GPS Garmin a vše kolem nich

Vše o spojeni VHF, GPS, GSM, UMTS atd.

Moderátoři: vilma, windward, Pepa

prcekee
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 4

GPS Garmin a vše kolem nich

Příspěvekod prcekee » ned čer 22, 2014 10:06 am

Protože jezdím málo ale rád se spoléhám na vlastní GPS zjistil jsem, že autonavigace pro sem tam orientaci nestačí, našel jsem několik nabídek starých Garminů od motorkářů ale i letců jen nevím zda je hardwerově rozdíl jen ve frekvenci výpočtu polohy nebo je v nich i omezení co se týče využití map,moře-vzduch-silnice. Nyní konkrétně by mě zajímalo zda máte a používáte některý z těchto modelů

GPS 295 GARMIN letecká

GPS 278 GARMIN i pro létání

Nechci zde řešit lodní plotry a Higend a nové pecky, jen pokud někdo uvedené modely máte a používáte, aktualizace nejsou na Jadranu až tak časté tak zakoupení karty garmin s jadranem pro ten model snad nebude velky problem ale třeba mně Vaše zkušenosti uvedou do obrazu.
pik
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 43

Příspěvekod pik » ned čer 22, 2014 11:53 am

ahoj,
o tvém nápadu si myslím své, nicméně třeba tady http://www.gpscity.com/garmin-gpsmap-295.html#inthebox se mimo jiné píše
19. Bluechart g2 Map Compatible: No
20. Bluechart g2 Vision Map Compatible: No
21. Built-in memory: Internal solid state
22. Accepts data cards: Garmin data card

takže pokud bys to přece jen chtěl zkusit, je třeba kouknout na paměťovou kartu. Tyhle typy používají, na rozdíl od námořních a jiných novějších gps které jedou na běžné SD nebo microSD karty, speciální garmin karty, které se vyznačují malou velikostí a velkou cenou. Takže aby tam hlavně nějaká karta byla :) . Viděl sem 128 a 256 Mb Na nové mapy typu G2 a G2 vision tedy zapomeň, ale teoreticky by mělo být možné použít třeba staré Blue Chart Atlantic a pomocí programu MapSource si z počítače odeslat potřebný výřez téhle mapy (a třeba i trasy ) pomocí usb kabelu do té gps-ky. Ona si to uloží na tu svoji spec. kartu. Ty bluechart atlantic mapy se myslím prodávaly na CD, tak hlavně nekup něco jako tohle http://www.garmin.cz/produkty/mapy/namo ... u014r.html
to bys tam fakt nenacpal, a i kdyby jo, tak by to stejně nefungovalo
Naposledy upravil(a) pik dne pon čer 23, 2014 6:24 pm, celkem upraveno 2 x.
Jarda885
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 102

Příspěvekod Jarda885 » ned čer 22, 2014 12:11 pm

pik píše:........ teoreticky by mělo být možné použít třeba staré Blue Chart Atlantic a pomocí programu MapSource si z počítače odeslat potřebný výřez téhle mapy (a třeba i trasy ) pomocí kabelu do té gps-ky. ......

Mapové CD se dá získat legálně zadarmo. Je to udělané tak, že musíš koupit kód pro "odemčení regionu".
To se dá udělat taky zadarmo (demo verze), takže na PC máš všechno krásně a zadarmo. Ale pozor.
Nepřeneseš do přístroje. Pokud to zkusíš, zablokuje se přístroj.

Přístroj musí být zaregistrován a teprve tehdy to funguje, pokud máš koupený potřebný region.

Český člověk dokáže všechno ukrást. Jsou hoši, kteří to umí kreknout.
Pokud bys šel touto cestou, musíš být hodně obezřetný.
Michal123
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 5

Příspěvekod Michal123 » ned čer 22, 2014 12:50 pm

Starší Garminy mají slabý procesor a mizerný displej. Detailní mapy se potom dlouho vykreslují. Dnešní mobilu a tablety jsou na tom lépe.
Na Jadran bude asi lepší Navionice Evropa za 900 Kč. K tomu nějaký tablet za pár korun.

(U nás máme taky výborné mapy od seznam.cz. Turistická verze se dá stáhnout zdarma do mobilu nebo tabletu.)
Bilardos
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Bilardos » ned čer 22, 2014 1:38 pm

Mám pocit, že dotaz směřoval spíše k tomu, zda je možné uvedené modely využít jako námořní navigaci.
Je spousta modelů dané řady a rozdíly jsou nejasné.
Nahrát mapy je už to poslední a není to nijak náročné na velikost karty.
prcekee
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod prcekee » ned čer 22, 2014 5:01 pm

jj tak jak piše Bilardos neptam se na "upravovani" navigace ale zda tu někdo z Vas ma některy z těchto dvou modelů a používate je na Jadranu. Protože nevládnu anglikanštinou tak z těch navodu moc nevyčtu ten novější model určeny pro leteckou navigaci má větší frekvenci zpracování dat, nebudu na tom přehravat fotky na to jsou jina udělatka, navigace v mobilu taky lze vyuižít :-)
Vím že sou lepší a někteří z Vás je mají ale potřebuji info k těmto dvoum modelům, ktere se snad už ani nevyrábějí. Díky za pochopení
Michal123
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Michal123 » ned čer 22, 2014 7:49 pm

Tady je seznam kompatibilnich pristroju pro mapy BlueChart® g2:

https://buy.garmin.com/en-US/US/maps/on ... d6452.html

Je tam přístroj GPSMAP® 278

V eShopu mi to nabízí:
1) Datová karta Garmin
2) microSD™/SD™
3) Stáhnout

(Doklikat se na tabulku byla fuška. Chtělo to Firefox.)
Michal123
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Michal123 » ned čer 22, 2014 7:51 pm

A mapy pro změnu musím koupit přes Operu.
https://www.garmin.com/locale.html?site ... 0309-00.ep

Jadran je ve dvou edicích. Dohromady 300 dolarů.
Bilardos
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Bilardos » ned čer 22, 2014 8:06 pm

Podle me mapy BlueChart G2 nepujdou do zadne gpsmap 2xx ci podobnych 3xx a tusim byly i 4xx.
Ale na to se dle me neptal Prckee
Chce znat zda na uvedenych pristrojich pujdou Bluechart Atlantik a zda tyto pristroje pujdou pouzivat jako namorni navigace jako u znameho modelu 276C.
Nejistota prameni z neznalosti rozdilu mezi jednitlivymi modely.
Michal123
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Michal123 » pon čer 23, 2014 12:15 am

Tady je ještě specifikace modelu GPSMAP 278:
https://buy.garmin.com/en-US/US/on-the- ... od416.html

Informace ke starým mapám na stránkách Garminu moc není. Je to divné kdysi se dalo všechno zpětně dohled. Asi si nová obchodní politika: Nevíš si rady - kup si nový přístroj nebo mapu.
V návodu se píše o kartách velikosti 16MB až 512 MB. A o mapach je zminka:
Pre-Programmed Data Cards: Data cards preprogrammed with
BlueChart g2 or US Inland Lakes map data.

Tady jsou ještě nějaké další informace:
http://www.marinechandlery.com/blog/gar ... ity-chart/
http://forums.groundspeak.com/GC/index. ... pic=220876
RudaK
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod RudaK » pon čer 23, 2014 12:35 am

Ahoj BlueChart G2 na Garmin karte ti na 278C budou fungovat. dej si pozor a nekupuj zadne CD s jen BlueChart ty uz nejsou podporovany a neodemknes je (vyzkouseno a prokomunikovano s Garmin). Jinak jak 276C tak 278C jsou porad dobre gps na lod - asi bude i nejaky solidni reseni pro tablet, ale co jsem zatim videl za vodotesny pouzdra a drzaky tak me to moc nenadchlo ( mimo velikost ta byla u tabletu super). Me baterie u 276 vydrzi 12hodin a mam jeste jednu nahradni pro jistotu, mam drzak na zabradli takze drzak pridelam napevno a navigaci si do nej nasazuju podle potreby. Omluv diakritiku pisu to v mobilu.

Ahoj Ruda

PS: Jadran mam na jedne karte velikost Regular
prcekee
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod prcekee » pon čer 23, 2014 6:16 am

ahoj, ta 278 by teda asi šla ta druhá je na tužkové bat a externí anténu dle videa na youtoube. Ještě to počtu tu specifikaci. Zatim diky za info, další info a tipy k 278 a 295 vítány :-)
Michal123
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Michal123 » pon čer 23, 2014 8:25 am

Jen taková drobnost
GPSMAP 278 a GPSMAP 278C jsou dva rozdílné přístroje.
prcekee
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod prcekee » pon čer 23, 2014 3:26 pm

a víš jaky je ten rozdíl? podle mně jen že C je s barevným displayem ale jen hádám nemam to ověřeno (na gogle v obrazkach to tak vypada)

ale rád bych vedl diskusi s uživateli kteří ji mají a mohou sdělit své praktické zkušenosti.

jinak katalogy stare a neplatne vydané k těm verzím pročítám ale zkušenost je nade vše :-)
a na motorce se s tabletem jezdí špatně :-)
pik
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 43

Příspěvekod pik » pon čer 23, 2014 5:59 pm

Bilardos píše:Mám pocit, že dotaz směřoval spíše k tomu, zda je možné uvedené modely využít jako námořní navigaci.
Je spousta modelů dané řady a rozdíly jsou nejasné.
Nahrát mapy je už to poslední a není to nijak náročné na velikost karty.

Já mám tedy pocit, že o nic jiného než o mapový podklady a jejich nahrání nejde. Ten přístroj samozřejmě pracuje kdekoliv, kde chytí signál od družic, tedy i na moři. Nebo letadla nelétají nad mořem? :o ;)
Takže jak už sem napsal, budeš řešit mapy. Že to není náročný na místo není tak úplně pravda. Mapy řady G2 vision mají velikost řádu GB, takže je na tu garminkartu opravdu nedáš, pravda je že bluechart atlantic zabere řádově Mb. Ale nejde jen o velikost. Mají i rozdílný formát, ta řada G2 a G2 vision např. gmapsupp. Přikládám výřez chorvatska z bluechart atlantic, který zabere 167 KB Obrázek

Ale opakoval bych se a navíc tyto modely na lodi nepoužívám, tak toho nechám. Snad jen že sem tady v bazaru viděl 276C za 8000,- a dost mě to pobavilo.
Bilardos
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Bilardos » úte čer 24, 2014 10:48 am

Nemusí jít jen o mapy.
Třeba jiný model nemusí mít kotevní alarm či reprokuktor apod. Určitě by se dalo vymyslet, co by tomu mohlo chybět.

Ta 295 se mě nepozdává, jiný dizajn napovídá, že těch změn by mohlo být více.
Naposledy upravil(a) Bilardos dne úte čer 24, 2014 11:02 am, celkem upraveno 1 x.
Bilardos
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Re: GPS Garmin a vše kolem nich

Příspěvekod Bilardos » úte čer 24, 2014 10:52 am

prcekee píše:GPS 278 GARMIN i pro létání

Přístroj GPSMAP 278 je nástupcem úspěšného modelu GPSMAP 276C. Nový model obsahuje předehrané mapy Evropy, navigační mapy ČR na CD.

Stejně jako předchozí model přístroj pracuje ve dvou možných režimech: automobilovém a námořním. V každém z těchto dvou režimů si přístroj zachovává své vlastní nastavení a není proto nutné přístroj přenastavovat při změně použití z auta na loď nebo do terénu. Další mapy se dají dohrávat na externí přepisovatelné datové karty (8-256 MB) formátu Garmin (obdobně jako u předchozího modelu GPSMAP 276C).

Klady modelu GPSMAP 278:
• přístroj disponuje velmi rychlým procesorem
• hlasová a textová navigace v českém jazyce
• možnost připojení sonaru
• přístroj podporuje funkci automatického výpočtu trasy (autorouting)
• možnost připojení externí antény
• přístroj podporuje jak USB, tak RS 232 komunikační rozhraní
• námořní a automobilový pracovní režim
• velmi dobrá čitelnost displeje na přímém slunci

Zápory modelu GPSMAP 278:
• v přístroji lze používat pouze datové karty firmy Garmin

Z uvedeného bych řekl, že jde pouze o lepší procesor, jinak shodné s 276C
Monty
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 6

Příspěvekod Monty » úte čer 24, 2014 10:54 am

276c za osmičku...??? uff,uff. Mám na prodej 420s i s G2 vision mapami west meditterien....ale jak dívám,tu si asi nechám a prodám svoji 276C... :lol:

howk
Monty
RudaK
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod RudaK » úte čer 24, 2014 11:32 am

Ahoj podávám následující informace:
Gpsmap 278C a 278 je jeden a týž přístroj (Part Number: 010-00569-00) je to nástupce 276C liší se vnitřní pamětí s nahranou mapou evropy (a měla by mít rychlejší procesor). Obě podporují Bluechart g2. Na 276C to mám vyzkoušené (mám ještě GPSmap 398 ve které mám Jadran g2 na Garmin kartě a tak jsem ji zkoušel i v 276C v které mám na garmin paměťové kartě Bluechart-mám 64MB kartu a stačí-nahrávám tam jen oblasti kde jsem).
Pokud porovnávám s vyráběnými Garmin navigacemi tak se dají porovnat jen s 620, která je taká s baterií (ale to je novější, větší, podporuje g2 vision, má dotykový displej).
Co je lepší či horší si musí každý porovnat podle svých priorit - pro mě osobně je například 420s jako náhrada 276C nevhodná - o 0,8 cm větší úhlopříčka (10,2x9,4cm) s menším rozlišením (240x320:480x320) ale nejdůležitějšim negativem je pro mě nutnost externího napájení u 420 - na své lodi mám napevno 398 s napájením, ale stejně tam tam mám i 276C kterou si kdykoliv sundavám a mohu ji použít na jiné lodi (a taky tak používám), výhodou jsou zase SD karty a to, že se dají koupit nejnovější mapy (u 276C končím na předehraných Bluechart g2).

Ahoj Ruda

PS: dál už se k tématu nebudu vyjadřovat-zkušenosti jsem poskytl a dál se budeš muset rozhodovat sám
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 418

Příspěvekod lynx » úte čer 24, 2014 12:19 pm

Dovolím si dotaz člověka, který má jen malou ruční GPS, kterou používá jako záložní (a pro turistiku).
Existuje v téhle kategorii mapový plotter, který by bylo možné napájet jak externě, tak bateriemi?

Malá odbočka:
Právě při této plavbě (Finsko) se mi stalo (zatím dvakrát), že plotter na lodi z ničeho nic zahlásil „Position lost". (A v druhém případě to trvalo asi 15 minut.) Jistě mi věříte, že jsem byl moc rád, že v kapse bundy mám svoji ruční mapovou GPS. V oblasti, kde je víc pevniny než moře, bych se bez fungující GPS cítil hodně nesvůj. Ano, na lodi jsou velice kvalitní papírové mapy, ale ta změť ostrovů, ostrůvků, skalisek, mělčin, bójí, majáků, náměrníků a dalšího „příslušenství" je poněkud matoucí. :-)
Lakomec

jen tak

Příspěvekod Lakomec » úte čer 24, 2014 12:55 pm

lynx píše:na lodi jsou velice kvalitní papírové mapy, ale ta změť ostrovů, ostrůvků, skalisek, mělčin, bójí, majáků, náměrníků a dalšího „příslušenství" je poněkud matoucí. :-)

...a co pak teprve, když přijdou vítr a vlny, které si přece vždy přeješ :lol:
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 418

Příspěvekod lynx » úte čer 24, 2014 1:15 pm

Člověče, už zase provokuješ? :-)
Nestačí Ti, že nám způsobuješ slintání svým popisem plavby v Karibiku?
(Ještě jsem se nedostal k tomu, abych to přečetl podrobně.)

Vítr už jsem tu trochu zažil – dva dny foukala v poryvech osmička Beauforta. Ale to jsem rozumně (= připosr...) nevyplouval. :-)
Vlny tady moc nejsou – mezi ostrovy není dost místa, aby se vytvořily.
Když jsem ze souostroví vyplul na sever – zrovna skoro celý den foukala šestka (úžasné plachtění) – byly vlny do dvou metrů.
Prostě nádhera. Ano, šťoura chorvatského typu by mohl namítnout, že 12 až 14°C přes den není mnoho, ale kdo by takového člověka bral vážně, že? :lol:
Monty
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 6

Příspěvekod Monty » úte čer 24, 2014 4:10 pm

RudaK píše:Ahoj podávám následující informace:
Gpsmap 278C a 278 je jeden a týž přístroj (Part Number: 010-00569-00) je to nástupce 276C liší se vnitřní pamětí s nahranou mapou evropy (a měla by mít rychlejší procesor). Obě podporují Bluechart g2. Na 276C to mám vyzkoušené (mám ještě GPSmap 398 ve které mám Jadran g2 na Garmin kartě a tak jsem ji zkoušel i v 276C v které mám na garmin paměťové kartě Bluechart-mám 64MB kartu a stačí-nahrávám tam jen oblasti kde jsem).
Pokud porovnávám s vyráběnými Garmin navigacemi tak se dají porovnat jen s 620, která je taká s baterií (ale to je novější, větší, podporuje g2 vision, má dotykový displej).
Co je lepší či horší si musí každý porovnat podle svých priorit - pro mě osobně je například 420s jako náhrada 276C nevhodná - o 0,8 cm větší úhlopříčka (10,2x9,4cm) s menším rozlišením (240x320:480x320) ale nejdůležitějšim negativem je pro mě nutnost externího napájení u 420 - na své lodi mám napevno 398 s napájením, ale stejně tam tam mám i 276C kterou si kdykoliv sundavám a mohu ji použít na jiné lodi (a taky tak používám), výhodou jsou zase SD karty a to, že se dají koupit nejnovější mapy (u 276C končím na předehraných Bluechart g2).

Ahoj Ruda

PS: dál už se k tématu nebudu vyjadřovat-zkušenosti jsem poskytl a dál se budeš muset rozhodovat sám

Na 276C mám mapy celý koule.Měl jsem před tím i stařičkou 176 taky s mapami celý koule a chodila dobře a věřím,že doposud chodí.Měla 128Mb kartu Garmin. 420s sic nemá vlastní napájení( což je mně plně jedno,bo i ve 276 mám baterii mrtvou a GPS nepřenáším,na to mám jiné GPS),zato mám možnost připojení dvou typů dvoufrenkvečních sond.hmmm...Jdou do ní nahrát i Bluechart a ty mám celou kouli taky. Podpora G2 a G2 vision je pro mně plně nepotřebná,nicméně je mám. Tu 420tku mám s držákem k pevnému vestavění. Trochu na levačku je,že nemám datovej kábl přímo PC to GPS a nahrávání starého Bluechartu je tudíž složitější.

howk
Monty
prcekee
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod prcekee » úte čer 24, 2014 7:52 pm

Děkuji všem
a některe z Vas budu asi ještě obtěžovat PM
navigace je na poště i s pamětovkou s jadranem (slíbeno) a nabíječku na 220V,
ale bez kablu a bez držáku tak to budu ted hledat po bazarech zda to příslušenství a nabíječku na 12 v (autozapalovač) někdo nemá navíc po své "mrtvole" origo držík na řídítka motorky za 4000Kč je ale pecka

Ještě jednou dík za info

pro pobavení před lety
Obrázek
prcekee
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod prcekee » stř čer 25, 2014 12:05 pm

tak je v aute a probiha testovani kolem komina a pres sve stari slusna kondice. Silnicni 1/11 neaktualni ale to mne netrapi (zatim). Timto poptavam drzak a 12v napajeni ale pm. Diky za poskytnute informace.

Zpět na