Ahoj,
včera večer jsme se také vrátili. Letos dvě lodě (Budrgund a Dom Perignon). Na obou lodích byly drobné technické nedostatky, ale zvládlo se to -
Burgund mělo roztřepené lano výtahu plachty, takže nedrelo v záseku - zkrátili jsme jej, ale časem byl problém při stahování plachty lano dostat zpátky do stěžně a taky se ztrácela voda z barelu na vodu a objevovala se v zadní bakystě kde po čase začala zaplavovat čerpadlo, takže jsme každý den museli vybírat vodu - při předání jsme to říkali, že by asi chtělo opravit/vyměnit, tak uvidíme třeba někdy příště.
Dom Perignon jsme měli už loni a když se rozpletlo lano na konci výtahu, museli jsem na konci lana udělat smyčku s uzlem (místo očka), no a letos jsem to přesně ve stejném stavu našli

. Stejně tak pravá clema na kosatku už loni nedržela a nic se nezměnilo - letos už mě nebavila tak jsem koupil novou a vyměnil.
Jinak Dom Perignon (JOKER 785) mi připadal vzhledově jako trochu větší "bečka" s vyšší nástavbou, ale je prostorný a měli jsme loni a už tehdy nám připadalo, že celkem dobře jede na plachty a ostaním lodím ujíždíme. Letos se mi to potvrdilo - sice z něj člověk v sedě nevidí, ale jinak jel krásně a naše druhá loď (TES 678), na které byl brácha, který vím, že si umí nastavit plachty, tak nám nestíhal. I když jsem si jeden den zrefoval o jeden díl hlavasku,tak už to nabylo tak výrazné, ale pořád jsme jim trochu ujížděli.
V sobotu jsme vyrazili trochu se zpožděním - na Burgundě se měnilo čerpadlo na vodu - a než jsem natankovali, dali oběd a u zdymadla čekali až pustíme výletní loď, tak jsme proplouvali až v 18h - cena ale byla překvapivě stále jen 7,20 Zl.
Dál už jsme pluli na Gyzicko a zpátky (s dětmi na obou lodích jsme chtěli raději kratší úseky). první tři dny chladněji, zataženo občas deště, druhá půlka týdne teplo a sluníčko ale pořád pěkně foukalo - většinou 3-5 m/s jeden den 7-8 v nárazech k 10 m/s. První noc v lese na kotvišti Sloneczna naproti Kamienu (zde jsme neplatili nic), pak Szymonka (6 Zl./os., záchod a voda v ceně), Gyzicko Ekomarina (20Zl./loď + 16Zl./osobu, v ceně voda, záchody, sprchy), zpátky na Szymonku, Mikolajki, Ekomarina Kamien (10Zl./os. min. 40 Zl. nebo 50 Zl. za loď podle toho kde kotvíte - prstové molo D u pláže pod majákem je dražší, ta levnější a trochu klidnější mola jsou při plavbě ze severu v zátoce napravo (naproti Galindii) na mooring - v ceně je elektrika, voda, záchody, sprcha 10Zl/5min na žeotny v recepci kempu - je zde spousta atrakcí pro děti ale zklamaly nás zde letos sprchy, kdy jely jen dvě a v jedné tekla jen horká voda a v druhé jen studená. Navíc na dámských nejeli vůbec, takže chodili taky k nám... možná je to termínem blízko sezóny, kdy už byl kemp plný lidí a k tomu nějaké tábory atd.)
Na Szymonce jsme si v obou případech zahráli. V neděli hrálo Polsko fotbal, tak jsme museli počkat, ale jakmile skončil, tak okamžitě odnesli televizi a zahráli jsme si. Domluvili jsme se že stavíme i v úterý na cestě zpátky, tak říkal že se na nás nachystá - a taky ano - stoly v hospodě rezervované, lodě které chtěli přijet na fotbal klidně odmítal, domluvil další muzikanty, nachladil vodku, připravil uzené... no krásný večer. Ráno jsme ještě na cestu dostali dvě flašky bigosu, který si pokaždé (ráno i večer) někdo dal (poslední porci jsem dojedl právě teď

)...
Trochu mě mrzí, že jsme v pátek už byly natolik utahaní, že už se tentokrát nedostalo na hraní v domovkém přístavu, tak snad příště.
Jinak komárů v lesích a místech u lesa mrak, v marínách a městech celkem ok.
Provoz už byl v tomto termínu znatelně větší než minulé roky před sezónou. Jednak např ve zdymadle kde jsme už nahoru jeli nacpaní třech až čtyřech řadách, stajně tak i dolů, kde už se naše druhá loď ani nevešla a museli čekat na druhé kolo. A i na jezerech hlavně v užších místech musel člověk více hlídat okolí a občas kličkovat aby uhnul a dal přednost. Poznat to bylo i v Mikolajkách, kde přijet o 5-10 min později, tak jsem nezakotvili (i když na noc se to pak trochu uvolnio) a obecně v marinách kde proti loňsku bylo plněj a někdy i rušněji.
Na druhou stranu jela smažídna ryb na jezeru v kanálech - byť jsme neměli hlad tak jsme si dali, a jsem rád. Moc ryby nejím, ale tady to bylo výborné a dali jsme i druhé kolo. Můžeme doporučit Mníka (Mietus). Ceny jsou také přijatelné 12Zl./100g, hranolky 5Zl., pivo 5Zl. (jen láhvové, ale na druhou stranu nám chutnalo z těch poslkých nejvíc).
Jinak ostatní psal už Jirka, asi není co dodat.
Takže letos asi takto.
J.