SPRCHA NA MENŠÍ LODI

Palubní instalace, zařízení a výbava lodě pro plavbu.

Moderátoři: vilma, Pepa, smike

Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 153

Příspěvekod Denis » úte led 13, 2009 10:44 pm

To je super, také tam treba, ale nadal si sem naňho odkaz. 40 stupňov je velmi horúca voda, na sprchovanie až až.
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » úte led 13, 2009 10:52 pm

Denis píše:A jaká dobrá téma je ta sprcha :D, keď sa už aj Allfa zapojil, tak to je už sila. :P
Ak je odmietnutá ta najjednoduchšia varianta sprchy ktorú som popísal na začiatku a uvažuje sa o sprche s čerpadlom, tak je reálne riešenie na 7,5 metrovej plachetnici len jedno a to mechanická príprava vody na kúpel. Do nádrže sa dá teplá voda a odtial čerpadlom
Ak by tam bol diezláčik, tak jednoznačne zbastliť protiprúďak, potom by bola najlepšia varianta tlakové čerpadlo a zázračná batéria.

denisi soráč, ale to je jedna k.....na za druhou. když bych musel ořívat vodu na vařiči, přelejvat ji do extra nádrže a z ní extra čerpadlem do baterie, tam ji míchat se studenou , než to naladím tak mi dojde, a konečně se sprchovat, to ji radši rovnou ohřátou.
" akorát" naleju do toho pytle na stěžni, nebo zůstanu špinavej.
protiproud´ák je na hov.., to by musel běžet před a během sprchování motor. netvrd´ mi, že v 7,5m není místo na boiler aspoň 20 l, ačkoliv jsi tam chtěl ve svém řešení mít nádrž na teplou.
jediný co z teisty nevylezlo, aspoň jsem to nepostřeh, co bude mít za motor. pak bych teprv konkrétně řešil.
JK
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 6

Příspěvekod JK » stř led 14, 2009 2:06 am

Na dvaceti litrovou nádobu se místo určitě najde i na menší lodi. Používám upravenej plechovej kanistr. Do kanistru vodu o "sprchovací teplotě"
Je naprosto jedno jakým způsobem se ohřeje. Nej jenoduší je ohřát vodu na vařiči a doředit studenou. Není potřeba žádná míchací baterie. Připojený šlapací čerpadlo (natvrdo ke kanistru) . K čerpadlu připojená sprchová hadice. S použitím houby na mydlení stačí 7 - 10 litrů vody. Spotřeba hodně záleží i na kvalitě sprchovací hlavice. Bez elektriky, rozvodů, poruch. Výrobní cena do 2.000,-
Komfort je fajn, když seš na lodi každej den je prima otočit kohoutkem a teče teplá...

Ale těch čtrnáct dní někde mimo lidi mě nezabije hřát vodu do sprchy na vařiči.
Ženský se totiž prej musej furt mejt, sou asi špinavý nebo co... :shock:

Znám i karavanistu, kterej má v podobnym systému naprosto jednoduše pověšený topný tělísko do akvária.
Taky to funguje.
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » stř led 14, 2009 3:11 pm

Davide, dal som ti tam pár bodiek do textu, dúfam že to nebudeš považovať za porušenie tvojich občianskych práv daných ti ústavou a všeobecnou deklaráciou ludských práv. :)

Nemyslím že je to blbosť, pretože v tom prvom prípade s čerpadlom by si nezmiešaval do extra nádoby vodu o telovej teplote, ale nalial by si tam z čajníku horúcu vodu a batéria by to miešala, takže by ti odpadla nutnosť namiešavať vodu ručne.
A ta varianta so stabilným motorom a protiprúďakom, nemal som na mysli prietokový, to by bola samozrejme blbosť, ale so zásobníkom 10-20 l vody, teda asi to čo si ty nazval bojlerom. Volakedy som si také niečo robil do bytu, na 150 l vody. Je to jednoduché a účinné, tu by to bolo o to jednoduchšie že by sa nejednalo o tlakovú nádobu, resp tlak v nej je minimálny.
katka
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod katka » stř led 14, 2009 5:47 pm

já bych spíš doporučila zkusit změnit hygienické návyky

to nejdůležitější jde umýt studenou a zbytek ve slané,
co je přeci nasolený, to se nekazí :D
alffa
Site building team
Reputace: 2

Příspěvekod alffa » stř led 14, 2009 6:00 pm

katka píše:to nejdůležitější jde umýt studenou a zbytek ve slané,

Nekazí ale trochen svědí. Jinak souhlasím. :)
david
moderátor

Příspěvekod david » čtv led 15, 2009 12:17 am

Denis píše:Davide, dal som ti tam pár bodiek do textu, dúfam že to nebudeš považovať za porušenie tvojich občianskych práv daných ti ústavou a všeobecnou deklaráciou ludských práv. :)

Nemyslím že je to blbosť, pretože v tom prvom prípade s čerpadlom by si nezmiešaval do extra nádoby vodu o telovej teplote, ale nalial by si tam z čajníku horúcu vodu a batéria by to miešala, takže by ti odpadla nutnosť namiešavať vodu ručne.
A ta varianta so stabilným motorom a protiprúďakom, nemal som na mysli prietokový, to by bola samozrejme blbosť, ale so zásobníkom 10-20 l vody, teda asi to čo si ty nazval bojlerom. Volakedy som si také niečo robil do bytu, na 150 l vody. Je to jednoduché a účinné, tu by to bolo o to jednoduchšie že by sa nejednalo o tlakovú nádobu, resp tlak v nej je minimálny.

Denisi, kašlu na práva. svý si prosadím. přečti si ještě jednou, co o té nádobě a celém systému píšu. dále se u nás protiproud´ák říká výměníku, ve kterém obě média postupují proti sobě, což zajišťuje větší účinnost a nemá zásobník . viděls´ pálit slivovici?
zatímco boiler je zásobník přímo, nepřímo nebo oboje, vyhřívaný nějakým zdrojem tepla. dále pak jsou ještě boilery typu CTC, kde je obsah stálý a mají dvě vložky - jednu která teplo dodává a druhou co jej odebírá. v angličtině boiler též znamená kotel

dále tlak není minimální ale l.5 - 3 bary, rač si spočítat např. tlak na dýnko. u pidiboileru u prům. 2OOmm a třech barech je to skoro tuna.
david
moderátor

Příspěvekod david » čtv led 15, 2009 12:22 am

katka píše:já bych spíš doporučila zkusit změnit hygienické návyky

to nejdůležitější jde umýt studenou a zbytek ve slané,

no už vidím jak si to nejdůležitější meješ studenou na bádeplatu při 5 pod nulou. :lol: ne všichni jezdí jen když voda má 28 a vzduch 35°C
Wlady
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 4

Příspěvekod Wlady » čtv led 15, 2009 3:09 am

JK píše:
Znám i karavanistu, kterej má v podobnym systému naprosto jednoduše pověšený topný tělísko do akvária.
Taky to funguje.

Já měl kdysi v karavanu docela geniální ohřívátko s pevně nastaveným termostatem přesně tohoto typu. Hřálo to vodu jen DO teploty 37`C, což je právě teplota, kterou člověk už vnímá jako "příjemně teplou na sprchování", takže míchat nebylo nutno. Dal jsem to do čtyřicetilitrovýho umělohmotnýho barelu spolu tou nejobyčejnější levnou ponorkou. Rozvod zahradní hadicí. Kohoutky s ovládacími mikrospínači. Jeden na studenou z jiného soudku a druhý, samostatný, na tu "teplou". Fungovalo to naprosto skvěle a bez poruch. Dokonce to mělo i jištění proti spálení pro případ přílišného poklesu hladiny vody. Nevím, zda něco podobného ještě existuje, ale mě to ještě za komančů přivezl kamarád z Německa z karavanistického obchodu. V campu není příliš nutno řešit spotřebu proudu, takže už si příkon přesně nepamatuju, ale bylo to myslím cca 800 - 1000 W.

Wlady
Naposledy upravil(a) Wlady dne čtv led 15, 2009 11:44 pm, celkem upraveno 1 x.
bomba
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod bomba » čtv led 15, 2009 10:30 am

Ahoj,To geniální topítko je asi toto:
http://www.fritz-berger.de/fbonline/__s ... detail.jsf
alffa
Site building team

Příspěvekod alffa » čtv led 15, 2009 12:28 pm

Denis píše:To je super, také tam treba, ale nadal si sem naňho odkaz. 40 stupňov je velmi horúca voda, na sprchovanie až až.

Tlakové systémy 12V
Tak to čerpadlo o které jsem zavadil (vhodné do kanistru) se mě nějak nedaří znova najít.
Našel jsem ale něco jiného. Je to pro vlastnické lodě:
Obrázek
Technický popis:
Hmotnost čerpací jednotky 4,5kg. Maximální teplota kapaliny 50st.C. Maximální sací výška 2,5m. Nepřerušovaný chod maximálně 20 minut. Akumulační tlaková nádoba chráněná proti korozi, s gumovým vakem, předtlakovaná na 0,8 baru, standardní pneumatikový vzduchový ventilek

Kliknutím na obrázek se dostanete na stránky. Je tam toho víc. ;)
alffa
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » čtv led 15, 2009 12:40 pm

Wlady, s loďou sa do campu nejazdí :) a ak ideš do maríny tak večšinou tam je sprcha, to čo Bomba našiel je aj na 12V, ale akú to bude mať spotrebu ak chceš zohriať 10 l vody?

Davide, ak bude expanzia vody vzniknutá ohrevom eliminovaná expanzkou, tak ten tlak tam bude vyvodzovaný len tým čerpadlom, nie?
Naposledy upravil(a) Denis dne pon bře 09, 2009 8:24 pm, celkem upraveno 1 x.
david
moderátor

Příspěvekod david » čtv led 15, 2009 1:54 pm

Denis píše:Davide, ak bude expanzia vody vzniknutá ohrevom epiminovaná expanzkou, tak ten tlak tam bude vyvodzovaný len tým čerpadlom, nie?

no dyť jo, a to čerpadlo, aby to trochu z tý sprchy teklo, musí dát apoň 1,5, lépe 2,5 - 3bary

to alffa - johnsoni jsou pěkný ale drahý, dá se to pořídit celý do cca 5000,-
alffa
Site building team

Příspěvekod alffa » čtv led 15, 2009 1:58 pm

david píše:to alffa - johnsoni jsou pěkný ale drahý, dá se to pořídit celý do cca 5000,-

No to jsem právě ještě nenašel. :hmm:
bomba
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod bomba » čtv led 15, 2009 2:50 pm

Ahoj, tady je něco o čem je řeč:
http://www.movera.com/?searchstring=&tp ... g=1&page=1
a tady je ochrana systému při poruše:
http://www.fritz-berger.de/fbonline/__s ... detail.jsf
teista
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 1

Příspěvekod teista » čtv led 15, 2009 7:33 pm

Ahoj, trochu jsem se odmlčel. Byly fofry. Ale diskusi to tady jen prospělo.....
Nevylezl ze mě ten motor - pokud seženu dobrý z druhé ruky, tak jej instaluju hned a sice cca10hp diesel motůrek. Jestli ne, na nový nebudou peníze a budu muset počkat. V tom případě bych dal přívěšák do studánky. Ostatně Fanda to měl zpočátku takytak.
Proto se poptávám jak na ohřev motorem , tak na jinou alternativu - asi plyn. Tlakovou vodu zřejmě napojím. Stejnětak najdu místo na bojlýrek.
Do hotové lodi by to asi nešlo bez všelikého bastlení, ale když ji budu stavět od piky, tak snad OK.
Pepa
moderátor
Reputace: 24

Příspěvekod Pepa » čtv led 15, 2009 9:14 pm

Denis píše:Wlady, s loďou sa do campu nejazdí :) a ak ideš do maríny tak večšinou tam je sprcha, to čo Bomba našiel je aj na 12V, ale akú to bude mať spotrebu ak chceš zohriať 10 l vody

Ale i v maríně myješ nádobí a vyplout s ohřátou vodou také není k zahození.
Ohřívátek na 220 V je asi velké množství. Já mohu doporučit topné těleso do Avie. Vše je již připravno. Použil jsem jej několikrát k montáži do různých motorů pro snadné zimní starty. Jen jsem rozřízl hadici od chladiče, svařil kostku z jeklu se dvěma vývody /kroužky/do hadic a do kostky zabudoval tělísko. I v mrazu to ohřeje motor za 1/2 hodny tak, že je na omak vlažný. U malé nádrže to bude chtít termostat a odpojovací relé. Cena bezkonkurenčí.

http://www.tomservice.cz/eshop/eshop/el ... htm?from=0
marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 33

Příspěvekod marks » čtv led 15, 2009 10:33 pm

to pepa: To by vytopilo i místnost, jestli jsem neviděl špatně má to výkon 1kW, nevíš kolik to asi žere?

Nevíte někdo jestli se v čechách dá sechnat topné těleso do vody na dvanáct voltů.
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » čtv led 15, 2009 10:40 pm

Já bych řekl, že to žere 1000 W. To je jako deset stowatových žárovek... ;)
Topné tělesa na 12V se určitě sehnat dají. I na 24V. Do karavanů se běžně používají várné konvice na 12V. Ty na 24V se používají v kamionech.
marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod marks » čtv led 15, 2009 11:11 pm

To je super, takže by to i rozsvítilo barák. dík
Ty konvice jsem už měl tu čest skouknout, ve vodě je jen tělísko a od něj už vede,venku obyčo kábl. Na sólo tělísko a ještě třeba s dlouhým vodotěsným kablíkem jsem zatím nenarazil.
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » čtv led 15, 2009 11:16 pm

No ale to není jako ponorné čerpadlo (kalovka), aby se to spoštělo do studny. To se namontuje na stěnu nádoby, tělísko huvnitř, gábl ven a těsnění mezi přírubu a nádobu. To by přeci šlo, ne?
marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod marks » čtv led 15, 2009 11:28 pm

Teď jsi trefil hřebíček na hlavičku. Je jeden větší bazén a do něj přitéká voda z malinkýho pro děti. Ten malý je v plánu ještě dotápět a s dvěstědvaceti se tam nesmí ani nechce. A je to venku, zase průser, ale přísahám, že ve velkým je nafukovací člun s vesly(člunek) jo a taky delfín a do malýho vyřežu minimálně trojstěžník z kůry. ;)
už jsem i zvažoval koupit prostě pár konviček a kabeláž si nějak odizolovat, přesto ještě čekám jestli nenarazím alespoň na sólo topítka.
david
moderátor

Příspěvekod david » pát led 16, 2009 12:25 am

Baharis píše:Já bych řekl, že to žere 1000 W. To je jako deset stowatových žárovek... ;)
Topné tělesa na 12V se určitě sehnat dají. I na 24V. Do karavanů se běžně používají várné konvice na 12V. Ty na 24V se používají v kamionech.

jo, jenže maj tak malej výkon, že začneš vařit v Praze a kafe máš v Brně. aby to na ohřev boileru mělo smysl, tak aspoň 5OOW u malýho a loooW většího. jenže si spočti ampéry při l2 V a ten čas ohřevu.
Wlady
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 4

Příspěvekod Wlady » pát led 16, 2009 12:42 am

Ahoj.

to bomba: Jj, to je přesně ono. Jen ten kanystr jsem nahradil PVC barelem po nějaké neškodné chemikálii, takže zadara...

to Denis : Velmi nerad se přu zrovna s Tebou. Nevím, jak často TY se v CR koukáš na plotr, ale já podle něj v campech kotvím docela často :lol:
Maríny navštěvuji minimálně. Připadají mi dnes už trošku snobské a hlavně hodně neromantické. Nicméně k městskému molu pravidelně cca po třech dnech kvůli zásobám a dobré večeři zajedu ... takže i ta el. se občas najde, zatímco sprcha nikoli.
Ten "můj" systém je primitivně jednoduchý a nepotřebuje ani žádné drahé spešl čerpadlo ani expanzku. Topítka jsou celokovová, takže by do jedné nádrže bylo možné bez obav ze vzájemného poškození instalovat dvě (jedno na 12 a druhé na 220 V), zapínaná dle situace. S tou spotřebou je to samo jasný. Na baterku by to asi nešlo, ale v případě jízdy např. na přívesák s dobíjením už zřejmě ano... Jasně, je to jen jedna z mnoha alternativ, ale někomu se třeba hodit může.

Wlady
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » pát led 16, 2009 9:16 am

Wlady, kempink pri jachtingu nezatracujem, naopak. Keď som bol na malej plachrtnici v HR tak sa manželka niekolkokrát vylodila v kempe a využila miestne sprchy. Pokial si vspomínam tak v Pirovaci, Pakoštane, Zablače a v Koširine. Pokial je leto a teplo, tak je to v pohode, celý deň sa kúpeš a pocit špiny nulový. V kokpite som mal dve PET flaše so sladkou vodou, na oplachovanie to v pohode stačilo.
Celá diskusia sa vlastne točí okolo spôsobu výroby teplej vody. Ak vynecháme vstavaný motor, tak sme sa dopracovali len k manuálnemu mixovaniu teplej vody, alebo v prípade kotvenia pri móle s elektrikou k ohrevu vody pomocou ohrievacieho telesa ponoreného vo vode.
Druhá stránka tejto problematiky je rozvod vody, bolo prezentovaných viacero spôsobov s toho niečo s praxe, niečo teoreticky vygooglené, ale overené karavanistami.
Problémom podla mňa največším je spolahlivé vyriešenie sprchovej vaničky, akékolvek zatekanie v drevenke môže mať katastrofálne následky. čerpanie odpadovej vody je už brnkačka.
Takže skúsenosti s takýmto luxusom na malých lodiach sú velmi malé, povedal by som že takmer nulové. Zrejme až prax ukáže možné a spolahlivé riešenie.

Zpět na