Tak nevim, pořád se učím a mám pocit, že se ještě hodně dlouho učit budu ( teda podstatně dýl, než jsem si původně myslela...

a tak se snažím poslouchat názory druhých, kteří mají podstatně víc zkušeností.Asi jsem to taky nenapsala úplně přesně. Kosatka přes zde umístěné vinšny používat jde, ale není to jednoduché. To je asi důvod proč mi někteří lidé, kteří na této lodi už jeli radí tu samopřehazovací.Určitě proto, aby se mně obsluha co nejvíc zjednodušila.Pravda je, že by se kosatka musela nechat zmenšit, ale teď mám 2 kosatky a jednu genu, tak jsem si myslela, že jedna když se zmenší, tak budu moci používat oba systémy, jak samopřehazovací , tak i ten běžný, ale místo vinšen 2 záseky, nebo svorky.Určitě bude podstatně jednoduší celkově samopřehazovací vypustit z hlavy, budu o tom ještě přemýšlet, je na to přez zimu času dost.Moc děkuju .
Mám ještě jeden dotaz jako začátečník, kterým se cítím.Možná se Vám bude zdát hloupý, ale protože jsem nedávala v hodinách fyziky moc pozor, a neumím to teda úplně pochopit, zajímá mě odpověď. Například teď v sobotu na Orlíku foukal pěkný vítr, moje loď jezdila v takovém náklonu, že se voda přelévala na ochoz a učitel, se kterým jsem měla jízdy jásal a juchal, že za tuto sezónu vidí teprve podruhé pravé jachtařské počasí na Orlíku, že je to skvělé a úžasné. Pak se mi přetrhlo lanko od kormidla a dojezdili jsme.A tak jsem měla čas koukat na jiné lodě. Některé byly v takovém náklonu, že jim koukal z vody kus kýlu.Můj dotaz zní, kde je moment, kdy se kajutová plachetnice převrhne.Ještě jsem žádnou převrhlou na vlastní oči neviděla i když jsem viděla lodě tak nakloněné, že jsem si myslela, že se jim to už musí každou chvíli stát.Když se na to ptám učitele,odpovídá, Tvoje loď se nemůže převrhnout, to prostě fyzikálně není možné ( může se to stát jen když ti do lodě nateče hodně vody a na konec stěžně se při velkém náklonu pověsí v případě tvé lodě někdo, kdo má 63kg...).No nevim.....Převrhnul jste se někdy někdo s kajutovou plachetnicí? Jak se Vám to stalo? Kde byla chyba? Kde je ta hranice, jak až moc se ta loď může naklonit?Moc děkuji za odpověď.