Montáž vinšny
Moderátoři: vilma, Pepa, smike
- shooter
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 8
Montáž vinšny
Ahoj
Na svoji lodi právě řeším monáž vinšen a zajímaly by mne vaše zkušenosti co za ně dát jestli zásek nebo stopper nebo vazák?
Našel jsem tohle ale nevím jestli to neni nepraktický Podstava
Díky za reakce
Šutrák
Na svoji lodi právě řeším monáž vinšen a zajímaly by mne vaše zkušenosti co za ně dát jestli zásek nebo stopper nebo vazák?
Našel jsem tohle ale nevím jestli to neni nepraktický Podstava
Díky za reakce
Šutrák
Nevím Šutráku zda to máš překlep, nebo to opravdu myslíš takto: "Co za ně dát..."
Fixace lan, ať je jakákoliv, by měla být před vinchnou. Aby jsi mohl zaseknout/zastoperovat a v klidu shodit lano z vinchny a nasadit na ni druhé - potřebné.
Nevím jak u menších ale, u větších lodí na kterých se plavím jsem zvyklý na stopery, zásek si dost dobře nedokáži představit. Když potřebuješ, je stoper průchozí, můžeš si ladit tam a zpět. A jak jsi hotov, jen zafixuješ.
U záseku jakmile jím prochází lano, můžeš jen dotahovat. A pokud je potřeba vypustit lano které je v silném tahu, omotá se kolem vinchny, povolí stoper a pomalu povoluje. U záseku musíš udělat ten uvolňovací pohyb nahoru, nemůžeš to mít zároveň dotažené ve vinchně a ještě ti to může popálit ruku.
Je to asi o tom jak velká loď - jak velké síly a také jak psal Charlie - konkrétní způsob využití. Obecně si myslím, že vinchnou nic nepokazíš. Způsob rychlého odjištění/odseknutí mí ještě lepší než zásek.
Fixace lan, ať je jakákoliv, by měla být před vinchnou. Aby jsi mohl zaseknout/zastoperovat a v klidu shodit lano z vinchny a nasadit na ni druhé - potřebné.
Nevím jak u menších ale, u větších lodí na kterých se plavím jsem zvyklý na stopery, zásek si dost dobře nedokáži představit. Když potřebuješ, je stoper průchozí, můžeš si ladit tam a zpět. A jak jsi hotov, jen zafixuješ.
U záseku jakmile jím prochází lano, můžeš jen dotahovat. A pokud je potřeba vypustit lano které je v silném tahu, omotá se kolem vinchny, povolí stoper a pomalu povoluje. U záseku musíš udělat ten uvolňovací pohyb nahoru, nemůžeš to mít zároveň dotažené ve vinchně a ještě ti to může popálit ruku.
Je to asi o tom jak velká loď - jak velké síly a také jak psal Charlie - konkrétní způsob využití. Obecně si myslím, že vinchnou nic nepokazíš. Způsob rychlého odjištění/odseknutí mí ještě lepší než zásek.
- mozeg
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 9
Zakladom je o aku velku lod ide a kde sa vyuziva. na Sasanke 660 sme to mali vyriesene tak, ze za vincnou boli zaseky aby sa dalo kosatkove lano rychlo vyhodit ci uz pri obrate alb. silnom porive vetra. mat stoppera pred vincnou v prpade malych lodi je nezmysel. CAste obraty a silne porivy jednoducho pri malych plavidlach neumoznuju okamzitu reakciu resp. su neprakticke lebo dokym sa dostanem k stoperu tak lezim na vode resp. ma to vyobraca tak ze stracam cas. Takze moja rada a prakticke skusenosti hovoria svoje: Ak je lod urcena na sladku vodu a je mala (povedzme do 30stop) a obcas si aj zapretekas daj si zasek za vincnu. Niektore lode ho maju kolmo dole ine na specialnom podstavci ktory sa dava pod vincnu a je zarovno s vincnou, co je praktickejsie pri vysekavani. Pri vacssich lodiach sa to moc nepouziva nakolko potrebujes vincnu aj na ine veci a z toho titulu su tam aj zaseky resp. stopery/spinlocky pred nou.
mozeg píše:mat stoppera pred vincnou v prpade malych lodi je nezmysel.
Dobře. A můžeš mě říct, jaký smysl by bylo mít zásek za vinchnou? Na co by tam byl, když lano udrží sama vinchna a napnuté zaseknuté lano z vinchny nesundáme?
Zásek má smysl tehdy, pokud jsem schopen lana tahat rukou (jak jsem jezdil třídu Vaurien) a aby mě neupadla, zaseknu si je. S tím že je stále mám v ruce a hlídám poryvy.
Pokud Šutrák chce vinchny, já vidím jediné možné a funkční řešení ve stoperech před vinchnou. Pokud tam mám namotanou třeba hlavní otěž, stopera nezajišťuji a vyseknutí lana ze samosvorného kroužku je také hodně rychlé. Jde pouze o to, abych vinchnu mohl používat pro více lan/výtahů.
A ta vinchna Libore není samosvorná?
- Richard
- věčný začátečník
- Reputace: 82
Baharisi ... používám stejný systém jaký zobrazil Libor ... u menší plachetnice, kde můžeš dotáhnout za slabších větrů otěž kosatky (geny) rukou má takto umístěný zásek smysl a je-li vítr silnější a ruka již nestačí, pak s pomocí vinčny (počeštěno) dopneš otěž při současném jištění přes zásek. A potřebuješ-li rychle otěž uvolnit, zásek Ti to umožní ...
Je určitě i řada jiných způsobů, jde o zvyk. A vinčna v tomto případě není samosvorná.
Je určitě i řada jiných způsobů, jde o zvyk. A vinčna v tomto případě není samosvorná.
- karf
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 1
- Kontaktovat uživatele:
Baharis píše:A ta vinchna Libore není samosvorná?
Pokud je to Self tailing winch tak nepotřebuje zásek za a ani před. A pokud je to ta vlevo tak je potřeba lano buď přidržovat aby se neuvolnilo a nebo zásek
- mozeg
- pravidelný návštěvník
Baharis píše:mozeg píše:mat stoppera pred vincnou v prpade malych lodi je nezmysel.
Dobře. A můžeš mě říct, jaký smysl by bylo mít zásek za vinchnou? Na co by tam byl, když lano udrží sama vinchna a napnuté zaseknuté lano z vinchny nesundáme?
Zásek má smysl tehdy, pokud jsem schopen lana tahat rukou (jak jsem jezdil třídu Vaurien) a aby mě neupadla, zaseknu si je. S tím že je stále mám v ruce a hlídám poryvy.
Pokud Šutrák chce vinchny, já vidím jediné možné a funkční řešení ve stoperech před vinchnou. Pokud tam mám namotanou třeba hlavní otěž, stopera nezajišťuji a vyseknutí lana ze samosvorného kroužku je také hodně rychlé. Jde pouze o to, abych vinchnu mohl používat pro více lan/výtahů.
A ta vinchna Libore není samosvorná?
Baharis na malych lodiach nie su zvacsa samosvorne vincne. Obrazok hovori za vsetko 90% malych lodi to ma riesene ako je na obrazku.
Hmmm....
No pokud to je ta vlevo, tak to je smolík. Při zaseknutí není použitelná pro nic jiného. Tu bych asi nechtěl.
No ale pokud říkáte že to tak je běžné, co se dá dělat. Stejně si ale myslím, že bych si to pro sebe vyřešil jinak. Na Liborovém obrázku přidat ještě jednoho stopera, ubrat zásek a když už si kupovat novou vinchnu, tak už samosvornou. Při plavbě není potřeba stopera zajišťovat a odhození lana (při poryvu) z vinchny je stejně rychlé, jako ze stopera.
Šak on si to Šutrák už nějak přebere
No pokud to je ta vlevo, tak to je smolík. Při zaseknutí není použitelná pro nic jiného. Tu bych asi nechtěl.

No ale pokud říkáte že to tak je běžné, co se dá dělat. Stejně si ale myslím, že bych si to pro sebe vyřešil jinak. Na Liborovém obrázku přidat ještě jednoho stopera, ubrat zásek a když už si kupovat novou vinchnu, tak už samosvornou. Při plavbě není potřeba stopera zajišťovat a odhození lana (při poryvu) z vinchny je stejně rychlé, jako ze stopera.
Šak on si to Šutrák už nějak přebere

- shooter
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 8
No moje kocábka je 19 stop dlouha a je to vinčna čiste jen pro kosatku nebo genu .Na takhle malejch lodich jsem to vždycky videl az za.Někdy je tam i klasickej vazák.Samosvorna vincna je fajn ale nemam
celkem se mně líbí jak to má libor asi to vyřeším taky tak.Akorát by mně zajímalo jak to je udělaný kdyz tahá kosu na druhou stranu.To uteče konec lana až do bloku v šině?Díky za reakce
Šutrák

Šutrák
- Richard
- věčný začátečník
- Reputace: 82
Mám obdobné uspořádání jako Libor a otěž neuteče - je dostatečně dlouhá, aby zůstala dvěmi závity na vinčně (při obratu je vyseknutá). Popř. se při obratu zcela uvolní, odvine z vinčny a po dokončení se volná (bez tahu) navine na vinčnu, upevní do záseku a je tak připravena k dalšímu obratu, kdy bude opět tou napínací. Pro sichr je na konci otěže uzel ... pokud by utekla.
- mozeg
- pravidelný návštěvník
Richard píše:Mám obdobné uspořádání jako Libor a otěž neuteče - je dostatečně dlouhá, aby zůstala dvěmi závity na vinčně (při obratu je vyseknutá). Popř. se při obratu zcela uvolní, odvine z vinčny a po dokončení se volná (bez tahu) navine na vinčnu, upevní do záseku a je tak připravena k dalšímu obratu, kdy bude opět tou napínací. Pro sichr je na konci otěže uzel ... pokud by utekla.
Tak isto a bezproblemove.
- salamandr
- návštěvník fóra
- Reputace: 0
svorka lana za vinšnou
Zdar všichni
Chci se zeptat jak řešíte fixaci lana za vinšnou. Já tam mám něco na způsob asymetrického vazáku ( rohatinky ) Takže dotáhnu lano na vinšně a zafixuju přesmyčkou na vazáku.
Chtěl by jsem si udělat něco rychlejšího tak uvažuji, že za vinšnu přišroubuji na palubu svorku a jen to do ní zaseknu případně jedním pohybem to poletí ven. Viděl jsem na lodích, že měli pod vinšnou namontovaný plech, na kterém byla ta svorka aby byla v úrovni posledního závitu lana na Vinšně. Proto prosím jestli to někdo máte a poslal by jste mi fotku nebo třeba zkušenost budu rád
Díky
T.
Chci se zeptat jak řešíte fixaci lana za vinšnou. Já tam mám něco na způsob asymetrického vazáku ( rohatinky ) Takže dotáhnu lano na vinšně a zafixuju přesmyčkou na vazáku.
Chtěl by jsem si udělat něco rychlejšího tak uvažuji, že za vinšnu přišroubuji na palubu svorku a jen to do ní zaseknu případně jedním pohybem to poletí ven. Viděl jsem na lodích, že měli pod vinšnou namontovaný plech, na kterém byla ta svorka aby byla v úrovni posledního závitu lana na Vinšně. Proto prosím jestli to někdo máte a poslal by jste mi fotku nebo třeba zkušenost budu rád
Díky
T.
- Lucifer
- pravidelný návštěvník
- Kontaktovat uživatele:
Máme taky 19ti stopou loď a na ní malé vinšny. Zatím za nimi máme záseky, protože už jsou ale staré a ochozené a otěže v nich za silnějšího větru mají samopopouštěcí schopnost
přemýšlíme co s tím dál. Objevili jsme TOTO. (Dole na stránce Barton Wincher).
Jsou to gumová kolečka, co se navléknou na normální vinšnu na horní rantl, jsou v různých velikostech a z vinšny udělají samozasekávací. Ukazovali nám to na Boot Tulln a dušovali se že je to skvělé. Dva kroužky stojí cca 25eur. Chceme to vyzkoušet.

Jsou to gumová kolečka, co se navléknou na normální vinšnu na horní rantl, jsou v různých velikostech a z vinšny udělají samozasekávací. Ukazovali nám to na Boot Tulln a dušovali se že je to skvělé. Dva kroužky stojí cca 25eur. Chceme to vyzkoušet.
- salamandr
- návštěvník fóra
Nazdar Lucifere
To je pěkný ale kde to budeš objednávat. Já to našel před časem taky. V jednom českém eshopu za to chtějí tuším 2430 kč plus poštovné. Tak jestli to budeš objednávat a máš kontakt na tuhle cenu tak by jsem se s tebou svezl a podělil se o dopravné
) Protože to by opravdu řešilo i můj problém a nemusel by jsem vrtat do lodi.
zatím díky
T.

To je pěkný ale kde to budeš objednávat. Já to našel před časem taky. V jednom českém eshopu za to chtějí tuším 2430 kč plus poštovné. Tak jestli to budeš objednávat a máš kontakt na tuhle cenu tak by jsem se s tebou svezl a podělil se o dopravné

zatím díky
T.