Prenosná kompresorová chladnička/autochladnička/mraznička

Palubní instalace, zařízení a výbava lodě pro plavbu.

Moderátoři: vilma, Pepa, smike

Andrejjeep
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 37

Prenosná kompresorová chladnička/autochladnička/mraznička

Příspěvekod Andrejjeep » pát led 29, 2021 11:37 am

Dopĺňam elektroinštaláciu, a celkovo energo blok do mojej 6m plachetnice.
Trochu potrebujem helfnúť v rámci kompresorovej chladničky.
Informácií je tu hafo, niekedy snáď ani nie reálnych, chvíľu trvalo kým to prelúskal.
Lenže nakoľko mám len 19,7 stopú plachetnicu, tak priestoru v kajute na nejaké hýrenie priestorom nie je. To ma vedie k použitiu prenosnej kompresorovky a nie zabudovanej. Doteraz fungoval z termoelektrickou, do ktorej naládoval chladiace vložky a predchladené potraviny pitie. na jeden deň natesno budiž,, na viac dní už nefunkčné, aj keď je pravdou že už má nejakých 15r ten plast.
O zastavanej sú tu mraky užitočných info, keby som šiel smerom obetovania jednej kóje na spanie a prebudovanie na chladničku tak budiž, nakoľko výška koje nad podlahou je nízka, tak to neviem vopchať pod postel a vprove pod lôžkom spravil vodný tank. Zohnať sety už dnes nie je problém. Cenovo je to +/- rovnako, navyšuje to len nutnosť urobiť dobre izolovaný box. Lenže zatiaľ nenachádzam dostatočné argumenty aby to spravil a prišiel o kóju.

Zostáva teda len prenoska, tých je na trhu zase mraky od rôznych výrobcov s technickými údajmi niekedy dosť rôznymi.
Top je Engel, potom je ARB, DOMETIC, INDEl.

Teda ide mi o to kto máte používate nejakú kompresorovku, tak od akého výrobcu, objem a prípadne akým veľkým solárom to kŕmite. Solár bude jediný zdroj energie, nakoľko 5k prívesak dobíjanie nemá a tých par 100m čo na ňom prejdem z maríny a späť by nedodalo nič do akumulátora.

Engel používa svoje kompresori swing Sawafuji, ktoré vedia trvalo fungovať do náklonu 60st.
U Dometic a Indel je to tuším do 35st, náklonu.

Druhá stránka nakoľko chladnička je žrút energie, aké sú reálne skúsenosti so spotrebou energie.
Údaje idú od nejakých 32W po 50W a viac pri veľkých objemoch ale to je mimo môj priestor.
Niekde udávajú že idú 20-30% času na plný výkon (priemerne) pri určitej vonkajšej teplote inde udávajú aj viac.

V podstate použite na bežné potraviny čo musia zostať v chlade, ostatok poschovávam kade pod lôžka.
K tomu musím nadimenzovať patričný akumulátor, z nejakou rezervou 2-3 dni max., aby som vydržal kým sa pripnem na 230V niekde v maríne.
Ešte rozmýšľam osadiť dva akumulátory jeden prevádzka lode, druhý čisto na kompresorovú chladničku a kŕmiť to solárom.
Silno uvažujem kvôli váhe ohľadom LiFePo4, kvôli možnosti využiť cca 80% kapacity akumulátora nie len max 30-50% pri olovenom alebo gelovom.

Vďaka.

Andrej.
geronimo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 201
Kontaktovat uživatele:

Re: Prenosná kompresorová chladnička/autochladnička/mraznička

Příspěvekod geronimo » pát led 29, 2021 12:23 pm

Mám Indel B TB 18 již několik let a jsem s ní spokojený. Stejný kompresor používá Audi v autech pro zabudované autochladničky. Mám 110Ah akumulátor, solár flexi přenosný na gumicuky na lukně, abych ho mohl při kotvení naklápět za sluníčkem, rozměr asi 90x45 cm výkon z hlavy nevím, zjistím. Při plném slunci stačí napájet ledničku a ještě dává asi 0,5 A do akumulátoru. Kompresor spíná tak 3 - 4 krát za hodinu na pár minut, záleží na nastavené teplotě a teplotě okolí.
P8110337.JPG

P8110340.JPG
LadaM
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 97

Příspěvekod LadaM » pát led 29, 2021 1:11 pm

Mám přesně tu samou a je fakt dobrá. Hlavně má výkon, takže za pár minut je tam 1 st. Což se hodí, když nakopneš motor, že se rychle naakumuluje. Nicméně na malé lodi může překážet, zaleží na místě. Já teď vyrábím vestavnou kvůli lepšímu využití těch nepravoúhlých prostorů :)
geronimo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 201
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod geronimo » pát led 29, 2021 1:58 pm

Když jezdíme na loď na víkend, tak naplněnou ledničku doma nachladím přes adaptér, ještě po cestě ji připojím do autozapalovače, takže do lodě už jí přinesu pěkně vychlazenou.
ficcus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 40
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ficcus » pát led 29, 2021 5:21 pm

Loni jsem si zkusmo koupil "Čínu" a zatím super. Nastavitelné teploty, stupně ochrany před podvybitím aku, ... nastavitelné i přes mobil (bluetoth). Zpracování ok, kompresor prý také moderní a dlouhého života schopný. Akorát koukám, že zdražili o 10 USD a už ji neposílají z Polska (nemusel jsem řešit/platit DPH a clo).
https://www.aliexpress.com/item/4000911631845.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.22894c4deNiEqk
Andrejjeep
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Andrejjeep » pát led 29, 2021 5:26 pm

Nápodobne to plánujem aj ja využívať. Doma naakumulovať, cestou vo vozidle na autozásuvku na 12V, v Maríne teoreticky ak by dlhšie klábosil s partiou, môžem ešte pripnúť na 230V a potom šup do lode.
V lodi by ju dával na miesto terajšej peltierovej hračky, teda na koju pod kokpit, čiastočne zasahujú koje pod kokpit. Tam mi pôvodná pekne vošla vyšprajcoval vakom s plachtou a tradá mohlo sa drandiť na vode.
Kompresorka asi bude väčšia tak možno vyrobím posuvný pojazd kde pricvaknem kompresorku a zašupnem na miesto. keby potreboval aj 4 kóju využiť na spanie tak presuniem kompresorku do bakysty v kokpite.

Pár minút môžu byť dva tri skúsim rátať priemerne 5 minút pre výpočet a bude to mať aj rezervu. To vychádza +- za hodinu 15-20min chodu (cca 25-33% chodu z dňa).
35W príkon je odber pri 12V , 2,911A
3,5A ak berie na plný výkon tak máme
25% chodu t.j. cca 6 hodín v prevádzke x 3,5A = 21Ah
35% chodu t.j. cca 8,4hod v prevádzke x 3,5A = 29,4Ah
Teda ka rátam správne :whist:

Ak to bude brať menej, bude asi väčšia rezerva.
Hold solár mám zatiaľ monokryšlál 60wp a regulátor MPPT Smart solar 75/15 od Victronu.

Zatiaľ dumám nad konštrukciu na luknu, nie ideálne ale moc do preliezky na zrkadle sa mi nechce ísť.

A.
Andrejjeep
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Andrejjeep » pát led 29, 2021 5:37 pm

Ficcus

tú china akurát niekto u nás predáva na bazosi v New Castle za 280Eurodukátov

https://auto.bazos.sk/inzerat/119823912/kompresorova-autochladnicka-mraznicka.php

Len mám dojem že ju možno ani nemá skladom, lebo odkaz na aliexpress je rovno na tohto pána.

A nejaká veľká zlava z 419 dolčou na 230.

Mňa prv odradilo, že je to nejaká no name, z výdržou max záruka a potom zberné suroviny.

Čím si ju napájal? Neviem či si na Hartley mal solár.

A.
avalon
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 10

Příspěvekod avalon » pát led 29, 2021 7:31 pm

caves, riesil som to par rokov dozadu a co si pamatam, orientuj sa v provom rade na kompresorovu, ziadna absorcna a potom na model co ma ako si pisal aj 220V aj 12V ,,zasuvky,, zabudovane v ramci tela ladnicky. ziadne externe menice! Doma nastartujes, v aute 12V a v lodi podobne. Ja mam Waeco CF26 a pouzivam ju ako prenosnu. Jedinna nevyhoda je ze sa zle prenasa a tak som si k nej spravil taku gurtnovu podprsenku a nosim ju ako nakupnu tasku. Co sa tyka naklonov, kamosi mali roky rovnaku - este starsi model a nebol problem ale hlavne nemala problem s narazmi ci vybraciami co na malych do 5m clnikoch je bezna vec. Co sa tyka nabijania - odberu, neviem presne ale uz ked je vychladena napr na 5 stupnov aj s vecami vnutri berie asi 2-3A a ked chladi, cize das tam nove teple veci tak berie 6A. Ja mam solar 200Wh a v lete je to 0-0 ale chalani maju na clnoch 70Wh a pri bateriach Optima 75Ah nemaju tiez ziaden problem. Mensi solar by som ale neodporucal. Inac Waeco je tiez made in china... Este hlucnost, ak len tak fici na tie 2-3A ani on nej nevies ked supne 6 tak vrcka ale zobudit ta to nezobudi :) A este jedna vec, neviem ako ine ale dobre je aby vedela aj mrazit a to moja vie. :D :D Co sa tyka znaciek, mz mame odskusane Waleco a Engel a obe spokojnost.
Ako riesim tu elektriku tak som to akurat vcera fotil, tak studuj
WAECO.jpg
ficcus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 40
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ficcus » pát led 29, 2021 8:00 pm

Andrejjeep píše:Ficcus

tú china akurát niekto u nás predáva na bazosi v New Castle za 280Eurodukátov

https://auto.bazos.sk/inzerat/119823912/kompresorova-autochladnicka-mraznicka.php

Len mám dojem že ju možno ani nemá skladom, lebo odkaz na aliexpress je rovno na tohto pána.

A nejaká veľká zlava z 419 dolčou na 230.

Mňa prv odradilo, že je to nejaká no name, z výdržou max záruka a potom zberné suroviny.

Čím si ju napájal? Neviem či si na Hartley mal solár.

A.

Na tom bazoši je to jen normální překupník - zisk 100 EUR.
Já tu lednici na lodi neměl - přišla až na podzim. Vozil jsem ji zatím v autě - napájení z druhé trakční aku bez soláru. Ale v DE23 bude mít své místo v kuchyni v šupleti (zásuvce).
Jarek02
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 2

Příspěvekod Jarek02 » pát led 29, 2021 10:06 pm

Andreji ohledně spotřeby: bude závislá na výkonu lednice (každý výrobce musí uvádět), kvalita izolace (nevím, zda se u přenosných taky užívá energetická třída?), velikost lednice, nastavení vnitřní teploty a vnější teplota. Závilosti jsou myslím zřejmé (nebo nejsou?).
Pro referenci: lednice (zabudovaná) cca z r.2004, nastavená na stupeň 2 (nenamrzala nikde ale pocitově fakt studená), 40W motor, cca 40l vnitřní objem, venku kolem 25st. Lednice jela asi 1/3 času, tj.26,5Ah za den (čas běhu kompresoru je odhad, ale úbytek energie z baterie tomu odpovídal, takže je to dobrý odhad).
U malé lednice bude větší tlak na tenkou izolaci (hodně místa zabere taky kompresor) aby bylo uvnitř víc místa.
LadaM
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod LadaM » pát led 29, 2021 11:47 pm

U te kompresorovky je třeba u umístění a šprajcování také myslet na cirkulaci vzduchu (u té mojí vpředu a po stranách) - proti té termoelektrické, co to má ve víku. Takže nejde úplně zarovnat.
Jinak samozřejmě izolace nebude 5 cm a to co chladí si zároveň v té samé krabici topí a ještě něco navíc. Ale proti termoel je to pořád výhra. A hlavně - i v 35 st vpohodě nachladí na 4 st - jenom to něco veme z baterky. Pod těma časama běhu si nedokážu nic představit, protože velkou roli hraje umístění, výkyvy teploty, kondice baterie, četnost otvírání a výměny obsahu. Pokud tam budeš točit plechovky jednu od druhé, tak pojede non-stop :D Nám to s ní v letním HR (takže fakt hic) s 80 AH servisní baterí bez soláru s občasným popojetím na motor, cca 3 x denně kotvením na motor a jednou za 4-5 dnů přes noc na 230 V vycházelo tak akorát. Nemuseli jsme extra motorovat kvůli dobíjení, ale po pár dnech už baterka byla ráda, že se přes noc dobila. Se solárem by to bylo úplně cajk. Když jsem věděl, že poběží motor delší dobu, přepínal jsem teplotu z 8 na 1 nebo režim z eco na co to dá - je tam na to extra tlačítko.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
PEPO
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 13

Příspěvekod PEPO » sob led 30, 2021 8:57 am

Ja mám šuflíkovú INDEL B za kamiona.
Bateria 140ah a 40w polykrištál solar.A to je málo- teda na nejaké 2-3 dni stačí ale potom už nie.
Na predchádzajúcej lodi som mal polykryštál flexibilný 100w a to už bola docela ako tak ok.Pod totu hodnutu by som asi nešiel...Aj to nie je nič moc.Treba rátať že na jesen/jar už nie sú moc dobré podmienky a ked bude pod mrakom je vymalované..
Ale vačší nemám kam umiestniť..Ale zasa mám motorák a ja si vyponáham aj s ním.Aj ked som bol cez leto na vode 12 dní, tak po 5.dnoch som ju na noc vypínal a na bežné potraviny to stačilo..Tak ani nemám potrebu už vymýšlať s vačším solarom.
Neviem či sa podarí bateriu vybiť až na tak nízke hodnoty, lebo všetky majú ochranu pred nízkym napätím..Vždy je rátané aby nechal ešte prúd na naštartovanie vozidla.Tak radšej nekalkulovať že sa podarí z akumulatora dostať 70-80% kapacity...
Andrejjeep
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Andrejjeep » sob led 30, 2021 10:30 pm

Pepo to práveže si budem môcť dovoliť, nakoľko štartovať nič nepotrebujem. Tak môžem sosať trochu viac.
Preto som viac menej rozhodnutý dať dva aku, jeden menší pre bežnú elektriku lode a zrejme 120Ah LiFePo4 na chladničku. To bx malo vydržať pár dní, keby soms a rozhodol túlať.
Ideálne obe aku LifePo4, akurát rôznych kapacít. Oddeliť ich a používať jednu ako hlavnú, a na chladničku aku podružnú.
Najskôr musím spáchať drťiak na solár, mžno by kúpil ešte jeden panel rovnaký 60wp a pripojil paralerne .

Asi bude tento rok viacej času na stavbu ako na plachtenie, ked tak človek počúva správy.

A.
PEPO
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod PEPO » ned led 31, 2021 8:39 am

Ja som pochopil.
Ale chladnička ti ju nevycucá tak ako si predstavuješ ty..A to isté je aj s bufíkom.Ale všetko záleží aké je pracovný prúd chladničky ktorú si zakúpiš...Lebo nie je to obyčajný spotrebič ako žiarovka a pôjde do bezvedomia...Má to elektroniku ktorá to stopne a nepomôžeš si.To ti dovolí ak by svietilo slniečko na solar a prúd by bol optimálny.Ale v noci z nej to čo požaduješ nedostaneš....
Ináč neskutočne pomáhajú tie prepážky ktoré nie každý aj využíva.Ked to rozumne prehradíš že pri výparník si dáš potraviny ktoré vyžadujú vyššiu teplotu a zasa nejaké nápoje do druhej komory- tak tá chladnička bude zapínať podstatne v dlhších intervaloch.
Ja mám doma čln pod prístreškom a den pred odchodom si do nej dám nápoje-a pustím na plné gule. .Maso si zvyčajne doma nechám zamrznúť v mrazničke a pred odchodom si tam dám aj zmrazené maso a a dám chladničku na minimum.Samozrejme mám bateriu na nabíjačke..
Takto mi týžden potraviny vydržia.Ci je to pivo alebo minerálka- ked už to raz vyberiem, tak po každom odpití to už nedávam späť,ale nahradím inou flašou.To neustále otváranie má vela do seba.
Aspon tak to robím ja. ;)
Andrejjeep
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Andrejjeep » ned led 31, 2021 10:46 pm

Ako ktoré, nové samomozrejme majú ochranu tak nepustia do tla vybiť akumulátor. To má určitr Indel, Dometic-Waeco.
Ale napr. starý engel nemal ochranu, teda šla pokiaľ bola šťava aby bežal komresor. Neplánovane to odskúšali kolegovci v Rumunských horách na offroad tripe.

V podstate ma dosť láka ten Engel, momentálne majú akciu akurát že na 40l, čo mi je cez uši. A neviem či ju zmestím. A menšie sú za +/- rovnakú alebo väčšiu cenu. Spotreba osciluje od nejakých 40-45W pri 30-40l chladničkách. 15-27l majú tak 35-36W podľa typu výrobcu.

Asi spravím papierovú krabicu a budem šibovať po lodi :D podľa toho sa asi rozhodnem, ktorá to bude.

A.
Andrejjeep
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Andrejjeep » pon úno 01, 2021 6:52 pm

Ešte našiel na švajčiarskych stránkach pekný popis k spotrebe Engel MR40

Energieverbrauch +4°C Innentemperatur/ 25°C Aussentemperatur ca. 17 Ah/Tag
Energieverbrauch +5°C Innentemperatur/ 35°C Aussentemperatur ca. 36 Ah/Tag
Energieverbrauch +5°C Innentemperatur/ 45°C Aussentemperatur ca. 72 Ah/Tag
Energieverbrauch -12°C Innentemperatur/ 25°C Aussentemperatur ca. 46 Ah/Tag
Energieverbrauch -18°C Innentemperatur/ 25°C Aussentemperatur ca. 60 Ah/Tag

Prekladať nejdem, myslím, že každému bude jasné.

Škoda, že tam nebola popísaná metodika merania.

A.
PEPO
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod PEPO » úte úno 02, 2021 9:28 am

Ja ked som moju dával do prevádzky, tak som si tiež robil doma merania.Pri rôznej vnútornej a aj vonkajšej teplote a cez MPTT reguláror som si aj zmeral spotrebu energie a v chladničke som mal aj teplomer , tak som si dokázal sledovať aj vnútornú teplotu.Moja má 34w a ako tá spotreba je by som povedal že priaznivá.
Moja je priamo z kamiona a napájanie má 24v.Pôvodne som ju aj chcel napájať cez menič 12/24v ale len tak som to skúsil na jednu bateriu a rozbehla sa :D :D :D .
Jarek02
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 2

Příspěvekod Jarek02 » stř úno 03, 2021 8:35 pm

Andrejjeep píše:Ako ktoré, nové samomozrejme majú ochranu tak nepustia do tla vybiť akumulátor. To má určitr Indel, Dometic-Waeco.
Ale napr. starý engel nemal ochranu, teda šla pokiaľ bola šťava aby bežal komresor. Neplánovane to odskúšali kolegovci v Rumunských horách na offroad tripe.

V podstate ma dosť láka ten Engel, momentálne majú akciu akurát že na 40l, čo mi je cez uši. A neviem či ju zmestím. A menšie sú za +/- rovnakú alebo väčšiu cenu. Spotreba osciluje od nejakých 40-45W pri 30-40l chladničkách. 15-27l majú tak 35-36W podľa typu výrobcu.

Asi spravím papierovú krabicu a budem šibovať po lodi :D podľa toho sa asi rozhodnem, ktorá to bude.

A.

Andrej dovolím si upozornit na jednu nepřesnost: zřejmě jsi nechtěl napsat, že chladnička má spotřebu 40-45W, ale že má příkon motoru, že? Spotřeba s příkonem souvisí jen nepřímo.
Ale ta Švýcarská tabulka je super! Velmi dobře ilustruje co můžeš čekat.
Andrejjeep
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Andrejjeep » stř úno 03, 2021 9:57 pm

A.. Veru chybička sa vloudila.

Každopádne chladnička je na ceste.

A.
jikjoy
nováček na fóru
nováček na fóru
Reputace: 0

Příspěvekod jikjoy » čtv čer 29, 2023 9:09 am

LadaM píše:Mám přesně tu samou a je fakt dobrá. Hlavně má výkon, takže za pár minut je tam 1 st. Což se hodí, když nakopneš motor, že se rychle naakumuluje. Nicméně na malé lodi může překážet, zaleží na místě. Já teď vyrábím vestavnou kvůli lepšímu využití těch nepravoúhlých prostorů :)

Ahoj nemůžeš přidat nějaké info k té vestavbě lednice, mám to v plánu jen vůbec nevím ...
LadaM
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod LadaM » čtv čer 29, 2023 10:03 am

Ahoj,
mrkni třeba sem Lednicka na lodi - 12V nebo 230V, případně zkus pohledat další vlákna, jsou tu tipy i fotky.
Já zjistil, že ani tu nejmenší vestavnou (40x40x40) nikam nedám, tak jsem udělal takový prototyp a už to tak asi zůstane. :)
Bednu jsem vyrobil z 8 mm překližky (původně to měla být jenom šablona pro klempíře na nerez box) a přišrouboval ji zespodu k pracovní desce, kde je zafrézovaný poklop. Celé je to natřené potravinářskou epoxy barvou a z venku obalené 5 cm PUR panely s hliníkovým kašírováním.
Dovnitř jsem potom po dvou letech přidal zástavbovou sadu Isotherm s tím nejmenším výparníkem (a ještě jsem ho musel ohnout do L). Kompresor jsem potom umístil do malé skříňky pod vařičem a ještě přidal šnorchl na sání chladícího vzduchu z prostoru pod podlahou, kde je znatelně chladněji, než v obytném prostoru. Funguje to dobře, agregát by uchladil i 2 x takový objem. K lednici mám i elektroniku, která umí předchlazovat při dobíjení baterií (motor, přípojka), ale nepoužívám to, protože nedělám dlouhé přeplavby a i s mobilním solárem to pak chladilo strašně moc, takže je lednice na min. trvale.
Plán je takový, že až to někde popraská, zateče a začne hnít, nechám tu bednu udělat z nerez plechu tak, aby to páslo do toho PUR kabátku a šoupnu to tam zpátky. Ale zatím to drží. :) Ještě čekám, až narazím na nějakou pěknou mřížku na dno, kvůli vysrážené vodě, ale díky malému objemu toho zase tolik není a čas od času se musí stejně obsah přerovnat, tak se to při tom vytře a je to.
Lednice je fakt maličká, ale má pohodlný přístup přímo na prac. desce a 1,5 L PET ze zvíkovského pivovaru se tam na výšku vejde, takže cajk. :D

Zpět na