Oplachtěná kanoe

Zde se můžete představit a ukázat svou loď ...

Moderátoři: vilma, Pepa, smike

Chobotnice
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 22

Oplachtěná kanoe

Příspěvekod Chobotnice » pon úno 14, 2022 1:16 pm

Oplachtěná kanoe... . Byli jsme se seakajakářema na Slapech a při tom jsem vyzkoušel svoji starou pirátskou plachtu, jediný, co mi zbylo z mojí první lodě. Žádný velký ambice, prostě romantika, pohoda. Okolo Měřína to na ten včerejší vánek jelo 3 - 5km/h, se vší bagáží a hudebníma nástrojema. Loď je moje "služební" cedrová kááánoe, plachta nějakej ripstop a zbytek co barák narychlo v pátek dal. Nicméně funguje to. Ještě můžu zkusit dát ploutev - leeboard, ale tohle stejně neni loď s ambicema na velký stoupání, nebo závodní jachtění a s leeboardem by to bylo zas vratší, což teda tahle ouzká loď nemá přemíru stability už teď.
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Kolega zkoušel na kanadský plastový kanoi plachtu podle návodu Endless river.
Obrázek
Obrázek
kanic
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 21

Re: Oplachtěná kanoe

Příspěvekod kanic » pon úno 14, 2022 5:37 pm

Ahoj.
Pěkná. Taková berlička by se Ti asi nelíbila.
https://duckworks.com/yakyak-425-sport-suppliment/
Chobotnice
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Chobotnice » pon úno 14, 2022 6:22 pm

kanic píše:Ahoj.
Pěkná. Taková berlička by se Ti asi nelíbila.
https://duckworks.com/yakyak-425-sport-suppliment/

To bych si udělal cedrový, jako mám loď. Ale mně to dycky přišlo jak kolo s pomocnejma kolečkama. Čistě esteticky. A ve vodě bejvá dycky jen závětrnej, takže při obratu to lodí trochu trhne, ale to bude vo zvyku. No uvidíme, třeba k tomu dozraju, třeba až zatoužim po větší plachtě. Tahle mi přišla tak hraniční plochou.
Obrázek
kanic
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod kanic » úte úno 15, 2022 1:40 pm

Na plachtění jsou dobré veslice. Mají širší trupy, ale plují lehce i na kilodžauly.
Nedávno jsme s kamarádem koupili plány sesterských lodí á 50 kg. Ovšem katamarán, to je náčiní !
Dozraješ.
Chobotnice
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Chobotnice » úte úno 15, 2022 9:45 pm

kanic píše:Na plachtění jsou dobré veslice. Mají širší trupy, ale plují lehce i na kilodžauly.
Nedávno jsme s kamarádem koupili plány sesterských lodí á 50 kg. Ovšem katamarán, to je náčiní !
Dozraješ.

To neni vo tom, že bych neměl loď. Postavil jsem i tuhle a ještě jednu stejnou.
Obrázek
Plachtění v kanoe má jiný benefity. Celkem dobře to vystihuje heslo prafotra canoesailingu McGregora "Když nefouká, pádluješ, když fouká, plachtíš a když je potřeba, tak loď přeneseš."
Zkrátka že se dá jet na kanoistickej vejlet a když se šikne, tak část absolvovat víceméně kultivovanym plachtěnim.
kanic
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod kanic » stř úno 16, 2022 1:58 pm

Stavíš krásné lodě.
Přiznám se, to bych nedokázal. Jsem dráteník a laminovač.
Když píšeš o kánoe, je to zajímavá i sympatická filozofie. Je fajn mít loď ca 30 kg a vyjít s minimem věcí. Souhlasím.
Jenže ta šířka je žalostně malá. Vadilo by mi, že bych se nemohl hýbat, což už se ve 130 cm trochu dá.

Proto zmiňuji veslice. Těch 50 kilo je ještě snesitelných a loď mi nabízi mnohem více všeho.
Každý jsme jiní. Znám své možnosti. Z 8 m kajutovky do kánoe už nedozraju.
Jardasu
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 81

Příspěvekod Jardasu » sob úno 15, 2025 10:34 am

Ahoj kamarádi,
před časem jsem si postavil z okruhovky Finn malý kajutový trimáránek, později jsem, na základě zkušeností, udělal jeho novou verzi, se kterou dosud jezdíme, ALE vzhledem k tomu, že na náš pozemek u chaty není možno vjet autem (zaplaťbůh) , trvá příprava na vyjetí s lodí na vodu hodně dlouho a navíc se k tomu váže nutnost najít vhodný skluz do vody, místo k zaparkování auta a vozíku, to samé při návratu.
PKaždý rok tak stojím před dilematem, jak často vyrazit s lodí někam na blízké vody, třeba jenom na blížící se hezký jarní víkend. Ve finále z toho vychází obvykle jenom jeden tří až čtyřtýdenní pobyt kdesi a pak obvykle nic.

Tak mne napadlo sestrojit cosi jako pacifickou Proa, to je kanoi s bočním plovákem. Tento koncept jsem si vyzkoušel hned při první plavbě s trimaránkem, kdy mi zatékalo do plováku a tak jsem jej nechal na břehu. Jezdilo to a docela pěkně.

Pokud to nazývám PROA, tak to není přesné, PROA má jiný systém oplachtění a hlavně jezdí cik-cak, kdy vítr fouká výhradně ze strany vahadla.

Vytáhl jsem tedy stařičkou laminátovou Vydru, přikoupil dětský, 2,85 m dlouhý laminátový kajak jako plovák, koupil jsem starší windsurfové oplachtění 6m2 a stěžeň 4,5m a zkusím z toho sestrojit víkendové plavidlo.

Představa je taková, že bude stěžeň plachty umístěn lehce mimo osu Vydry, kousek od bortu mezi plovákem a lodí.

Dále tam pak přijde motor, boční ploutev holandského typu a kormidlo. Vše tak, aby se na loď dala naložit výbava na několika málo denní plavbu po jezerech.

Cílem je to, abychom ve dvou, či sám, byli schopni dát loď na střechu auta, na vhodném místě zaparkovat, hodit loď na kolečka a na vodě plavidlo sestrojit.

Co jsem koukal, tak lodě s vahadly bývají široké zhruba polovinu délky trupu lodě., V případě Vydry tedy cca 5,5 m délky, 2,5 m šířky sestavy.

Pokud máte, prosím, s tímto typem plavidla nějaké zkušenosti, dejte mi, prosím, vědět. Rád se poučím ze zkušeností a chyb jiných. :D :)

Jo, už aby bylo jaro, stavba se bude konat na zahrádce pod širým nebem (stejně jako ty trimaránky) a doufám, že bude "odsejpat".
kanic
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod kanic » ned úno 16, 2025 7:03 am

Ahoj Jardo !
Obdivuji Tvou nápaditost a je mi sympatický Tvůj minimalismus, protože jsme podobně naladěni.
Tvoj myšlenka je originální. Pro mne má několik ale:
Boční plovák by měl být vodotěsný a uzoučký.
Stařičká Vydra má nízký volný bok a pofiderný laminát.
6 m2 je sakra hodně.
Abych jenom nepsul. Vím, že jsi statný a rychlý stavitel. Nejjednodušší trup je West Mersea Duck Punt od Johna Milgata. Podívej se na videa,
jak jim to na pobřeží pěkně pluje i bez ploutve a kormidla. A s takeláží z Optimista.
https://www.youtube.com/watch?v=_8lUwLQ7yOw
Plány jsou zdarma, sendvič z překližky by moc nevážil.
Vahadla má v nabídce 2 velikosti Storer: https://duckworks.com/drop-in-outrigger ... aks-plans/
Viděl jsem i z PVC roury.
Stalo se mi v dětství s Opťákem a mám to v hlavě: Nejhorší je zalití lodě.
Asi tak.
Jardasu
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Jardasu » ned úno 16, 2025 7:56 am

Ahoj Kanici,
ten plovák z dětského kajaku jsem volil i kvůli tomu, že by jej mohl využívat i vnuk jako kajak, bude-li mít zájem. Při využití jako plovák jej zatěsním šprycdekou. To by mělo stačit.
Nízký volný bok Vydry je nepochybně problém, ale chci mít pro kormidelníka rozšířenou lavici, aby se dalo vyvažovat. Pro háčka by možná nebyl od věci nějaký jednoduchý vlnolam, aby na něj necákalo.

Jinak ale účelem tohoto hybridu by ale měla být pohodová rekreační plavba za hezkého počasí na klidném jezeře. Tedy nic, co by Vydra neměla zvládnout.

Trochu mi vadí to, že Windsurf má plachtu nataženou napevno na stěžni, ale myslím, že jsem našel způsob, jak to "ošulit" a udělat z toho plachtu kasací bez násilných zásahů do plachty i stěžně.

No nic, pokud se věc podaří zrealizovat, všechny nedostatky ukáží první "provozní" zkoušky.
CÍlem je ale stále jediné, lehká rekreační lodička, převozitelná na autě .
Jardasu
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Jardasu » ned úno 16, 2025 8:45 am

Jo a těm kačerům to tedy jezdí parádně, na můj vkus a odvahu až příliš... :D :D :D

Mně se velice líbí tento koncept a fikané nakládání lodě na auto...
https://www.youtube.com/watch?v=BgVJxDxq9IY&t=99s

Zpět na