Plachetnica EDEL 600 – alebo ako sa plnia sny

Zde se můžete představit a ukázat svou loď ...

Moderátoři: vilma, Pepa, smike

Andrejjeep
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 37

Plachetnica EDEL 600 – alebo ako sa plnia sny

Příspěvekod Andrejjeep » úte bře 24, 2020 10:32 pm

V zásade jednoducho.

Prídeš, obzrieš a kúpiš, alebo ako prísť k vlastnej plachetnici.

Ale poporiadku. V prvom Rade trochu zadosťučinenia a niečo krátke o mne, keďže sa v týchto vodách potulujem už nejaký čas.

Volám sa Andrej, a zakotvil som blízko hlavného mesta v Black water .o). Ale z jachtingom som sa stretol na severe SK, keď som tam pracovala nejaký ten čas pobýval. Prvé postrčenie k jachtingu urobil paradoxne môj starší syn, ktorý keď brigádoval a vypratával nejaké pivnice narazil na časopisy o jachtingu a samozrejme mi ich posunul, nakoľko sa v nich písalo o osobnej lodi „Titanic“, čo je môj druhý úlet od základnej školy. Po ich prečítaní samozrejme začal vo mne hrísť červík o plachetnici, nakoľko to bol jeden z mojich školských snov. Následne veci nabrali spád a prvé kroky urobil na Žilinskom vodnom diele a prepadol som tomu úplne. Zháňal literatúru, objavil toto fajn fórum a ľudí v ňom, našiel stránku pána Maderskieho a objednal plány na „6“. Pôvodný zámer bol stavať, čo nakoniec vďaka zmene zamestnania a presunu do rodnej Bratislavy neuskutočnilo. Namiesto toho som kúpil pred spálením amatérsku stavbu plachetnice z Moravy podľa plánov p. Herbulota z Francúzska a začal ju „trochu“ upravovať. Trochu preto v úvodzovkách, že posledný páni, ktorý ju dávali dohromady po prvom staviteľovi, vyrobili par neduhov, s ktorými som sa nevedel stotožniť. Samozrejme som netušil čo ma čaká a defakto rozrobenú prestavbu mám doma v garáži a sem tam ne nej niečo porobím. A keďže túžba po plachtení bola veľká zakúpil staršiu nemeckú okruhovku Flying Sailor a na nej spravil prvé kroky v plachtení. Po definitívnom usadení sa a získaní priestorov pre svoje hobby som v roku 2017 začal hľadať niečo vhodné na jazerá z možnosťou trailer sailingu. Asi sú mi franzúsky konštruktéry súdený, ale nakoniec z celého výberu som skončil u plachetnice EDEL, ktorá bola tak akurát a aj moja nová polovička bola spokojná, že sa má kam schovať a je stabilná.

Niečo z málo histórie spoločnosti EDEL

Maurice Edel a jeho dvojčia Pierre založili spoločnosť EDEL v roku 1956 v Décines (neďaleko Lyonu) poblíž jazera Grand Large , ktoré dalo názov ich prvej seriovo vyrábanej plachetnici. Myšlienka na výrobu lodí v nich skrsla v časoch vojny. Majskôr vyrábali drevené člny a neskôr s príchodom polyesterových živíc sa preorientovali na laminát a laminátové lode. Produkciu tvorili klasické jednotrupé plachetnice a neskôr od roku 1981 katamarany. Do spoločnosti vstúpili v roku 1982 Mauriceho synovia do riadiacich pozícií. Úspechy striedali neúspechy a koniec spoločnosti sa uzavrel v 1987 po odpredaji plánov a foriem za symbolický frank Ericu Ferchaudovi. Perre zomrel po dlhej nemoci ešte v roku 1987 a roku 2011 vo veku 86r. odišiel na večnú plavbu aj Maurice

Technické údaje

Typ : Sloop
Konštruktér : Maurice Edel
Výroba : 1979-1983
Materiál : Polyester
Dĺžka : 6,00m
Dĺžka na vodoryske : 5,35m
Šírka : 2,48m
Šírka na vodoryske : 2,01m
Ponor : 0,60-1,10m
Suchá hmotnosť : 750kg
Hmotnosť balastu : 250kg
Celková plocha plachiet : 21,5m2
Hlavná plachta : 8,90m2
Gena : 12,60m2
Kosatka : 7,70m2
Spinaker : 30,00m2
Koje : 4
Výška v kajute : 1,40-1,70m
Kategória plavby : 4 (D)
Motor : 4-8HP
Posádka : 4-5

Samotný Edel 600 zahrňoval dva typy plachetnice. Jedna z pevným kýlom a kormidlom a druhá varianta s plutvokýlom a sklopným kormidlom zaveseným na korme. Rovnkao vnútorné vybavenia sa líšilo. Pri pevnom kýle bol inštalované aj morské WC. Štandardne bola v lodi kuchynka s tekúcou vodou, čerpanou nožným čerpadlom, záves na PB flašu z varičom. Zváštnosťou, ktorá dodnes púta pozornosť je zdvíhacia strecha.

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Môj konkrétny kus bol vyrobený v roku 1979 ako 89 kus vyrobený v danom roku. Teda keď som si ho minulý rok zadovážil mal taký zrelý vek 40rokov a teda je jedným z prvých vyrobených kusov, čo bolo veľmi zaujímavé zistenie.
V rodnom Francúzsku sú plachetnice tohto typu dosť obľúbené a dosnes je určitý počet Edelov v prevádzke, či už v pôvodnom stave alebo po renovácií. Združujú sa vo vlastnej asociácii - https://www.edelvoilier.org/ , čo je pre mňa dosť inšpiratívna stránka vzhľadom na vlastnenie tejto plachetnice.
Plachetnicu som si priviezol od druhého majiteľa z CZ, konkrétne kotvila v Davle. Pred ním mala iba jedného majiteľa vo Švajčiarsku. V Davli sme ju nakladali na môj príves za vydatnej asistencie Davida, že je to on som zistil až na týchto stránkach. Týmto mu ďakuje za pomoc ohľadom prípojky elektriky pre úpravu podpier. Kým sa jedna loď spustila na vodu, druhá uložila na vlek v správnej polohe, tak to zobralo cca 3 hod času. Nasledoval rýchly obed v neďalekej reštike kde sme vybavili nutné papierovačky. U majiteľa ešte pozvarať vzpery, preložiť časť vecí do auta a hajde, poriadne prigurtňovať loď na vlek a môže sa ísť domov.

ObrázekObrázek Obrázek Obrázek

Príchod domov bol už vo večerných hodinách, navyše v sobotu večer (alebo nedeľu?), takže len rýchlo nahrubo odstrojiť loď od sťažňa a iných vecí, vyložiť z auta ostatné vybavenie podložiť vlek a mohol som ísť zaslúžene oddychovať.

Ďalšia životná etapa Edelu nabudúce.

A.
Petr OKIN
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 4
Kontaktovat uživatele:

Re: Plachetnica EDEL 600 – alebo ako sa plnia sny

Příspěvekod Petr OKIN » stř bře 25, 2020 8:33 am

Neváhej a piš dále, hezké čtení :D
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 417

Příspěvekod lynx » stř bře 25, 2020 11:04 am

Vypadá moc pěkně, blahopřeju!
Kde s ní hodláš plachtit? Připadá mi jako dělaná třeba na Balaton. Tedy až zase půjde cestovat.
Andrejjeep
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Andrejjeep » stř bře 25, 2020 2:22 pm

Tak minulý rok som brázdil vodu tunajšej nádrže Kráľová. Ale nakoľko sa dá vcelku pohodlne cestovať tak by rád skúsil Liptovskú Maru, Žilinskú priehradu, už len kvôli nostalgii, nakoľko som tam začínal a potom niečo u Vás Slapy, Lipno uvidíme. Ke´d ju dovibavým a preregistujem tak možno aj nejaké tie slané vody.

A.
Omen
vytrvalý návštěvník
Reputace: 160

Příspěvekod Omen » stř bře 25, 2020 2:46 pm

Dvě loďky EDEL II 5,45 jsou na Hartě. Ta loď velmi dobře stoupá i když se zapomene spustit ploutev :)
Andrejjeep
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Andrejjeep » stř bře 25, 2020 9:28 pm

Tak to môžem potvrdiť. Ja ju mám zaseknutú v plutvokýle. No hold jachtari v maríne boli rýchlejší ako som stihol dobehnúť z auta a loď sa už húpala na vode. Tak jazdil zo zasunutou plutvou. A sú pomerne rýchle. Pôvodný majiteľ má pár medailových miest zo Slapských pretekov.

A.
Andrejjeep
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Andrejjeep » stř bře 25, 2020 10:12 pm

Vzhľadom na to že loď posledné 2 roky kotvila nonstop na vode, prišiel na rad interiér a exteriér.
Vnútro už chcelo poriadne vydrhnúť a postarať sa aj o vnútorné drevené časti. Zároveň sa demontovala pôvodná elektroinštalácia a zbytky nejakej pôvodnej kabeláže. Trvalo to od konca marca do polovice mája v sumáre cca 37 hodín práce pijánko po večeroch či víkendoch. Výsledok nižšie.

Obrázek Obrázek Obrázek

Po vyčistení to už vyzeralo k svetu.
Obrázek

A začiatok renovácie drevených dielov.
Prepážka medzi kajutou a bakistami
Obrázek

Demontáž stropnej výstuhy podpery sťažňa, časom lepidlo povolilo, tak to šlo dole a všetko nanovo - lak, prilepenie Sikaflexom a pretmelenie.
Obrázek

Nakoľko sa mi ukončenie drevených dielov pri madracoch nepáčilo a v podstate tlačilo do nohy pri sedení, tak som sa rozhodol ich opatriť lištou nech to nie je ukončené len hranou 6mm preglejky.
Obrázek Obrázek

A výsledok snaženia pár mesiacov.
Obrázek Obrázek Obrázek

Keďže do dutín sa nedalo dostať kúpil som inšpekčné veká a osadil kde treba. Jedno išlo smerom na provu, dve dozadu pre prístup do priestoru pod zadnými kojami.
Obrázek
Andrejjeep
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Andrejjeep » úte bře 31, 2020 9:40 pm

Ďalšia etapa sa niesla v duchu, výroby obkladového panelu na zadné čelo kajuty pre elektroinštaláciu. Tu som sa inšpiroval jedným švajčiarskym jachtárom, ktorý tak ako ja sa plaví sám a k tomu si prispôsobuje plachetnicu, tedy pokiaľ ju nepredal, ale má dobré nápady DARIA
Najzdĺhavejšie na tom celom bola výroba šablóny pre obklad. A vymyslieť ako ho uchytiť bez vŕtania do prepážky a skrutiek z vonkajšej časti. A vymyslieť celý panel pre elektroinšaláciu, nakoľko nejaké fabrické skrinky sa mi moc nepozdávali. Materiál sa kupoval priebežne kde sa čo podarilo zohnať v akcii lacnejšie.

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

A takto vyzerá v lodi + základná elektroinštalácia - voltmeter, zásuvky 12V, a kotevné svetlo 360st. Časom pribudne viac, ale najskôr budem musieť dorobiť solár.

Obrázek Obrázek

A pre toto trebalo vymyslieť aj kam z akumulátorom. Pôvodne bol v drevenom dosť nahlodanom zubom času stojane v bakiste. Nakoľko chcem tam dať externú nádrž batery musela von. Miesto sa našlo pod schodom v kajute. výroba a montáž bol taký ježek v klecy a pre chuťovku všetky plochy postrádajú pravý uhol, nakoľko je to vyrábané do foriem. Ale som spokojný, je tam miesto na dva 74Ah akumulátory. Zatiaľ bude stačiť jeden.

Pokračovanie nabudúce v minulom roku už len krátke.

A.
Andrejjeep
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Andrejjeep » úte bře 31, 2020 10:38 pm

Počas prác, človek akurát pokupoval chýbajúcu výbavu podľa našich predpisov a na začiatku 07/2019 absolvoval technickú na Dopravnom úrade, počkal cca týždeň a mal konečne v rukách papiere. Technická prebehla korektne, akurát ako si došiel po papiere tak tam boli zmätky a tak akosi mám nosnosť 1300kg, a nie výtlak. Hold pri najbližšej prehliadke sa to bude musieť poopravovať. Lebo pri tom výtlaku by som už bol ponorka. Akurát však začalo dovolenkové obdobie a ešte som nemal motor. Nakoniec som kúpil starší ale nový Tohatsu 5k, aby som ho nemusel prihlasovať. Zábeh prebehol doma v kadi a už nič nebránilo sa vydať na naše jazerá a nádrže.

Obrázek Obrázek

Medzitým som začal riešiť kuchynku. Drez sa vyrobí z varnej nádoby a pracovná doska okolo z babusovej krájacej dosky z Ikea. Akurát už bolo málo času a konečne položil loď na vodu. Kuchynka sa dočkala dokončenia až o rok na jar.

Obrázek Obrázek

A.
Andrejjeep
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Andrejjeep » úte dub 14, 2020 9:39 pm

Po všetkých drobných perepetiách, konečne mohol uprostred sezóny spustiť plachetnicu na vodu a užiť si pár príjemných oodychových chvíľ.
Síce najskôr ako motorách, čo som náležite využil na poriadny zábeh motora.

Obrázek Obrázek

Uvariť prvé cafe.....

Obrázek

A neskôr po kompletáži takeláže si aj zaplachtiť. Síce málo ale o to viac si to človek užil.

Popravde postaviť v jednom sťažeň bez nejakých pomocných prípravkov je docela stresujúce a fyzicky dosť náročné, nakoľko pri mojom vzraste stále niekde chýbalo povestných 10cm. Síce dal ale z malou dušičkou, či sa mi počas dvíhania nezosype niekde medzi lode.
Bez nejakého stabilizačného systému to bude vždy održku. Sezónu ukončila predčasne poriadna búrka výchrica, ktorá zdvihla v maríne dosť veľké vlny nato aby vysadili kormidelnú knihu z pántov, ale to je už iná časť príbehu Kormidlo

Sezóna 2019 ukončená, loď šla z vody, pred zimou zbežná údržba umytie a plánovanie prác na ďalších úpravách a dokončenie už rozrobených vecí.... Ale to až v roku 2020, ke´d to počasie dovolí a v garáži sa bude ako tak dať fungovať.

A.
Andrejjeep
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Andrejjeep » sob kvě 30, 2020 10:37 pm

Jednou z množstva vecí čo boli plánované bolo dokončenie kuchynky.
Vyrezanie pôvodného drezu bolo ešte v minulom roku. Teraz už len vyrobiť uchytenie drezu z varnej nádoby. Na to dobre poslúžila pracovná doska z Ikea z bambusu. trochu sa dobrúsila, vyrezal otvor na osadenie a zostala už len montáž.
Pred montážou vyrobiť základňu pre odpadovú nádrž o objeme 19l, repasovať čerpadlo - teda skôr ho poriadne vyčistiť a ošetriť gumové manžety.
Pod predné lôžko osadiť vak na vodu ako nádrž, natiahnuť hadice, vymeniť nalievacie hrdlo a celé to napchať do priestoru pod drezom.

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
[img]https://img33.rajce.idnes.cz/d3302/15/15916/15916741_13e120491b9ad06861424a4a16be89e6/images/EDEL_049.jpg?ver=0[/img
Obrázek

A.
Andrejjeep
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Andrejjeep » sob kvě 30, 2020 10:47 pm

Ďaľšou podlžnosťou bola polička vedľa elektropanelu, na odkladanie vecí, v konečnom dôsledku tam padli záchranné vesty.

Obrázek
Obrázek

Ako samoplavec som podľa vzoru francúzskych stránok dorobil organizér a záseky pre ovládanie plachiet z kokpitu. Predsa pohyb na lodi ovplyvňuje jej smer.

Polotovary - obyčajné smrekové drevo.
Obrázek
Predstava budúceho držiaka organizéru
Obrázek
Obrázek
Finálny tvar
Obrázek
Začiatky lakovania padlo asi 10 vrstiev
Obrázek
Montáž na palubu
Obrázek
Obrázek
Namontovaný prvý zásek
Obrázek

V konečnom počte budú 3ks na každú stranu.

A.
kanic
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 21

Příspěvekod kanic » ned kvě 31, 2020 5:21 am

To bude chtít boty s ocelovou špicí.
Andrejjeep
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Andrejjeep » ned kvě 31, 2020 12:28 pm

Ani nie. trochu obmedzený pohyb, ale v podstate gena na rolfocku, takže dopredu len výnimočne.

A.
AussiePaul
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod AussiePaul » ned kvě 31, 2020 12:32 pm

Závidím tu dostupnost dokumentace :-D
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » ned kvě 31, 2020 2:40 pm

Vy můžete mít aku v obytném prostoru? Dost bych se divil.
Andrejjeep
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Andrejjeep » ned kvě 31, 2020 5:51 pm

Neplánujem tam dať klasický olovený, ale uzavretý typ, prípadne ak budú zvyšné dukáty nejaký li- akumulátor.
A podľa našich predpisoch môžu pokiaľ sú umiestnené v samostatnom uzatvorenom priestore, odvetranom mimo priestor plavidla. Čo síce u mňa nieje až tak OK. MAx to hodím do plastovej krabice, alebo spravím tesný uzáver a vyvediem odvetranie niekam von.

Ten čo je na fotke je nefunkčný len na skúšku. Ak by dával olovo tak utŕčite von do bakisty.

Zatial som bez elektriky, až bude pokope solár, MPPT regulátor, aku tak do dám do lode. Zatiaľ ťahať aku hore dole sa mi nechce.

Na technickej som problém nemal.

Ono celkovo keby sa díval na moju plachetnicu z pohľadu požiadaviek na malé plavidlá, tak hodne vecí je iných, pritom je to plavidlo schopné príbrežnej plavby. Napr. požiadavka nepotopiteľnosti by u tohto plavidla znamenala všetko vyplniť a uzavrieť, čo síce by zabezpečilo nepotopiteľnosť, ale zase by do kajuty nič nikam nedal atď.. je toho viac.

A.
Andrejjeep
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Andrejjeep » čtv úno 27, 2025 8:44 am

Tak som tu zas a som rád, že fórum ide.

Edelka je stále mojím spoločníkom na mojej ceste životom. Posledné roky boli hektické a priniesli veľa negatív ale aj niečo málo pozitívneho.
Pracovne som vyhorel, bývalá priateľka ma ošmekla o dosť financií, stratil som bývanie, rozmýšľal nad tým, že svoju cestu životom ukončím,riešil novú prácu, kúpil kajak, zrepasoval kýlovú plutvu a pol kýl na lodi, riešil antifouling na lodi a jej celkovú rekonštrukciu, niečo poplával na lodiach s kamarátmi, býval 3 mesiace v aute, naučil sa žiť bez elektriky a vody atď...

Keď bude čas, zase pribudnú nejaké foto z prác na tej mojej skoro polstoročnej lodi.

Pozdravujem všetkých na fóre.

A.
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » pát úno 28, 2025 10:13 pm

Andreji drž se. Něco podobného mám taky za sebou, s přestávkami dohromady cca 16 let bydlení ne v autě, ale na různých mých lodích. Začal jsem na plachetnici 6m v zimě 78-79. To byl šlágr! Dokonce celá podmrzla během tří dnů. Pak zase povodně 2002, to už na současné lodi. Všechno se dá přežít, jen nepropadat panice a depresi.
ficcus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 40
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ficcus » úte bře 04, 2025 1:47 pm

Ahoj Andreji, zdá se, že lodě tě drží na té správné vlně života. Tak se jich prostě jen drž a dobře to dopadne. Ahoj a ať se daří. Petr
ficcus

Zpět na