Tablet
Moderátoři: vilma, windward, Pepa
- tosotoso
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 25
Re: Tablet
Porúčala sa mi totiž navigácia na lodi a špekulujem, či kúpim novú, alebo to budem riešiť nejakými notebookmi prípadne tabletom. Dať 70 E za tablet a 800 E za navigáciu - to je rozdiel. Len - ako pozerám na tú Liborovu fotku, ten to má pod strechou. Ja to budem mať v kokpite pri kormidle a tak sa toho trošku bojím. Aj keď - či mi vydrží 800 E navigácia 10 rokov a tablet iba rok a potom kúpiť nový, to je asi jedno.
- Jarda885
- zkušený harcovník
- Reputace: 102
tosotoso píše:.......... Aj keď - či mi vydrží 800 E navigácia 10 rokov a tablet iba rok a potom kúpiť nový, to je asi jedno.
Jsem příznivcem přístrojů s delší životností. Každý nový přístroj mne stojí spoustu času než jej připravím k použití (instalace) a než se s ním naučím zacházet.
Z volby 1 x 800 na deset let nebo
10 x 70 vždy na rok
vychází jednoznačně lepší varianta 1x 800 na deset let, i když je finančně dražší.
Libore, ta myšlenka vykašlat se Garmin a jít kompletně jinou cestou je zajímavá. Nový Garmin mám rok. Mám tedy asi 8 let na zjišťování informací o novém systému, který nebude mít s Garminem vůbec nic společného.
- LadaM
- aktívní jachtař
- Reputace: 97
Garmin dává smysl tam, kde je NMEA propojení se zbytkem komponent, tedy v systémech, za jejichž cenu by bylo těch umax tabletů tolik, že by se do lodi nevešly 
A i tohle se rychle mění a podle mě nebude trvat dlouho, kdy Navionics bude umět třeba přes bluetooth příjmat data z bezdrátového anemometru a dalších čidel a používat je k výpočtům, zobrazovat skutečný nebo zdánlivý vítr na mapě atd. Za zlomek ceny profi systémů a pro naše pojetí majitelské lodi dostačujícím způsobem. Některé jiné aplikace to už umí, ale zatím chybí standardizace a chodí to třeba jenom proti konkrétním zařízením. A přesně jak psal Libor, záložní zařízení máš při dnešní fluktuaci chytrých telefonů v podstatě zadarmo.
Taky by se mi líbila echt marine navigace, ale kromě mechanické odolnosti je snad ve všem horší než tablet.

A i tohle se rychle mění a podle mě nebude trvat dlouho, kdy Navionics bude umět třeba přes bluetooth příjmat data z bezdrátového anemometru a dalších čidel a používat je k výpočtům, zobrazovat skutečný nebo zdánlivý vítr na mapě atd. Za zlomek ceny profi systémů a pro naše pojetí majitelské lodi dostačujícím způsobem. Některé jiné aplikace to už umí, ale zatím chybí standardizace a chodí to třeba jenom proti konkrétním zařízením. A přesně jak psal Libor, záložní zařízení máš při dnešní fluktuaci chytrých telefonů v podstatě zadarmo.
Taky by se mi líbila echt marine navigace, ale kromě mechanické odolnosti je snad ve všem horší než tablet.
Dělám to samé, co píše Libor.
Mám dva vyřazené Samsungy, na kterých je nahraná mapa Navionics Europe oblasti zájmu a kotevní alarm. Dohromady to nemá kupodivu nikterak velkou spotřebu a na navigaci typu - "dá se tamtudy projet?" to bohatě stačí. Tablet je v kajutce - obvykle vypnutý - a Samsung mám v kapse bundy.
Navionics můžeš nahrát pod jednou licencí na více zařízení.
Mám dva vyřazené Samsungy, na kterých je nahraná mapa Navionics Europe oblasti zájmu a kotevní alarm. Dohromady to nemá kupodivu nikterak velkou spotřebu a na navigaci typu - "dá se tamtudy projet?" to bohatě stačí. Tablet je v kajutce - obvykle vypnutý - a Samsung mám v kapse bundy.
Navionics můžeš nahrát pod jednou licencí na více zařízení.
- Jarda885
- zkušený harcovník
Jarda885 stř 21. úno, 2018 16:37 píše:Tak jsem včera koupil na Mall.cz
Umax VisionBook 12Wi Flex
Příští týden budu vracet.
...........
Tak mám vyřešeno. Snad.
Již tři týdny zápasím s nastavením nového tabletu. Zdá se, že konečně mám všechno, co potřebuji.
Koupil jsem Lenovo MiiX 320 10.1. HD/Z8350/4G/128GB/LTE/W10H
Má slot na SIM kartu, WiF, Bluetooth, GPS
Dále 2x USD 2.0, 1x USB-C 3.0, Micro HDMI, Audio výstup/vstup
Windows 10 mi umožňují nainstalovat SW Garmin, ale neumí Navionics.
Už jsem našel kotevní alarm, uvidím, co dál se podaří najít. Určitě spousta užitečných aplikací pro Android nebo Apple není pro Win10.
Ale nejde všechno. Mám šanci, že budu moci přestat vozit "velký" notebook.
- Jarda885
- zkušený harcovník
Jarda885 píše:Jarda885 stř 21. úno, 2018 16:37 píše:Tak jsem včera koupil na Mall.cz
Umax VisionBook 12Wi Flex
Příští týden budu vracet.
...........
Tak mám vyřešeno. Snad.
Koupil jsem Lenovo MiiX 320 10.1. HD/Z8350/4G/128GB/LTE/W10H
Windows 10 ....... neumí Navionics.
Už jsem našel kotevní alarm, uvidím, co dál se podaří najít. Určitě spousta užitečných aplikací pro Android nebo Apple není pro Win10.
Ale nejde všechno. Mám šanci, že budu moci přestat vozit "velký" notebook.
Mám za sebou první sezónu s tabletem. Přestal jsem vozit notebook. Velká výdrž baterie na jedno nabití. Velká plus.
Ale.
Kotevní alarm jsem nerozchodil.
Win 10 nabízejí námořní navigaci i-Boating GPS Nautical. Podstatně horší než Navionics. Prakticky nepoužitelné.
Specifický problém mého tabletu: GPS funguje staticky. Když se zastavím, najde polohu kde jsem. Pěší chůzi ještě zvládá. Pohyb lodě už je moc rychlý. Tj. k navigování nepoužitelný.
Uvažuji o pořízení malého 7" tabletu s androidem, kdy by chodil Navionics. Favoritní se mi v tuto chvíli jeví UMAX tablet VisionBook P70 LTE, 16GB, micro USB, 4G, Android 5.1. Cena včetně DPH do 2,5 tis. Kč
Máte někdo nějakou zkušenost s něčím podobným?
Dík.
Ten přechod na android tablet zkus ještě přehodnotit, já jedu na tabletu s Windows 10 a neměnil bych.
Zkoušel jsi software OpenCPN? Jestli ne, tak ho zkus, podle mě je špičkový. K tomu stáhni mapy CM93 a máš pokrytý skoro celý svět.
Pro určení polohy je třeba ještě stáhnout GnssDataInterface, ten ti vytvoří virtuální sériový port kam bude posílat data o poloze v NMEA formátu, současně ti zobrazí detailní stav GNSS, mohl bys tak třeba odhalit problém s určením polohy.
Pokud by problém s určením polohy přetrvával, tablet bych být tebou reklamoval.
Zkoušel jsi software OpenCPN? Jestli ne, tak ho zkus, podle mě je špičkový. K tomu stáhni mapy CM93 a máš pokrytý skoro celý svět.
Pro určení polohy je třeba ještě stáhnout GnssDataInterface, ten ti vytvoří virtuální sériový port kam bude posílat data o poloze v NMEA formátu, současně ti zobrazí detailní stav GNSS, mohl bys tak třeba odhalit problém s určením polohy.
- Jarda885
- zkušený harcovník
LukasK píše:T........
.....
To jsou věty, kterým nerozumím. Neumím tedy postup použít.
LukasK píše:......
Zkoušel jsem reklamovat. Neúspěšně. "Statický GPS" je údajně deklarován výrobcem.
Libor píše:.........
Nevím Jardo proč se tak vehementně držíš Garminu, tedy tuším. Taky jsem si ho dlouho pěstoval a nedal na něj dopustit.
........
A když přišel Navionics tak jsem ho moc nemusel, málo obslužných prvků....atd.
Ale přišel jsem mu na chuť, v jednoduchosti je síla.
A hlavně tehdy Andoid stroje měly snad všechny už GPS. Pustíš a jede to.
.........
Už se nehodlám ke Garminu , nejen pro jeho cenovou politiku, vracet a přestal jsem i tuto ruční navigaci jako zálohu na loď brát.
A teď k tabletu.
Cíleně jsme hledal něco co mi bude sloužit jako "mapový plotr" na lodi. Další námořní appky už jen jako bonus navíc.
..............
Za pár tisícovek chci začít cestu, kterou popisuje Libor.
Tento rok jsem zkusil stary Dell Venue 7". Ma Android, mapy pouzivam NV.Charts a mistni ANWB. Nicmene, pokud bych chtel, mohu i Navionics. S GPS neni zadny problem. Jakykoli novejsi tablet na tom bude nejspis mnohokrat lepe. Takze si myslim, ze na takove bezne pluti to staci.
Omezeni jsou ale tato:
- Dost to zere. Takze na delsi preplavby je nutna powerbanka, redukce USB do zapalovace a krmit to z baterie. To ale v momente, kdy musis svitit (mam pozicky zarovky, take pekelne zerou), vyuzijes autopilota, vysilacku a ostatni neni rozhodne zanedbatelne!
- Uvnitr kovove lodi nebo i pod pevnym sprayhoodem (psi boudou, chces-li) nemusi videt korektne GPS
- Pokud jej nechas v kokpitu, muzes jej na slunicku uvarit. Sam o sobe hreje - zatez pri zpracovani map, baterka (pri vyuziti GPS), ... a slunicko jej dorazi. Naopak v zime kolabuje take.
- V noci je hodne i nejnizsi jas. Na slunicku zase obcas malo i nejvyssi.
- Ovladani v rukavicich neni nic moc.
- Pokud si das redukci na seriak, muzes napojit NMEA treba z AIS. Pripadne pres BT nebo WiFi. V prvnim pripade ale nelze dobijet, v tech zbylych to zase zere a zere a zere ...
Kazdopadne tedy bud vodeodolny nebo s pouzdrem. Nabijecku do zapalovace, kabel a powerbanku. Je nutne vypocitat spotrebu a pred vyplutim kontrolovat lodni baterii. K tabletu mej vzdy rucku GPS s moznosti napajeni tuzkovkama (stoji 2 - 3tis) jako zalohu a k tomu jedno az dve baleni tuzkovek.
Protoze lod pujcujes, nemusi byt vzdy vybavena rozpojovacem baterii a tak se asi nelze zcela spolehnout, ze ti alternator dobije baterii ke spokojenosti. Take se mi stalo, ze mi litaly pojistky a neslo to za pluti opravit apod. Proste tu zalohu rucni GPS doporucuji. Mobil to neresi (resp. pouze kratkodobe, take hodne zere).
Omezeni jsou ale tato:
- Dost to zere. Takze na delsi preplavby je nutna powerbanka, redukce USB do zapalovace a krmit to z baterie. To ale v momente, kdy musis svitit (mam pozicky zarovky, take pekelne zerou), vyuzijes autopilota, vysilacku a ostatni neni rozhodne zanedbatelne!
- Uvnitr kovove lodi nebo i pod pevnym sprayhoodem (psi boudou, chces-li) nemusi videt korektne GPS
- Pokud jej nechas v kokpitu, muzes jej na slunicku uvarit. Sam o sobe hreje - zatez pri zpracovani map, baterka (pri vyuziti GPS), ... a slunicko jej dorazi. Naopak v zime kolabuje take.
- V noci je hodne i nejnizsi jas. Na slunicku zase obcas malo i nejvyssi.
- Ovladani v rukavicich neni nic moc.
- Pokud si das redukci na seriak, muzes napojit NMEA treba z AIS. Pripadne pres BT nebo WiFi. V prvnim pripade ale nelze dobijet, v tech zbylych to zase zere a zere a zere ...
Kazdopadne tedy bud vodeodolny nebo s pouzdrem. Nabijecku do zapalovace, kabel a powerbanku. Je nutne vypocitat spotrebu a pred vyplutim kontrolovat lodni baterii. K tabletu mej vzdy rucku GPS s moznosti napajeni tuzkovkama (stoji 2 - 3tis) jako zalohu a k tomu jedno az dve baleni tuzkovek.
Protoze lod pujcujes, nemusi byt vzdy vybavena rozpojovacem baterii a tak se asi nelze zcela spolehnout, ze ti alternator dobije baterii ke spokojenosti. Take se mi stalo, ze mi litaly pojistky a neslo to za pluti opravit apod. Proste tu zalohu rucni GPS doporucuji. Mobil to neresi (resp. pouze kratkodobe, take hodne zere).
err_ - Dost to zere. .... redukce USB do zapalovace a krmit to z baterie.
Taková praktická poznámky, ty redukce jsou většinou stavěné na jeden až dva ampéry. Jednu jsem upekl připojením mobilu se zapnutou navigací. Dost mne to překvapilo. Špunt jsem rozlousknul a ejhle, on tam byl ten nejmenší stabilizátor a bez chlazení. Takže poučení z krizového vývoje, zakoupit špunt se šroubky, nikoliv lepený, aby se dal rozebrat. Vyměnit stabec za silnější a opatřit ho kouskem AL plechu, co se do něj vejde. Není to ideální, ale funkční to je. A pak je alternatíva Zástrčka 12V + kousek dvojlinky+krabička ve které bude odpovídající stabilizátor s dostatečným chladičem+USB zásuvky (počet podle libosti)+ popřípadě nějaká trubičková pojistka prosichr.
Taková praktická poznámky, ty redukce jsou většinou stavěné na jeden až dva ampéry. Jednu jsem upekl připojením mobilu se zapnutou navigací. Dost mne to překvapilo. Špunt jsem rozlousknul a ejhle, on tam byl ten nejmenší stabilizátor a bez chlazení. Takže poučení z krizového vývoje, zakoupit špunt se šroubky, nikoliv lepený, aby se dal rozebrat. Vyměnit stabec za silnější a opatřit ho kouskem AL plechu, co se do něj vejde. Není to ideální, ale funkční to je. A pak je alternatíva Zástrčka 12V + kousek dvojlinky+krabička ve které bude odpovídající stabilizátor s dostatečným chladičem+USB zásuvky (počet podle libosti)+ popřípadě nějaká trubičková pojistka prosichr.
- Richard
- věčný začátečník
- Reputace: 82
OpenCPN používám na PC, které je na navigačním stolku. Používám mapy NV. Myslím, že CM93, které se dají stáhnout "kdesi" z netu, nejsou aktualizované a v oblasti Baltu jsem se opakovaně setkal s tím, že aktualizace byla velmi žádoucí (např. větrníkové pole Viking se rozšířilo proti starším mapám).
V kokpitu občas použiji tablet s NV mapami - to mám propojené přes wifi s PC a VHF v kajutě. Aktualizují se data AIS - velmi užitečné v pásmech rozdělené plavby nebo jiných frekventovaných místech. Ve Švédsku se mi na tabletu osvědčily mapy Navionics ...byly přesné a mezi kameny "vedly" bezpečně. NV mapy východní pobřeží Švédska nepokrývají - používal jsem BSB mapy od Solteku.
V kokpitu občas použiji tablet s NV mapami - to mám propojené přes wifi s PC a VHF v kajutě. Aktualizují se data AIS - velmi užitečné v pásmech rozdělené plavby nebo jiných frekventovaných místech. Ve Švédsku se mi na tabletu osvědčily mapy Navionics ...byly přesné a mezi kameny "vedly" bezpečně. NV mapy východní pobřeží Švédska nepokrývají - používal jsem BSB mapy od Solteku.
Jarda885 píše:LukasK píše:T........
.....
To jsou věty, kterým nerozumím. Neumím tedy postup použít.
Zkoušel jsem reklamovat. Neúspěšně. "Statický GPS" je údajně deklarován výrobcem.
Takový gps chipset, který by měl problémy s vyšší rychlostí, než je rychlost chůze neznám. Na lodi jsi navíc pod volnou oblohou, takže lze očekávat i vysokou přesnost. Možná bude problém s drivery.
Zkus si zapnout tento prográmek: http://support.black-it.eu/en/products/ ... interface/ ať vidíš, co vůbec z toho GNSS rozhraní leze, zda vůbec tablet hledá polohu dle gps a nikoli podle okolních bezdrátových sítí, lte a podobně (pro jistotu vypni wifi i lte). Nech to jet na volném prostranství delší dobu.
Richard píše:Používám mapy NV. Myslím, že CM93, které se dají stáhnout "kdesi" z netu, nejsou aktualizované ...
Souhasím, CM93 jsem uvedl spíš jako příklad na vyzkoušení, protože jsou snadno dohledatelné ke stažení. Jezdit se podle nich s opatrností dá (poslední nekódované verze je z roku 2012), ale když by chtěl člověk něco v kvalitě srovnatelné třeba s Navionics, už se nevyhle placeným mapám, jako jsou zmiňované NV Charts.
- Jarda885
- zkušený harcovník
Pánové díky za postřehy a názory. Hodně užitečné.
S tím "UMAX tablet VisionBook P70" nemá nikdo konkrétní zkušenost?
S tím "UMAX tablet VisionBook P70" nemá nikdo konkrétní zkušenost?