Ahoj. zacina byt zajem o vyuziti mobilnich telefonu, PDA a dalsich ( mimo NB ) k prijmu digitalniho vysilani, treba NAVTEX, HFFAX, RTTY k prijmu predpovedi pocasi atd.
Tak kdo s tim mate zkusenosti, sem s tim.
Venuje se tomu OK1IAK a poslal odkaz
http://sourceforge.net/projects/pocketd ... ocketdigi/
Chytré telefony, PDA a podobne stroje k příjmu digi vysílání
Moderátoři: vilma, windward, Pepa
-
- radioamatér
- Reputace: 12
- Kontaktovat uživatele:
Chytré telefony, PDA a podobne stroje k příjmu digi vysílání
Naposledy upravil(a) Beda dne stř zář 05, 2012 3:23 pm, celkem upraveno 1 x.
-
- radioamatér
- Kontaktovat uživatele:
To OK1IAK je jeho osobni znacka
ma WEB
http://www.kufr.cz/~ok1iak/HAM/digimodes/index.php3
Nejake pokusy dela Ondra OK1CDJ, ale jeste mu to na 100% nechodi
http://blog.ok1cdj.com/
napsal:
mam udelanej bluetooth interface mezi mobil a ft-817
ale jeste nechodi uplne na 100% jak bych chtel musim si s tim pohrat..
Neco je tady
https://play.google.com/store/apps/deta ... sk31&hl=cs
Ozval se OK2JKD, jachtar a cte jachting.info
http://ok2jkd.blogspot.cz/
www.youtube.com/user/ok2jkd
tak jiste neco napise.
Neco zkousi David1972 a ke Standovi
modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=4559&postdays=0&postorder=asc&start=150
priveze aplikaci na Navtex pro Android.
ma WEB
http://www.kufr.cz/~ok1iak/HAM/digimodes/index.php3
Nejake pokusy dela Ondra OK1CDJ, ale jeste mu to na 100% nechodi
http://blog.ok1cdj.com/
napsal:
mam udelanej bluetooth interface mezi mobil a ft-817
ale jeste nechodi uplne na 100% jak bych chtel musim si s tim pohrat..
Neco je tady
https://play.google.com/store/apps/deta ... sk31&hl=cs
Ozval se OK2JKD, jachtar a cte jachting.info
http://ok2jkd.blogspot.cz/
www.youtube.com/user/ok2jkd
tak jiste neco napise.
Neco zkousi David1972 a ke Standovi
modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=4559&postdays=0&postorder=asc&start=150
priveze aplikaci na Navtex pro Android.
- dako
- návštěvník fóra
- Reputace: 0
Zdravim,
co aktvine pouzivam je aprsdroid http://aprsdroid.org/
co je potreba akorad vyrobit je vox interface tj. aby se, pokud se objevi z "chytreho" telefonu na sluchatkovem konektoru modulacni signal, zaklicoval vysilac. Tento VOX je celkem univerzalni a lze pak pouzit s dalsimi aplikacemi Droidpsk, droidrtty nebo AndPskmail (zatim jsem netestoval)
Vystup na APRS je zhruba takovy:
http://aprs.fi/#!call=OK2JKD-8
V nouzi dokonce neni potreba mit ani VOX a staci telefon prilozit k mikrofonu radiostanice (klicovat rucne) prip. mikrofon telefonu prilozit k reproduktoru radiostanice. Nektere radiostanice maji VOX primo v sobe, cili pokud se objevi na mikrofonnim vstupu modulacni signal, automaticky zaklicuji vysilac. Tahle "audio vazba" ma vyhodu i v tom, je je galvanicky oddelen telefon od radiostanice. "chytre telefony" bohuzel generuji i ruseni a to jak na KV tak VKV Na vyzkouseni je "audio vazba" idealni.
Zatim pouzivam jen aprsdroid a ten funguje bez chyb.
Toto je prijato ze stanice ISS na frekvenci 145.825 APRS ISS s aplikaci APRSdroid
73! Dalibor OK2JKD
co aktvine pouzivam je aprsdroid http://aprsdroid.org/
co je potreba akorad vyrobit je vox interface tj. aby se, pokud se objevi z "chytreho" telefonu na sluchatkovem konektoru modulacni signal, zaklicoval vysilac. Tento VOX je celkem univerzalni a lze pak pouzit s dalsimi aplikacemi Droidpsk, droidrtty nebo AndPskmail (zatim jsem netestoval)
Vystup na APRS je zhruba takovy:
http://aprs.fi/#!call=OK2JKD-8
V nouzi dokonce neni potreba mit ani VOX a staci telefon prilozit k mikrofonu radiostanice (klicovat rucne) prip. mikrofon telefonu prilozit k reproduktoru radiostanice. Nektere radiostanice maji VOX primo v sobe, cili pokud se objevi na mikrofonnim vstupu modulacni signal, automaticky zaklicuji vysilac. Tahle "audio vazba" ma vyhodu i v tom, je je galvanicky oddelen telefon od radiostanice. "chytre telefony" bohuzel generuji i ruseni a to jak na KV tak VKV Na vyzkouseni je "audio vazba" idealni.
Zatim pouzivam jen aprsdroid a ten funguje bez chyb.

Toto je prijato ze stanice ISS na frekvenci 145.825 APRS ISS s aplikaci APRSdroid
73! Dalibor OK2JKD
-
- radioamatér
- Kontaktovat uživatele:
nemas zkusenost z prijmem RTTY ( predpovedi WX z Hamburku ) Amtor ( Navtex ) a FAX ( meteo mapy ) Ono vetsinu bude zajimat jen prijem. Uz si hromada jachtaru udelala OK, ale vysila jich z lode na mori e asi 5 a nekolik dalsich z rek a prehrad a ty to APRS nekteri pouzivaji.
Pokud mas SKYPE tak me najdi OK1DOZ a muzeme to od patku vecer do nedele dopoledne zkusit, kdyby mel nekdo nejaky dotaz. ja takovy stroj nevlastnim a zatim porizovat nebudu. Ja mam FT-847 a tu k tomu digi pouzivam. Na VHF jsem take pouzival Paket, ale tam ten provoz dost padnul, je uz take malo nodu. Tam ted vetsinou jen jede to APRS ( take nemam.. ) U Standy bude setkani jachtaru s radiem a tak tam bude vic lidi.
Pokud mas SKYPE tak me najdi OK1DOZ a muzeme to od patku vecer do nedele dopoledne zkusit, kdyby mel nekdo nejaky dotaz. ja takovy stroj nevlastnim a zatim porizovat nebudu. Ja mam FT-847 a tu k tomu digi pouzivam. Na VHF jsem take pouzival Paket, ale tam ten provoz dost padnul, je uz take malo nodu. Tam ted vetsinou jen jede to APRS ( take nemam.. ) U Standy bude setkani jachtaru s radiem a tak tam bude vic lidi.
degen de 1103
Ahoj lidi,
pro potěchu a ukojení zvědavosti jsem zakoupil velmi levný přístroj Degen de1103, což je příjímač, specifikace si zájemci jistě najdou na netu. Chtěl jsem vyzkoušet příjem NAVTEX, HF FAX, RTTY.
Vybavení:
Notebook s Linuxem, SeaTTY, hamfax, Sony Ericsson Xperia PRO s Androidem, DroidRTTY, nově napsaný dekoder pro NAVTEX-Adnroid verze.
Výsledky:
1. HF FAX jsem zcela bez problémů přijal na 4610 kHz, trochu horší na 8040, ale rozhodně použitelné. Pro zobrazení jsem využil notebook s Linuxem a na něm SW hamfax. Zkoušel jsem i SeaTTY, ale rozhodně zobrazoval mnohem hůře a méně čitelně. Na proti tomu HF FAX byl 100%.
2. NAVTEX jsem vyzkoušel s telefonem a s aplikací výše uvedenou. I když jsem neměl kabel na propojení mezi přijímačem a telefonem, pouze jsem vyžil mikrofon telefonu a reproduktor Degenu, přijal jsem zcela bez problémů několik stanic. Dostal jsem info z Chorvatska, Španělska a myslím Itálie.
3. RTTY jsem sice naladil slyšitelně na 147,3kHz, ale dekoder, ktery jsem použil v Androidu vyhazoval nesmyslné znaky. Proto jsem poslal dotaz vývojáři zda je něco špatně u mne nebo u něj. Pokud jde o signál, tento kmitočet byl patrně nejslabší.
Negativa
1. Připojení napájecího zdroje (230V) do notebooku nebo telefonu okamžitě ruší a tedy zhoršuje kvalitu signálu. Zkusím během příštího týdne vše v lodi, kde budu využívat 12V a předpokládám, že by rušení mělo být mnohem menší. Nicméně notebook i telefon může běžet bez baterií, tak by to ani v praxi nemusel být problém.
2. Připojení notebooku k degenu přes audio kabel také zhoršuje signál, proto zkusím vyrobit audio kabel jack-jack, který bych galvanicky oddělil.
3. K Degenu se dodává cca 4 m dlouhá drátová anténa, která po připojení fungovala spíše negativně. Proto veškerá komunikace byla na teleskopickou anténu,která je u přijímače.
4. Signál v Praze byl nedobrý, spíše málo použitelný, mimo Prahu bez problémů.
Jinak pokud by někdo chtěl onu aplikaci na Androida, napište mi do SZ a já Vám ji pošlu včetně návodu jak instalovat. Vývojář ji umístí sice na market, ale nebude zdarma. Rozhodně by mne zajímalo, zda máte někdo tableta, příjem se bez problémů dá přes websdr, tak i pro zkoušku by to bylo super.
Ještě informaci k SW NAVTEX pro Android,umí to (mimo dekodování NAVTEX):
- added a database (items can be filtered and sorted)
- added autotune
- waterfall and graph can be switched off now
- fixed the timers
Jinak fotogalerie mých výsledků:
fotky Navtex+ HF FAX
pro potěchu a ukojení zvědavosti jsem zakoupil velmi levný přístroj Degen de1103, což je příjímač, specifikace si zájemci jistě najdou na netu. Chtěl jsem vyzkoušet příjem NAVTEX, HF FAX, RTTY.
Vybavení:
Notebook s Linuxem, SeaTTY, hamfax, Sony Ericsson Xperia PRO s Androidem, DroidRTTY, nově napsaný dekoder pro NAVTEX-Adnroid verze.
Výsledky:
1. HF FAX jsem zcela bez problémů přijal na 4610 kHz, trochu horší na 8040, ale rozhodně použitelné. Pro zobrazení jsem využil notebook s Linuxem a na něm SW hamfax. Zkoušel jsem i SeaTTY, ale rozhodně zobrazoval mnohem hůře a méně čitelně. Na proti tomu HF FAX byl 100%.
2. NAVTEX jsem vyzkoušel s telefonem a s aplikací výše uvedenou. I když jsem neměl kabel na propojení mezi přijímačem a telefonem, pouze jsem vyžil mikrofon telefonu a reproduktor Degenu, přijal jsem zcela bez problémů několik stanic. Dostal jsem info z Chorvatska, Španělska a myslím Itálie.
3. RTTY jsem sice naladil slyšitelně na 147,3kHz, ale dekoder, ktery jsem použil v Androidu vyhazoval nesmyslné znaky. Proto jsem poslal dotaz vývojáři zda je něco špatně u mne nebo u něj. Pokud jde o signál, tento kmitočet byl patrně nejslabší.
Negativa
1. Připojení napájecího zdroje (230V) do notebooku nebo telefonu okamžitě ruší a tedy zhoršuje kvalitu signálu. Zkusím během příštího týdne vše v lodi, kde budu využívat 12V a předpokládám, že by rušení mělo být mnohem menší. Nicméně notebook i telefon může běžet bez baterií, tak by to ani v praxi nemusel být problém.
2. Připojení notebooku k degenu přes audio kabel také zhoršuje signál, proto zkusím vyrobit audio kabel jack-jack, který bych galvanicky oddělil.
3. K Degenu se dodává cca 4 m dlouhá drátová anténa, která po připojení fungovala spíše negativně. Proto veškerá komunikace byla na teleskopickou anténu,která je u přijímače.
4. Signál v Praze byl nedobrý, spíše málo použitelný, mimo Prahu bez problémů.
Jinak pokud by někdo chtěl onu aplikaci na Androida, napište mi do SZ a já Vám ji pošlu včetně návodu jak instalovat. Vývojář ji umístí sice na market, ale nebude zdarma. Rozhodně by mne zajímalo, zda máte někdo tableta, příjem se bez problémů dá přes websdr, tak i pro zkoušku by to bylo super.
Ještě informaci k SW NAVTEX pro Android,umí to (mimo dekodování NAVTEX):
- added a database (items can be filtered and sorted)
- added autotune
- waterfall and graph can be switched off now
- fixed the timers
Jinak fotogalerie mých výsledků:
fotky Navtex+ HF FAX
-
- radioamatér
- Kontaktovat uživatele:
To RTTY je lepsi poslouchat na vyssich kmitoctech, tam ma nastaveni parametru pro vsechny kmitocty stejne.
Shift 450 Hz, Inverted a rychlost 50 Baud Nechal jsem si na chate zdroj k NB kde to mam...Tak to sem dodam. Ten nizky kmitocet je vhodny spis v noci. Jak ten NB rozjedu, tak sem kmitoctu a nastaveni RTTY dam.
DWD Hamburg Frequencies
Frequency
Call sign
Times of broadcast
Power
Class of emission
147,3 kHz
DDH 47
05.30 - 22.00 UTC
20 kW
F1B
50 Baud
+ / - 42,5 Hz
11039 kHz
DDH 9
05.30 - 22.00 UTC
1 kW
F1B
50 Baud
+ / - 225 Hz
14467,3 kHz
DDH 8
05.30 - 22.00 UTC
1 kW
F1B
50 Baud
+ / - 225 Hz
4583 kHz
DDK 2
00.00 - 24.00 UTC
1 kW
F1B
50 Baud
+ / - 225 Hz
7646 kHz
DDH 7
00.00 - 24.00 UTC
1 kW
F1B
50 Baud
+ / - 225 Hz
10100,8 kHz behem dne jde bezkonkurencne
DDK 9
00.00 - 24.00 UTC
10 kW
F1B
50 Baud
+ / - 225 Hz
There are two programmes. Programme 1, mainly in English is on DDK 2 (4583 kHz), DDH 7 (7646 kHz) and DDK 9 (10100,8 kHz).
Programme 2, mainly in German, on DDH 47 (147,3 kHz), DDH 9 (11039kHz) s and ,. DDK 8 (14467,3 kHz). See the radio fax schedules here.
U RTTY se musi nastavit parametry:
Shift ( sirka signalu )
Rychlost prenosu v bd
Signal normalni nebo invertovany.
Tak je potreba zjistit jak ta stanice RTTY vysila.
Ty anteny jsou bolest u rady prijimacu. Nejlepsi je kdyz to ma vstup 50 nebo 75 ohmu a potom se to necha prizpusobit antenim tunerem. ( vetsinou dva otocne kondenzatory a civka z odbockama ) Kazda dratova antena musi ucinejsi nez prutova antena. Ale musi se prizusobit.
Shift 450 Hz, Inverted a rychlost 50 Baud Nechal jsem si na chate zdroj k NB kde to mam...Tak to sem dodam. Ten nizky kmitocet je vhodny spis v noci. Jak ten NB rozjedu, tak sem kmitoctu a nastaveni RTTY dam.
DWD Hamburg Frequencies
Frequency
Call sign
Times of broadcast
Power
Class of emission
147,3 kHz
DDH 47
05.30 - 22.00 UTC
20 kW
F1B
50 Baud
+ / - 42,5 Hz
11039 kHz
DDH 9
05.30 - 22.00 UTC
1 kW
F1B
50 Baud
+ / - 225 Hz
14467,3 kHz
DDH 8
05.30 - 22.00 UTC
1 kW
F1B
50 Baud
+ / - 225 Hz
4583 kHz
DDK 2
00.00 - 24.00 UTC
1 kW
F1B
50 Baud
+ / - 225 Hz
7646 kHz
DDH 7
00.00 - 24.00 UTC
1 kW
F1B
50 Baud
+ / - 225 Hz
10100,8 kHz behem dne jde bezkonkurencne
DDK 9
00.00 - 24.00 UTC
10 kW
F1B
50 Baud
+ / - 225 Hz
There are two programmes. Programme 1, mainly in English is on DDK 2 (4583 kHz), DDH 7 (7646 kHz) and DDK 9 (10100,8 kHz).
Programme 2, mainly in German, on DDH 47 (147,3 kHz), DDH 9 (11039kHz) s and ,. DDK 8 (14467,3 kHz). See the radio fax schedules here.
U RTTY se musi nastavit parametry:
Shift ( sirka signalu )
Rychlost prenosu v bd
Signal normalni nebo invertovany.
Tak je potreba zjistit jak ta stanice RTTY vysila.
Ty anteny jsou bolest u rady prijimacu. Nejlepsi je kdyz to ma vstup 50 nebo 75 ohmu a potom se to necha prizpusobit antenim tunerem. ( vetsinou dva otocne kondenzatory a civka z odbockama ) Kazda dratova antena musi ucinejsi nez prutova antena. Ale musi se prizusobit.
Ahoj lidi,
vznikl web pro AndroidNavtex, je to zde:
DroidNavtex
Je tam zatím jen pár informací, ale hlavně návod.
Měj te se
David
P.S. už se pracuje na možnosti příjmu HF FAX pomocí Android.
vznikl web pro AndroidNavtex, je to zde:
DroidNavtex
Je tam zatím jen pár informací, ale hlavně návod.
Měj te se
David
P.S. už se pracuje na možnosti příjmu HF FAX pomocí Android.