Bornholm 2

Nejezdí přece všichni na Jadran ...

Moderátoři: MARIS, vilma, Pepa

Cairath
nováček na fóru
nováček na fóru
Reputace: 0

Bornholm 2

Příspěvekod Cairath » čtv dub 18, 2013 3:38 pm

Zdravím námořnící.

V září bych rád vzal naší partu námořníku trošku jinam než je Chorvatsko a vyzkoušel nový moře, kulturu a tak.
Nejblíž se nabízí Balt a konkrétně cesta Německo/Polsko - Bornholm, případně až kousek Švédska, když bude pěkně foukat...

Jen jsem Baltem nepolíben a zvlášť například cestou mezi 2 státy. Něco jsem tady na fóru načetl, ale radši se zeptám konkrétněji, abych v tom pak neplaval místo abych se v klidu plavil.

Třeba už úplný začátek, koukal jsem jestli vyrazit z Polska nebo Německa, tak jaký máte zkušenosti s jejich chartrovkama, jestli mi nějakou doporučíte kde máte dobrý zkušenosti...

Nevím jak moc dbají na papíry, zatím mám jenom chorvatský B případně tou dobou bude český C, až udělám vysílačku, tak jestli už jenom nepohořím na tom?

A hlavně nevím jak probíhá ten proces kdy pluju ze státu A do státu B. Jestli se musím ve státě A někde nahlásit, že budu opouštět místní vody - teda krom chartrovky. Ve státě B - Dánsku asi najít první celní molo a tam někde na kapitanátu se nahlásit?

Případně jaký pěkný místa mi doporučíte, který stojí navštívit?

Je to dost základních dotazů, který bych asi různě dohledal, ale radši chci mít jistotu od někoho zkušenějšího kdo se s tím už setkal.

Děkuju mockrát, zkusím pak naoplátku napsat zážitky, jak to všechno probíhalo a co se všechno pokazilo :)
morhen
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod morhen » čtv dub 18, 2013 3:47 pm

Počítej se mnou na lodi, pane kapitáne... :)
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 418

Příspěvekod lynx » čtv dub 18, 2013 4:57 pm

Ahoj,
celní formality v Dánsku, Švédsku (a Norsku) nikdo neřeší. Jediné, co musíš udělat, pokud chceš stát v marině, je najít harbour mastera a domluvit se s ním na placení.
V Polsku (Svinoústí, Ustka, Darlowko) to ještě před pěti lety trochu řešili, ale stačila návštěva kapitanátu nebo zastávka u celního mola. V roce 2008 jsem dokonce výstupní odbavení vyřídil vysílačkou.
V Německu jsem stál jen jednou (Sassnitz) a nikdo si mě nevšímal, tak jsem si jich nevšímal taky. :-)
Bornholm je bezva – vřele doporučuji. A ještě víc se mi líbily ostrůvky Christianso – Frederikso severovýchodně od Bornholmu.

Lynx
pik
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 43

Příspěvekod pik » čtv dub 18, 2013 5:16 pm

ahoj,
tak foukat tam asi bude, s tím počítej :) Já plul loni německo - dánsko - švédsko a zpátky. Ale na své lodi. Nikde sem nic nehlásil, a myslím že to tak bylo správně, akorát sem měnil vlajky pod sálingem. Na koupání to moc není, navíc tam bylo loni v červenci spousta medůz. Je tam dost cvrkot velkejch lodí, je třeba dávat bacha, křížit plav. dráhy kolmo a tak, všechno vyčteš z mapy. Je tam menší hloubka než v hr, jinej způsob vyvazování v marinách, ( mezi kůly na místa, kde je cedulka otočená zelenou stranou. Pokud je místo obsazené, je otočená červenou stranou ), jiný způsob placení marin ( občas narazíš na automat kterej ti dá samolepku a kód na wifinu a taky mag. kartu, kterou si nabiješ a používáš třeba ve sprše atd. platíš platební kartou nebo penězma ) Lidi naprosto v pohodě a fajn. Co se týká přírodních krás, tak na prdel tam asi úžasem nepadneš, (dánsko) ale já tam jezdím rád. Tak to tak v rychlosti co mě napadlo. Ještě možná pokud nevládneš jazyky místního kmene, tak si ověř u charterovky pilota v angličtině. Je tady dost lidí co se tam občas potulují, takže informací tu dostaneš asi dost
jirkaM
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 3

Příspěvekod jirkaM » čtv dub 18, 2013 9:20 pm

Bornholm je parádní. Ze všech stran, tedy kolem dokola :) Christianso stojí taky za návštěvu. Ales Stonar -tedy Kaseberga v jižním Švédsku je kousek a taky stojí za návštěvu.
Moc se mi líbí ve Svaneke - východní Bornholm - je tam mikro pivovar a super raucherai - tedy udirna ryb ( poznáš ji podle komínů ).
Hlásit se mezi staty nemusíš. Ani v Polsku. Charteru je všude spousta.
jirkaM
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod jirkaM » čtv dub 18, 2013 9:26 pm

Ještě me napadlo, že te můžou překvapit sítě rybářů. Na to je potreba dávat trosku bacha. Je jich tam spousta - v okolí Bornholmu vázne dost.
Jednoducha pomůcka černý praporky - zádný strach, sit je hluboko. Červený praporky - bacha, najít druhy praporek a pokud jsou mezi nima bojky - je tam síť.
Jo a taky mi dost dlouho trvalo zvyknout si na to, že třeba uz 12 metru je neuvěřitelná hloubka :D
Cairath
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod Cairath » pát dub 19, 2013 11:54 am

Díky za rady, trasu jak píše jirkaM bych si představoval a tu udírnu určitě nevynechám :)

A s papírma problém není? Jsem někde slyšel, že v polsku neradi uznávaj ty chorvatský, ale možná to byla jenom fáma?

To s těma sítěma jsem taky nevěděl, člověk se pořád učí a s těma 12m už jsem taky něco slyšel.

Třeba napíšou ještě něco další zkušení :)
jirkaM
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod jirkaM » pát dub 19, 2013 12:03 pm

S papirama nevim. Moje zkusenost - lode si beru v Nemecku, drive na ceske C, poslednich par let na ceske B. Chteji k tomu dolozit radio, idealne DSC, staci kdokoliv z posadky. Kdyz jsem DSC nemel, stacilo podepsat papir, ze to nebudu pouzivat.
Nikdy nechteli muj prukaz videt, pouze se vzdy zeptali zda jej mam!!! Takze urcite by neresili zda cesky ci chorvatsky.
Cairath
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod Cairath » pát dub 19, 2013 12:07 pm

Jestli už projde ta změna, tak to český C mít budu, na B nemám míle v offshore vodě... zatím.
A rádio, to už vyřeší můj prvotřídní telkomunikační důstojník :)
Určitě díky za zkušenost
pik
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 43

Příspěvekod pik » pát dub 19, 2013 1:01 pm

Ještě sem si vzpomněl, že se tu na fóru někde probíralo, že v německu je třeba nějakej průkaz na zacházení s pyrotechnikou, ale nic víc o tom bohužel nevím.
RACEK
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 100

Příspěvekod RACEK » pát dub 19, 2013 1:08 pm

Třeba se to bude hodit.

http://www.sejlerens.com/?region=1001
Strycek_Bidlo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 8
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Strycek_Bidlo » pát dub 19, 2013 1:37 pm

Pro Cairath: Máš od včerejška nevyzvednutou SZ.
A další odkaz pro inspiraci: http://www.nv-pedia.de/pedia/
Když si půjčíš loď v Německu, tak skoro určitě tyhle mapy budeš mít na lodi.
Cairath
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod Cairath » pát dub 19, 2013 1:52 pm

Děkuju za mapy, už jsem si zprávy všiml, jak tu s fórem jinak než na čtení nepracuju, tak jsem si toho vůbec nevšiml.

V německu asi budou mapy v pořádku, ale stejně si ji radši vytisknu... zkušenost z chorvatska.
Navíc si pak do ní můžu i čmárat plán cesty a nemusím se bát ji vynést na palubu.
Strycek_Bidlo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 8
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Strycek_Bidlo » pát dub 19, 2013 8:46 pm

Ale proto na té charterové lodi jsou měkké tužky, guma, navigační pravítka a náměrový kompas. Aby se do té mapy mohlo čmárat. :D
Buď v klidu, jedeš tam na podzim; na jaře si koupí nové mapy.
Kdysi jsem měl nápad si mapy z té stránky nechat vytisknout v Copy centru, ale nakonec jsem zjistil, že kdybych to chtěl udělat, je levnější si tu sadu map koupit.

Zpět na