Mazury 2014
Moderátoři: vilma, Pepa, david
- Henry-TJ-Rapid
- návštěvník fóra
- Reputace: 0
- Kontaktovat uživatele:
- Rumex
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 5
Zdarec
nějak jsem dal dohromady video z Mazur 2013, je tam vidět umístění vlajek.
Snad je mám dobře umístěné.
http://youtu.be/ZO3ZFR8eEEA
nějak jsem dal dohromady video z Mazur 2013, je tam vidět umístění vlajek.
Snad je mám dobře umístěné.
http://youtu.be/ZO3ZFR8eEEA
Narazil jsem na aplikaci pro Android. Nevím jestli se o ní tady už nepsalo.
https://play.google.com/store/apps/deta ... zury&hl=cs
Je vhodná pro navigování po Mazurách? Má hloubku vody, kameny, mělčiny?
https://play.google.com/store/apps/deta ... zury&hl=cs
Je vhodná pro navigování po Mazurách? Má hloubku vody, kameny, mělčiny?
- DonEmilio
- pravidelný návštěvník
Ta aplikace se jmenuje NaviMapp Mazury. Je hodně jednoduchá, bylo by dobře, kdyby se tam daly vkládat vlastní značky mělčin, kardinálních znaků a podobně. Dají se zaškrtnutím v předvolbách zobrazit kotviště, servisy, maríny, pumpy, kameny, mělčiny a další. Je to ale stále dost málo podrobné. Mapu si to načítá on-line z netu. Mapu okolí poslední aktuální pozice si pamatuje i off-line. Dají se plánovat trasy pomocí WP. Víc jsem toho během 10ti minut po stažení a instalaci nestihl.
Ahoj,
mapy už nějaké mám. Ale spíše mi chybí základní přehled. Našel jsem knížky a nejsou drahé, ale zbytečně tlusté.
Kdo to má číst.
Nevíte o nějakém přehledu Mazurských jezer a kanálu? Základní informace: které jezero má dost vody a které naopak je spíše vhodné pro kajak, nebezpečná místa a omezení. A možná i soupis hlavních atrakcí kolem jezera, bunkry, muzea, aquaparky a podobně.
Může to být i Polsky.
mapy už nějaké mám. Ale spíše mi chybí základní přehled. Našel jsem knížky a nejsou drahé, ale zbytečně tlusté.

Nevíte o nějakém přehledu Mazurských jezer a kanálu? Základní informace: které jezero má dost vody a které naopak je spíše vhodné pro kajak, nebezpečná místa a omezení. A možná i soupis hlavních atrakcí kolem jezera, bunkry, muzea, aquaparky a podobně.
Může to být i Polsky.
- Henry-TJ-Rapid
- návštěvník fóra
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj,
při toulání po netu jsem narazil na tuto brožuru. Není tam toho moc, ale nějaký ty drobný informace se z toho dají použít.
Pro otevření knihy je nutno zadat e-mail, kam zašlou kód pro načtení.
Mám to stažený a funguje to.
Bezpłatny e-book „Bądź bezpieczny na Mazurach”
http://czarter-jachtow-mazury.pl/badz-b ... -mazurach/
při toulání po netu jsem narazil na tuto brožuru. Není tam toho moc, ale nějaký ty drobný informace se z toho dají použít.
Pro otevření knihy je nutno zadat e-mail, kam zašlou kód pro načtení.
Mám to stažený a funguje to.
Bezpłatny e-book „Bądź bezpieczny na Mazurach”
http://czarter-jachtow-mazury.pl/badz-b ... -mazurach/
Detailní mapy Mazurských jsezer pro Android:
http://www.m.taider.pl/funkcje/
Platí se časová licence.
Jdu zjistit jak moc za ty prachy, ručí za správnost mapy.
http://www.m.taider.pl/funkcje/

Platí se časová licence.

Jdu zjistit jak moc za ty prachy, ručí za správnost mapy.
- Rumex
- pravidelný návštěvník
Zdravím,
takže jsem doma z Mazurských jezer, co se cesty týče, cesta tam 8 hodin celkem 740km Dětmarovice - Wegorzewo, cesta domu 7,5 hodin.
Počasí super, lepší to nemohlo být, v pátek foukala podle majáku, plná šestka.
Lodě 3x Maxus 28 2013, perfektní, vyvážené, lepší jsem ještě nikdy na Mazurach neměl a to jsem už jich měl půjčených docela dost.
Zdarec
takže jsem doma z Mazurských jezer, co se cesty týče, cesta tam 8 hodin celkem 740km Dětmarovice - Wegorzewo, cesta domu 7,5 hodin.
Počasí super, lepší to nemohlo být, v pátek foukala podle majáku, plná šestka.
Lodě 3x Maxus 28 2013, perfektní, vyvážené, lepší jsem ještě nikdy na Mazurach neměl a to jsem už jich měl půjčených docela dost.
Zdarec
- Darek
- návštěvník fóra
- Reputace: 12
Pod to se podepisuji. Byli jsme tam minulý týden poprvé taky, a určitě se tam podívám znovu. Je to skvělý revír. Počasí i vítr luxusní a příroda zatím pořád docela nedotčená (třikrát jsme viděli večer vydry kousek od lodi). Taky jsem chtěl původně Maxuse 24, ale měli do neděle nějakou regatu. Nakonec to byl Mariner 24, pro tři tak akorát. Byl jsem překvapený, jak málo tam bylo touto dobou lodí (hlavně na jihu). Na celých Sniardwech jsme potkali za celý den jen 3! Sezóna jim prý začíná ca za 14 dní. Příště taky neberem tolik jídla, na místě se dá skvěle najíst. Vyzkoušeli jsme i hezkou novou marínu v Gizycku (loď, 3 osoby a elektřina 64 Zl) Jinak na tábořištích 10-15 Zl/noc (k dispozici jen kadibudky). Občas jezdím do Warszawy a opravdu se vyplatí ji objet přes ten Sochaczew.
Navigaci www.taider.pl mohu pro Mazury jen doporučit.
Ukazuje hloubky a kromě mělčin, kamenů a rákosí zobrazuje i kotviště a porty včetně ceníku za služby (WC, sprcha, Wi-Fi).
Dobré je, že před zakoupením si ji můžete zdarma vyzkoušet a podle toho zvážit, zda to za to stojí:
24h – bezpłatnie
3 doby – 15 PLN
1 Tydzień – 29 PLN
2 Tygodnie – 55 PLN
1 Rok - 199 PLN
Měli jsme problém se zaplacením přes PayPal, ale provozovatel aplikace nám ho pomohl vyřešit k naší plné spokojenosti.
Ukazuje hloubky a kromě mělčin, kamenů a rákosí zobrazuje i kotviště a porty včetně ceníku za služby (WC, sprcha, Wi-Fi).
Dobré je, že před zakoupením si ji můžete zdarma vyzkoušet a podle toho zvážit, zda to za to stojí:
24h – bezpłatnie
3 doby – 15 PLN
1 Tydzień – 29 PLN
2 Tygodnie – 55 PLN
1 Rok - 199 PLN
Měli jsme problém se zaplacením přes PayPal, ale provozovatel aplikace nám ho pomohl vyřešit k naší plné spokojenosti.
- Jirka_TEC_Tce
- aktívní jachtař
- Reputace: 28
- Kontaktovat uživatele:
Zdravím Vás. Tak Mazury 2014 jsou od soboty 14.6.2014 minulustí. Byl to můj třetí ročník a stejně jako ty předešlé, bez jediné chybky. Počasí přálo téměř do posledního dne, ve čtvrtek zesílil vítr, tak že jsem viděl blikat majáky a to jsme brali Šnairdwy při západním břehu pěkně na zaďák. V pátek už tolik nefoukalo, ale taky to s lodí (Rhodos 940) pěkně cvičilo. Těsně před příjezdem do přístavu, resp. před komorou Guzjanka jsme zažili i déšť. Všechny dny před tím jen svěží vítr a slunečno. Na Guzjance došlo k "cenové úpravě"
, již se neplatí podle toho, zda je sezona nebo ne, ale dle hodiny proplutí; 7 - 16 hod 7,18 Pln po 16. hodině pak 14,36 Pln. Sezonu a předsezonou se tu řídí jen provozní hodiny, tak, jak to bylo i dříve.
Tak opět za rok, na shledanou na Mazurách. Jirka

Tak opět za rok, na shledanou na Mazurách. Jirka
- Rumex
- pravidelný návštěvník
Zdravím
takže proběhli Mazury 2014 (17-24.5.2014), jako top1. Odkaz na video níže.
346s obrazu, vydá za hromadu textu.
Zdarec
https://www.youtube.com/watch?v=Nm0oPB4 ... e=youtu.be
takže proběhli Mazury 2014 (17-24.5.2014), jako top1. Odkaz na video níže.
346s obrazu, vydá za hromadu textu.
Zdarec
https://www.youtube.com/watch?v=Nm0oPB4 ... e=youtu.be
- Danar
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 14
Ahoj, tak po loňském Orlíku jsme se rozhodli letos vyrazit na Mazury na týden v termínu 9-16.8. Mělo by nás být 6 a napadá mě několik (asi tisíc
) otázek. Omlouvám se, že pro každou nepíši do speciálního vlákna, ale mají společné to, že mi jde o letošní rok a lépe se bude odpovídat najednou, než v jednotlivých vláknech. Leccos jsem prolezl, některé odpovědi tuším, ale když by to tu bylo krásně pohromadě i pro jiné...
Bude nás 6, z toho 2 páry plus 2 nepároví chlapi. Podle toho chceme zvolit dostatečnou velikost lodě.. Na Orlíku jsme byli 4 na Balatonu 24 a přišlo mi to akorát. V 6 bych si to neuměl představit..
Otázky bez pořadí důležitosti:
1) Jak se liší teplota oproti ČR, hlavně voda na koupání? Koukám na počasí a přijde mi to podobné.. Na "kolik cm" je voda studená? (ve vztahu ke středoevropskému standardu)
2) Jak je to s elektřinou? Předpokládám, že lodě s přívěsnými motory nelze dobíjet jinak, než v portu(?) a tudíž musí vystačit energie "sbalená na cesty" v bateriích. Je to tak? Jak dlouho vám obvykle vystačí nabitá baterie?
3) Lednice - vidím, že některé lednice nemají lodowku v popisu. Hádám, že to souvisí s předchozí otázkou. Nebo mají alespoň chladící auto box? Případně si vozíte svůj chladící box na 12V? Na baterii hádám moc dlouho nevydrží, tak jestli to má cenu.. Případně dá se někde koupit led?
4) Jakou byste doporučili trasu z ČR s ohledem na čas a kde se platí? Čemu se vyhnout? Ještě nemáme vybráno odkud vyplujeme, ale základ trasy je určitě stejný pro většinu jezer..
5) Z Plzně nám to vychází na čistých 12 hodin cesty plus zastávky, tak bychom to rádi rozdělili na první den 2/3 trasy, pak někde přespat např. v kempu a pak "to dorazit" a přijet odpočatí.. Máte nějaký tip na solidní a pokud možno levný kemp? U Warszawy vidím na mapě dva přírodní parky a Wislu, tak možná tam někde?
6) Předpokládám, vzhledem k příspěvkům v této sekci, že VMP je dostačující oprávnění.. Nic víc není potřeba? Jednou jsem tu četl něco o tom, že chtěli poláci jakýsi jejich průkaz na rádio, ale nepamatuju si, jestli to byl apríl..
nemůžu to už najít..
7) Je mi jasné, že v půli prázdnin bude všude spousta lodí, tak by mě zajímalo, kde je naděje na menší tlačenici a kterým místům se raději rovnou vyhnout?
8 ) Pokud bychom měli loď s vestavným motorem - v jiném vlákně jsem četl, že neměli s TES 32 problém s ponorem. Trochu se bojím, abychom neočesali propeler o dno při kotvení u břehu (což bychom chtěli nejčastěji, máme rádi klid a romantiku..). Nejde mi do hlavy kombinace ploutev a vestavný motor - nestane se po zvednutí ploutve propeler nejnižší částí lodě? Nebo je nějak chráněn?
9) Jaké jsou ceny za použití portu a služby v něm? Myslím, že se tam budeme muset chtíc nechtíc také alespoň jednou vydat (elektřina, voda atd.)
To je ve zkratce (OPRAVDU!) vše, co mě pro teď napadá a chtěl bych v tom mít jasno. Pokud odpovědi někdo vydáte knižně, dejte mi vědět, koupím si celou trilogii
Vážně - předem díky za odpovědi!

Bude nás 6, z toho 2 páry plus 2 nepároví chlapi. Podle toho chceme zvolit dostatečnou velikost lodě.. Na Orlíku jsme byli 4 na Balatonu 24 a přišlo mi to akorát. V 6 bych si to neuměl představit..
Otázky bez pořadí důležitosti:
1) Jak se liší teplota oproti ČR, hlavně voda na koupání? Koukám na počasí a přijde mi to podobné.. Na "kolik cm" je voda studená? (ve vztahu ke středoevropskému standardu)

2) Jak je to s elektřinou? Předpokládám, že lodě s přívěsnými motory nelze dobíjet jinak, než v portu(?) a tudíž musí vystačit energie "sbalená na cesty" v bateriích. Je to tak? Jak dlouho vám obvykle vystačí nabitá baterie?
3) Lednice - vidím, že některé lednice nemají lodowku v popisu. Hádám, že to souvisí s předchozí otázkou. Nebo mají alespoň chladící auto box? Případně si vozíte svůj chladící box na 12V? Na baterii hádám moc dlouho nevydrží, tak jestli to má cenu.. Případně dá se někde koupit led?
4) Jakou byste doporučili trasu z ČR s ohledem na čas a kde se platí? Čemu se vyhnout? Ještě nemáme vybráno odkud vyplujeme, ale základ trasy je určitě stejný pro většinu jezer..
5) Z Plzně nám to vychází na čistých 12 hodin cesty plus zastávky, tak bychom to rádi rozdělili na první den 2/3 trasy, pak někde přespat např. v kempu a pak "to dorazit" a přijet odpočatí.. Máte nějaký tip na solidní a pokud možno levný kemp? U Warszawy vidím na mapě dva přírodní parky a Wislu, tak možná tam někde?
6) Předpokládám, vzhledem k příspěvkům v této sekci, že VMP je dostačující oprávnění.. Nic víc není potřeba? Jednou jsem tu četl něco o tom, že chtěli poláci jakýsi jejich průkaz na rádio, ale nepamatuju si, jestli to byl apríl..

7) Je mi jasné, že v půli prázdnin bude všude spousta lodí, tak by mě zajímalo, kde je naděje na menší tlačenici a kterým místům se raději rovnou vyhnout?
8 ) Pokud bychom měli loď s vestavným motorem - v jiném vlákně jsem četl, že neměli s TES 32 problém s ponorem. Trochu se bojím, abychom neočesali propeler o dno při kotvení u břehu (což bychom chtěli nejčastěji, máme rádi klid a romantiku..). Nejde mi do hlavy kombinace ploutev a vestavný motor - nestane se po zvednutí ploutve propeler nejnižší částí lodě? Nebo je nějak chráněn?
9) Jaké jsou ceny za použití portu a služby v něm? Myslím, že se tam budeme muset chtíc nechtíc také alespoň jednou vydat (elektřina, voda atd.)
To je ve zkratce (OPRAVDU!) vše, co mě pro teď napadá a chtěl bych v tom mít jasno. Pokud odpovědi někdo vydáte knižně, dejte mi vědět, koupím si celou trilogii

Vážně - předem díky za odpovědi!

- lynx
- zkušený harcovník
- Reputace: 418
Ahoj, ozvou se jistě lidé s čerstvějšími zkušenostmi, ale pár věcí si pamatuji:
ad 1) V srpnu to s koupáním vidím dobře. Byli jsme tam v červnu a do vody jsme párkrát vlezli bez ztrát na životech.
ad 2) V marínách se dobíjí kabelem – na molech jsou sloupky. V rákosí u břehu nic.
ad 6) Po nás chtěli jen VMP. Měli jsme dvě lodi, takže dva lidé s průkazem. Jinak nic, ale je to už dost let.
ad 7) Obávám se, že v půli prázdnin prázdná místa opravdu nenajdeš.
ad 8 ) Kotví se přídí ke břehu, takže propeler je dost chráněný.
ad 1) V srpnu to s koupáním vidím dobře. Byli jsme tam v červnu a do vody jsme párkrát vlezli bez ztrát na životech.
ad 2) V marínách se dobíjí kabelem – na molech jsou sloupky. V rákosí u břehu nic.
ad 6) Po nás chtěli jen VMP. Měli jsme dvě lodi, takže dva lidé s průkazem. Jinak nic, ale je to už dost let.
ad 7) Obávám se, že v půli prázdnin prázdná místa opravdu nenajdeš.
ad 8 ) Kotví se přídí ke břehu, takže propeler je dost chráněný.
- Danar
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 14
Díky Lynxi za odpověďi. S tím koupáním nevím, jestli zrovna na tebe mám dát. Vzhledem k tomu, kde ses v poslední době plavil, bys mohl mít posunutá měřítka
(pardon, mír
)
To dobíjení jsem myslel spíš motorem (např. jestli některé přívěšáky tohle třeba neumí.. ale tipuju, že to bych chtěl opravdu moc
)

To dobíjení jsem myslel spíš motorem (např. jestli některé přívěšáky tohle třeba neumí.. ale tipuju, že to bych chtěl opravdu moc

- Rumex
- pravidelný návštěvník
zdarec
navážu na lynxe
ad 2) hodně záleží na lodi co máte, někdy ti lednice vymlátí baterii za jeden den, u jiné 3 dny není problém, další mají i solární panely, záleží co máte za loď.
ad 3) letos jsme měli Maxuse 28, lednice vestavěná po 3 dnech stále baterie na 11V, dalo se dobíjet závěsným motorem. Led tam nikde asi nekoupíš. Novější lodě nejsou moc náročné na spotřebu elektřiny.
ad 4) jezdím od Ostravy, takže se cesta liší, ale Warszawě se vyhýbám, je to na mašli, popis o několik příspěvku výše.
ad 5) jezdíme na jeden zátah, cesta už je skoro jen rychlostní, poslední cesta sólo autem 8h.
ad 6) VMP i nadále stačí.
ad
vestavěný motor je kapku komplikace při kotvení, celé Mazury jsou stavěny na menší lodě, Tes 32 je už macek, na volné kotvení v přírodě to moc není, hlavně u vestavěného motoru nejde vytáhnout kormidlo z vody, propeler je co jsem měl na lodích chráněn kovovou klecí, takže pohoda. Jezdím jachtit a motor je pro mě zátěž.
Kotví se přídí i zádí, většinou, ale zádí je to pohodlnější, příď je dost vysoko.
Podívej se na videa co mám, je tam dost k vidění, než to psát, tak se raději podívej.
https://www.youtube.com/channel/UCsapWs ... _iXQiojp3w
ad 9) ceny portu se dost liší, někde 10PLN a jinde zase 50PLN, ale nic strašného. Nepíšeš kterou část chceš proplout, proplout celé za jeden týden asi nejdou, doporučuji si vybrat kterou, Mazury se dělí na jižní a severní, bere se to od Gizycka.
Co se velikosti týče, tak je to na vkusu, dvě kajuty nebo tři, podle toho se odvíjí velikost lodě, doporučuji lodě značky Maxus, jen tyto lodě prodávají komplet postavené a žádné polské improvizace doma, vše je slazené a funguje, žádné vyostřování nebo odpadání při nárazu větru.
Kdyby co tak se ptej.
navážu na lynxe
ad 2) hodně záleží na lodi co máte, někdy ti lednice vymlátí baterii za jeden den, u jiné 3 dny není problém, další mají i solární panely, záleží co máte za loď.
ad 3) letos jsme měli Maxuse 28, lednice vestavěná po 3 dnech stále baterie na 11V, dalo se dobíjet závěsným motorem. Led tam nikde asi nekoupíš. Novější lodě nejsou moc náročné na spotřebu elektřiny.
ad 4) jezdím od Ostravy, takže se cesta liší, ale Warszawě se vyhýbám, je to na mašli, popis o několik příspěvku výše.
ad 5) jezdíme na jeden zátah, cesta už je skoro jen rychlostní, poslední cesta sólo autem 8h.
ad 6) VMP i nadále stačí.
ad

Kotví se přídí i zádí, většinou, ale zádí je to pohodlnější, příď je dost vysoko.
Podívej se na videa co mám, je tam dost k vidění, než to psát, tak se raději podívej.
https://www.youtube.com/channel/UCsapWs ... _iXQiojp3w
ad 9) ceny portu se dost liší, někde 10PLN a jinde zase 50PLN, ale nic strašného. Nepíšeš kterou část chceš proplout, proplout celé za jeden týden asi nejdou, doporučuji si vybrat kterou, Mazury se dělí na jižní a severní, bere se to od Gizycka.
Co se velikosti týče, tak je to na vkusu, dvě kajuty nebo tři, podle toho se odvíjí velikost lodě, doporučuji lodě značky Maxus, jen tyto lodě prodávají komplet postavené a žádné polské improvizace doma, vše je slazené a funguje, žádné vyostřování nebo odpadání při nárazu větru.
Kdyby co tak se ptej.