Příspěvekod Pavel63 » stř srp 15, 2018 8:42 pm
Ahoj námořní vlci,
chtěl bych zkonzultovat se zkušenějšími doporučenou nebo běžně používanou kapacitu servisních baterií na 12 m plachetnici.
Dostal jsem se k problému na lodi Elan impression 40, r. výr. tuším 2015. Již po převzetí ve SLO a přeplavbě do HR se projevoval problém s dobíjením servisních baterií za chodu motoru. Dobíjely se údajně jen při napojení kabelem na vnější zdroj elektřiny. Osobně jsem viděl, že na displeji systém hlásil napětí startovací baterie za plavby třeba i jen 9V a podobně, nicméně pak se mi podařilo půjčit měřák a napětí na startovací baterii bylo v pořádku (12,6 - 12,9V, po nastartování pak 13,6 - 14,2V). Někde v systému byl problém s měřením napětí startovací baterie (mám foto, kdy na displeji v lodi to hlásilo jen 2,4 V, to by si motor ani neškytnul, přesto vždy bez problémů startér točil). Kvůli tomu ale patrně regulátor dobíjení registroval nízké napětí startovací baterie a nezapnul dobíjení servisních baterií. Je tam sada 6 ks gelových 12V 95 Ah. Bohužel díky tomu, že na nich opakovaně klesalo napětí (pokud se nepodařilo někde vyvázat v dosahu elektriky, nenabily se), tak patrně odešly.
Loď byla nová, po opakovaných reklamacích v rámci záruky někdo loni přijel a vyměnil celou sadu baterií, nicméně problém tím nevyřešil, a to i přesto, že jsem podrobně popsal, jak se systém baterií a dobíjení chová.
Nové baterie se postupně samozřejmě taky vybily a elektrika se chovala stejně. Majitel pak sehnal někoho, kdo tomu rozumněl trochu líp než technik od výrobce, ten objevil v systému měření napětí baterií údajně chybný nebo chybně zapojený odpor a problém dobíjení baterií alternátorem byl vyřešen. Nicméně problém s bateriemi bohužel ne - baterie jsou pravděpodobně po smrti, protože i po několika hodinách plavby na motor (napětí na startovací i servisní ukazuje 14,2V) a večerním zakotvení do rána padne napětí na 11,2V (při vypnuté ledničce a mrazáku, zapnutá večer jen světla v kajutách a přes noc kotevní světlo a schody do salonu). Nebo při plavbě na plachty po pár hodinách při zapnutých přístrojích (GPS, windmetr, autopilot ve stavu pohotovosti, atd.) při vypnuté lednici padlo napětí taky pod 11,5V. Navigační přístoje přitom berou 2,6 A (vypnul jsem hlavní vypínač a přemostil jej ampérmetrem), na autopilota běžně nepluji, lednička jede jen při chodu motoru. Loď má ještě elektrickou vinšnu (nepoužívám), TV (na moři neznám), zabudovaný měnič s výkonem asi 2,5 kW (zapínám jen při chodu motoru).
Jinak napětí baterií rapidně klesne i při kotvení - při vypouštění řetězu a nebo zejména pak navíjení řetezu, po 20 m řetězu už pípá alarm nízkého napětí (11,5V), to samozřejmě dělám při chodu motoru.
Zkusil jsem i odpojit jednotlivé servisní baterie (zapojeny paralelně), změřil napětí (kolem 12 - 12,4V, některá jen 11,6), připojil tak na 15 -20 sec. žárovku z auta (2x35W, takže asi 7A) a změřil znovu napětí na dané baterii, většinou šlo dolů o 0,5V a baterie, které klesly na 11 nebo dokonce 10,8V, jsem nechal odpojené (známý mi poradil, že na vadné baterii může poměrně rychle stoupnout napětí a systém pak dobíjí jen málo i ostatní baterie, takže se vlastně nenabijí). Nicméně se stav při odpojených dvou nejslabších bateriích nějak výrazně nezměnil. Takže jsem došel k názoru, že asi jsou baterie díky dlouhodobému opakovanému nízkému napětí na výměnu.
A teď otázka - můžete někdo poradit, jakou celkovou kapacitu servisních baterií na loď pořídit? Stávající kapacita 6 x 95 Ah se mi zdá přehnaná. Byla instalována patrně proto, že na lodi je nadstandardní výbava (samost. lednice, samost. mrazák, TV, elektrická vinšna, elektrické čerpadlo na předním WC, měnič 2,5 kW). Navigační přístroje pro plavbu berou zmíněných 2,6 A, servo autopilota jsem neměřil, protože jsem v daném okamžiku byl na lodi sám (posádka šla obdivovat památky). Ale na charterových lodích podobné velikosti se mi nestalo, že by mi vrátek kotvy (při chodu motoru samozřejmě) stáhnul napětí tak, že by vypadnul chod vrátku. Podotýkám, že najíždím na kotvu, netahám vrátkem loď ke kotvě ... Vrátek asi poškozený není, je tam pojistka 100 A (původně byla 130 A, ta odešla, protože z výroby byly přehozené kablíky na stykač vrátku z ovladače od kormidla pro směr nahoru a dolů, takže při prvním pokusu o spuštění kotvy majitel 2x ťuknul na chod dolů a pojistka to nedala, jelikož vrátek točil nahoru a řetěz je přece jen silnější ...) a za celý týden (každý den jsme kotvili i 2x denně) nebyl problém.
Domnívám se, že by měly stačit tak 3 baterie á 95 Ah (tedy celkem zhruba 290 Ah), aby utáhly navigační přístroje a po zakotvení (obvykle tak 20 - 30 min. motorování) vydržely celou noc při použití světel a kotevního světla (vypnutá lednička), nebo celý den plachtění bez nutnosti zapnout motor jen kvůli dobití baterií.
Děkuji předem za rady a zkušenosti.
Pavel.