AIS receiver -v provedeni USB dongle
Moderátoři: vilma, windward, Pepa
- TashonkaWitko
- aktívní jachtař
- Reputace: 8
AIS receiver -v provedeni USB dongle
Dneska jsem nahodou (pri zkoumani moznosti OpenCPN) nasel tohleto "udelatko" - tedy USB vehement, ktery podle vseho slibuje fungovat jako plnohodnotny AIS prijimac. Pokud by to tak bylo, za ty $$$ mi to prijde super. mozna pro nekoho zajimavy tip ?
Nicmene ja bych se optal : jsem v oblasti elektro a vysilacek a anten naprosty laik a tak me zajima tohle :
1) zkousel to uz nekdo a pokud ano, pak s jakym vysledkem ?
2) tenhle bazmek ma konektor k pripojeni anteny. Idealne asi kabelu od anteny vysilacky, pres nejaky rozbocovac. Nicmene to plati pro vlastni lod. Pro nejakou pujcenou, jako docasne a co nejjednodussi reseni bych k tomu radeji pripojil kus "dratu" .. a otazka zni .. jsou nejake kriticke pozadavky na takovy drat ? Je mi jasne, ze je to antena a tudiz cim delsi a vys, tim lepe .. ale co bude jeste dostacujici reseni ? Nechci chytat lode 30Nm od me - staci mi tech par v me "tesne" blizkosti ... bude tedy stacit par metru koaxu prilepenych nekam na stenu salonu ? Je kriticke vest ho nahoru, nebo staci vodorovne atd ? Opravdu me zajima v podstate par mil kolem lodi - max 5-10, coz je cca hodina moji plavby (nizsi hodnota) a tak 1/2 hodina jejich plavby (vyssi hodnota)
Nicmene ja bych se optal : jsem v oblasti elektro a vysilacek a anten naprosty laik a tak me zajima tohle :
1) zkousel to uz nekdo a pokud ano, pak s jakym vysledkem ?
2) tenhle bazmek ma konektor k pripojeni anteny. Idealne asi kabelu od anteny vysilacky, pres nejaky rozbocovac. Nicmene to plati pro vlastni lod. Pro nejakou pujcenou, jako docasne a co nejjednodussi reseni bych k tomu radeji pripojil kus "dratu" .. a otazka zni .. jsou nejake kriticke pozadavky na takovy drat ? Je mi jasne, ze je to antena a tudiz cim delsi a vys, tim lepe .. ale co bude jeste dostacujici reseni ? Nechci chytat lode 30Nm od me - staci mi tech par v me "tesne" blizkosti ... bude tedy stacit par metru koaxu prilepenych nekam na stenu salonu ? Je kriticke vest ho nahoru, nebo staci vodorovne atd ? Opravdu me zajima v podstate par mil kolem lodi - max 5-10, coz je cca hodina moji plavby (nizsi hodnota) a tak 1/2 hodina jejich plavby (vyssi hodnota)
- MartinB
- zkušený harcovník
- Reputace: 106
Jsem si to koupil a teď před týdnem na moři zkoušel rozchodit.
Nepodařilo se
Ale ještě nebyla nová OpenCPN, teď je verze 3 kde přímo uvádějí, že by so mělo spolu fungovat.
Nejspíše byl problém v tom, že v programu který jsem měl k dispozici, bylo něco nastaveno jinak než je potřeba pro toto zařízení a nepodařilo se mi odhalit co - takže s 99% jistotou bych hledal chybu mezi židlí a klávesnicí
Je k tomu potřeba připojit koaxialním kabelem 50 ohmů jakoukoliv VHF antenu, dosah je obdobný jako lodní VHF, tedy v podstatě na dohled.
Vzhledem k tomu, že se mi to nepodařilo rozchodit, nemohl jsem vyzkoušet jak kvalitně by to tu fungovalo pokud by byla
Do antény od lodní stanice to sice zapojit lze, ale jakmile chceš vysílat, je třeba AIS odpojit, protože hrozí že se AIS "odpráskne".
Až se zase dostanu někam kde plují kolem lodě, budu zase zkoušet a pokud úspěšně, dám vědět.
Nevíte náhodou zdali obdobné zařízení nepoužívají parníky v Praze na Vltavě?
Nepodařilo se

Ale ještě nebyla nová OpenCPN, teď je verze 3 kde přímo uvádějí, že by so mělo spolu fungovat.
Nejspíše byl problém v tom, že v programu který jsem měl k dispozici, bylo něco nastaveno jinak než je potřeba pro toto zařízení a nepodařilo se mi odhalit co - takže s 99% jistotou bych hledal chybu mezi židlí a klávesnicí

Je k tomu potřeba připojit koaxialním kabelem 50 ohmů jakoukoliv VHF antenu, dosah je obdobný jako lodní VHF, tedy v podstatě na dohled.
Vzhledem k tomu, že se mi to nepodařilo rozchodit, nemohl jsem vyzkoušet jak kvalitně by to tu fungovalo pokud by byla
Do antény od lodní stanice to sice zapojit lze, ale jakmile chceš vysílat, je třeba AIS odpojit, protože hrozí že se AIS "odpráskne".
Až se zase dostanu někam kde plují kolem lodě, budu zase zkoušet a pokud úspěšně, dám vědět.
Nevíte náhodou zdali obdobné zařízení nepoužívají parníky v Praze na Vltavě?
Nacelniku...
Byt to v tom prispevku nevidim, tak predpokladam, ze myslis http://radargadgets.com/
Mam ho a funguje celkem v pohode.
Jeho hlavni omezeni je, ze umi chytat v kazdou chvili jenom jeden kanal, coz znamena, ze v oblastech, kde je hodne cilu se mu taky nemusi uplne darit vsechny pochytat nebo mu to aspon trva dlouho ve srovnani s plnohodnotnym prijimacem. Hodne cilu jiste neni nikde na Jadranu.
S antenou z rucni VHF visilacky nalepenou na okynko chytis podle prakticke zkusenosti lode do cca dvou mil daleko, s masttop VHF 40 i vic, podle pocasi.
NIKDY to nepripojujte na stejnou antenu, kde je vysilacka bez splitteru (ten stoji vic nez tohle AIS) - nekdo si zcela jiste driv nebo pozdeji aspon zaklicuje...
MartinB.
S OpenCPN funguje zcela bez problemu.
Jestli te zajima, zda vubec funguje, napsal jsem k tomu takovou nastavovaci vec, kterou si muzes stahnout na https://github.com/downloads/nohal/Rada ... etTool.exe
Na Vltave AIS mozna budou mit ty novy nemecky monstra od EVD, ale nikdy me to tu nenapadlo zkouset.
Pavel
Byt to v tom prispevku nevidim, tak predpokladam, ze myslis http://radargadgets.com/
Mam ho a funguje celkem v pohode.
Jeho hlavni omezeni je, ze umi chytat v kazdou chvili jenom jeden kanal, coz znamena, ze v oblastech, kde je hodne cilu se mu taky nemusi uplne darit vsechny pochytat nebo mu to aspon trva dlouho ve srovnani s plnohodnotnym prijimacem. Hodne cilu jiste neni nikde na Jadranu.
S antenou z rucni VHF visilacky nalepenou na okynko chytis podle prakticke zkusenosti lode do cca dvou mil daleko, s masttop VHF 40 i vic, podle pocasi.
NIKDY to nepripojujte na stejnou antenu, kde je vysilacka bez splitteru (ten stoji vic nez tohle AIS) - nekdo si zcela jiste driv nebo pozdeji aspon zaklicuje...

S OpenCPN funguje zcela bez problemu.
Jestli te zajima, zda vubec funguje, napsal jsem k tomu takovou nastavovaci vec, kterou si muzes stahnout na https://github.com/downloads/nohal/Rada ... etTool.exe
Na Vltave AIS mozna budou mit ty novy nemecky monstra od EVD, ale nikdy me to tu nenapadlo zkouset.
Pavel
- TashonkaWitko
- aktívní jachtař
nohal píše:Nacelniku... Byt to v tom prispevku nevidim, tak predpokladam, ze myslis http://radargadgets.com/
opps ... koukam, ze jsem byl tak vzrusen svym objevem, az jsem zapomnel pridat ten link

Ono od toho asi nelze ocekavat vykonnost srovnatelnou s profi resenim, ale za ty penize jde o uzitecnou pomucku. A navic prenosnou. Clovek si zatim vystacil i bez toho, ale kolikrat jsme v noci resili docela problem, co je tamhleto bohajeho za svetla a kam to vubec pluje, jestli to vubec pluje, protoze to pohybovalo kazdou chvili nekam jinam atd ... Tam by to asi pomohlo. Diky za komentar a zkusenosti.
- dan
- s/y Hannah
- Reputace: 2
v noci nebo za dne,to mas jedno.ja si nedavno za plneho denniho svetla lamal hlavu co jsou zac ty ctyri veliky potvory co jsou videt po levoboku.na AIS nebylo videt vubec nic.az kdyz se priblizily tak jsem zjistil,ze je to konvoj lodi britskeho valecneho namornictva a z pochopitelnych duvodu se nikde nezobrazuji...
nic neni dokonale...

- TashonkaWitko
- aktívní jachtař
Dan -
)) to jo, ale ve dne mas aspon jakousi jistotu, ci jeji zdani, ze to mas pod kontrolou - ze to aspon nejak vidis
... ale uz jsem par noci proplul a par zdanlive nepochopitelnych plavidel nakonec pochopil, ale treba minuly rok pri plavbe smerem na Gibraltar jsme v noci mijeli neco, o cem vazne nevim co to bylo nebo vubec mohlo byt. Obrovska masa, vsude zaplava svetel, o nejakejch navigacnich nemluvim - ty pokud tam byly, pak nebyly videt. Chvili to jakoby stalo, pak to jelo doleva, pak to zase stalo, pak to zase vypadalo ze nam to zkrizi cestu atakporadkokola nez jsme to asi po 3 hodinach nakonec minuli. Zkouseli jsme to vektorovat na radaru, ale vysledky byly stejne chaoticke jako pozorovani ocima - jednou tam a pak sem ... certvi co to bylo .. me to ze vseho nejvic pripominalo plovouci fabriku na ryby (pokud neco takovyho vubec exstuje
) ..
nerikam ze zrovinka AIS by to vyresil, ale mozna jo ... proste v takovym pripade kazda informace dobra

... ale uz jsem par noci proplul a par zdanlive nepochopitelnych plavidel nakonec pochopil, ale treba minuly rok pri plavbe smerem na Gibraltar jsme v noci mijeli neco, o cem vazne nevim co to bylo nebo vubec mohlo byt. Obrovska masa, vsude zaplava svetel, o nejakejch navigacnich nemluvim - ty pokud tam byly, pak nebyly videt. Chvili to jakoby stalo, pak to jelo doleva, pak to zase stalo, pak to zase vypadalo ze nam to zkrizi cestu atakporadkokola nez jsme to asi po 3 hodinach nakonec minuli. Zkouseli jsme to vektorovat na radaru, ale vysledky byly stejne chaoticke jako pozorovani ocima - jednou tam a pak sem ... certvi co to bylo .. me to ze vseho nejvic pripominalo plovouci fabriku na ryby (pokud neco takovyho vubec exstuje

nerikam ze zrovinka AIS by to vyresil, ale mozna jo ... proste v takovym pripade kazda informace dobra

- spuzva
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 22
Přiznám se, nejsem vůbec zkušený v oblasti radiokomunikace, ale zajímá mně, o čem je tato diskuze. Vím, že Petr Ondráček používá software "AIR MAIL", kde má propojenou VHF vysílačku dokonce s ipadem a může přes krátké vlny posílat datové pakety a přijímat je - maily. Máte s tím někdo zkušenost, prosím??
Díky moc
Díky moc

-
- radioamatér
- Reputace: 12
- Kontaktovat uživatele:
o tom co pouzival Petr Ondracek je psano
modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=4366
Je na to potreba radioamaterska licence.
- spuzva
- pravidelný návštěvník
Beda píše:o tom co pouzival Petr Ondracek je psano
Děkuju

-
- radioamatér
- Kontaktovat uživatele:
nohal píše:Na Vltave AIS mozna budou mit ty novy nemecky monstra od EVD, ale nikdy me to tu nenapadlo zkouset.
Pavel
Budou mit ale urcite marine ATIS. To po uvolneni tlacitka na vysilani vysle kratickou digi zpravu, zlomek vteriny ve ktere jsou identifikacni udaje lodi.
http://en.wikipedia.org/wiki/Automatic_ ... 8marine%29
- ficzech
- návštěvník fóra
- Reputace: 0
- Kontaktovat uživatele:
re:
Ahoj,
http://radargadgets.com/
uz nepremava, tak bych se chtel zeptat, jestli nekdo nevi o necem podobnem za podobny peniz ?
Dik
http://radargadgets.com/
uz nepremava, tak bych se chtel zeptat, jestli nekdo nevi o necem podobnem za podobny peniz ?
Dik
- MartinB
- zkušený harcovník
- Reputace: 106
Ono se to kupovalo tady, ale majitel firmy v červnu zemřel, jen v 45ti
a zatím není nikdo komu by se podařilo navázat
http://radargadgets.co.uk/index.htm

http://radargadgets.co.uk/index.htm
- marky32
- návštěvník fóra
- Reputace: 1
V září jsem chtěl koupit MarineGadget Radar, ale nefungovalo to a teď jak píše Martin vím proč. Teď mi to ale nedalo a trochu jsem hledal.
Existuje em-track R 100, odhadem o 30 liber dražší, ale je z USA, takže nějaká doprava, clo a DPH k tomu. Ale přijde mi to jako blízká náhrada. Nicméně z těch třech recenzí dost kritizujou připojení přes mini-USB kabel, že to není úplně nejlepší řešení a způsobuje to výpadky při napájení.
Rozsáhlý článek o zapojení tohoto příjímače je na těchto stránkách.
Existuje em-track R 100, odhadem o 30 liber dražší, ale je z USA, takže nějaká doprava, clo a DPH k tomu. Ale přijde mi to jako blízká náhrada. Nicméně z těch třech recenzí dost kritizujou připojení přes mini-USB kabel, že to není úplně nejlepší řešení a způsobuje to výpadky při napájení.
-
- radioamatér
- Kontaktovat uživatele:
marky32 píše:V září jsem chtěl koupit MarineGadget Radar, ale nefungovalo to a teď jak píše Martin vím proč. Teď mi to ale nedalo a trochu jsem hledal.
Nespolehlivej kabel.....To asi bude jinak, chce to koupit kabel a perfektnima konektorama, nejlepe zlacene. On take stoji i nekolinasobek obycejneho. Jeste lepsi pouzivaji rhodium. Nepritel je vlhko a na mori sul.
Opatrne s vselijakejma spreji, to spinu rozpusti a pekne nanese po celem povrchu. Setkal jsem se s jednim sprejem 3M, ale i kdyz jsme ho drzeli v ruce, nenasli jsme ho. Z Nemecka nam ho nechal servisak... Delaji se spreje na konzervaci kontaktu a jiny na cisteni.
Co mam vyzkousene je sprej nastrikat na papir, tim to ocistit a suchym papirem to potom vylestit. Problem dela i papir, nektery pousti z nej pojivo.
Vakl kontakt je svinstvo......
Pekne napsany clanek, pise i o antene, na co nekteri zapominaji
Stejně jako u jiných rádiového systému, umístění, zejména antény výšky, je velmi důležité pro určení rozsahu systému.
Pise o antene 5/8 lambda, zaric je delsi, ale v pate anteny musi byt civka kterou se to doladi a podle drzaku nekdy i kondensator. Tak kopit antenu hotovou...bilou hul....delaji se i kolinearni, nekolik zaricu nad sebou, mam 5.20m dlouhou. Zase se to na mori moc nehodi, ma nizky a uzky vyzarovaci uhel a jak se lod kymaci zhorsuje to prijem
- Lachtan
- pravidelný návštěvník
To mě vše funguje. Jelikož jsem plul několikrát v ocelovce, pořídil jsem venovní profi antenu VHF, ale pozor i na 162 MHz! s 6m kabelem. Vidím lodě také na 14 NM. Jinak samozřejmě stačí i 5O ohm koax udělat dobře s klasickými konektory, ale venkovní je lepší. Je dobré se to naučit. Umístění uvnitř lodě není již tak luxusní, velké vlny ruší, použití jen v laminátkách.
-
- radioamatér
- Kontaktovat uživatele:
U te anteny , Bila hul se v manualu pise od kolika MHz do kolika je. Ale i kdyz bude pro nizsi kmitocty, pro prijem to problem neni. To neprizpusobeni nevadi.Problem to muze delat jen pro vysilani. tam by mohlo byt horsi SWR/PSV pomer stojatych vln.Je povoleno 1:3, vysilaci vetsi dokaze ublizit, ale na prijmu je to jedno.
http://ok1ike.c-a-v.com/soubory/ant_mereni.htm
Vadi to proto ze ten odrazeny vykon se v koncovem stupni prevede na teplo.
http://ok1ike.c-a-v.com/soubory/ant_mereni.htm
Vadi to proto ze ten odrazeny vykon se v koncovem stupni prevede na teplo.