Lednicka na lodi - 12V nebo 230V

Palubní instalace, zařízení a výbava lodě pro plavbu.

Moderátoři: vilma, Pepa, smike

kaptn
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod kaptn » sob říj 19, 2013 10:27 am

Zdenda12345 píše:Kdyby měl ten mrazák spotřebu 500W/24h, tak to je 1500W za ty 3 dny. Při provozu na 12V by toznamenalo, že to sežralo 125A.

Nezmizela ti tam někde desetinná čárka? :whist:

Nechybí.Neběžel nonstop,potřebovali jsme chladit,takže jsme to pustili cca na 20min,regulaci na minimum,i tak to v těch tropech chtělo mrazit,a jednou jsme na to trochu zapomněli :oops: ,ale konzumovatelné to ještě bylo :roll: :D musím na to něco vymyslet,asi nějaký časový spínač,....
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 418

Příspěvekod lynx » pát dub 04, 2014 10:12 am

Dovolím si rozpoutat další kolo "měničových válek". :-)
Na podzim se situace vyřešila sama – na lodi měnič byl. :-)
Teď jsem ale v situaci, kdy měnič na lodi nebude. :-(

Podíval jsem se podrobně na tu Silnou opici (Powermonkey eXtreme) a zaujala mě. Princip solárního dobíjení akumulátoru a použití energie kdykoli později se mi líbí.
Ale:
* o tom, že nedobiju NB, píše Béďa. NB vyžaduje 18,5 V a má konektor, který Opice nemá. (Jde o Hewlett Packard.)
* nedobiju ani ruční vysílačku – 13,8 V
* a konečně, nepoužiju Opici ani pro dobíječku baterií – 12 V (ale vstup 230 V).

A teď otázky:
Kde koupím nabíječky z 12 V pro výše zmíněné voltáže? Můžete dát, prosím, alespoň jeden odkaz?
Prodávají se k nim také redukce, jako je tomu u Silné opice?
Dík.
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » pát dub 04, 2014 11:13 am

Já teda vyřešil problém (a nejen ten) napětí zakoupením tabletu a nabíjet eXtreme lze. eXplorer používám do kapsy, při dlouhých cestách na mobil.

Nicméně, i tvůj problém umí Powertraveller vyřešit zařízením Powergorilla. Dává 5-16-19-24 V. Přehled konektorů si prohlédni na stránkách, ale myslím že slušný slaboproudař by ti kabel upravil. Hlavní je napětí.

EDIT: Pokud chceš jít cestou přímého nabíjení z 12V, což je velmi rozumná cesta i když nebudeš soběstačný, tak strýček mě našel toto: http://www.zbozi.cz/?q=12v+adapter+notebook+pro
Hledej šmudlo! ;)
Naposledy upravil(a) Anonym dne pát dub 04, 2014 11:19 am, celkem upraveno 2 x.
maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 36
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maxik1958 » pát dub 04, 2014 11:18 am

Já jsem řešil trochu jiný problém v obytném autě, kam se mi za rozumný peníz podařil sehnat Trumatic, ale z náklaˇáku, tudíš na 24 V po zkoumání možností trhu jsem to vyřešil právě měničem na nabíjení NB :) http://www.bel-shop.eu/cz-kategorie_45- ... apeti.html cenově rozhodně zanedbatelné, a variabilita velká ;)
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » pát dub 04, 2014 11:22 am

tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 5

Příspěvekod tataS » pát dub 04, 2014 12:30 pm

Osobně se mě nejvíce pro udávaný účel osvědčila tato sestava za dobrou cenu s max výkonem. Pro NTB (Konektor se dá vždy vyměnit, případně
naletovat dvoulinku na ten co není potřebný) https://www.gme.cz/napajeci-adapter-do- ... 2-p751-542 a pro akum. AA+AAA pro
max nabytí: http://shop.fkt.cz/nabijecka-ipc1l-ipc1l+dp115812/ nebo http://shop.fkt.cz/nabijecka-ipc1-4x-aa ... +dp115810/ redukce do auta z 12V na 3V pro tyto nabíječky bývají již uvnitř, nebo se dají běžně koupit.
Beda
radioamatér
radioamatér
Reputace: 12
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » pát dub 04, 2014 2:18 pm

U tech solarnich veci co maji v sobe AKU asi na NB stacit nebude i kdyz to bude mit spravne napeti. AKU v NB ma tak 4 Ah i vic a tak to stacit nebude, max to nabije tak na 1/4 kapacity. Podarilo se me jeden takovej bazmek zcoudit mobilem....NOKIA to v pohode nebijelo, asi to ma v sobe nabijeci automatiku a omezi to nabijeci proud. SAGEN asi omezeni nema a tak to vzalo vic proudu nez to bylo schopno snest a zcoudil se me integrac v te solarni nabijecce.

Ja si koupil menic do auta 1A, tak se podivat po necem takovem. Ma to prepinac asi od 2V...do kolika uz nevim, mam to na chate. Je k tomu sada ruznych, nejcasteji pouzivanych konektoru.

Ne s kazdym zdrojem se snese kazdy prijimac, vysilacka, pokud je to delane jen na nabijeni, tam to ruseni nebude tak dobre osetreno. Muze se Ti stat ze kdyz pobezi NB, nemusi mit VHF stanice plnou citlivost. Me na chate rusi solarni regulator MPPT stanici na VHF, na HF to nerusi.

Abych se tomu vyhnul, mam NB COMPAQ ARMADA M700 s RAM 448 kB a WINXP a ten me na DIGI vysilani z chaty slouzi dobre a bezi 12.5V primo, i kdyz sitovy napajec dava 19V. Takovy NB se dnes koupi za 500 kc. Mam k tomu externi HDD z jineho NB, ten adaptetr stoji okolo 200 kc. Uz jsem jeden zcoudil a tak jsem neberecel jako kdyz me odesel NB za 10 kkc.

Mam menic 12V/230V 300W a je to velke tak 100x100x300 mm, vaha okolo 1/2 kg, to bych si na cesty poridil, budou delat i mensi. Tady maj 200W
http://www.alza.cz/solid-z-12v-na-230v-50hz-d236147.htm
Budes mit po problemu ke vsemu shanet nabjece z 12V.
MartinB
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 106

Příspěvekod MartinB » pát dub 04, 2014 2:47 pm

U počitačů je třeba dát pozor na to, že některé mají navíc ještě jeden kontakt v nabíjecím konektoru.
Konektor je běžná "dutinka" plus, mínus trochu většího průměru a uprostřed je ještě navíc tyčka/kolík.
Ten slouží k nějaké komunikaci/spolupráci dobíjecího zdroje s řízením dobíjení v počitači - detaily nevím.
Osobně jsem se s tím setkal zrovna na HP a taky DELL.
Pokud se tedy koupí univerzální měnič 12V > 18,xV (u některých jde V nastavit), dobíjení nefunguje.
V lepším případě se jen nedobíjí, ale počitač jede na zdroj - tak fungoval DELL.
HP nikoliv, ten se tváří, že zdroj neexistuje a jede na baterie.
Po všelijakých pokusech a hledání na iternetu jsem rezignoval a koupil zdroj 12V > HP.
Počitače které mají jen "obyčejnou" dutinku se nabíjejí s univerzálním zdrojem spořádaně.
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » pát dub 04, 2014 3:46 pm

Beda píše:U tech solarnich veci co maji v sobe AKU asi na NB stacit nebude i kdyz to bude mit spravne napeti. AKU v NB ma tak 4 Ah i vic a tak to stacit nebude, max to nabije tak na 1/4 kapacity.

Je to Béďo vždy o tom, říci si co chci, co potřebuji a trochu to přizpůsobit. A uvažovat trochu dopředu. Jak jsem koukal zpět, už jsme se o tom bavili vloni na podzim.

Já mám Tablet ASUS VivoTab TF810C (s klávesnicí). Samotný s baterií 3950 mAh mě vydrží 9 h provozu, to mám bohatě na týden. Zasunuto do klávesnice pak 19 h provozu. To mám na 14 dní. eXtreme s kapacitou 9000mAh mě na 5V a 2,1A dá 2100mAh. Z prázdna do plna se na slunci nabije maximálně za tři dny. Soběstačnost je zaručena a ještě k tomu přidám nabíjení mobilu.
Jsem ale elektronické holátko. Říkám něco špatně? :?

Jinak pro Lynxe a jeho HP jsem samozřejmě navrhoval většího macka.
Výstupní kapacita Powergollla:
21 000 mAh při 5V
6 500 mAh při 16V
5 500 mAh při 19V
4 200 mAh při 24V
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod lynx » pát dub 04, 2014 3:57 pm

Tak jsem se rozhodl jít cestou nejmenšího odporu – myšleno obrazně, fyzikálně je to právě naopak.
Objednal jsem tohle: http://www.ges.cz/cz/pwi-carboost-200w-GES07507582.html
Je to velmi podobné tomu, co uvádí Béďa (ne-li stejné).
Fakt se mi nechce shánět několik zdrojů/adaptérů/konektorů atd. a tahat s sebou spousty kabelů a podobných nesmyslů. Už takhle je jich moc.
Stejně dobíjím z 90% jen v přístavu, kde jsem napíchnutý kabelem.

Dík všem za rady.

L.
Beda
radioamatér
radioamatér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » sob dub 05, 2014 8:34 am

Jeste k napajeni NB z jineho zdroje. Ten COMPAQ kdyz ho napajim ze zdroje ktery ma mene jak tech 19V, tak take nenabiji a cuca baterku. Pomuze baterku vyndat a potom bezi i na 12.5V.

Kdyz se rozebere AKU NB, tak je tam desticka s nekolika IO, ridi to nabijeni a hlida vybijeni co vypne NB pri nizkem napeti a nedopusti vybiti aby to ublizilo AKU.

Ten stroj co Baharis popisuje je slusnej.
Výstupní kapacita Powergollla:
21 000 mAh při 5V
6 500 mAh při 16V
5 500 mAh při 19V
4 200 mAh při 24V

U tech NB maji AKU mensi napeti jak 19V a v NB je to zase nabijeno pres menic, tak to nabije vic jak tech 5500 mAh. Tak to muze NB nabit i 2x. Mate to nekdo?
Jak pise Martin, nektere NB se necim jinym nez originalnim zdrojem nenabije.
Ty ruzne NONAME veci nemaji vetsinou ochranu pred pretizenim. Treba kolibka na nabijeni rucky UV5R ( dost si to z vas koupulo ) se dokaze pretizenim znicit.....Nabijel jsem AKU a mel ji zapnutou, ozval se kamo, tak jsem vysilal a dobijelo to, na spodku se me udelala boule na umele hmote, jak se to ohralo. Pri tom vysilani to vzalo nekolikrat vetsi proud jak pri nabijeni, na ktere je to staveno. Ty chytre nabijecky a zdroje si i hlidaji teplotu a snizi to proud, tohle za par korun to nema.

K tem bazmekum se doda sada konektoru i kdyz muze nejaky chybet. Vyrobci telefonu se uz dohodli ze bude jednotny konektor a to MiniUSB a tak kdyz se to potom pripoji k NB, nabiji se to. Potom staci nabijet NB
MartinB
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 106

Příspěvekod MartinB » sob dub 05, 2014 7:46 pm

Ještě taková drobnost k měničům 12>230V - možná už to tu bylo, ale když se to znovu probírá.
Někdy když se měnič zapojí do "cigaretového" konektoru a když se připojí větší zátěž, měnič neustále vypíná a zapíná, vypadá to jako, že je rozbitý.
To je způsobeno slabým, poddimenzovaným přívodním kabelem k "cigarevému" konektoru v lodi.
Třeba měnič vybraný Linxem má 200W (400W), což je cca 16A (32A) na vstupu na 12V.
Při tomto odběru se se může projevit úbytek napětí na přívodním kabelu, většina měničů se při poklesu napětí pod nastavenou hodnotu vypne.
Takže je dobré mít sebou, prodlužovačku, tedy protikus "cigaretového" konektoru s kusem silnejšího drátu a zapojit to někam kde je přívod "silnější" = další krám/drát sebou :-(, je to investice do 50 Kč, některé měniče mají prodlužovačku přímo v základní výbavě .
Osobně jsem se s tím už setkal, poprvé nemaje prodlužovačku jsem to vyřešil tak, že jsem ustříhnul "cigaretový" konektor a zapojil do rozvodů za přístrojovou deskou.
Je samozřejmě třeba se alespoň trochu vyznat v elektrice a být opatrný, protože že hrozí v lodi něco "odprásknete".
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod tataS » sob dub 05, 2014 8:27 pm

Copak jenom odprásknout pojistku ale takový do běla rozpálený drát, to je teprve zábava. Nejenom popálené ruce a snadno zapálené věci, kterých je na lodi spousta. Jištění cigaretových zásuvek bývá standartně 16A a tak je ten uvedený měnič na maximu s 200W. Pokud by někdo uvěřil těm
špičkovým 400W (což je cca 33A), tak asi bude zklamán, že zareaguje ochrana měniče proti podpětí a ten zhasne. Pokud je řeč o prodlužovačce,
tak na jednom konci autozásuvku a na druhém svorky přímo na akum. řádně barevně označené. Prodávají se ovšem i měniče (sice pro menší výkon
ale jinak dostačující) které se strkají přímo do autozásuvky. To by asi byl nejmenší bazmek.

např http://www.conrad.cz/trapezovy-menic-na ... ent=512375
http://www.datart.cz/Adapter-EMOS-Menic ... tAodLCoAXA
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » sob dub 05, 2014 8:52 pm

A to jsou všechno důvody, včetně permanentního nedostatku elektriky (při provozování sailing), proč maje doma dva měniče, nevozím s sebou ani jeden. :P
Beda
radioamatér
radioamatér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » ned dub 06, 2014 9:29 am

Ja mam menic 300W a pouzivam ho jen na nabijeni telefonu, NB, AKU vrtacky, takze maly odber a mam ho pripojeny na rozvod 12V jisteny trubickovou, malou pristrojovou pojistkou 6.3 AT. To T znamena ze je to pro tezky rozbeh, spali se az pri vyssim proudu nez pojistka 6.3AF. Nejvetsi proudovy naraz je pri zapnuti a tak ho zapinam nejdrive samotny. Pojistka je i v tom kusu co se strka.

Neco o trubickovych pojistkach
http://ok1cjb.cz/index.php?option=com_c ... i&Itemid=7

Trubickovou pojistku T poznate tak ze ma uprostred na tavicicm dratku kapku kovu, coz zpozdi pretaveni. Pojistky F maji rovny dratek, FF maji dratek jako vlnovku.
Na lodi bude asi ten valecek vetsi.

Hodne se pri vetsich proudech pouzivaji autopojistky. Koupil jsem u vietnamcu baleni s ruznym proudem a s zarovkovou zkouseckou do 24V okolo 20 kc. Tady jsem se setkal s nekvalitnima drzakama pojistek i u zarizeni za 50000,- kc. V autech jsou ty drzaky kvalitnejsi, jak krabicky co davaji na privodni vodice. Hralo to az se skvarila buzirka a to u nekolika zarizeni. Ty bych pri nove montazi nedal.

Ted se delaji Odpínače a odpojovače válcových pojistek
http://www.oez.cz/produkty/opva10-odpin ... osti-10x38
Takze muzete na ne narazit, pojistka je keranicky valecek 10x38 mm.
Tim jsem si u vysilacky co bere 25A nahradil autopojistky, je to velke, ale spolehlive.

Jak pise Martin, chce to krabicku s vecna na elektriku, pojistky trubickove, autopojistky, nejake vodice, svorky, izolacku.

Ale je potreba davat pozor. Kdyz delam neco na vetsich AKU, tak mam po ruce stipaci kleste, to je rychlej odpojovac. Jak pise TataS, pri zkratu je drat cervenej ve vterine. Dlouho trvajici tvrdy zkrat take znici AKU, ten se zacne varit....Kolaga mel zkrat na starteru a nez zjistil co se deje, dostal se k AKU a nasel klic, bylo po AKU. Take davat pozor na prstynek, kovovy pasek hodinek. To jsem v praci nikdy nenosil.

Obcas pojistka odejde, neni nahradni a tak se vymeni dratek, to bych nedelal kde to jisti 230V, to potom pri zkratu dokaze sklenena pojistka vybouchnout....

Zacalo se me kourit z dvoulinky co mam pripojeny NB na AKU....upadnul me minus od vysilacky a tak si to minus bralo z NB a ten neni na tak velky proud staveny....

Take nektere stare veci maji na kostre plus, mam treba takovou starou marine rucku.....
Tak kdyz se pouzivaji ruzne napajece, podivat se na obrazek jak to udelane, na kazdem napajeci, nabijeci to je. nektere univeverzalni maji moznost volby, minus nebo plus na kostre.
Nektere bazmeky maji na napajecim konektoru plus a na kostre pristroje je minus.
Tak kdyz se neda origo napajec, vzdy si to zkontrolovat.

Cely zivot jsem delal elektrikare a muzu rict ze jsem obcas take čadič.....

Jak pise Martin, s nejakym laborovanim si nemusi kazdy poradit.
Beda
radioamatér
radioamatér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » ned dub 06, 2014 1:33 pm

Prisla me SZ s tim ze ma problem s nabijenim vybiteho NB pres menic 12/230V, kdyz bylo AKU na 80% problem neni. U tech zdroju k NB je jeden problem, maji velky startovaci proud, ten muj ma napsano 1.6A a kdyz ho davam do zasuvky, pekne si prskne. Pokud s tim bude problem, tak zapinat postupne, nejdrive menic 12/230V, kdyz bezi zapnout zdroj NB. dalsi zapnout NB s vyndanym AKU a az NB nabehne, prestane srotovat HDD ( klesne spotreba ) tak dat do NB AKU. Je to jako startovat elektrarnu, ale kdyz se pouzivaji veci na hranicich vykonu, jinak to asi nepujde.

Jinak na NB bez AKU pozor (odesel me AKU)......muj nastartuje hned kdyz zapnu elektriku do rozbocovaci prodluzky a zapinam vypinacem s kontrolkou prodluzku tak se rozbehne i kdyz nechci, kdyz nam zdroj NB zastrceny , treba jen pro VOIP telefon....nebo si mladej zapne WiFi.

Do zdroju ke stolnim PC se na vstup do zdroje daval termistor, ktery po zahrati, rozbehu snizil odpor a tak ten naraz proudu chytil. Ale porad to hralo, tak byla zbytecna spotreba....dnes se setri.
Jarda885
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 102

Příspěvekod Jarda885 » úte kvě 13, 2014 2:50 pm

Beda píše:....... problem s nabijenim vybiteho NB pres menic 12/230V, ....... Pokud s tim bude problem, tak zapinat postupne, nejdrive menic 12/230V, kdyz bezi zapnout zdroj NB. dalsi zapnout NB s vyndanym AKU a az NB nabehne, prestane srotovat HDD ( klesne spotreba ) tak dat do NB AKU. Je to jako startovat elektrarnu, ale kdyz se pouzivaji veci na hranicich vykonu, jinak to asi nepujde.
.......

Minulý týden jsem na lodi ověřoval doporučený postup připojování částečně vybitého notebooku. Mám za to, že se osvědčil.
I když jsem zkoušel pouze notebook ze 70% kapacity.
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » ned čer 08, 2014 8:38 pm

neb mi po 10 letech klekla trojkombinace, teda hlavně plyn, a jiná, ani kompreska 12V mi rozměrem nepasovala, koupil jsem za asi 3,2 obyč ledničku 220V, 60l a sehnal měnič 1500W. Měnič sviňák žere standby 0,5A, což mi za 24h připadalo docela dost. Tak jsem z milé lednoce vytáh dráty od termostatu, strčil je na vypínač měniče, a ten si teď pouští měnič, když ho potřebuje. Protože chod/klid kompresoru je tak 1/3 -4, něco to z baterek ušetří a je to za víkend docela poznat.
Monty
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 6

Příspěvekod Monty » ned čer 08, 2014 9:02 pm

Když nemáš plac na lednici,je načase ji zabudovat. Pokud si přijedeš sem,dám ti jeden kompresor na 12V a výparník si seženeš. Mně po dvou rokách odešel opět výparník. Na přechod trubky výparníku jsem použil PU pěnu,jenž z kondenzací se nacucala vody jako špongie.trubka výparníku je hliník,futro lednice inox,a elektrolýza trubku sežrala. Mám teď na ruce mrazák 150l 12V za dvě kila,ale je velikej,tak jsem z vyhozené lednice vyndal výparník a lednice zase jede,i když díky špatné práci servismena,co mi lednici plnil lednice blbne...teda jede už 48 hodin bez problémů(předtím 48 hodin sice šla,ale na přeskáčku.),mrazí i chladí,ale už je spolehlivost někde jinde. Za 480 juro koupíš set kompresor s výparníkem,kterej si sám zmontuješ za 20 minut.... a pro tebe udělat futra lednice asi problém nebude :hmm:

howk
Monty

Á propos,se stejně divím,že jsi tu trojkombinaci krmil deset let.
SAKO
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 10

Příspěvekod SAKO » stř čer 11, 2014 10:18 am

Ahoj všem, provozuji Ledničku Liebherr TP 1764 na 220V, je to na Hausbotu, bavili jsme se tady o tom dost. Baterky jsem nakonec koupil klasiku s tekutým elektrolytem Banner Energy Bull 4x 230 Ah, takže tam mám něco přes 900 Ah, sehnal jsem jednu za 6000 Kč, což je myslím solidní cena, bral jsem to tak, že co bude za nějakých 5-6 let, to nikdo neví a toto by ty baterky vydržet měly. Měnič jsem koupil silnej, Power Jack 3000 W, sinus, je to NF s toroidním trafem s funkcí Pw S mode, kde každé 3 vteřiny vysílá měníč signál, a když je potřeba, sepne, vnitřní spotřeba kolem 4W, zaplý trvale kolem 12W, ale nějako to neřeším, protože baterky jsou téměř stále na 90- 100%. Regulátor Neosolar MPPT a dva panely, každý po 290W. Mám k regulátoru externí display, tam vidím všechny hodnoty,
Lednička je tak tichá, že ani sepnutí kompresoru není vůbec slyšet, opakuji, vůbec. Ocenuji hlavně to, že vezmu vrtačku, flexu, rychlovarnou konvici, zapnu do zásuvky a hotovo. Spotřebu v normálním režimu opravdu řešit nemusím, ty panely dávají dost i když moc nesvítí, to mě dost překvapilo.
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 73

Příspěvekod Zdenda12345 » stř čer 11, 2014 10:34 am

Podle mě jsi s timhle řešením udělal dobře. Hlavně, že jsi se nenechal přesvědčit do nějaký smao domo vestavěný. Taky jsi mohl pořád dokola řešit nasáklou izolaci, kondenzát všude kde nemá bejt atd.
Takhle máš tovární lednici, která když jednoho dne doslouží, tak jen v běžnym krámě koupíš novou, zase tovární, standardní.
Navíc Liebherr je naprostá špička. Nic lepšího, ani podobně dobrýho se koupit nedá.
tkruska
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 20

Příspěvekod tkruska » stř čer 11, 2014 10:54 am

Joo hauseboat, tam ji prdnes jedna radost, ovsem prdnout lednici na plachetnici 21 stop uz je trochu cerna magie, na kterou by si netroufnul ani David Copperfield :lol:

Ja to budu zrejmne resit prenosnou Engel MT27 s tim, ze ji proste polozim tam, kde nebude moc prekazet.
K ni mam solarko 51W s MPPT menicem od VictronEnergy a to vse cpu do 90Ah olova.
Monty
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 6

Příspěvekod Monty » stř čer 11, 2014 1:11 pm

Zdendo....ty na něčem frčíš...???

howk
Monty
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod lynx » úte čer 24, 2014 8:11 am

Téma poněkud usnulo, tak zase trochu o měničích. :-)
Používám na lodi ten, který jsem popsal výše. Na dobíjení veškerých baterií (tužkové, foťák, čtečka, telefon, ruční vysílačka, ...) je perfektní.
Když ale připojím NB, měnič se brání hlasitým pískáním – velmi nepříjemným. NB ale běží. Po jedné nebo dvou minutách měnič píská méně často a asi po deseti minutách už téměř nikdy.
Když je baterie NB nabitá alespoň na třicet procent, měnič už dá pokoj. Včera jsem se takhle asi dvě hodiny díval na film a bylo to v pořádku.
Připomíná mi to situaci, kterou popisuje MartinB, ale přívodní kabel k měniči se zdá být dilný dost. Co je za cigaretovou zásuvkou nehodlám zkoumat, neb jsem drátařinou nepolíben. Jistě chápete, že způsobit na lodi požár je to poslední, co bych si přál. :-)
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod tataS » úte čer 24, 2014 11:04 am

Asi by to chtělo změřit, kolik do toho NTB teče Amp, když je akum úplně prázdný. To pískání může signalizovat, že těch Amp. je více, než na kolik je ten měnič stavěný. Když se částečným nabytím průtok sníží, tak pískat přestane. Ta proměnlivá velikost Amp se používá u automatickým nabíječek
pro Li-on a Li-pol akumulátory. A to ještě pulsně. Chtělo by to zkusit použít silnější měnič, nebo si pořídit špunty do uší.

Zpět na