Mazury 2018

Jachting u našich severních sousedů.

Moderátoři: vilma, Pepa, david

jiskrabk
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 11

Re: Mazury 2018

Příspěvekod jiskrabk » ned kvě 20, 2018 6:45 pm

Tak to závidím... Nás plavba teprve čeká a už se nemůžeme dočkat - ještě měsíc :(.
Zrovna dneska jsme domlouvali některé přípravy...
Jak vypadá cesta (případně odkud) ? Je něco nového nebo čemu se případně vyhnout? Jirka
bvp1
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod bvp1 » ned kvě 20, 2018 8:49 pm

Ahoj vespolek, poslední týden v srpnu budeme na Mazurách, vyplouvat budeme z Ruciane Nida.Nechystáte se někdo plout ve stejném termínu a třeba i ze stejného místa? Třeba bychom se mohli někde potkat. Pište klidně do SZ.
Jirka_TEC_Tce
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 28
Kontaktovat uživatele:

Re: Mazury 2018 - volné lodě

Příspěvekod Jirka_TEC_Tce » pát kvě 25, 2018 11:14 am

Ahoj přátelé, vlivem vzniknuvších okolností nemohou mí kamarádi obsadit dvě loďe, tak bych Vám je rád nabídl. Jedná se o TES 768 Grappa v termínu 3.6. - 9.6.2018 a dále pak Rhodos 940 - Absolut v termínu 16.6. - 23.6.2018. V obou termínech vyplouvají z Ruciane - Nida další české posádky a na Absoluta by se našel i kapitán, pokud by si někdo přál a dodal jen posádku. U obou lodí je zaplacena záloha a věřím, že by kamarádi rádi poskytli nějakou slevu ze zaplacené zálohy. Během obou plaveb lze složit zkoušku na rozšíření VMP z S20 na S. (Ověření praktických dovedností při vedení malého plavidla). Pro bližší info se, prosím, obracejte na mne v SZ nebo na tel: +420776359992

Děkuji, Jirka z Teplic
Rumex
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 5

Příspěvekod Rumex » pon kvě 28, 2018 2:04 pm

Zdravím,
V sobotu jsem se vrátil z Mazur, dám pár informací co se může někomu hodit:

Cesta do Gizycka- Ostrava-Lodz-Kutno-Plock-Olštýn-Gizycko, zatím nejlepší cesta, v klidu 8 hodin.

Starý kanál kolem Gizycka, kanál Niegocinski, bude letos uzavřen, proto kdo chce proplout, musí hlavním, přes město, je tam docela fofr, mimo sezónu je omezen provoz otvíracího mostu, první proplutí 10:35-10:55 a poslední 16:05-17:25, ale moc se podle toho neřídí.

Komárů extrémně moc.

Stav vody v normě.

Snad se to někomu hodí.
Jardasu
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 81

Příspěvekod Jardasu » úte kvě 29, 2018 12:57 pm

Ahoj, s těmi komáry jsi mne nepotěšil....

Mám dotaz, používá se na Mazurech VHF, na charterových lodích nejspíš asi nebude, že?
Vysílá na VHF nějaké služba předpovědi počasí, nebo varování? Pokud ano, víte kdy a na jakém kanálu?

Díky moc za info, přemýšlím, má-li smysl sebou tahat VHF ručku. Jinak vím, že je tam varování před bouří světly na stožárech.
Rumex
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Rumex » čtv kvě 31, 2018 7:05 am

Ahoj, nevím o tom, že by se používala VHF, předpověď počasí se dá poslat na mobil, pomocí placené apky, potom chodí upozornění a počasí smskou, myslím že je to zbytečné, na jezerech máte již zmiňované majáky a břeh je poměrně blízko.
jiskrabk
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod jiskrabk » pon čer 18, 2018 3:13 pm

Ahoj,
Blíží se nám termín... a zatím to vypadá, že letos chytneme chladné počasí... co se dá dělat.

měl bych ale otázku k dopravě... má někdo aktuální info k dopravě ze směru z Ostravy? Konkrétně pak z Warszawy do Ruciane? Je lepší jet na Zamrów, Lomza, Pisz (loni tam byl za Warszawou dlouhý rozkopaný úsek) nebo z Warszawy na sever Rózan, Ostroleka a Myszyniec?
(dálnice zatím předpokládám stále bez poplatků?)
Případně jak se pohybují ceny PHM?

Díky,
J.
michalmi1
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 3

Příspěvekod michalmi1 » úte čer 19, 2018 7:03 am

Ahoj, jeli jsme přes Zamrov a za Varšavou stále staví. Ale díky hotové části S8 se jelo dobře. Dál na Lomzu a Pics už v pohodě. Předpovědi se mění - také jsme měli mít zimu a zatím je vedro a pěkně fouká. Michal.
Dědek2
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Dědek2 » stř čer 20, 2018 5:50 am

michalmi1 píše:Ahoj, jeli jsme přes Zamrov a za Varšavou stále staví. Ale díky hotové části S8 se jelo dobře. Dál na Lomzu a Pics už v pohodě. Předpovědi se mění - také jsme měli mít zimu a zatím je vedro a pěkně fouká. Michal.

Používá někdo tyto mapy?
http://www.taider.pl/ a má s tím nějaké zkušenosti? Dík.
michalmi1
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 3

Příspěvekod michalmi1 » stř čer 20, 2018 9:25 am

Ahoj, neznám. Kombinují offline mapy.cz a Navionics. Letos jsem papírovou mapu ještě nevybalil. Michal.
Jirka_TEC_Tce
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Jirka_TEC_Tce » pon čer 25, 2018 8:06 am

Dědek2 píše:Používá někdo tyto mapy?
http://www.taider.pl/ a má s tím nějaké zkušenosti? Dík.

Ahoj, právě jsem se vrátil z Mazur...
Kolega na druhé lodi měl předplacenou navigaci Taider, tak jsem měl možnost to okouknout. Jedná se o plnohodnotný Navionics s možností plánování trasy i s ukládáním trasy projeté, s izobatama, jen časově omezený, dle poplatku. Nevím jak se pak k uplutým trasám dostaneš, když skočí předplacený období.
Já používám Navionics jen v telefonu, ale orientuji se spíše podle zkušeností z minulých výprav, sleduji značení mělčin a držím se plavební dráhy. Vše je docela dobře značeno.
Z Teplic jezdíme na Wroclaw pak Waršava a z Waršavy po ,,jedenáctce" až na 53 a 59 do Ruciane Nida. Z necelých 900 km jedem 700 po čtyřproudu, pak nějakých 100 km po celkem pěkný a rovný č.11, no a zbytek po horších silnicích. Celá cesta bez poplatků, ale dvoje platidla byly rozestavěný.

Ahooooj JIrka
bvp1
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod bvp1 » pon čer 25, 2018 11:04 am

Ahoj všem, můžete prosím někdo napsat stručné informace o cenách (Mazury) letos? Kolik stojí např. mariny, základní potraviny, pivo atd.? Moc děkuju. BVP1
Jirka_TEC_Tce
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Jirka_TEC_Tce » pon čer 25, 2018 12:46 pm

Ahoj,

průjezd komorou do 16,00 hod 7,20 Zl. po 16. hod. 14,40
Kotvení Mikolajky bylo 7,- Zl, kotva břeh, popř. 14, když stojíš bokem ke břehu, vedle Ekomarina ( Sasanka 660, 2 lidi, proud) 44,- Zl. WC v ceně
Ekomarina Wegorzevo, loď 8m, 50,- za loď + 15 osoba - WC, voda a proud v ceně
Gyžicko - marina hned u kanálu (Aquarium) 20,- Zl loď do 8,5m, proud 10,- WC 2,5 Zl (turniket, automat)
Ekomarina Ryn - 10,- loď do 8,5m, 8,- Zl osoba - WC v ceně, sprcha 5,-
Pivo točený 6,- až 7,5 ve Wegorzevu Pilsner Urquell 8,5 Zl, nealko 10,- :D
Chleba v obchodě, bochník 2,20
Candát s hranolkama kolem 30,- Zl, grilovaná krkovice (karkowka), hranolky, obloha 23,-

Ceny, včetně paliva stejný nebo hodně podobný jako u nás, nafta 5,10 Zl, jak kde
V Mikolajkách jsme kotvili 2x a nikdo nepřišel vybírat (u městského mola) Toalety naproti v rodinných domcích - ranní servis komplet se sprchou 12,- Zl.

Ať se Ti na Mazurách líbí. My už byli po sedmé a hned jsem rezervoval loď i na příští rok.

Ahoj, Jirka
jiskrabk
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod jiskrabk » ned črc 01, 2018 10:42 am

Ahoj,

včera večer jsme se také vrátili. Letos dvě lodě (Budrgund a Dom Perignon). Na obou lodích byly drobné technické nedostatky, ale zvládlo se to -
Burgund mělo roztřepené lano výtahu plachty, takže nedrelo v záseku - zkrátili jsme jej, ale časem byl problém při stahování plachty lano dostat zpátky do stěžně a taky se ztrácela voda z barelu na vodu a objevovala se v zadní bakystě kde po čase začala zaplavovat čerpadlo, takže jsme každý den museli vybírat vodu - při předání jsme to říkali, že by asi chtělo opravit/vyměnit, tak uvidíme třeba někdy příště.
Dom Perignon jsme měli už loni a když se rozpletlo lano na konci výtahu, museli jsem na konci lana udělat smyčku s uzlem (místo očka), no a letos jsem to přesně ve stejném stavu našli :). Stejně tak pravá clema na kosatku už loni nedržela a nic se nezměnilo - letos už mě nebavila tak jsem koupil novou a vyměnil.

Jinak Dom Perignon (JOKER 785) mi připadal vzhledově jako trochu větší "bečka" s vyšší nástavbou, ale je prostorný a měli jsme loni a už tehdy nám připadalo, že celkem dobře jede na plachty a ostaním lodím ujíždíme. Letos se mi to potvrdilo - sice z něj člověk v sedě nevidí, ale jinak jel krásně a naše druhá loď (TES 678), na které byl brácha, který vím, že si umí nastavit plachty, tak nám nestíhal. I když jsem si jeden den zrefoval o jeden díl hlavasku,tak už to nabylo tak výrazné, ale pořád jsme jim trochu ujížděli.

V sobotu jsme vyrazili trochu se zpožděním - na Burgundě se měnilo čerpadlo na vodu - a než jsem natankovali, dali oběd a u zdymadla čekali až pustíme výletní loď, tak jsme proplouvali až v 18h - cena ale byla překvapivě stále jen 7,20 Zl.

Dál už jsme pluli na Gyzicko a zpátky (s dětmi na obou lodích jsme chtěli raději kratší úseky). první tři dny chladněji, zataženo občas deště, druhá půlka týdne teplo a sluníčko ale pořád pěkně foukalo - většinou 3-5 m/s jeden den 7-8 v nárazech k 10 m/s. První noc v lese na kotvišti Sloneczna naproti Kamienu (zde jsme neplatili nic), pak Szymonka (6 Zl./os., záchod a voda v ceně), Gyzicko Ekomarina (20Zl./loď + 16Zl./osobu, v ceně voda, záchody, sprchy), zpátky na Szymonku, Mikolajki, Ekomarina Kamien (10Zl./os. min. 40 Zl. nebo 50 Zl. za loď podle toho kde kotvíte - prstové molo D u pláže pod majákem je dražší, ta levnější a trochu klidnější mola jsou při plavbě ze severu v zátoce napravo (naproti Galindii) na mooring - v ceně je elektrika, voda, záchody, sprcha 10Zl/5min na žeotny v recepci kempu - je zde spousta atrakcí pro děti ale zklamaly nás zde letos sprchy, kdy jely jen dvě a v jedné tekla jen horká voda a v druhé jen studená. Navíc na dámských nejeli vůbec, takže chodili taky k nám... možná je to termínem blízko sezóny, kdy už byl kemp plný lidí a k tomu nějaké tábory atd.)

Na Szymonce jsme si v obou případech zahráli. V neděli hrálo Polsko fotbal, tak jsme museli počkat, ale jakmile skončil, tak okamžitě odnesli televizi a zahráli jsme si. Domluvili jsme se že stavíme i v úterý na cestě zpátky, tak říkal že se na nás nachystá - a taky ano - stoly v hospodě rezervované, lodě které chtěli přijet na fotbal klidně odmítal, domluvil další muzikanty, nachladil vodku, připravil uzené... no krásný večer. Ráno jsme ještě na cestu dostali dvě flašky bigosu, který si pokaždé (ráno i večer) někdo dal (poslední porci jsem dojedl právě teď :))...

Trochu mě mrzí, že jsme v pátek už byly natolik utahaní, že už se tentokrát nedostalo na hraní v domovkém přístavu, tak snad příště.

Jinak komárů v lesích a místech u lesa mrak, v marínách a městech celkem ok.
Provoz už byl v tomto termínu znatelně větší než minulé roky před sezónou. Jednak např ve zdymadle kde jsme už nahoru jeli nacpaní třech až čtyřech řadách, stajně tak i dolů, kde už se naše druhá loď ani nevešla a museli čekat na druhé kolo. A i na jezerech hlavně v užších místech musel člověk více hlídat okolí a občas kličkovat aby uhnul a dal přednost. Poznat to bylo i v Mikolajkách, kde přijet o 5-10 min později, tak jsem nezakotvili (i když na noc se to pak trochu uvolnio) a obecně v marinách kde proti loňsku bylo plněj a někdy i rušněji.
Na druhou stranu jela smažídna ryb na jezeru v kanálech - byť jsme neměli hlad tak jsme si dali, a jsem rád. Moc ryby nejím, ale tady to bylo výborné a dali jsme i druhé kolo. Můžeme doporučit Mníka (Mietus). Ceny jsou také přijatelné 12Zl./100g, hranolky 5Zl., pivo 5Zl. (jen láhvové, ale na druhou stranu nám chutnalo z těch poslkých nejvíc).

Jinak ostatní psal už Jirka, asi není co dodat.

Takže letos asi takto.

J.
Tesiteja
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod Tesiteja » čtv črc 19, 2018 4:45 pm

Ahoj,
Koukám, že nás jede víc ve stejném termínu. My vyplouváme 29.7. z Ruciane Nida na Dreameru. Plánuju klidným tempem nahoru, Wergozewo v sobotu o týden později. Kdo tam letos byl, most v Gyzicku je zavřený? A zkoušel někdo jet drezínou na Vlčí doupě?

Dík

Honza
Jirka_TEC_Tce
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Jirka_TEC_Tce » úte črc 31, 2018 1:02 pm

Ahoj kamarádi Loužičkáři, kdo také berete lodě v Ruciane - Nida. Darek už dal na stránky rezervace na rok 2019. Svátek Boží tělo vychází na 20.6.2019.
Metaxa je už zabukována. :D

Zdravím Vás a přeji pěkný léto,
Jirka.
jiskrabk
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod jiskrabk » stř srp 01, 2018 9:10 pm

Ahoj,

no už jsem koukal, že jste na druhý týden v červnu zablokovali všechny lodě :)... tak to vypadá, že budeme muset jet v tom prvním (leda by jste nám něco pustili ;) )

Jirka
Omen
vytrvalý návštěvník
Reputace: 160

Příspěvekod Omen » čtv srp 02, 2018 7:16 pm

Kucííí,
Mazury jsem projel, jsou rozlehlé, hezké, je tam co vidět a určitě se na ně ještě vrátím, ale být tam každý rok …… ?
……jsou v Evropě, i v Polsku, k vidění i další hezké a zajímavé destinace ;)

Vím, že to teď schytám 8)
MaM32
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 24

Příspěvekod MaM32 » čtv srp 02, 2018 8:51 pm

Omen píše:Kucííí,
Mazury jsem projel, jsou rozlehlé, hezké, je tam co vidět a určitě se na ně ještě vrátím, ale být tam každý rok …… ?
……jsou v Evropě, i v Polsku, k vidění i další hezké a zajímavé destinace ;)

Proč bys to měl schytat :) možné,že to nemaj ještě tak dobře projeté :-)
Finn
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 16

Příspěvekod Finn » čtv srp 02, 2018 9:11 pm

Přemku, taky se jim divím, taky jsem tam dvakrát byl ale jezdit tam každej rok. Asi je tam táhne něco, co jsme tam neobjevili.
Jirka_TEC_Tce
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Jirka_TEC_Tce » pát srp 03, 2018 7:11 am

Omen píše:Kucííí,
Mazury jsem projel, jsou rozlehlé, hezké,

Ahoj přátelé, jachtaři. Tak už i tady? To si mám myslet, že píšeš příspěvek a dopředu víš, že to vyvolá nějaký špatný reakce? Jen doufám, že ten úmysl v tom nebyl. :D
Jezdím na Mazury už 7 let. Posádka je téměř stejná, složená z kluků, kamarádů z našeho jachťáku. A mě moc těší, že se každý rok přidá někdo nový, že mohu někomu ukázat destinaci, která mě okouzlila a proto se sem rád vracím.
Další z důvodů je i to, že již máme mezi Poláky mnoho přátel (majitelem chartrovky počínaje), se kterými si během roku napíšeme, popřejeme k narozkám, k Vánocům, k novému roku atd.
Opakovaně a s pravidelností se zde potkávám i s klukama z ostatních koutů naší vlasti, Hradec, K. Vary, Morava. Buď jedeme ve stejném termínu nebo se vidíme při předávání, přebírání lodí. Jejich pocity budou podobné.
Myslím si, že není důvod hledat něco nevysvětletýno, tedy pokud Vám nejsou cizí pojmy jako je přátelství atd., v tom, co nás vede se sem stále vracet.

Všem přeji pěkný zbytek letošní sezony a mac rád se s každým uvidím i osobně. Na Mazurách, Orlíku. 25.8. a 26.8 tam budu
letos už podruhé, popřípadě na Labi v Církvicích, kde mám malinkou plachetničku :shock:

Ahoj, Jirka
Voda
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 14

Příspěvekod Voda » pát srp 03, 2018 8:54 am

Někdo si najde ta svoje oblíbená místečka jedna dvě a potom tam jezdí celý život. Někdo je stále hledá a....
To je přece naprosto normální. Ale je fakt že nejlíp se jezdí tam, kde máme přátele.
reenee
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod reenee » stř srp 15, 2018 10:31 am

Ahoj,
chystáme se na charter s rodinkou od so a tak, nemohl by prosím někdo, kdo byl na Mazurech v poslední době, poskytnou aktuální informace jak to tam vypadá, především: stav vody, komáři, jestli se kvůli množství lodí a turistů obecně dá v marínach a kotvištích v klidu zakotvit, nebo je tam větší přetlak, stav plavební dráhy (nějaké mimořádnosti)...apod.
Děkuji
René
Michal123
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Michal123 » stř srp 15, 2018 6:24 pm

Mazury jsou trošku přelidněné, ale pořád se dá v pohodě na večer zakotvit. Na vodě to bylo někdy na těsno, ale kupodivu se všichni vyhýbali podle pravidel. Ceny jdou nahoru, parkoviště v přístavu 100 Kč/ den, jídlo už není takové levné jako kdysi.
Pořád se vyplatí koupit Polská SIM karta na data - já mám jen 1GB a to mi na počasí, mapy a turistické info. skoro nestačilo. Byli jsme většinou na kotvě takže bez hospodské WiFi.

Stav vody nevím, ale teploty tam byly minulý týden podle předpovědi stejné jako u nás - 35 stupňů. Byl tam někdo tou dobou? To musela být nádhera. :)
Michal123
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Michal123 » stř srp 15, 2018 6:29 pm

Mám taky jeden dotaz. Jezdíte z Katowic do Warszawy po DK1/ S8 nebo DK1/ A1/ A2?
Pořád se nemohu rozhodnout která trasa je lepší.

Zpět na