Water maker

Palubní instalace, zařízení a výbava lodě pro plavbu.

Moderátoři: vilma, Pepa, smike

Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 73

Water maker

Příspěvekod Zdenda12345 » pon úno 17, 2014 11:54 am

Dostal se mi do ruky starej water maker (tedy jeho část). Mam jen první stupeň filtrace a koncovou membránu. Bohužel čerpadlo u toho chybí. Napadá někoho z čeho by se dalo použít čerpadlo? Tušim, že minimální tlak by měl být 800psi. Stačí mi množství tak kolem 5l/h.
Vim, že se dá koupit originální čerpadlo, ale ty jsou dost výkonný (kolem 20l/h a víc) a tím pádem dost náročný na vstupní výkon. Samozřejmě jsou taky patřičně drahý.
Kdyby někoho napadlo z čeho by se dalo čerpadlo použít....
Už jsem i přemýšlel nad výrobou malého zubového čerpadla. Už jsem i přemýšlel nad úpravou CR čerpadla (např teflonový písty), ale nevim jestli by ten materiál vydržel slanou vodu.
Neni to pro mě životně důležitá věc. Jen mam úchylku se zprovozňováním starých krámů. Samozřejmě představa, že bych nemusel řešit zdroj pitný vody se mi líbí. :)
Taky když se pak ukáže, že to nefunguje, tak neumřu žízní. Jen se budu muset někde zastavit pro vodu. :)
david
moderátor
Reputace: 234

Re: Water maker

Příspěvekod david » pon úno 17, 2014 12:27 pm

cca 55 barů není zrovna málo. napadá mně nějaká stará malá Wapka nebo ještě líp Vyza ( bezvzduchové stříkání barev) s jiným, slabším, motorem. zubovka by musela do nerezu nebo bronzu
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Zdenda12345 » pon úno 17, 2014 12:52 pm

Vapky mě taky napadly. Jen nevim, jestli nedávaji moc velký množství vody a jestli vydrží i slanou vodu.
U většiny čerpadel, který by ba to byly vhodný je problém v tom, že jsou stavěný na olej, nebo naftu. Tedy jsou permanentně mazaný a neřeší se u nich koroze.

Jako jednu variantu zkusim letmo spočítat rozměry zubovýho čerpadla. Pak zjistim možnosti koupení hotových ozubených kol a výroby těla čerpadla. Něco takovýho: http://shop.i-ekonom.cz/beetle/katalog. ... --79-MEYLE
PeterCanned
nováček na fóru
nováček na fóru
Reputace: 0

Příspěvekod PeterCanned » pon úno 17, 2014 9:31 pm

Zde je levnější varianta water maker viz video :https://www.youtube.com/watch?v=8ibCccTe0Y4
packa
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 12

Příspěvekod packa » pon úno 17, 2014 9:57 pm

zdendo a co pouzit takove cerpadlo jako je v um. ledvine-dava malo a docela tlak-tam to taky tlačí pres membranu-je to plast trubka do kruhu a po ni jezdeji takove jako kolecka(kdybych si vzpomenul jak se to jmenuje)-je to pomalobezne a 5l/hod to snad da taky
MartinB
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 106

Příspěvekod MartinB » pon úno 17, 2014 11:48 pm

Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Zdenda12345 » úte úno 18, 2014 7:44 am

Díky za tipy!
Na čerpadlo z umělý ledviny jsem taky narazil. Už si nepamatuju, jak se těm typům říká. Při pohledu na tu hadičku mě vůbec nenapadlo, že by to mohlo dát takovej tlak. Naštěstí kamarád je jednim ze dvou, nebo tří lidí v čechách, kdo může servisovat dialýzy. Zeptam se ho a případně určitě nějakou pumpu bude mít. Pracuje pro firmu, která působí hlavně v DE.

Dík za odkaz na návod ke stavbě. Mam v záložkách pár podobných. Stránky jsou úplně super. Jen ani na jedněch jsem nenašel tip na čerpadlo. Ty 3 - 4 galony za minutu je pro mě brutus. To já bych potřeboval tak galon (max, ale opravdu max. dva gal) za hodinu.
ferdas
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 36

Příspěvekod ferdas » úte úno 18, 2014 8:18 am

Zdendo, klid. Ty čerpadla znám, dělám v nemocnici technika na HD. Jsou to krevní pumpy, kde se odvaluje dvojice válečků po stisknuté stěně hadičky a tak dopravuje krev.

Čerpaný objem malý, tlak malý. Používají se proto, že se s každým pacientem vymění i tzv. set - tedy soubor připojovacích hadiček a je zaručeno, že se nesmísí krve několika pacientů.

Pokud máš doopravdy známého servisního technika, at ti sežene zubové čerpadlo průtokové z mašiny Fresenius (třeba A2008 C) Velikost tak akorát, vysoce odolný nerez. Klidně i z novějších mašin, používají se pořád. Já jsem jich pár schovával, ale už jsou vyhozené..

Není ten tvůj známý náhodou Ing. Mik... z Brna? Když, tak ho pozdravuj.

F.
ferdas
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod ferdas » úte úno 18, 2014 9:10 am

ještě něco k té úpravně.. používáme tu Culligan MFP700, teoreticky 700l/hod, v praxi podle teploty tak 400l/hod. Vysokotlaké čerpadlo desetistupňové Grundfos tedy na reverzní osmóze tlačí 14 bar. A to jsem si myslel, jak to není moc. Těch 55 bar na odkazu toho amerického kutila se mi zdá šílené..
MartinB
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 106

Příspěvekod MartinB » úte úno 18, 2014 9:25 am

Není to šílené těch 55 bar.
Čím více minerálů (soli) voda obsahuje, tím větší tlak je třeba.
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Zdenda12345 » úte úno 18, 2014 11:27 am

Kámoš je z benátek. Dobrej tip. Vezmu ho na pivo a vyzpovídam. :) Hračky používaný v medicíně jsou asi nejodolnější. Přesně nad nějakym malym zubovym čerpadlem jsem uvažoval.

MartinB mi ještě do sz psal podstatný věci. Je vidět, že se v tom vyzná. Na rozdíl ode mě. :oops:
Například to, že ty membrány nemaji rády pulzování. Takže jednopístová, membránová apod. čerpadla se moc nehodí. Taky psal výtěžnost cca 10%. Musim se jen podívat, jestli to znamená, že když chci 1 gal. na výstupu, tak musim přivést 10 gal. na vstup a přebytečná voda (solanka) odteče přes přetlakovej ventil do odpadu.
Stanislav
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 50

Příspěvekod Stanislav » úte úno 18, 2014 2:17 pm

Je to jak píšeš solanka vytéká zpátky do moře. Ono s těma litrama je to k zamyšlení. Původně jsem koukal co koupit hotového, nejlépe na 12V. Nabídka nic moc, spotřeba elektriky šílená, cena jak za malé auto a výkon nic moc. Tak jsem začal hledat. V současné době jsem ve stádiu shánění komponentů a budu si to skládat sám (teda dáváme to dohromady s Martinem, ale do mé lodě) Myšlenku že bych to honil na 12V jsem zavrhl (odradila mne cena odpovídajícího elektromotoru na 12V a nároky na baterie) a protože mám na lodi centrálu tak pohon elektromotorem na 220V. No a odtud se už odvíjí i množství vyrobené vody, nebudu honit centrálu pro 10l/hod. Tak že zatím to vypadá na výkon kolem 100l/hod. Věnoval jsem tomu půl dne na výstavě v Duseldorfu a to co tam nabízeli všemožní výrobci si dokážu postavit za cca 50% ceny.
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Zdenda12345 » úte úno 18, 2014 2:40 pm

Jak jsem psal, já to mam spíš na hraní, než že bych na tom byl nějak závislej. Třeba tohle je na 12V při odběru 15A to neni zase taková tragédie. To nakrmí i větší solár.
http://www.ebay.com/itm/4-GPH-12-Volt-D ... 2b&vxp=mtr

Nebo přímo stránky výrobce
http://www.qwwinc.com/id6.html

Taky tam maji pro 40GPH pumpu 2,5GPM.

Jak to tak čtu, tak to vlastně funguje jako průtokáč. Prostě na vstup se hrne hromada vody pod obrovskym tlakem. Něco z toho projde membránou a je z toho pitná voda, ale většina rovnou proudí ven. Regulační ventil udržuje v systému požadovaný tlak.
ferdas
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod ferdas » úte úno 18, 2014 2:52 pm

Upřesníme pojmy:

solanka = koncentrovaný roztok soli, použitý ve změkčovači k odstranění tvrdosti vody (není to odpad při činnosti osmózy)

na výstupu z osmózy není pitná voda. Je demineralizovaná, zbavená nežádoucích příměsí, ale pít se nedá. Pro pití se musí motřebné minerály doplnit.
ferdas
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod ferdas » úte úno 18, 2014 3:09 pm

Zdendo - koukni třeba sem:

http://www.nazeleno.cz/technologie-1/od ... dalsi.aspx

m.j. je tu uvedeno, že pro destilaci 1L vody je potřeba asi 700Wh el. energie. Nebylo by to nakonec lepší, než stavět tu úpravnu s osmózou..?
Surcouf
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 2

Příspěvekod Surcouf » úte úno 18, 2014 3:38 pm

Tady je malá odsolovačka na 12V /4A, existuje taky na 24V/3A a dává cca 5,5l/h. V případě výpadku elektřiny je možný ruční pohon:

Katadyn PowerSurvivor 40E/12 V

www.katadyn.ch

http://www.katadyn.com/chde/katadyn-pro ... r-40e12-v/
Monty
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 6

Příspěvekod Monty » čtv úno 20, 2014 9:00 am

Připočti k ceně ještě filtry. Za ty peníze postavíš dva watermakers s průtokem kolem 40-50 l... na 12V. Na 220V tři :hmm:

howk
Monty
bozakafka
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod bozakafka » pát úno 21, 2014 7:21 am

Surcouf
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Surcouf » pát úno 21, 2014 4:43 pm

Monty,
nejsem technik a kutil jsem pouze amatér, takže bych asi těžko sháněl správné komponenty a moje bastlení by asi vůbec nezaručovalo případnou funkčnost zařízení. Navíc výkon 50l/h celkem nepotřebuji, neb určitě denně nevypiji více jak 3 litry vody, tudíž 5 litrů čerstvé vody denně za hodinu provozu bohatě pokryje mou potřebu, včetně hygieny. A hlavně budu mít jakousi jistotu, že profesionální zařízení bude spolehlivě fungovat.
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Zdenda12345 » pát úno 21, 2014 4:54 pm

Na 3 litry deně nepotřebuješ watermaker. :D
Já ho taky nepotřebuju, neb mam spotřebu kolem 20l/den. To jen ta moje posedlost nezávislostí. Holt budu muset čas od času navštívit nějakou marínu a natankovat vodu. Jen jsem si říkal, když už se mi to válí doma, že bych to rozchodil. Sice bych použil jen obaly od filtrů, protože filtry jsou samozřejmě vyschlý. Odložim to na dobu, kdy se budu hodně nudit a třeba to dodělam. :)
Surcouf
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Surcouf » pát úno 21, 2014 7:11 pm

Zdendo, ono když se měsíc plácáš někde uprostřed oceánu, bez vidiny jakéhokoliv přístavu, tak ho asi potřebovat budeš.
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Zdenda12345 » pát úno 21, 2014 8:05 pm

Kdybych měl tvojí spotřebu vody, tak bych ho ani tak nepotřeboval. :D Hlavní nádrž mam 40l, k tomu vezu dalších 20l v kanystrech a cca 3 balíky balený vody. To je dalších 36l. Jestli máš spotřebu 3l na den, tak bys i tak ten water maker nepotřeboval. Ty seš osamělej mořeplavec? Neznam moc lidí, kteří jsou sami na lodi měsíc na oceánu.

Letos chci konečně nechat svařit nádrž na vodu a vestavět jí. Představuju si tak 80l nádrž. Já se neplavim sám, ale s rodinou, takže spotřeba je větší.
Surcouf
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Surcouf » pát úno 21, 2014 8:53 pm

Bohužel to bude můj úděl, neb se mnou nikdo nechce plout a tak vše plánuji v mini provedení pro jednoho, maximálně příležitostně pro dva.
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » pát úno 21, 2014 10:22 pm

Dovolím si trochu rozumovat. :oops:

Spoléhat se v takové komoditě jako je voda k pití, ausgrecht někde "uprostřed oceánu", na techniku není nejvhodnější.
Navíc mám dojem, že voda z watermakeru snad není až tak vhodná pro pití.
Prostě na pití bych si udělal zásobu v balené vodě. :mad:
ixxo
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 32

Příspěvekod ixxo » pát úno 21, 2014 11:29 pm

Ja by som spoliehal skôr na pivo a rum :)

Zpět na