Baktus - Reinicke Werft Berlin 1958
Moderátoři: vilma, Pepa, smike
Ahoj ještě jednou,
dnes jsem se bavil se známým v Německu, který se zabývá rekonstrukcemi starých lodí a shodou náhod jsem mu říkal o tvém případu... tady je v bodech co mi k tomu řekl:
1) Napřed by bylo nejlepší sundat horkovzduškou to co jde... ale dej si pozor, ať neopálíš dřevo...
2) Až teprve potom máš brousit... ale z fotky mi rovnou řekl, že používáš špatnou excentrickou brusku.. měl by jsi použít excentr s 5mm orbitem a průměrem 150mm.
3) Papíry pro broušení doporučuje značku Indasa - whiteline sanding discs
dnes jsem se bavil se známým v Německu, který se zabývá rekonstrukcemi starých lodí a shodou náhod jsem mu říkal o tvém případu... tady je v bodech co mi k tomu řekl:
1) Napřed by bylo nejlepší sundat horkovzduškou to co jde... ale dej si pozor, ať neopálíš dřevo...
2) Až teprve potom máš brousit... ale z fotky mi rovnou řekl, že používáš špatnou excentrickou brusku.. měl by jsi použít excentr s 5mm orbitem a průměrem 150mm.
3) Papíry pro broušení doporučuje značku Indasa - whiteline sanding discs
-
- moderátor
- Reputace: 234
no nic moc novýho. to tu s Maxem píšem už pár let, jen někteří nevěří
už jste někdo zkoušel tohle:
http://www.brusivo-luko.cz/cz/brusivo-l ... i-kotouce/
já jo, žere to všechno a až nebezpečně dobře, pohon flexou. bohužel to taky dost ubývá

já jo, žere to všechno a až nebezpečně dobře, pohon flexou. bohužel to taky dost ubývá
Naposledy upravil(a) david dne úte bře 10, 2015 10:11 pm, celkem upraveno 2 x.
- maxik1958
- zkušený harcovník
- Reputace: 36
- Kontaktovat uživatele:
david píše:no nic moc novýho. to tu v Maxem píšem už pár let, jen někteří nevěří![]()
Já ho používám, ale spíš na kovový věci ( ik když jsem s tím udělal celýho Piráta) Tam to tak neubývá. Jenom místo flexy používám ,, autoleštíčku,, je to trochu větší flexa, ale s plynulou regulací otáček ( 400 - 3000 ) to je na pohon lepší
- pavlii
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 0
- Kontaktovat uživatele:
Já se samozřejmě nehádám
jen když vezmu, jak hezky šel u mě i ten lak dolů, tak mě zatím nenapadá, že bych měl strach i před takovouhle plochou. Ale efektivita práce je podstatná a vzhledem k tomu, že jsem zatím jinou eventualitu k horkovzdušce nepoužil, tak samozřejmě nijak nesnižuju to, že jiným cajkem by šla práce výrazně rychleji od ruky.
P.

P.
Dobrý den, chci Všem poděkovat za všechny rady ohledně naší rekonstrukce lodi.
Na broušení laku se mě nejlépe osvědčil fíbrový papír hrubosti kolem 80 a nebo již zbroušené kolem hrubosti 40 na úhlovou brusku.Problém je, že se musíš pořád soustředit aby se neprobrousilo moc hluboko.
Poté zbrousit na stolové pásové brusce.
Na teakovou palubu nám vychází nejlépe brusný papír na barvu na excentrickou brusku.Spotřeba je velká, ale aspoň má člověk jistotu že se dřevo neponičí.
Zkoušel jsem i porézní kotouč.Jde to sním opravdu dobře, ale je zde stejný problém jako u fíbrového, a to ze se dřevo lehce probrousí (viz. foto)
Ohledně té horkovzdušné pistole, jenom jsem zkoušel jak moc dobře nedobře to s ní půjde.Ohledně deflektoru-tryska chráni oškrábanou teakovou palubu před proudem vzduchu aby nehořela
) Snadno ten teak začal černat (hořet).
Ještě jednou chci Všem poděkovat za konzultaci a další pomoc.
Na broušení laku se mě nejlépe osvědčil fíbrový papír hrubosti kolem 80 a nebo již zbroušené kolem hrubosti 40 na úhlovou brusku.Problém je, že se musíš pořád soustředit aby se neprobrousilo moc hluboko.
_1.jpg)
Poté zbrousit na stolové pásové brusce.
_1.jpg)
Na teakovou palubu nám vychází nejlépe brusný papír na barvu na excentrickou brusku.Spotřeba je velká, ale aspoň má člověk jistotu že se dřevo neponičí.
Zkoušel jsem i porézní kotouč.Jde to sním opravdu dobře, ale je zde stejný problém jako u fíbrového, a to ze se dřevo lehce probrousí (viz. foto)
.jpg)
Ohledně té horkovzdušné pistole, jenom jsem zkoušel jak moc dobře nedobře to s ní půjde.Ohledně deflektoru-tryska chráni oškrábanou teakovou palubu před proudem vzduchu aby nehořela

Ještě jednou chci Všem poděkovat za konzultaci a další pomoc.
-
- moderátor
- Reputace: 234
comMatzu píše:Ohledně té horkovzdušné pistole, jenom jsem zkoušel jak moc dobře nedobře to s ní půjde.Ohledně deflektoru-tryska chráni oškrábanou teakovou palubu před proudem vzduchu aby nehořela) Snadno ten teak začal černat (hořet)..
to je jen otázka doby nahřejvání. nesmí se přehánět. Menší plochy, rychle, a hned špachtle. dá se tak dělat i laminát, aniž by se zásadně ohřál. železo zůstane v podstatě studený
....tak dno lodě je skoro hotové.Z Vašich doporučeních byla použita voděodolná překližka borová elliot tl. 18mm.
Po odsekání starého a shnilého dna až na laminát se překližka vlepovala polyesterovou pryskyřicí HAVELpol2 zahušťovanou cabosilem.
Poté byla přišroubována a přilepena vzpěra.
Ke vzpěrám bylo uchyceno nové půlené žebro.
Děkujeme za pomoc, kousek překližky máme přes měsíc namočen ve vodě a překližka je stále neporušena
Po odsekání starého a shnilého dna až na laminát se překližka vlepovala polyesterovou pryskyřicí HAVELpol2 zahušťovanou cabosilem.

Poté byla přišroubována a přilepena vzpěra.

Ke vzpěrám bylo uchyceno nové půlené žebro.

Děkujeme za pomoc, kousek překližky máme přes měsíc namočen ve vodě a překližka je stále neporušena
- Zdenda12345
- zkušený harcovník
- Reputace: 73
- packa
- zkušený harcovník
- Reputace: 12
napadlo me ze to je neco takovyho jako http://www.kutil.eu/cs/eshop/spojovaci- ... 88149.html
ale ....... nebo uz holt blbe vidim
ale ....... nebo uz holt blbe vidim
Zdravím, chtěli by jsme tímto poprosit o konzultaci,jakým způsobem zrenovovat teakovou palubu.Hodně moc nám poradil maxik,za což mu děkujeme.V kostce schrnuto:
- obrousit starý lak z paluby (asi nejlepe tedy půjde excentrická bruska)
- odstranit siku ze spár (zakoupily jsme na to speciální nůž do oscilační brusky viz. video,snad to půjde https://www.fein.de/de_de/multimaster/z ... -200-01-7/
-poté nanést nový Sikaflex-290 DCi
https://www.youtube.com/watch?v=sdqu5ElF2Bk
-znova přebrousit s přebytky sikaflexu a nanést nový lak popřípadě nějaký vhodný olejový přípravek na teak.
Chtěl bych poprosit o schválení tohoto postupu práce a případné rady nebo i jiný postup práce.Nepříjde nám například moc vhodné lakovat palubu, když tam již bude nanesen sikaflex z důvodu, že by mohl lak sikaflexu popraskat.

- obrousit starý lak z paluby (asi nejlepe tedy půjde excentrická bruska)
- odstranit siku ze spár (zakoupily jsme na to speciální nůž do oscilační brusky viz. video,snad to půjde https://www.fein.de/de_de/multimaster/z ... -200-01-7/
-poté nanést nový Sikaflex-290 DCi
https://www.youtube.com/watch?v=sdqu5ElF2Bk
-znova přebrousit s přebytky sikaflexu a nanést nový lak popřípadě nějaký vhodný olejový přípravek na teak.
Chtěl bych poprosit o schválení tohoto postupu práce a případné rady nebo i jiný postup práce.Nepříjde nám například moc vhodné lakovat palubu, když tam již bude nanesen sikaflex z důvodu, že by mohl lak sikaflexu popraskat.
- pavlii
- pravidelný návštěvník
- Kontaktovat uživatele:
Vše správně, až na ten lak. Pouze olej na teak, a to přírodní (někde tady vedle byla zřejmě správná poznámka, že například obsažené alkydové pryskyřice v oleji napadají Siku)!
A ještě - použití vhodné maskovací pásky (malířská žlutá například) usnadní práci, neboť nebude třeba odbrousit přebytek Siky z teakových planěk po zarovnání špachtlí.
P.
A ještě - použití vhodné maskovací pásky (malířská žlutá například) usnadní práci, neboť nebude třeba odbrousit přebytek Siky z teakových planěk po zarovnání špachtlí.
P.
můžete být konkrétnější, jaký tedy přeně olej by jste doporucil? název, typ
diskuze zde na foru-
modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=5398
SIKA TEAK OIL NEUTRAL 2,5L- 929Kč
diskuze zde na foru-
modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=5398
SIKA TEAK OIL NEUTRAL 2,5L- 929Kč
- pavlii
- pravidelný návštěvník
- Kontaktovat uživatele:
Já si koupil litr "na zkoušku": http://www.naradiprofesional.cz/pnz-ole ... 5l-teak-ol (odstín teaku) a ještě by mohl být dobrý od Den Braven (teď z hlavy nevím název, je bez odstínu). Někde tady na fotkách je i piksla od International, ale ta bude asi o dost dražší
P.

P.
Postup renovace teakové paluby se zdá tedy vyřešen.
Další větší oříšek k řešení je postup opravy střechy.
Střechu jsme se rozhodli vyrobit z polyesterového laminátu. Jenom si nejsme zatím jisti s postupem opravy.Jsou zde asi dvě možná řešení.
1-okraje střechy nastavit např. dubovými hranoly z důvodu zvetšení okapové části střechy cca. o 3-5cm.Celou střechu polaminovat (2-3 vrstvy skelné rohože 450-600g/m),poté zbrousit a nerovnosti přetmelit a přetřít bílou polyesterovou pryskyřicí nebo vhodnou barvou.
2-jiné řešení je vyrobit z překližky přesný tvar střechy kterou chceme mít a použít ji jako negativní formu. Do té vylaminovat novou střechu a poté ji vyjmout a vlepit na střechu lodi. V tomto případě sice budeme mět více práce s výrobou formy, ale nebudeme muset novou laminátovou střechu brousit a přetírat. Do formy použijeme jako první vrstvu gelcoat.
Každopádně se zatím přikláníme k prvnímu řešení, výroba formy nám přijde dost časově náročná.
Prosím popřípadě vaše postřehy jak by jste to řešili Vy. Předem děkuji za odpovědi a náměty.
Další větší oříšek k řešení je postup opravy střechy.
Střechu jsme se rozhodli vyrobit z polyesterového laminátu. Jenom si nejsme zatím jisti s postupem opravy.Jsou zde asi dvě možná řešení.
1-okraje střechy nastavit např. dubovými hranoly z důvodu zvetšení okapové části střechy cca. o 3-5cm.Celou střechu polaminovat (2-3 vrstvy skelné rohože 450-600g/m),poté zbrousit a nerovnosti přetmelit a přetřít bílou polyesterovou pryskyřicí nebo vhodnou barvou.
2-jiné řešení je vyrobit z překližky přesný tvar střechy kterou chceme mít a použít ji jako negativní formu. Do té vylaminovat novou střechu a poté ji vyjmout a vlepit na střechu lodi. V tomto případě sice budeme mět více práce s výrobou formy, ale nebudeme muset novou laminátovou střechu brousit a přetírat. Do formy použijeme jako první vrstvu gelcoat.
Každopádně se zatím přikláníme k prvnímu řešení, výroba formy nám přijde dost časově náročná.
Prosím popřípadě vaše postřehy jak by jste to řešili Vy. Předem děkuji za odpovědi a náměty.