Případně ještě v kombinaci s kočárkem?

Kočárek je rozhodně na lodi důležitý doplněk. Ne, žeby bez něj nebyla loď plavbyschopná ale rozhodně zvyšuje komfort. Takže kočárek určitě, ať už s bimini, nebo bez.
Já pro svou loď uvažuji o pevné boudě (kočárku) podle vzoru Fandy.
Měl to na své plavbě okolo „koule“ a moc si to pochvaloval.

jakubsipek píše: Je znát působení větru na bimini?

Rozhodně ano. Působení větru je znát na vše, co čumí nad hladinu. Musíš s tím počítat. Prostě, něco za něco. ;)
Ahoj, alffa
repo
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod repo » čtv zář 16, 2010 9:00 pm

Ahoj,

bimini používám úplně normálně a zatím jsem výrazný problém kvůli větru nezaznamenal. Daleko větší problém pro mě představuje, že přes ni není vidět hlavní plachta a kdo se má pořád vykrucovat do boku, že? (Neměl jsem bohužel zatím to štěstí na bimini s průhledným okýnkem-ani jsem ho nikde neviděl).
skyline
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod skyline » pon úno 06, 2012 11:42 am

Minuly rok sme mali Bavariu 45 cruiser 2011.
Ta mala nad kazdym kormidlom okienko kde bolo super vidno na plachty. takze same ho dali dole iba naozaj ked fukalo silnejsie a to tiez len koli tomu ze nam potom rahno pri vypnuti plachty trelo o neho.

Ale inac koli teplu myslim ze je to fajn...
kecemis
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod kecemis » pon úno 06, 2012 1:27 pm

Myslim ze na nasledujicim odkazu najdes hodne inspirace jak to vyresit ... samozrejme ze zpusob provedeni hodne zavisi na tom jake je usporadani takelaze a jak uz bylo receno hlavne od vysky rahna.
Nutno rict ze ze vyhled je i pres pruhledne casti notne omezen protoze se velmi rychle orosi a zamlzi a neni to uplne nejvhodnejsi do extremniho vetru.

Obrázekcjmarine.co.uk

Zpět na