Zdenda12345 píše:Lednice mi naštěstí neplesniví, protože jsem si nechal poradit a radeji jsem žádnou nestavěl. Zase taková legrace, jak jsi psal to prý neni. Ale to já neposoudim. Nejsem chlaďař. Ptoro jsem si asi nechal poradit a koupil jsem hotovou.
Prosím tě,nech toho,a nebo mi nejdříve vysvětli,proč vestavěná lednice musí plesnivět a z Tesca ne. Loni jsem já a další mí známí lednice řešili asi na pěti lodích,včetně mojí.A abych nezapomněl,tak ještě jednomu dobrému kamasovi jsme ji dělali v karavanu. A tam se dá hotová lednice spíše umístnit,jako na lodi a přesto jsme v místě,kde měl postavenou 38 litrovou lednici,co se otvírala bokem,udělali lednici přes 70 litrů,otvíráni z vrchu a kompresor osadili ve skřínce pro plynové lahve.A hned byl v noci uvnitř klid. Veř nebo ne,tak vestavět lednici patří na lodi k těm jednodušším věcem, hlavně u dnešní dostupnosti a kvalitě všech komponentů k tomu potřebných. O tom,jak je jednoduché dneska osadit a zapojit kompresor ani nemluvě.No a třeba dodat,že,ač si toho asi moc lidí vědomo není,tak tyhle kompresory můžou pracovat až v 35° náklonu,což je pro plachetnici ne nepodstatný faktor.To nemůžou všechny přenosné a skoro žádné,pro loď neurčené kompresory.Teda mohou,ale jenom do času

Doby,kdy jsem u instalaci kompresoru musel volat chlaďaře,který stříbrem(min.24%) svařil trubky výparníku s kompresorem,pak vývěvou vysál vzduch v systému a pak teprve na přesnej tlak naplnil správným médiem jsou u stavby nové lednice už dávno pryč. A že jsem to takhle dělal já loni bylo jenom proto,že to byla levnější varianta,i když pracnější. Dělal mně to chlaďař ve Fráni jenom proto,že komresor jsem měl dobrej,jenom jsem potřeboval nový výparník. A když se podíváš na konstrukci vestavěných lednic,tak asi ti rychle dojde,že na tom nic složitého není a využitelnost prostoru je neporovnatelná s instalací hotové lednice. Jenom třeba dodržet pár zásad u vedení trubek.A kompresor můžu v klidu umístit do motorového prostoru,nebo kdekoliv jinde v dosahu trubek od výparníku,takže ho vůbec neslyším...hlavně kompresory s aktivním chladičem.U to ho se mně líp buvinká. Prostě...vysvětlite mi někdo výhody hotové lednice na lodi,proč je lepší jako vestavěná lednice,proč by všechno,co na lodi dělám sám mělo být zbastlený a tudíž horší než hotová věc...dyť je to absolutní nezmysl,nehledě na to,že když právě naopak,koupím něco hotového na loď,čeká mně teprve spoustu předělávek a úprav...O tom bych mohhl napsát seminářku,namátkou třeba o snaze osadit loni do lodi automatickou minipračku Zanussi... Všude chyběli 3 cm,takže skončila u známého v marině,kde 750 eurovou pračku sedrali za 6 měsíců lidi z mariny a já musím koupit pračku k vestavění a osadit ji tam,kde půjde. Tohle lidičky nejsou domněnky někoho,kdo používal 2x ledničku na charteru...Přes pár lednic jsem si už přeskákal,dělal sem si vestavěnou lednici na 6.5 metrovém kajutovém člunu,měl jsem asi 3 přenosné lednice,vesměs na lodi odešli všechny do roku,jedna do roku a půl,denně se bavím s lidmi,co s těmi lednicemi koexistují na lodích,a i když lednice nejsou zrovna témou denních konverzací,často se řeší i ony.
Takže... To,co se tady mele o bastlení,plesnivění, a vlastně v podstatě ...neznalý nabere dojem,že výrobci taky vestavují lednice proto,že je to jednodušší a levnější je,byla a vždy bude kravina. Že přenosná,ani jakákoliv jiná lednice nikdy nebude užitkově na tom tak dobře,jako lednice vestavěná,je taky holej fakt. A že se tady prezentují kraviny,jenž nemají žádnej reální základ,je bohužel už tady taky smutnej fakt. A že tady o tom melou lidi,co v životě lednici nepostavili,nemají ani páru o tom,co to obnáší,proč a jak to funguje a proč je to nejlepší alternativa je zase jenom fakt,a že se pro příště o tom budu bavit jenom s člověkem,co má o tom znalostí minimálně tolik,nebo líp,více jak já je taky fakt už jenom proto,že se možná něco užitečného dozvím,a nebudu tady donekonečna vysvětlovat věci a reagovat na překroucené citace a ještě k tomu vytržené z kontextu a následně užité v kontextu zcela nelogickém a přiblblém. A to ať si každej probere jak chce.
howk
Monty