La Grace-školní loď a replika pirátské lodi z 18.století

Zde se můžete představit a ukázat svou loď ...

Moderátoři: vilma, Pepa, smike

dalak
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod dalak » ned říj 11, 2009 3:25 pm

Pri dospele velikosti : 2m* 30/15 cm mi vychazi komplet delo na max 100-130 kg v litine. Vaha se da urcit az po domluve v konkretni slevarne, protoze podle pouzite technologie, jejich zkusenosti a materialu se lisi mminimalni mozna tloustka steny. Odlitek predpokladam tankosteny s vnitrnim podelnym zebrovanim, at to " neco " vydrzi. Co kdyby jste potrebovali nekoho umravnit ? :D
dalak
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod dalak » ned říj 11, 2009 4:00 pm

Muj navrh zbrane najnicivejsi vypada asi takto : patricne vyprofilovana "poura " na sirsi strane opatrena dovnitr odsazenou prirubou, do ktere je prisroubovan plechovy disk ( tl 8 mm ? ), v jehoz stredu je navarena silnejsi trubka ( hlaven) prochazejici na druhem konci licovanym otvorem odlitku (usti dela ). Plechovy disk pak zaklopen prisroubovanym ozdobnym koncem. Vevnitr 4 podelne zebra , z toho dve vychazejici od cumbrliku drzicich delo v lafete. Semozrejme trubice k odpaleni... Nejvetsi komplikace bude s vyrobou usi, ktere lodni dela maji asi tat v polovine. Odliti v kuse je mozne, nerikam ze ne, ale vyroba nepravych jader je hoooodne pracna. Pokud se odliji zvlast, no problemo. Pokud se neprisroubuji zevnitr, asi nebudou nosne. A jestli se dostanou sroubky metr hlubuko v takove roure nevim, mozna jo. Z lehkych slitin pripadaji v uvahu hlinikove, ale to jsi s cenou odlitku nekde jinde a vzhled ove taky. Originaly byly litinove, bronz se pouzival podle predpisu uz jen na dvaactyricetikiberni. Si rikam, ze ty usi by meli byt v celku, pri dosroubovani by chybel prechodovy redius a vypadalo by to divne. Ostry prechod...
dalak
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod dalak » ned říj 11, 2009 4:11 pm

Pokud narazis na posledni hit - provokovat a pak postrilet somalske piraty, tak zapomen. Ja su mirumilovny clovek ;) . Jestli vsak budou kanony pouzity pouze obranne, rad vam pomuzu, neboj. Kdybych nechtel vyrobit ty modely, nepsal bych.
pepek namornik
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod pepek namornik » ned říj 11, 2009 5:25 pm

S opravdovimi piraty mam zkusenosti vic nez dost. Od roku 1982 co se plavim po morich mam troji osobni zkusenost. 2x jsem vyhral a 1x prohral :( Ale nemusis se bat nestavim La Grace jako nastroj pomsty :D

Puvodnim smyslem del na jeji palube bylo zazivat s lidmi tu atmosferu namornich bitev. Kdyz jsme o delech zacali uvazovat mel jsem najivni predstavu, ze bude moct mit na lodi dela, ze kterych bude mozno strilet alespon papirove, ci molitanove koule. Rikal jsem si jak by bylo bezva si zkusit trefit nejaky ten cvicny cil. Postupem casu jsem ale prisel na to, ze slozite mezinarodni predpisy by mi nedovolili vplout s takovou lodi do zadnych vod cizich statu a to nejde. Proto se budeme muset spokolit s iluzi - i tak bych si ale pral aby to stalo zato!

Bohuzel mam na tomto projektu nastarost hlavne jine veci, nez jsou dela a tak te se mnou ceka hodne samostatne prace. Budu ale rad kdyz me budes prubezne informovat jak jsi daleko a bombardovat cim ti mohu pomoct. Pokud se mi ozves mimo tento chat - poslu ti kontakty na lidi (nadsence do vyzbroje z klubu La Grace), co ti se v sim radi pomuzou.

Jeste jednou dik :good: Pepa
pepek namornik
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod pepek namornik » ned říj 11, 2009 5:48 pm

A jeste z jineho soudku:

uzavreli jsme soutež o pridovou figurinu - Galion pro La Grace. Vsem dekuju za zaslanou inspitaci i navrhy. :clap:

Pokud vas zajima jaky napad vyhral, tak to rad prozradim. Neslo jen o pekny graficky navrh, ale i o pribeh. Proto nas nejvice zaujalo spojenectvi vyznamu jmena La Grace - puvabna a sochy Venuse jako symbolu pro krasu. No uznejte s jeji krasou nemohly soutezit sebekrasnejsi navrh ceskeho lva, ci jakehokoliv drak :)
Sochu v zivotni velikosti v soucasne dobe zacinaji vyrabet studenty ve "Vyšší odborne umeleckoprumyslove skole v Pisku". :good:

Dekuju Pepa
dalak
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod dalak » ned říj 11, 2009 6:02 pm

No s tim papirovym strelivem opatrne, kluci naladovali trosku vic toaletaku do dela tretinove velikosti a bytelne dubove vrata ostrozskeho zamku lehli :D . Si osobne myslim, ze vase dela budou muset mit 10-15 cm pred ustim vlozenou pricku ( tycka prumer 8mm ? ) , jinak nas zavrou za nedovolene ozbrojovani :) a La Grace bude ilegalni vojenskou lodi.. Tak jdem nato, posilam SZ.
TashonkaWitko
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 8

Příspěvekod TashonkaWitko » ned říj 11, 2009 6:27 pm

pepek namořník píše:puvabna a sochy Venuse jako symbolu pro krasu. No uznejte s jeji krasou nemohly soutezit sebekrasnejsi navrh ceskeho lva, ci jakehokoliv drak :)

takovej napad - kdysi jsem videl v TV stavbu nejake oooobrovske soukrome plachetnice - staveli to pro nejakyho sveda (asi) a snad to byla nejaka replika. Majitel pro galionu zvolil svoji dceru. Tak me napadlo, ze bys treba udelal radost sve manzelce - treba by ti odpustila to drobne prekroceni rozpoctu :-) Myslim ze studenti vyssi umelecke skoly by dokazali vtisknout Venusi na pridi pozadovane rysy .. mozna blbej napad, mozna dobrej :-)
pepek namornik
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod pepek namornik » ned říj 11, 2009 8:13 pm

:D No, verim, ze by ji to potesilo - minimalne proto, ze si na ni nekdo vzpomel. Zarlit nezacnu - zaslouzila by si to.
Pravidla pro vyber byli ale hodne prisne a minimalne v otazce panenstvi by neprosla :D

Zajimavy je treba ale i vyber kmotry nasi lodi. No, zkuste mi najit krasnou, mladou, divku a jeste ke vsemu podle tradice pannu sybolizujici - Puvabnou (La Grace) Take by ta osoba mohla mit neco spolecneho s piratskou minulosti nasi lodi - no, ted se ukazte s navrhy :?

Snad neprozradim mnoho, kdyz reknu, ze prave jedname s Johny Deppem, zda by byl ochoten prenechat tuto cest sve dceri, 11lete Lilly-Rose. Ta stale splnuje vsechny tyto predpoklady ;) . Pokud nam nekdo chcete pomoci s timto jednanim, nebo mate nejaky jiny, ale seriozni navrh - budu rad - sem s nim.

Pepa
TashonkaWitko
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod TashonkaWitko » ned říj 11, 2009 9:01 pm

Cela ta stavba lodi je ulet (mysleno v dobrem). Osloveni dcery nejznamejsiho pirata soucasnosti je ulet jeste vetsi. Jestli ma Buh smysl pro humor a nadsazku, a ja verim ze ma, pak tohle musi vyjit. Je to proste skvely napad. Za sebe .. drzim palce :lol: Nic vic k tomu dodat nemuzu :-)))

Snad jen, ze ctnost muze nahradit panenstvi .... ale to uz zabiham do me detailu, ktere mi rozhodne neprislusi .. to uz je na Tobe :-) Ja proste jen drzim palce ! Ale to uz njsem rikal/psal
Strycek_Bidlo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Strycek_Bidlo » čtv říj 15, 2009 2:46 pm

Protože jsem teď pár dní strávil ve stolařské dílně Viléma Pavlici ve Valašském Meziříčí při pomoci se zaplétáním lan a vystrojováním brámových ráhen, připojuji několik fotek toho, co zde pro La Grace vzniká:

[align=center]Obrázek Obrázek Obrázek
Z jednotlivých dílů se lepí kladky v různých velikostech...

Obrázek Obrázek Obrázek
...které se pak zapletou do lan či připevní opletením na ráhna.

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Dále jsou připraveny vazáky, díly na raksy a řada dalších potřebných dřevěných součástek lodi.

Obrázek Obrázek
Před dílnou se pod střechou dokončují strážní koše...

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
...a na dešti jsou uskladněny stěžně, čnělky, ráhna a další kulatiny.[/align]
Naposledy upravil(a) Strycek_Bidlo dne pon říj 26, 2009 8:06 pm, celkem upraveno 1 x.
pepek namornik
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod pepek namornik » pát říj 16, 2009 7:10 pm

V pondělí to všechno co vidíte na fotkách natačela televize a Český rozhlas. Jsem rád, že se o stavbu La Grace média zajímají - beru to jako poděkování všem, co přiložili ruku k dílu. Sám za sebe můžu říst, že jsem pyšnej na to všechno, co ve ValMezu vzniklo! :good:

Přístí tyden opět odlétám do Egypta a budeme pokračovat ve stavbě i tam - držte nám palce. Jinak i nadále budu denně na internetu k dispozici těm, kteří se chtějí na něco zeptat. ;)

Ahoj Pepa
Strycek_Bidlo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Strycek_Bidlo » sob říj 17, 2009 7:58 pm

Když jsem na pár dní přijel, viděl jsem věci, které na moderní lodi nikdy nespatřím.
A naučil jsem se tvořit věci, které na moderní lodi nikdy nepoužiji.
Prostě jsem přičuchnul k řemeslům, která zmizela téměř před sto lety.
Ale když mi došlo, že kdybych odfláknul třeba zapletení konce šlapnice brámového ráhna a ten záplet povolil, tak se někdo může klidně zabít, protože spadne z dvaceti metrů a buď se rozpleskne o palubu, nebo ho sežere okolo plující žralok, byl to zatraceně divnej pocit.
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 153

Příspěvekod Denis » sob říj 17, 2009 10:26 pm

Pre mňa je to neuveritelné, že takéto niečo vzniká tu, dnes a blízko mňa. Keby som mal o dvadsať menej, asi by som priložil ruku k dielu. Teraz už len držím palce.
pecho
aktívní jachtař
aktívní jachtař

souhlas

Příspěvekod pecho » ned říj 18, 2009 8:07 am

Jo Denisi souhlasím s Tebou, taky si jen tak povzdechnu, tak snad až v příštím životě. :) Zdraví Pecho
pepek namornik
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod pepek namornik » ned říj 18, 2009 11:05 am

Chlapi nezoufejte ta lod je sluzebne urcite starsi :D

Ale to nevadi - vite ze jsem presvedsen, ze ruce k dilu prikladaji i ti co nam "jen" drzi palce! Bez podpory by se to zvladnou fakt nedalo.

Diky Pepa
Strycek_Bidlo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Strycek_Bidlo » pon říj 26, 2009 3:32 pm

Přidávám pár fotografií, jak postupují práce ve Valašském Meziříčí.
[align=center]Obrázek Obrázek Obrázek
Test šlapnice brámového ráhna

Obrázek Obrázek
Kormidelní kolo o průměru 140cm

Obrázek Obrázek Obrázek
Lanka na čelenu (průměr 32mm)

Obrázek Obrázek
Košová ráhna (vlevo) a hlavní ráhno předního stěžně (vpravo)

Obrázek Obrázek Obrázek
Košové plošiny
[/align]
Naposledy upravil(a) Strycek_Bidlo dne pon říj 26, 2009 8:08 pm, celkem upraveno 1 x.
pepek namornik
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod pepek namornik » pon říj 26, 2009 3:57 pm

Ahojda kluci
Egyptsky team zdravi z Afriky ValMez - mate jednicku s hvezdickou. :good:
Pepa, Petr, Monika a Filipek
terrier
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod terrier » pon říj 26, 2009 7:06 pm

Tak jsem rád, že jsem se tohoto projektu zůčastnil, něco jsem sa naučil, z něčeho jsem stejně blbý jak jsem áj byl, ne-li blbější a zaplétat lana jsem zasejc učil já .........tož sa nám ty práce nějak kráťja a za chvíli nebude co dělať ...... věřím v neutuchající invenci pepka a dana, že zaséj něco vymyslíja a nám zaséc možů roby nadávať :D :D :D
Francis
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Francis » úte říj 27, 2009 12:59 pm

Ahoj, chtěl bych poprosit o pomoc. Potřebujeme poradit, kdo by byl schopen vyříznout kování pro kormidelní kolo z mosazného plechu tl. cca 3mm. Potřebujeme vyříznout 8ks čtvrtin mezikruží, 2ks kruhy o průměru 350mm a 2ks kruhy 130 mm.
Dále potřebujeme naohýbat 90ks stěhových jezdců (piston hanks). Jde o jakési háčky z nerezové kulatiny, které se dají na stěh a přivážou se k nim plachty.
Děkuju
Dan
terrier
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod terrier » úte říj 27, 2009 1:55 pm

Dane ověřoval jsem kontakt o kterém jsem ti hovořil v sobotu mosaz nejde, ale šel by nerez do 10mm, hliník do 8mm, železo do 20mm
pepek namornik
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod pepek namornik » úte říj 27, 2009 5:27 pm

Dane, mam napad - posli mi planek toho plechu na kormidlo. Pepa
terrier
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod terrier » úte říj 27, 2009 7:43 pm

mosaz prý nejde plazmou a laserem.... protože jim to háže nějaké odlesky nebo co ( nerozumím tomu) v mosazi jediná varianta je vodní paprsek ...... snad někdo kolem Opavy viz internet
JK
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 6

Příspěvekod JK » úte říj 27, 2009 9:15 pm

řezání vodou: www.awac.cz (jsou i v Brně)

Ale před 20ti lety jsme takovýhle díly vypichovali na soustruhu z ocelovýho plechu.
Tak co nějakej šikovnej soustružník?
pepek namornik
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod pepek namornik » úte říj 27, 2009 9:27 pm

Obavam se, ze prumer 1300mm neupneme do soustruhu.Pepa
dfogel
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod dfogel » úte říj 27, 2009 9:43 pm

Mozna bych mohl pomoct.pokud by slo o ten soustruh a ten prumner.v Brne v kralovopolskych strojirnach bejvale CKD maj sloupovy soustruch.delaj tam velke priruby.chvily jsem tam pracoval a mam tam jeste zname.neslybuji nic ale par telefonatu mi nic neudela.

Zpět na