Spoločné vlastníctvo lode

Zde se můžete představit a ukázat svou loď ...

Moderátoři: vilma, Pepa, smike

tosotoso
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 25

Spoločné vlastníctvo lode

Příspěvekod tosotoso » úte kvě 10, 2016 9:15 am

Ahoj Borci,
už dlhšie rozmýšľam nad spoluvlastníctvom lode. Prečo? Loď ako taká nie je až tak strašne drahá - za takých 40.000,- Eur sa už dá kúpiť pekná loďka. Ale ročná prevádzka v takom Chorvátsku - to aj tvorením fondu opráv vyjde na takých 8 - 10 tis. A to je dosť za loď, ktorý väčšinu času trávi v maríne. Lebo momentálne nemôžem byť na vode viac ako 6 týždňov do roka a sezóna je cca od mája do októbra (cca 24 týždňov). Alekeby sme sa dali do kopy 4, každý by zaplatil 10.000,- e za loď, ročne tak 2 - 2 a 1/2 tis a mal by loď na 6 týždňov.

Máte s tým niekto skúsenosti? Ako to ide a ako sa to dá urobiť? (ako sa to nedá, hlavne príspevky tých čo to nikdy neskúsili, netreba písať. To viem aj sám. Ja hľadám spôsob ako sa to DÁ)
Je tu niekto kto to takto má a funguje mu to?
smike
moderátor
Reputace: 18

Re: Spoločné vlastníctvo lode

Příspěvekod smike » úte kvě 10, 2016 9:36 am

nevím jestli jsi četl: viewtopic.php?t=8515
vikigach s tím nějakou zkušenost má..

a pak ještě:
viewtopic.php?t=1335&start=150
viewtopic.php?t=4721
veselyroman
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 14

Příspěvekod veselyroman » úte kvě 10, 2016 12:08 pm

Mám zkušenost se spoluvlastněním registrované lodě v ČR - právě s mými dvěma kamarády začínáme 5-tou sezónu.
Pořizovací cena (celkem, každý zaplatil 1/3): 365.000,-
Roční náklady na provoz: 15.000,- až 20.000,- (na jednoho, podle toho, jestli se chystáme v sezoně něco vylepšovat)
Aby to šlapalo, je dle mého nejdůležitější velká dávka TOLERANCE a VELKORYSOSTI vůči ostatním dvěma.
Nikdy totiž nebudou všichni pracovat na opravách a údržbách stejně,
nikdy nebudou všichni loď stejně využívat (pobyt),
nikdy nebudou loď všichni stejným způsobem provozovat (od úklidu na lodi, přes použití motoru versus plachty, po třeba refování při jiné úrovni větru)
a ve finále vždycky se najde někdo, koho to i přes stejnou základní výši ročních nákladů bude stát víc peněz (např. kvůli tomu, že loď potáhne svojím autem, na kterém bude mít svojí dálniční nálepku, apod).
My jsme si spolu před koupí sedli a sepsali body, které nás napadly a připadaly nám důležité pro společný provoz lodi. Všechno se nám do toho samozřejmě ale zanést nepodařilo. Tím pádem občas dochází na řešení situací, které jsme si dopředu nevyjasnili. Zatím se nám vždycky podařilo najít řešení. Vždycky ale takové debaty musely probíhat v duchu, že žádná varianta není zapovězená, všechno si navzájem jsme schopni a ochotni vyříkat do očí a nikdo si nebere nic osobně.

Není to lehké, ale dokud to půjde, je to minimálně pro mě určitě nejlepší forma vlastnění. Když bych měl loď sám, stejně bych nebyl schopen na ní trávit o moc víc času, než teď (cca 20 - 30 dnů za sezonu), na roční chod bych musel dát 3x tolik (nebo snížit svoje nároky - např. standard kotvení apod.), při spouštění a vytahování lodě, bych musel někoho prosit o pomoc a starání se o loď by bylo komplet jen na mně.
Takže chce to hodně dobře zvážit svojí situaci (+ vlastní osobnostní rysy :-)) a případně stejně poctivě vybírat společníky.
Pokud máš nějaké konkrétní dotazy, klidně se ptej.

P.S. Jo a nezanedbatelnou roli v tom hrají i partnerky/manželky spoluvlastníků.
veselyroman
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 14

Příspěvekod veselyroman » úte kvě 10, 2016 12:14 pm

Možná bych ještě doplnil, že o trošku jednodušší mi přijde varianta, kdy loď kompletně vlastní jeden člověk a dá dohromady další 2 kolegy na provoz. Tím pádem náklady na roční chod jsou třetinové, využití je také lépe pokryto (než kdyby loď provozoval jen sám), přitom možnost vyvázání se ze "společenství", když si třeba lidi spolu nesednou, nebo se jim změní životní situace, je jednodušší.
Na druhou stranu to přináší problém, jak řešit např. situace, kdy se něco na lodi rozbije apod.
Nicméně několik variant řešení vidím i pro takové situace. Kde je vůle, je i cesta...
seemann
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 4

Příspěvekod seemann » úte kvě 10, 2016 1:16 pm

tosotoso píše:Ahoj Borci,
už dlhšie rozmýšľam nad spoluvlastníctvom lode. Prečo? Loď ako taká nie je až tak strašne drahá - za takých 40.000,- Eur sa už dá kúpiť pekná loďka. Ale ročná prevádzka v takom Chorvátsku - to aj tvorením fondu opráv vyjde na takých 8 - 10 tis. A to je dosť za loď, ktorý väčšinu času trávi v maríne. Lebo momentálne nemôžem byť na vode viac ako 6 týždňov do roka a sezóna je cca od mája do októbra (cca 24 týždňov). Alekeby sme sa dali do kopy 4, každý by zaplatil 10.000,- e za loď, ročne tak 2 - 2 a 1/2 tis a mal by loď na 6 týždňov.

Máte s tým niekto skúsenosti? Ako to ide a ako sa to dá urobiť? (ako sa to nedá, hlavne príspevky tých čo to nikdy neskúsili, netreba písať. To viem aj sám. Ja hľadám spôsob ako sa to DÁ)
Je tu niekto kto to takto má a funguje mu to?

Poslal jsem ti SZ
onera
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod onera » úte kvě 10, 2016 3:59 pm

Ano , toto je hodně důležitá poznámka.
Při společném vlastnictví lodě nestačí když spolu dobře vycházejí a domluví se chlapy .Musí mezi sebou komunikovat , vycházet a snášet se všichni členové rodin, samozřejmě pokud se nejedná o svobodné a nezávislé jedince.
Jinak může nastat situace že chlapy OK ale jejich protějšky jim udělají ze života peklo všechny představy a pohoda jde do háje. :evil:
A o toto je každé spoluvlastnictví , a nemusí se jednat jen o loď , mnohem složitější domluvit a hlavně ustát.
marekparek
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 5

Příspěvekod marekparek » úte kvě 10, 2016 10:55 pm

veselyroman píše:Mám zkušenost se spoluvlastněním registrované lodě v ČR - právě s mými dvěma kamarády začínáme 5-tou sezónu.

Aby to šlapalo, je dle mého nejdůležitější velká dávka TOLERANCE a VELKORYSOSTI vůči ostatním dvěma.
Nikdy totiž nebudou všichni pracovat na opravách a údržbách stejně,
nikdy nebudou všichni loď stejně využívat (pobyt),

zlatá slova :) Taky jsem šel do spoluvlastnictví lodě, sice je na Vltavě a její hodnota je cca 100 tisíc, ale jinak je všechno stejný. Od spoluvlastnictví mě všichni odrazovali a já dopředu tušil, že to nebude fungovat ideálně, ale díky tomu jsem nebyl nepříjemně překvapen

Zpět na