Po čase som sa dostal znovu k riešeniu môjho problému (netbook, OZI, GPS modul) a to vďaka môjmu priateľovi, ktorému som sa posťažoval so svojím problémom.
Fatk to bolo v tom, že nemám dosť kockatú hlavu a tiež malé skúsenosti s GPS. Priateľ oprášil svoj starší model GPS modulu Micronet SP3150 a za pár hodín som si mohol omakať fuhgujúceho OZIho. Vtedy som si uvedomil čo som robil špatne, poznáte to, skúšate všetko možné, ale to že robíte stále tú istú systémovú chybu si ani nevšimnete.
Okamžite som utekal do predajne, a požičal som si zase modul ktorý som predtým definitívne odpísal ako nekompatibilný a teda nefungujúci. Čuduj sa svete a zrazu všetko išlo ako po masle. Pár klikov a mal som pozíciu - žiadny spupný a tvrdohlavý OZI sa nekonal. Záver - môžem odporučiť ako fungujúci GPS modul k OZIExploreru, okrem asi mnohých ďalších, aj modul Prestigio Bluetooth GPS (
www.prestigio.com).
A teraz k pôvodnej niti KOUDY-ho, alarm kotvy. Musím potvrdiť Koral-ove slová, alarm kotvy v OZIExplorere, keď modul stojí na mieste, je nepoužiteľny. Pri polomere 30m úplne v pohode vyvolá poplach, blúdením pozície, a to asi nie nepresnosťou samotného modulu, ale pravdepodobne zadávaním náhodnej chyby samotného GPS systému. No a ešte ten druhý problém - nezmyselné použitie alarmu a netbooku, ktorý pramení v spotrebe energie, ktorej pri kotvení v zátokách nie je nikdy dosť. Netbook na lodi s navigačným softvérom a GPS modulom je užitočná vec, ale len na použite alarmu kotvy nepraktická.