Ahoj vsem
velmi se omlouvam za pozdni reakci na vsechny vase pripominky. Duvodem nebyla ignorace vyse uvedeneho, ale ten fakt, ze az ted jsem se zastavil z nejnarocnejsiho tydne, ktery jsem kdy na lodi zazil. Odpovednost za celou akci ale i 50lidi na palube me zabirala veskery cas. Na druhou stranu musim rict, ze to bylo jedno z nejuzasnejsiho, co jsem kdy zazil. Neskutecny a vseobecne vyditelny obdiv a ucta, kterou La Grace po dobu cele nasi cesty zazivala byla ohromnym zadostiucinenim za tu drinu vsech, kteri prilozili ruku k dilu, aby vznikla. Mame spousty fotek a film, takze se casem dostane i na vas.
Nicmene, zpatky k veci:
1.Datum lodi:
Jak jsme jiz parkrat rekli, plany puvodni La Grace se nezachovali a my se jen muzeme domnivat jak vypadala. My si myslime ze byla trochu jina. Napr. urcite byla na zadi trosku vyssi a uzsi apod.(ale asi ne o moc) My jsme nikdy nerekli, ze stavime presnou repliku La Grace. Vsude uvadime, ze se jedna o repliku korzarske lodi z 18.stoleti. Herman je samozrejme o 50.let drive, ale to neni dulezite.
a) typ lode ktery jsme postavili, byl tak oblibeny, ze se plavil po morich pres 100let. Nekdy od pozdejsich dob Hermana. Radove treba 1770 (mohli se tedy klidne potkat) az do Napoleonskych valek (napr.Trafalgar apod)Vlastne do nastupu klipru.
b) Hermanovo jmeno vyuzivane protoze nam namorni historie proste chybi a jeho pribeh je krasny a pro nas zajimavy. Proc ho tedy lidem nepripomenout....? Zapremyslejte kolik vyznamnych lodi ve svete nese jmena vyznamnych lidi jejich naroda. Lidi, kteri uz neziji a jmena tech lodi je ostatnim pripominaji.
2.Jmeno lodi:
Tohle je opravdu hodne slozite vysvetlit, pokud tady nechci prozradit pravdu jmena lodi Augustina Hermana.
Nemuzu, jsem vazan velkym tajemstvim.....
Neverim, ze na to ale brzy neprijdete a az to bude vedet vic lidi - pujdu s pravdou ven
(uz na to prislo 12lidi/z 10mil., nebo kolik nas ted v CR je

)
Jak jsem jiz vyse napsal Francoustina se hodi tomu kdo chce to tajemstvi znat, ale jmeno pocestne La Grace a nasi repliky se skutecne cte La Grace (tedy jako slozenina francouzskeho clenu a anglickeho zbytku) Je to divne ze? Ale skutecne.
Mozna ale, ze ne az tak divne. Lod byla sice postavena ve francouzske lodenici, ale patrila Hermanovi a ten zil v anglicky hovorici zemi. On to urcite necetl francouzsky a hlavne mel velky duvod to necist francouzsky - ten co uz 12lidi vi. Smirte se s tim, nebo patrejte jako my kdysy
s pozdravem Pepa