Trochu to tady zanedbávám,ale moc volnej chvilek k psaní není,a když je,tak se raději válím na palubě a chlemtám pivo. Dorazil jsem ze San Vito lo Capo do přístavu v Trapani,prý hlavního města Cosa Nostry na Sicilii. Město a okolí se jeví moc hezky,kotvím uvnitř portu a budu tady cca dva dny.Trapani port má jednu specialitku...musíte se před příjezdem hlásit vysílačkou v přístavu,ti vám musí dát povolení k vplutí do portu a řeknou vám,kde máte zakotvit. Po zakotvení se musíte hlásit opět,nicméně komunikace s portem je bezproblémová,mluví s vámi uctivě a slušně,na konci komunikace poděkují za kooperation a vše probíhá v klidu. Zanedbání téhle povinnosti vás vyjde draze,Frantíky vedle vyšla 300 ,-€. O nutnosti se hlásit jsem ale věděl od Simona,nového známeho s 12 metrovou plachetnicí z Říma,jehož jsme potkali ještě na Sardinii a pomohli mu s vadným rolfokem.
Na lodi jsem zůstal sám,a na Maltu taky popluji sám. Poslední člen posádky doslova dezertoval z lodi a to stylem údivným,že i všechny věci tady nechal.Já se mu zase tak moc nedivím,bo loď a moře snášel velmi,ale opravdu velmi zle,v podstatě mu bylo zle i na kotvě u klidné hladiny a počas plavby byl buď nadopovanej medikamenty proti nevolnosti,a pomalu u toho usínal a nebo nabýval barvu chlorophylu a ještě tejden plavby,započal by fotosyntézu

.Hold,moře opravdu není pro každého

.
Letošek je vůbec trochu černej,mnoho lidí,co znám svoji pouť po mořích prostě vzdala a u některých je mně to i docela líto.Důvody jsou vesměs zhruba stejné,až na výjimky jsou to už nepřiměřené náklady na provoz lodě, cikus,co z moře dělá hlavně charter a sváteční jachting a neustále rostoucí omezení,příkazy a nařízení,jenž se pomalu,ale jistě začínají na moři udomácňovat tak,jak se už dávno zabydleli na pevnině. Smutná ukázka komercionalizmu poslední liberální zóny téhle planety.
Vítr není a asi ani brzo k plavbě na Maltu nebude,za dva dny se stavím ještě v Marsale,podívat se po okolí a prý mám ještě vymoct dluh,jenž má k jedné známé jedna nejmenovaná společnost.....ale i když je to 23 litrů,zastřelit se za to tady nenechám . Na ptáky jsme krátcí
Chci ještě napsat stručnej report ze Sardinie,ale jaksi furt není kdy a chuť. Jsu ze westcoast trochu zklamanej,Sicilie je mnohem hezčí,ale proto,že jsem tam přídí v noci u plavby podél pobřeží rozpáral jeden bakelitovej,sedmimetrovej člun,tak si snad později k tomu najdu chvilku.A i fotky nějaké vyštrachám.
Provoz na moři v Itálii v srpnu nápadně připomíná Chorvatsko,ba co víc,v mnoha ohledech ho i předčí...Lidí a lodí tolik,že když ráno vyplouvají a večer se vrací do portu,člověk nezbytně nabývá dojmu,že ty porty jsou nafukovací,bo jinak je to asi jako 41 členná cikánská rodinka bydlící s jedním koněm a dvouma kozama v garzonce.
Ale sezona končí.Už poslední srpnový týden je toho tady trochu méně a příští týden to bude,jako když utne.Stav lodí a lidí na moři a u nich padne na cca 20% a koncem září už po nich nezbude ani památky. Na moři budou jenom ti,co tam mají být a do května pohoda,klídek,tabáček. Pak ten cirkus začne pomalu na novo.
Fotky sem dostat teď je víceméně nemožné,bo nevím,čím to je,ale už cca dva dny jde tenhle server prabídně. Pár jich je na fejzbůku.
howk
Monty