Ahoj kamarádi,
před časem jsem si postavil z okruhovky Finn malý kajutový trimáránek, později jsem, na základě zkušeností, udělal jeho novou verzi, se kterou dosud jezdíme, ALE vzhledem k tomu, že na náš pozemek u chaty není možno vjet autem (zaplaťbůh) , trvá příprava na vyjetí s lodí na vodu hodně dlouho a navíc se k tomu váže nutnost najít vhodný skluz do vody, místo k zaparkování auta a vozíku, to samé při návratu.
PKaždý rok tak stojím před dilematem, jak často vyrazit s lodí někam na blízké vody, třeba jenom na blížící se hezký jarní víkend. Ve finále z toho vychází obvykle jenom jeden tří až čtyřtýdenní pobyt kdesi a pak obvykle nic.
Tak mne napadlo sestrojit cosi jako pacifickou Proa, to je kanoi s bočním plovákem. Tento koncept jsem si vyzkoušel hned při první plavbě s trimaránkem, kdy mi zatékalo do plováku a tak jsem jej nechal na břehu. Jezdilo to a docela pěkně.
Pokud to nazývám PROA, tak to není přesné, PROA má jiný systém oplachtění a hlavně jezdí cik-cak, kdy vítr fouká výhradně ze strany vahadla.
Vytáhl jsem tedy stařičkou laminátovou Vydru, přikoupil dětský, 2,85 m dlouhý laminátový kajak jako plovák, koupil jsem starší windsurfové oplachtění 6m2 a stěžeň 4,5m a zkusím z toho sestrojit víkendové plavidlo.
Představa je taková, že bude stěžeň plachty umístěn lehce mimo osu Vydry, kousek od bortu mezi plovákem a lodí.
Dále tam pak přijde motor, boční ploutev holandského typu a kormidlo. Vše tak, aby se na loď dala naložit výbava na několika málo denní plavbu po jezerech.
Cílem je to, abychom ve dvou, či sám, byli schopni dát loď na střechu auta, na vhodném místě zaparkovat, hodit loď na kolečka a na vodě plavidlo sestrojit.
Co jsem koukal, tak lodě s vahadly bývají široké zhruba polovinu délky trupu lodě., V případě Vydry tedy cca 5,5 m délky, 2,5 m šířky sestavy.
Pokud máte, prosím, s tímto typem plavidla nějaké zkušenosti, dejte mi, prosím, vědět. Rád se poučím ze zkušeností a chyb jiných.
Jo, už aby bylo jaro, stavba se bude konat na zahrádce pod širým nebem (stejně jako ty trimaránky) a doufám, že bude "odsejpat".